Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może ty jesteś darmozjad co ? ty wiesz jak ci ludzie zapier...ą w tej robocie masz jakieś pojęcie ? ja to widziałem bo pracowałem kiedyś w firmi co robiła klimatyzacje grupowe do kopalń więc przestań pierd...ć durnoty i obrażać ludzi ciężko pracujących

Pomijając, że jak zwykle kultury za grosz nie posiadasz, to jeszcze do tego czytasz co ci tylko wygodne (bo nie pisałem o samych górnikach, a o KOPALNIACH czyli także całej otoczce samych górników, że o reszcie typu sprzedawcy kotłów i węgla nie wspomnę) to nadal nie widzę usprawiedliwienia do jałowego dotowania ich pracy, pomimo ich rzekomego "zapierdalania". Jest wiele zawodów, stanowiących tysiące jak nie miliony ludzi, gdzie równie ciężko, albo i ciężej pracują -- mają znacznie bardziej odpowiedzialną często stresującą pracę (bo np. odpowiadają za ludzi, rozliczają wielotysięczne czy nawet milionowe projekty) i nikt w nich jakoś PUBLICZNEJ kasy nie pompuje -- muszą dbać o siebie sami. Do tego często są po latach kształcenia a nie zawodówce, np. nauczyciele. Wychowują, uczą i odpowiadają za dzieci, pracują w zgiełku że łeb pęka, jednocześnie zarabiając takie śmieszne pieniądze, że się płakać chce. Weź sobie pierwszego lepszego przedsiębiorcę, co ma na głowie całą firmę, pracowników, klientów i musi sobie radzić gdy tylko kłody pod nogi dostaje pracując po 20h/dobę. Ktoś takiemu dopłaca z twojej, naszej, kieszeni? NIE. Skończ zatem opowiadać głodne kawałki, bo już na niewielu to wrażenie robi. To już nie czasy PRLu, gdzie górnik był promowany na symbol ciężkiej pracy i ważnego elementu "gospodarki" naszego pięknego kraju tylko dlatego, że reszta się, względnie do niego, opieprzała.

A w jaki to sposób marnuje się ten prąd?

Było o tym wielokrotnie. Elektrownia nie jest w stanie wygasić kotłów w cyklu dobowym, więc te muszą pracować i prąd, mimo braku zapotrzebowania, produkować -- a zużycia nie ma, bo ludzie zamiast docieplić domy i grzać prądem, względnie z COPem, wolą zadymiać dodatkowo sami i się jeszcze truć. Dlatego przy grzaniu prądem w 2T mówi się o wykorzystaniu prądu odpadowego i dlatego prąd ten jest prawie darmo rozdawany.

Edytowane przez Myjk

Było o tym wielokrotnie. Elektrownia nie jest w stanie wygasić kotłów w cyklu dobowym, więc te muszą pracować i prąd, mimo braku zapotrzebowania, produkować -- a zużycia nie ma, bo ludzie zamiast docieplić domy i grzać prądem, względnie z COPem, wolą zadymiać dodatkowo sami i się jeszcze truć. Dlatego przy grzaniu prądem w 2T mówi się o wykorzystaniu prądu odpadowego i dlatego prąd ten jest prawie darmo rozdawany.

to dlaczego palisz u mamusi w śmieciuchu?

To czego chcesz ? Zeby kosztowała tyle, co lodówka ?...

Ten by pewnie chciał, żeby za darmo rozdawali. Zresztą pewnie by tak było, gdyby kopalnie kasy przez tyle lat w takiej ilości nie wciągnęły. Przecież to co poszło na wspomaganie "biednych" kopalni, to by wystarczyło do termomodernizacji wszystkich domów w PL.

Adamie era "cudów" już dawno została zapoczątkowana ( niszczenie polskich kopalń ), teraz zbieramy tylko jej żniwo a nasi rządzący działając pod publikę jak Ci nasi forumowi pseudo ekolodzy tylko pogłębiają tę zapaść nakręcając ceny paliw kopalnych.

Zakaz palenie tu i tam, tym i tamtym, zakaz sprowadzania tego czy tamtego a zima za pasem.

Nic tu po 5-tych klasach jak do "garnka" zamiast "mięsa" sypie się "ochłapy" bo "mięsa" brak :)

To,że to wszystko to szczyty idiotyzmu uzmysłowic może parę faktów z niedorobionej ustawy.

Czechy, Słowacja, Węgry do 2022r można u nich produkowac i wprowadzac na rynek kotły IV-klasy, zatem dlaczego dany producent nie może ich robic i eksportować na te rynki?

inna luka prawna jest taka,że konsumenci nie mogą teoretycznie i praktycznie po 31.06.2018 kupic rodzimego kotła w klasie III czy IV-ej z ich upragnionym rusztem, ale moga to bez problemu zrobić z importu, czyli zarobi Litwin, Białorusin, Czech, Słowak, Węgier, Rumun itd. bo nie ma zakazu improtu kotłów niższej klasy... to jest CYRK na kółkach i udupianie naszego polskiego producenta przez własny rząd. Skoro zakaz- ma dotyczyć wszystkich a nie udupiac rynek Polski i forowac import tych samych zakazanych u nas do produkcji wyrobów. Co za idiota to wymyślił?

Edytowane przez Jarecki79

inna luka prawna jest taka,że konsumenci nie mogą teoretycznie i praktycznie po 31.06.2018 kupic rodzimego kotła w klasie III czy IV-ej z ich upragnionym rusztem, ale moga to bez problemu zrobić z importu, czyli zarobi Litwin, Białorusin, Czech, Słowak, Węgier, Rumun itd. bo nie ma zakazu improtu kotłów niższej klasy... to jest CYRK na kółkach i udupianie naszego polskiego producenta przez własny rząd. Skoro zakaz- ma dotyczyć wszystkich a nie udupiac rynek Polski i forowac import tych samych zakazanych u nas do produkcji wyrobów. Co za idiota to wymyślił?

Widać im się po prostu, zwyczajnie, zapomniało, jak i przy ustawie o wycince drzew im się paru rzeczy "zapomniało" -- pewnie to uszczelnią jeszcze, także nie ma co płakać.

ja mam co robic i nowe papiery posiadam, tyle,że patrząc globalnie wyrżnięto w pień szczególnie u tych dużych producentów tak ze 30-50%produkcji, za tym ida konkretni ludzie, rodziny, pracownicy, firmy współpracujące, dostawcy....

podczas gdy w tym samym czasie foruje sie producentów z zagranicy i ich to wszystko nie dotyczy

Idiotyzmem jest bezwzględny zakaz produkcji, rozumiem zakaz wprowadzania na nasz rynek, ale skoro za granicami można handlowac III, IV-klasą, to o co tu chodzi?

Zabić lokalny rynek i napchac sobie kabzy forsą od zachodnich producentów i koncernów, które gdzies towar wpychać też muszą

baaa nie wspominając już o tym,że niektórzy porobili papiery na V-klase np. z rusztem wodnym, bo zakazu rusztu nie ma w żadnym zapisie normy 303-5:2012, zatem ktos zrobił zogdnie z tym, co norma pozwalała a inny urzędnik teraz mówi, nie tak nie można. no to pytam, kto za to zwróci takiemu producentowi i zapłaci za zrobienie badań bez tego rusztu? On zrobił zgodnie z zapisami normy! (nie to,że popieram owy ruszt, bo bardzo się cieszę,że ma ich nie być, chodzi mi o literalne zapisy normy i praworządność w tym kraju)

nie, chce żeby ogrzała mi dom (1100 m3 kubatury) i warsztat (300 m3) z możliwą rozbudową. Wybierz mi model.

Myślalem, ze jak ktos jest na Forum 5 lat, to juz wie, ze urzadzen grzewczych nie dobieramy "na kubaturę " tylko pod obciazenie cieplne.

Jakie jest obciazenie cieplne tych budynkow ?

JA tam pobudowałem się w okolicy gdzie dym z komina to margines, mam wszystko przygotowane pod PC i czekam aż będzie zakaz palenia węglem.

Mało jest gmin, które w MPZP odgórnie narzucają rodzaj systemu grzewczego. Więc nie bardzo wiem jak znaleźć działkę zabezpieczoną przez palaczami?

ja mam co robic i nowe papiery posiadam, tyle,że patrząc globalnie wyrżnięto w pień szczególnie u tych dużych producentów tak ze 30-50%produkcji, za tym ida konkretni ludzie, rodziny, pracownicy, firmy współpracujące, dostawcy....

Po pierwsze nie w pień, bo o tym że bedą ograniczenia bębni się od dawna. Był czas zareagować, ale jak ktoś wolił liczyć na szczęście że tego nie wprowadzą, albo co gorsza ma lenia, to jego problem. Niech teraz nie płacze. Zresztą to nie pierwszy raz jak całe branże nieodwracalnie odchodzą do lamusa... To się dzieje cyklicznie.

podczas gdy w tym samym czasie foruje sie producentów z zagranicy i ich to wszystko nie dotyczy

Jak już napisałem, jak wszystko robione przez obecny rząd, to zwykła niedoróbka. Pewnie to poprawią na kolanie -- także się nie ma co spinać.

Idiotyzmem jest bezwzględny zakaz produkcji, rozumiem zakaz wprowadzania na nasz rynek, ale skoro za granicami można handlowac III, IV-klasą, to o co tu chodzi?

Idiotyzmem, przyznaję, to by było 15 lat temu. Teraz to tylko i wyłącznie nadganianie peletonu. I jak tego rządu nie toleruję, tak tutaj trzeba im przyklasnąć. Szkoda tylko, że w przypadku drewna już tacy "szypcy" nie są, ale tu akurat wiadomo dlaczego.

Zabić lokalny rynek i napchac sobie kabzy forsą od zachodnich producentów i koncernów, które gdzies towar wpychać też muszą

Uważaj, piszesz o propolskim, plującym na wschód i zachód, najlepszym, bo nie będącym w szarej sieci, rządzie. :p

baaa nie wspominając już o tym,że niektórzy porobili papiery na V-klase np. z rusztem wodnym, bo zakazu rusztu nie ma w żadnym zapisie normy 303-5:2012, zatem ktos zrobił zogdnie z tym, co norma pozwalała a inny urzędnik teraz mówi, nie tak nie można. no to pytam, kto za to zwróci takiemu producentowi i zapłaci za zrobienie badań bez tego rusztu? On zrobił zgodnie z zapisami normy! (nie to,że popieram owy ruszt, bo bardzo się cieszę,że ma ich nie być, chodzi mi o literalne zapisy normy i praworządność w tym kraju)

No, praworządności to nie ma w tym kraju, wiadomo to od lat. Byłaby, gdyby to wszystko działo się 10-15 lat temu i gdyby przez ten czas nie wpompowało się miliardów w nierentowne górnictwo. Tutaj absolutna zgoda.

Mało jest gmin, które w MPZP odgórnie narzucają rodzaj systemu grzewczego. Więc nie bardzo wiem jak znaleźć działkę zabezpieczoną przez palaczami?

Normalnie, można jeszcze wyprowadzić się z kraju. Elementarne.

nie ma nadganiania peletonu, bo w tych przykładowych krajach normalni rządzący pozwalają produkować i wprowadzać na rynek do 2022r. kotły w IVklasie

To jest bubel prawny i trzeba to nazywać po imieniu

Robiąc badania w 2016r (zaczynając w grudniu 2015) słyszałem przed ich zakończeniem, wychodzi panu IVklasa, po co chce Pan poprawiać, przeciez to można robić i produkować, są dotacje na kotły IVklasy, spokojnie można je wysyłać do krajów zachodnich... rok nie minął od wizyty w państwowym instytucie i taki zwrot akcji. Kompletny brak stabilizacji i warunków do prowadzenia działalności, idiotyzm na mega skalę.

baaa producenci, którzy legalnie rok temu zrobili badania i uzyskali IVklasę, patrz chociaz buderus z wynikami kotła z podajnikiem na węgiel w klasie IV-ej, toszzzzz rok temu dostali papier z ważnością na x-lat (jak badali w IE to pierwszy raz 3lata a jak drugi raz ważność 5lat) a po roku ktoś mówi, nie nie możecie robić. No do jasnej cholery, czy to jest normalne? gdzie praworządność?

Myślalem, ze jak ktos jest na Forum 5 lat, to juz wie, ze urzadzen grzewczych nie dobieramy "na kubaturę " tylko pod obciazenie cieplne.

specjalnie tak napisałem, brak Ci wyobraźni, żeby sobie uzmysłowić o jakich pumpkach by była mowa. No ale to ok, EP budynku mieszkalnego 76 kWh/(m2rok) gdzie użytkowych m2 mam 175 EP warsztatu nie znam

no dawaj, co byś wsadził?

nie ma nadganiania peletonu, bo w tych przykładowych krajach normalni rządzący pozwalają produkować i wprowadzać na rynek do 2022r. kotły w IVklasie

To jest bubel prawny i trzeba to nazywać po imieniu

Jest nadganianie peletonu, w odniesieniu do jakości powietrza w stosunku do zachodu. Powietrze, poprzez niską emisję z węgla i drewna mamy dramatycznie ZŁE. To jest dopiero bubel prawny, że przez tyle lat do tego dopuszczano pozwalając truć ludzi na potęgę. Tych paru "pokrzywdzonych" producentów kotłów to taki, rzekłbym, pikuś.

No do jasnej cholery, czy to jest normalne? gdzie praworządność?

No, nie, przecież już parokrotnie napisałem, że to powinno się dziać 10-15 lat temu w, wydawać by się mogło, cywilizowanym kraju.

tzn jak ??Prawidłowo to 1kW/10m2 :wiggle: (plus coś w razie mrozów i na szybkie dogrzanie CWU)

:wave: i koniecznie śmeciuch

Edytowane przez kulibob