Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

...To właśnie dopłaty do OZE mają być główną przyczyną tego, że rząd rezygnuje z nich na rzecz tańszego węgla. Ale czy tak jest naprawdę? Akurat kilka tygodni temu wyszedł raport WiseEuropa o ukrytych kosztach węgla [1]. I nie wygląda to zbyt optymistycznie dla czarnego złota. Koszty bezpośrednie jeszcze jak cię mogę. Przeciętny Polak dopłacił do węgla 239 PLN rocznie. Ale jeżeli dodamy koszty zewnętrzne - związane z chorobami wywołanymi dzięki spalaniu węgla (bez brania pod uwagę kosztów zmian klimatycznych), czarne złoto okazuje się być niezbyt fortunną nazwą. Wliczając je do rachunku, każdy Polak dopłaca do węgla (wg średniej kilku niezależnych szacunków kosztów pośrednich) 1085 PLN rocznie. To oznacza, że do każdej MWh energii wyprodukowanej z węgla dopłacamy w ostatnich latach ok. 300 PLN.

Dla porównania dla OZE dopłaty są na poziomie poniżej 100 PLN na MWh wyprodukowanej energii. I, co również istotne, wszystkie takie dopłaty są jawne. Co więcej - 1/3 wszystkich dopłat do OZE przyznanych w latach 1990-2016 to tak naprawdę dopłaty do węgla (na współspalanie biomasy). W całym analizowanym okresie OZE miało wyższe dopłaty niż węgiel na MWh w latach 2009-2012. Ale od tej pory to do węgla dopłacamy więcej na jednostkę wyprodukowanej energii. Co ważniejsze - problem tylko się pogłębi. Po 2020 w związku z międzynarodowymi zobowiązaniami co do cięcia emisji, nasze roczne bezpośrednie dopłaty do węgla skoczą z 8 do 11 mld* PLN rocznie i przez kolejne lata wg prognoz dobiją do 14 mld.

Węgiel to technologia schyłkowa. Jego era mija i musimy to przed sobą przyznać. Restrukturyzacja górnictwa to myląca nazwa. Powinniśmy zacząć używać terminu “zamykanie górnictwa węglowego w Polsce” opisując to co teraz robimy. Jeszcze w 2005 1% zatrudnionych pracowało w wydobyciu węgla kamiennego. W 2013 było to już zaledwie 0,7%, a do 2020 ma to spaść do ok. 0,3% [2]. Koszty jakie ponosimy z tego względu są niewspółmierne do zysków. I czas to zauważyć. I musimy to zrobić my - obywatele, bo nie ma co liczyć na polityków i górników, bo oni do końca będą udawać, że wydobycie węgla ma przyszłość. Czas powiedzieć wprost - nie. I solidnie i rozsądnie przygotować się na zmiany.

https://www.facebook.com/neuropa/posts/1260276454117895

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

liwko - jak doczytałem do momentu jak pojawiło się "wiseeuropa"

wiesz dlaczego?

http://nettg.pl/news/137527/instytut-wise-u-traci-l-niezaleznosc

http://nettg.pl/news/145112/wiseeuropa-ukryty-rachunek-za-antyweglowa-propagande

nie łykaj bezkrytycznie tego co ci podadzą na tacy "niezależni eksperci"....

liwko - jak doczytałem do momentu jak pojawiło się "wiseeuropa"

wiesz dlaczego?

http://nettg.pl/news/137527/instytut-wise-u-traci-l-niezaleznosc

http://nettg.pl/news/145112/wiseeuropa-ukryty-rachunek-za-antyweglowa-propagande

nie łykaj bezkrytycznie tego co ci podadzą na tacy "niezależni eksperci"....

Brawo. A co ma niby w tym wypadku napisać Portal Górniczy?

A teraz weź w rękę ołówek i sam policz ile przeciętny, pracujący Polak dopłaca rocznie do węgla. Bez tych ukrytych zdrowotnych kosztów, same subwencje. No licz a nie łykaj tego co ci lobby górnicze do łba wbija.

Gość Konto usunięte_1*
Ale lepiej jak kasa pójdzie w rozwój energetyki niż tylko i wyłącznie w kieszenie mafii węglowej. Będzie chociaż zdrowiej i moce będą zabezpieczone. Każde wyjście jest lepsze niż bezpośrednie dotowanie darmozjadów na kopalniach.

Nie muszą. Już nie jeden takie czarnowidztwa szerzył, np. odnośnie gazu, że pójdzie w górę, że w ogóle nam go rusek zakręci już dwa lata temu. I co? I gucio. Także się tak nie spinaj mocno... :)

Może ty jesteś darmozjad co ? ty wiesz jak ci ludzie zapier...ą w tej robocie masz jakieś pojęcie ? ja to widziałem bo pracowałem kiedyś w firmi co robiła klimatyzacje grupowe do kopalń więc przestań pierd...ć durnoty i obrażać ludzi ciężko pracujących

Wiesz, ze z węglem różne cuda zawsze się działy?

Ci co go kopią robotę mają paskudną i ciężką.

Są tacy co na dół nie zjeżdżają i mało ich nie jest.

A liczy się ich łącznie. Drogo dość wychodzi...

Adam M.

Gość Konto usunięte_1*
Jest kilka pomysłów na to, aby zamiast elektrowni czy elektrociepłowni zbudować zakład energetyczno-chemiczny.

Zgazowanie węgla, przetwórstwo destylatów z niego (łącznie z produkcją benzyny) i energetyka z ciepłownictwem - w jednym.

Taki kombajn...

Kasy na to szukają bo Unia nie chce dać.

Chińczycy robią to już dwie dekady...

Adam M.

Ależ były już przymiarki do tego , u mnie w kędzierzynie już szef azotów dwa lata temu rozprawiał jak to cudownie przerobią węgiel na 10 sposobów i będzie gaz będzie koks i kupa innych dobroci tylko sęk w tym że nastała cisza

życzę politykom takiego sąsiada:

http://www.wiocha.pl/1465511,Sezon-Zimowy

przy okazji - u mnie potrafili tak palić w sierpniu :(

u mnie co czwarty tak dymi. połowa z pozostałych dymi trochę mniej. wszyscy palą węglem, jeden wspomaga się mocno drewnem (raczej nie suchym i nie odpowiednio spalanym). nawet mój przyszły sąsiad się zachwyca śmieciuchami, pomimo że chwała antysmogowa od września zakazuje ich instalacji.

EDIT: przesadziłem, że aż tak dymi co drugi ;). ale starają się

Edytowane przez imrahil

A ktoś z nas pisał, że jak na stary dom przykleisz styropianu to wystarczy tylko prąd odpadowy ?

Tyle Liwko że te Twoje bzdety czytają przypadkowi ludzie którzy w chwili wolnego czasu nocą wpadają na forum.

Jarzysz?

Bywają ludzie którzy czytają po łebkach i co z nimi jak się Ciebie naczytają?

Ci co go kopią robotę mają paskudną i ciężką.

Są tacy co na dół nie zjeżdżają i mało ich nie jest.

A liczy się ich łącznie. Drogo dość wychodzi...

Adam M.

Jakby taki jeden ekolog z drugim zjechali szolą na dół i nie kazał im nic robić a tylko tam szychtę przesiedzieć to szybko by na oczy przejrzał a nie wiidział tylko tego jak ryl w Warszawce opony pali żeby dostać 14-tkę.

Na forum każdy pieprzony inteligencik moderowano durnoty może a tam siedział by moderowano po pięty żeby go tylko stamtąd wywieźć.

Edytowane przez Tomaszs131
Wulgaryzmy.

Wiem...

Znam problem.

Ale...

CZYM i W CZYM tam palą?

No, żesz...

Są kur.wa jakieś granice przyzwoitości, chyba!

Jestem (teraz) wieśniakiem, ale TAKICH obrazków nie widuję...

Czasem, raz na kwartał przez 5 minut - bywa.

Jeżeli to jest tam norma, chyba bym sam w ten komin jaki granat wrzucił!

Przecież DA SIĘ palić DOBRZE!

Adam M.

Tyle Liwko że te Twoje bzdety czytają przypadkowi ludzie którzy w chwili wolnego czasu nocą wpadają na forum.

Jarzysz?

Bywają ludzie którzy czytają po łebkach i co z nimi jak się Ciebie naczytają?

Niech to też przeczytają zanim twoich bzdetów posłuchają :)

http://forsal.pl/biznes/energetyka/artykuly/1075240,wraca-koszmar-prl-chcesz-kupic-wegiel-musisz-sie-zapisac-i-poczekac-kilka-tygodni.html

Normalne cuda nad czarnym złotem...

hajery fedrujom a cuda zaczynają się potem...

Adam M.

Adamie era "cudów" już dawno została zapoczątkowana ( niszczenie polskich kopalń ), teraz zbieramy tylko jej żniwo a nasi rządzący działając pod publikę jak Ci nasi forumowi pseudo ekolodzy tylko pogłębiają tę zapaść nakręcając ceny paliw kopalnych.

Zakaz palenie tu i tam, tym i tamtym, zakaz sprowadzania tego czy tamtego a zima za pasem.

Nic tu po 5-tych klasach jak do "garnka" zamiast "mięsa" sypie się "ochłapy" bo "mięsa" brak :)

http://www.wiocha.pl/1465511,Sezon-Zimowy

Co roku widzę coś podobnego na własne oczy.

Polska XXI wiek.

podpowiem ci po raz kolejny,

co robi mądry PRZED szkodą-nie buduje się w takiej okolicy.

Nie pasują ci sąsiedzi-wyprowadź się w okolice gdzie nie ma dymu (ale tu trzeba mieć jaja)

W twoim przypadku jest tak

-wychodzisz ze swojego nowego domu po OPAŁ do kominka, a tu gówno na wycieraczce w które włazisz.

I teraz co robisz, są dwie możliwości,

-sprzątasz i zapominasz o sprawie (przecież długo planowałeś budowe w tym miejscu i zrobiłeś rozpoznanie jakich będziesz miał sąsiadów)

moderowano.....

JA tam pobudowałem się w okolicy gdzie dym z komina to margines, mam wszystko przygotowane pod PC i czekam aż będzie zakaz palenia węglem.

Edytowane przez Tomaszs131