Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mirek, ale co to ma do rzeczy?

jak robiłem dla siebie OZC, to liczyłem dla parametrów -20/23 i wyszło projektowe obciążenie cieplne około 5,5kw

nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś ty policzył dla -20/24 :p

Z tym, że obciążenie z temperaturą w domu nie zmienia się liniowo i podawanie tego przy doborze mocy źródła ciepła ma się jak pięść do oka. U mnie pomiędzy 22 a 23 wyszła różnica w obciążeniu na poziomie 160W! Tylko skrajny ignorant może z tego próbować robić merytoryczny argument wpływający znacznie na końcowy wniosek.

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myjk chyba pisał o paliwie? Rozróżniasz?

Jakoś nie mogę znaeźć tych jego bredni o prądzie odpadowym i prawie darmowej taniej taryfie.

Dzisiaj jechałem po pszenice dla kurek. Kupiłem od gospodarza w domek ceglany, stare okna generalnie rudera oczywiście dym z komina. I co proponujecie?? Gaz, COP1, PC w chałupie którą lepiej rozebrać niż modernizować.

Jakoś nie mogę znaeźć tych jego bredni o prądzie odpadowym i prawie darmowej taniej taryfie.

post #5217

Dzisiaj jechałem po pszenice dla kurek. Kupiłem od gospodarza w domek ceglany, stare okna generalnie rudera oczywiście dym z komina. I co proponujecie?? Gaz, COP1, PC w chałupie którą lepiej rozebrać niż modernizować.

Wywalić z domu wszystko. Zrobić podłogowe wszędzie . Przykleić styropian.

Gospodarz handluje zbożem , stać go.

Panowie a czym w takim domu z PC grzeje się jak zerwie tak jak teraz np linie elektryczną na parę dni są jakieś rozwiązania zabezpieczające np generator itp.:confused:

1-2-3 dni bez prądu to raczej da radę przeżyć jak się nei ma kominka później to już raczej problem. Chociaż to zależy od temperatury i nasłonecznienia

To czemu Htr i Hve jest podawane jako W/K i chodzi o dT? Jest jak najbardziej liniowe.
oczywiście że jest liniowa..

mając te parametry.. dalej liczysz np dla https://www.yr.no/sted/Russland/Sakha/Verkhoyansk/ - tak się dzielą obliczenia..

na część Ht i część lokalizacyjną / pogodową / = zapotrzebowanie na energię

"Panowie a czym w takim domu z PC grzeje się jak zerwie tak jak teraz np linie elektryczną na parę dni są jakieś rozwiązania zabezpieczające np generator itp."

Wtedy dom na kłódkę i z płaczem do mamy w kotle popalić...

Ciekawe, czemu ci wszyscy wrogowie paleniska nie rozważą jednej, centralnej ciepłowni osiedlowej grzanej choćby tym darmowym prądem, gazem czy PC...

Dom tańszy by był, bo bez pomieszczenia technicznego... Tylko wymiennik ciepła licznik i rozdzielacz podłogówki.

Nie chcecie dymu?

Projektujcie sobie osiedla grzane centralnie...

Albo przebudujcie te, które są...

Adam M.

Edytowane przez adam_mk

Ciekawe, czemu ci wszyscy wrogowie paleniska nie rozważą jednej, centralnej ciepłowni osiedlowej grzanej choćby tym darmowym prądem, gazem czy PC...

Dom tańszy by był, bo bez pomieszczenia technicznego...

Adam M.

Bo gdzie 3 Polaków tam 4 opinie.

Ta sama sytuacja co z instalacjami antenowymi. Jak popatrzysz na starsze bloki, czy kamienice to na każdym balkonie osobna antena sat prowadzona jednym kabelkiem do jednego TV; do tego czasem jakieś naziemne - też każdy sobie. Nikt nie zrobi zbiorczej.

Wracając do ogrzewania to w okolicy mam taki stary mini-blok w którym mieszka 5 rodzin. Mają niby wspólne CO, ale 1 osoba się odłączyła bo za mocno grzeją i dużo wungla idzie. Siedzi w zimnie i dogrzewa sie farelką.

A ty chcesz, żeby bez regulacji, sami ludzie sie zebrali i zaplanowali ogrzewanie na osiedlu? Dream on.

To czemu Htr i Hve jest podawane jako W/K i chodzi o dT? Jest jak najbardziej liniowe.

Moja kulpa, nie zmienia się wielokrotne. Tj. do utrzymania 24sC jest wymagana nieznacznie większa moc niż dla 21 i nie stanowi wielokrotności wartości dla 21sC.

Panowie a czym w takim domu z PC grzeje się jak zerwie tak jak teraz np linie elektryczną na parę dni są jakieś rozwiązania zabezpieczające np generator itp.:confused:

Czy to pytanie jest podchwytliwe? :p Tak czy siak takie awarie zdarzają się głównie jak jest cieplej (wichury, opady mokrego deszczu łamiące drzewa i rwące sieci).

Nie chcecie dymu?

Projektujcie sobie osiedla grzane centralnie...

Albo przebudujcie te, które są...

Znowu odwrócona logika jak w wątku o kominkach. Jak się nie podoba, to wyjdź? Tak się w rozwiniętym społeczeństwie spraw nie załatwia, dlatego właśnie się dyskutuje, tłumaczy i rezygnuje z rzeczy niezdrowych, zamiast przepędzać ludzi czy zmuszać ich do robienia enklaw. Równie dobrze można napisać, chcesz se palić i truć, wyjedź do kraju trzeciego świata, bo Polska aspiruje już do kraju nowoczesnego. No ale nikt normalny takiego argumentu w dyskusji nie użyje, bo nie na tym polega kompromis.

Osoby bardziej inteligentne rozumieją, że za 'zakazem plemiena węglem' kryje się planowe, szeroko zakrojone działanie systemowe, a te mniej inteligentne np. ty widzą wyłącznie decyzje administracyjną.

Np. można zacząć od doliczenia do ceny paliw stałych podatku za zatruwanie środowiska powiedzmy w wysokości 300 zł - 400 zł za tone. Osoby które będą w zasięgu gazu lub stać ich na alternatywę same zrezygnują. A tych których nie będzie stać na nakup węgla i nie będą mieni alternatyw dostaną dofinansowanie z zebranych pieniędzy.

Osoby bardziej inteligentne rozumieją, że za 'zakazem plemiena węglem' kryje się planowe, szeroko zakrojone działanie systemowe, a te mniej inteligentne np. ty widzą wyłącznie decyzje administracyjną.

Np. można zacząć od doliczenia do ceny paliw stałych podatku za zatruwanie środowiska powiedzmy w wysokości 300 zł - 400 zł za tone. Osoby które będą w zasięgu gazu lub stać ich na alternatywę same zrezygnują. A tych których nie będzie stać na nakup węgla i nie będą mieni alternatyw dostaną dofinansowanie z zebranych pieniędzy.

Piszesz takie rzeczy a wyzywasz mnie od mniej inteligentnych.

Osoby bardziej inteligentne rozumieją, że za 'zakazem plemiena węglem' kryje się planowe, szeroko zakrojone działanie systemowe,,,,,

W pełni się z tobą zgodzę system chce uwalić społeczeństwo w razie wojny. kataklimy, kryzysu gospodarczego, rozbłysków na słońcu, roku bez lata...... ataku UFO

Ten węgiel to zagrożenie jak cyfryzacja radia tylko na większą skale

Edytowane przez kulibob

Aby nie dymiło to rzecz wtórna, ma NIE TRUĆ!

To nie ma takiej opcji. Niestety, produkcja energii elektrycznej z każdego kontrolowanego przez człowieka źródła truje. Uzupełniające źródła typu wiatr czy słońce i tak wymagają backupu w postaci bloku pod parą na okoliczność chmur czy braku wiatru dla szybkiego zbilansowania sieci. Bo to niestety nie bułeczki na półce, że jak popyt przewyższa podaż to sprzedawca mówi "nie ma, proszę przyjść jutro". W przypadku prądu podaż musi nadążać za popytem bo jak system zostanie przeciążony, to się poskłada i nikt nie dostanie prądu.

To nie ma takiej opcji. Niestety, produkcja energii elektrycznej z każdego kontrolowanego przez człowieka źródła truje. Uzupełniające źródła typu wiatr czy słońce i tak wymagają backupu w postaci bloku pod parą na okoliczność chmur czy braku wiatru dla szybkiego zbilansowania sieci. Bo to niestety nie bułeczki na półce, że jak popyt przewyższa podaż to sprzedawca mówi "nie ma, proszę przyjść jutro". W przypadku prądu podaż musi nadążać za popytem bo jak system zostanie przeciążony, to się poskłada i nikt nie dostanie prądu.

O to to...

Dokładnie...

Nawet fotowoltaika jest na węgiel w naszym kraju jak się dobrze temu przyjrzeć...

Zresztą nie tylko w naszym kraju...