Myjk 06.10.2017 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 mirek, ale co to ma do rzeczy? jak robiłem dla siebie OZC, to liczyłem dla parametrów -20/23 i wyszło projektowe obciążenie cieplne około 5,5kw nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś ty policzył dla -20/24 Z tym, że obciążenie z temperaturą w domu nie zmienia się liniowo i podawanie tego przy doborze mocy źródła ciepła ma się jak pięść do oka. U mnie pomiędzy 22 a 23 wyszła różnica w obciążeniu na poziomie 160W! Tylko skrajny ignorant może z tego próbować robić merytoryczny argument wpływający znacznie na końcowy wniosek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.10.2017 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Myjk chyba pisał o paliwie? Rozróżniasz? Jakoś nie mogę znaeźć tych jego bredni o prądzie odpadowym i prawie darmowej taniej taryfie. Dzisiaj jechałem po pszenice dla kurek. Kupiłem od gospodarza w domek ceglany, stare okna generalnie rudera oczywiście dym z komina. I co proponujecie?? Gaz, COP1, PC w chałupie którą lepiej rozebrać niż modernizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 06.10.2017 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Jakoś nie mogę znaeźć tych jego bredni o prądzie odpadowym i prawie darmowej taniej taryfie. post #5217 Dzisiaj jechałem po pszenice dla kurek. Kupiłem od gospodarza w domek ceglany, stare okna generalnie rudera oczywiście dym z komina. I co proponujecie?? Gaz, COP1, PC w chałupie którą lepiej rozebrać niż modernizować. Wywalić z domu wszystko. Zrobić podłogowe wszędzie . Przykleić styropian. Gospodarz handluje zbożem , stać go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.10.2017 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 (edytowane) Z tym, że obciążenie z temperaturą w domu nie zmienia się liniowo To czemu Htr i Hve jest podawane jako W/K i chodzi o dT? Jest jak najbardziej liniowe. Edytowane 6 Października 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 06.10.2017 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Panowie a czym w takim domu z PC grzeje się jak zerwie tak jak teraz np linie elektryczną na parę dni są jakieś rozwiązania zabezpieczające np generator itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.10.2017 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Gdzie się w PC wymienia zawleczkę jak zerwie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 06.10.2017 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 (edytowane) Ogrzewa się kominkiem dla klimatu.Jeśli nie ma kominka to też nic się nie dzieje, ponieważ taki dom traci tylko 1 stopień C na dobę. Czyli spokojnie 21 dni zanim doleci do 0 stopni. Edytowane 6 Października 2017 przez lolson28 edt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.10.2017 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Panowie a czym w takim domu z PC grzeje się jak zerwie tak jak teraz np linie elektryczną na parę dni są jakieś rozwiązania zabezpieczające np generator itp. 1-2-3 dni bez prądu to raczej da radę przeżyć jak się nei ma kominka później to już raczej problem. Chociaż to zależy od temperatury i nasłonecznienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 06.10.2017 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 To czemu Htr i Hve jest podawane jako W/K i chodzi o dT? Jest jak najbardziej liniowe. oczywiście że jest liniowa.. mając te parametry.. dalej liczysz np dla https://www.yr.no/sted/Russland/Sakha/Verkhoyansk/ - tak się dzielą obliczenia.. na część Ht i część lokalizacyjną / pogodową / = zapotrzebowanie na energię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.10.2017 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 (edytowane) "Panowie a czym w takim domu z PC grzeje się jak zerwie tak jak teraz np linie elektryczną na parę dni są jakieś rozwiązania zabezpieczające np generator itp." Wtedy dom na kłódkę i z płaczem do mamy w kotle popalić... Ciekawe, czemu ci wszyscy wrogowie paleniska nie rozważą jednej, centralnej ciepłowni osiedlowej grzanej choćby tym darmowym prądem, gazem czy PC...Dom tańszy by był, bo bez pomieszczenia technicznego... Tylko wymiennik ciepła licznik i rozdzielacz podłogówki. Nie chcecie dymu?Projektujcie sobie osiedla grzane centralnie...Albo przebudujcie te, które są... Adam M. Edytowane 6 Października 2017 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojoro 06.10.2017 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Ciekawe, czemu ci wszyscy wrogowie paleniska nie rozważą jednej, centralnej ciepłowni osiedlowej grzanej choćby tym darmowym prądem, gazem czy PC... Dom tańszy by był, bo bez pomieszczenia technicznego... Adam M. Bo gdzie 3 Polaków tam 4 opinie. Ta sama sytuacja co z instalacjami antenowymi. Jak popatrzysz na starsze bloki, czy kamienice to na każdym balkonie osobna antena sat prowadzona jednym kabelkiem do jednego TV; do tego czasem jakieś naziemne - też każdy sobie. Nikt nie zrobi zbiorczej. Wracając do ogrzewania to w okolicy mam taki stary mini-blok w którym mieszka 5 rodzin. Mają niby wspólne CO, ale 1 osoba się odłączyła bo za mocno grzeją i dużo wungla idzie. Siedzi w zimnie i dogrzewa sie farelką. A ty chcesz, żeby bez regulacji, sami ludzie sie zebrali i zaplanowali ogrzewanie na osiedlu? Dream on. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 06.10.2017 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 To czemu Htr i Hve jest podawane jako W/K i chodzi o dT? Jest jak najbardziej liniowe. Moja kulpa, nie zmienia się wielokrotne. Tj. do utrzymania 24sC jest wymagana nieznacznie większa moc niż dla 21 i nie stanowi wielokrotności wartości dla 21sC. Panowie a czym w takim domu z PC grzeje się jak zerwie tak jak teraz np linie elektryczną na parę dni są jakieś rozwiązania zabezpieczające np generator itp. Czy to pytanie jest podchwytliwe? Tak czy siak takie awarie zdarzają się głównie jak jest cieplej (wichury, opady mokrego deszczu łamiące drzewa i rwące sieci). Nie chcecie dymu? Projektujcie sobie osiedla grzane centralnie... Albo przebudujcie te, które są... Znowu odwrócona logika jak w wątku o kominkach. Jak się nie podoba, to wyjdź? Tak się w rozwiniętym społeczeństwie spraw nie załatwia, dlatego właśnie się dyskutuje, tłumaczy i rezygnuje z rzeczy niezdrowych, zamiast przepędzać ludzi czy zmuszać ich do robienia enklaw. Równie dobrze można napisać, chcesz se palić i truć, wyjedź do kraju trzeciego świata, bo Polska aspiruje już do kraju nowoczesnego. No ale nikt normalny takiego argumentu w dyskusji nie użyje, bo nie na tym polega kompromis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchenz 06.10.2017 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Jakoś nie mogę znaeźć tych jego bredni o prądzie odpadowym i prawie darmowej taniej taryfie. Dzisiaj jechałem po pszenice dla kurek. Kupiłem od gospodarza w domek ceglany, stare okna generalnie rudera oczywiście dym z komina. I co proponujecie?? Gaz, COP1, PC w chałupie którą lepiej rozebrać niż modernizować. Osoby bardziej inteligentne rozumieją, że za 'zakazem plemiena węglem' kryje się planowe, szeroko zakrojone działanie systemowe, a te mniej inteligentne np. ty widzą wyłącznie decyzje administracyjną. Np. można zacząć od doliczenia do ceny paliw stałych podatku za zatruwanie środowiska powiedzmy w wysokości 300 zł - 400 zł za tone. Osoby które będą w zasięgu gazu lub stać ich na alternatywę same zrezygnują. A tych których nie będzie stać na nakup węgla i nie będą mieni alternatyw dostaną dofinansowanie z zebranych pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.10.2017 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Osoby bardziej inteligentne rozumieją, że za 'zakazem plemiena węglem' kryje się planowe, szeroko zakrojone działanie systemowe, a te mniej inteligentne np. ty widzą wyłącznie decyzje administracyjną. Np. można zacząć od doliczenia do ceny paliw stałych podatku za zatruwanie środowiska powiedzmy w wysokości 300 zł - 400 zł za tone. Osoby które będą w zasięgu gazu lub stać ich na alternatywę same zrezygnują. A tych których nie będzie stać na nakup węgla i nie będą mieni alternatyw dostaną dofinansowanie z zebranych pieniędzy. Piszesz takie rzeczy a wyzywasz mnie od mniej inteligentnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 06.10.2017 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 jojoro To nie ja chcę!To tutaj jest kupa oszołomów co chcą aby im nie dymiło.Niech się skrzykną na WSPÓLNĄ kotłownię gazową czy na prąd... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 06.10.2017 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 To tutaj jest kupa oszołomów co chcą aby im nie dymiło. Aby nie dymiło to rzecz wtórna, ma NIE TRUĆ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 06.10.2017 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 (edytowane) Osoby bardziej inteligentne rozumieją, że za 'zakazem plemiena węglem' kryje się planowe, szeroko zakrojone działanie systemowe,,,,, W pełni się z tobą zgodzę system chce uwalić społeczeństwo w razie wojny. kataklimy, kryzysu gospodarczego, rozbłysków na słońcu, roku bez lata...... ataku UFO Ten węgiel to zagrożenie jak cyfryzacja radia tylko na większą skale Edytowane 6 Października 2017 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.10.2017 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Aby nie dymiło to rzecz wtórna, ma NIE TRUĆ! To nie ma takiej opcji. Niestety, produkcja energii elektrycznej z każdego kontrolowanego przez człowieka źródła truje. Uzupełniające źródła typu wiatr czy słońce i tak wymagają backupu w postaci bloku pod parą na okoliczność chmur czy braku wiatru dla szybkiego zbilansowania sieci. Bo to niestety nie bułeczki na półce, że jak popyt przewyższa podaż to sprzedawca mówi "nie ma, proszę przyjść jutro". W przypadku prądu podaż musi nadążać za popytem bo jak system zostanie przeciążony, to się poskłada i nikt nie dostanie prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.10.2017 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 To nie ma takiej opcji. Niestety, produkcja energii elektrycznej z każdego kontrolowanego przez człowieka źródła truje. Uzupełniające źródła typu wiatr czy słońce i tak wymagają backupu w postaci bloku pod parą na okoliczność chmur czy braku wiatru dla szybkiego zbilansowania sieci. Bo to niestety nie bułeczki na półce, że jak popyt przewyższa podaż to sprzedawca mówi "nie ma, proszę przyjść jutro". W przypadku prądu podaż musi nadążać za popytem bo jak system zostanie przeciążony, to się poskłada i nikt nie dostanie prądu. O to to... Dokładnie... Nawet fotowoltaika jest na węgiel w naszym kraju jak się dobrze temu przyjrzeć... Zresztą nie tylko w naszym kraju... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.10.2017 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2017 Zapominasz o geotermii a cała Islandia na niej bazuje, a w Polsce połowa Torunia się z niej ogrzewa/ma_ogrzewać w zimie. I działa bez prądu? A i samo robienie dziur potrafi nieźle truć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts