Jarecki79 08.03.2018 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Spalają też najwięcej w UE biomasy, ale znowu, to wszystko się dzieje w elektrociepłowniach z filtrowaniem. Nikt o zdrowych zmysłach tam (eko)węglem czy peletem pod strzechami nie pali, szczególnie w domach po 2008r. Pala palą, Niemcy w małych miejscowościach często palą w kominkach, mają w domach kotły na pellet Także kupują, instalują i używają kotłów na ekogroszek - steinkohle (zależy od regionu), co prawda częściej pala w nim antracytem, ale palą. na ichnim ebay bez problemu dostaniesz zasypówki zgazujące drewno... itd., jest trochę naszych śmieciuchów Przejedź się na bawarię,bliżej gór po mniejszych miejscowościach, to Cię może oświeci. Widzisz ja akurat troche tam po szkoleniach najeździłem, po takich dużych firmach i ludzie w swoich domach bardzo często pala paliwami stałymi...., fakt,że głównie drewnem, bo do takiego towaru mają dostęp. Tyle,że kultura wyższa i nie kopca tak, bo zaraz by mandat dostali. Jest tez okresowa kontrola kominiarza, bada emisje... nikt się tam nie odważy śmieci spalić. co do emisji pellet vs ekogroch racja, ale jako ciekawostkę podam,że kocioł olejowy "v-na" na stanowisku ma emisje pyłu 170mg/m3... i tyle na temat ekologii... bo bzdyczenie bez sensu. Tam gdzie ktoś chce i potrzebuje póki co zostają ekogroszki, pellety a skasowałbym kopciuchy zasypowe, ale o czym tu gadać, jak niektórym do łba nie wchodzi, bo on na oko wie lepiej ew. z wikipedii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 08.03.2018 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Z tą piwnicą to przesadzacie. Nawet jakbym grzał samym prądem, to robiłbym piwnicę drugi raz. Mam tam siłownie, pralnie, spiżarnie i warsztacik z narzędziownią. Tu nie chodzi o samą piwnicę, ale o metraż który inwestor zrobił/kupił kosztem czystego ogrzewania. Ja nic do piwnicy czy dużego domu nie mam, póki mi pacjent nie zacznie krzyczeć o zbyt małych dotacjach do ogrzewania, albo zbyt kosztownym gazie/prądzie -- po czym kupuje kocioł na biomasę za 12-14 tys z podpięciem, a za tyle samo ma butlę z gazem LPG i kotłem (czyli pozbywając się metrażu przeznaczonego dla kotła jest na plusie parę sezonów grzania "za darmo") gdzie koszt kWh wychodzi niewiele więcej jak za pelet (a może i nawet tyle samo jak się urealni sprawności). Przejedź się na bawarię,bliżej gór po mniejszych miejscowościach, to Cię może oświeci. Jeżdżę co roku. RAZ, na tysiące mijanych domów, wpadłem na dymiący węglowy komin w jakiejś starej ruderze. Poza tym nie widać i nie czuć palenia. Wprost przeciwnie niż u nas. To że są kotły na ebayu i paliwo niewiele znaczy, bo oczywiście pewnie jest jakiś zbyt, ale przeciwproporcjonalny niż u nas. W europie gorzej niż w PL jest tylko we włoskich Alpach, gdzie duszą drewno na potęgę. ICHPW wyraźnie wykazało w raporcie, że drewno przeraźliwie syfi -- wbrew temu co kominkarze twierdzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.03.2018 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 (edytowane) To jak tam jeździsz, to uważnie sie przypatruj koło ilu domów masz sterty drewna ułożone.Jak w strone Ga-Pa, to mijając Bad Tolz (to warto zwiedzić, na miejscu przekonasz się dlaczego i tu też uświadczysz domy w dużej części opalane paliwami stałymi) zacznij sie po mniejszych wioskach przyglądaćRegiony w okolicy Geretsried albo bliżej Austriackiej granicy Pfronten, tam niedaleko słynne zamki m.in. Neuschweinstein (blisko Fussen) fakt jest jeden- nie spalają śmieci, bo kary zbyt wysokie. Palą właściwieW Austrii masz wzorem naszego kraju klaster zrzeszający producentów kotłów... itd. Edytowane 8 Marca 2018 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 08.03.2018 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 Nie spalą śmieci:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 08.03.2018 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 I nie wycinają DPFów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mtdeusz 08.03.2018 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2018 DPF powoduje -100 koni i trzeba go wyciąc.Takie myślenie baranów w Polsce co się nie znają na mechanice.Katalizator -50koni na złom z nim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 09.03.2018 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Tutaj wszystko rozchodzi się o pieniądze. Myślicie że jeśli przeciętnego Kowalskiego było by stać na gaz, to babrali by się w węglu? A dotacje muszą być jako bodziec do chęci zmiany, nie z naszych kieszeni, ale Unijnych, wystarczy że z naszych mamy 500+ bo może ktoś jeszcze nie wie że to pieniążki z naszych podatków a nie budżetowe.Nie mogę godzić się na pietnowanie przez ekooszołomów ludzi z kotlami 5 klasy czy Ecodesign bo gdyby każdy tak paliłto nie było by tematu smogu. A i tak większość z Was jeździ dieslami więc nie bądźcie hipokrytami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.03.2018 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 (edytowane) Tutaj wszystko rozchodzi się o pieniądze. Myślicie że jeśli przeciętnego Kowalskiego było by stać na gaz, to babrali by się w węglu? A dotacje muszą być jako bodziec do chęci zmiany, nie z naszych kieszeni, ale Unijnych, wystarczy że z naszych mamy 500+ bo może ktoś jeszcze nie wie że to pieniążki z naszych podatków a nie budżetowe. Nie mogę godzić się na pietnowanie przez ekooszołomów ludzi z kotlami 5 klasy czy Ecodesign bo gdyby każdy tak palił to nie było by tematu smogu. A i tak większość z Was jeździ dieslami więc nie bądźcie hipokrytami. Raczej bzdury odpowiadasz. Uważam się za "przeciętnego" Kowalskiego jakich są miliony,przez 40 lat mieszkającego w mieście w bloku. Miesięczny czynsz z ogrzewaniem miejskim to było 520zl plus media 250zl co drugi miesiąc czyli 650zl miesięcznie przez 12 miesięcy co daje kwotę 7800zł rocznie za mieszkanie 52m2 i dlatego dla mnie ogrzewanie nowego domu aż 120m2 zwykłym prądem za 3000zl rocznie nie było problemem. Takich "przeciętnych" na moim osiedlu były setki rodzin. Jakoś nikt nie narzekał i jakoś mieszkania nie stoją puste. A osiedli w Gliwicach jest kilkanascie. To raczej "nie przeciętny" mieszkaniec wsi narzeka,że mu nie pozwolą truć innych...czyli coś z główką ma. Albo wychodzi mentalność "wiesniaka" z dziada pradziada. . Edytowane 9 Marca 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.03.2018 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 nie z naszych kieszeni, ale Unijnych, wystarczy że z naszych mamy 500+ bo może ktoś jeszcze nie wie że to pieniążki z naszych podatków a nie budżetowe. To są pieniążki budżetowe, bo budżet jest z naszych podatków. To raz. A dwa, to z czego się bierze budżet unijny? Pomijając bzdury jakie tu wypisujesz jestem za dopłatami do termomodernizacji i wymiany kopcących systemów grzewczych. To ma wiele większy sens niż np. dotacje do kościoła katolickiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 09.03.2018 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Miesięczny czynsz z ogrzewaniem miejskim to było 520zl plus media 250zl co drugi miesiąc czyli 650zl miesięcznie przez 12 miesięcy co daje kwotę 7800zł rocznie za mieszkanie 52m2 i dlatego dla mnie ogrzewanie nowego domu aż 120m2 zwykłym prądem za 3000zl rocznie nie było problemem. Napisz ile wynosi samo ogrzewanie mieszkania, a nie pisz czynsz + media. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.03.2018 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Napisz ile wynosi samo ogrzewanie mieszkania, a nie pisz czynsz + media. Chodzi o kwestię kosztow utrzymania czyli kasy ale ogrzewanie 52m2 to 195zl×12 miesięcy=2340zl a domu 120m2 grzanego prądem 1700zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.03.2018 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Ja jestem przeciwnikiem jakichkolwiek dotacji tylko zakaz produkcji śmieciuchów a na modernizacje zarób sobie sam. Tak samo precz z 500+ kartami dużej rodziny i innymi pierdołami. Każdy sam jest kowalem swojego losu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.03.2018 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Ja jestem przeciwnikiem jakichkolwiek dotacji tylko zakaz produkcji śmieciuchów a na modernizacje zarób sobie sam. Tak samo precz z 500+ kartami dużej rodziny i innymi pierdołami. Każdy sam jest kowalem swojego losu. Dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 09.03.2018 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Ja jestem przeciwnikiem jakichkolwiek dotacji tylko zakaz produkcji śmieciuchów a na modernizacje zarób sobie sam. Tak samo precz z 500+ kartami dużej rodziny i innymi pierdołami. Każdy sam jest kowalem swojego losu. A ja ze swoich podatków wolę dołożyć sąsiadowi, którego akurat w tej chwili nie stać na zmianę systemu ogrzewania, niż mieć chore dzieci. Tak, w przeciwieństwie do ciebie jestem kowalem losu swoich dzieci. I przy okazji siebie samego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 09.03.2018 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 (edytowane) Z tą piwnicą to przesadzacie. Nawet jakbym grzał samym prądem, to robiłbym piwnicę drugi raz. Mam tam siłownie, pralnie, spiżarnie i warsztacik z narzędziownią. Przesadzają. Ja mam takie same zdanie jak ty w kwestii piwnicy. Nie wyobrażam sobie mojego domu bez piwnicy. Ale z resztą wypowiedzi Myjka się zgadzam. Piwnica tak, ale nie kosztem czystego ogrzewania. Co do dotacji, to tez mam mieszane uczucia... Z prostego powodu - jak budowałem dom, od razu zainwestowałem w czyste ogrzewanie. I jak czytam, że ktoś nic nie zmieni, albo zainstaluje najtańsze dopuszczalne prawem kopcące badziewie - bo nikt mu żadnej dotacji nie chce dać, albo dotacja jest za niska - to mi się noż w kieszeni otwiera... Edytowane 9 Marca 2018 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 09.03.2018 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 (edytowane) Chodzi o kwestię kosztow utrzymania czyli kasy ale ogrzewanie 52m2 to 195zl×12 miesięcy=2340zl a domu 120m2 grzanego prądem 1700zl. tak jeszcze odnośnie kosztów utrzymania - ja jakiś czas po przeprowadzce zrobiłem porównanie kosztów (wszystkich) mieszkania 55m2 z domem (około 150m2+garaz dwustawnowiskowy+piwnica). Utrzymanie mieszkania, to było około 3tys. zł rocznie więcej... Dzisiaj ta różnica byłaby jeszcze większa, bo koszty CO były zawyzone(1 sezon grzewczy) i teraz korzystam z taryfy G12w Edytowane 9 Marca 2018 przez JTKirk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.03.2018 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Napisz ile wynosi samo ogrzewanie mieszkania, a nie pisz czynsz + media. Ze 20zł/m2/r. Albo i wiecej. Zależy od wielu czynników. A powiedz mi, ile kosztuje ogrzewanie korytarza, klatki schodowej, pomieszczeń technicznych i innych przestrzeni poza mieszkaniem? Bo porównując z blokiem to też trzeba dodać, bo w domu to masz standardowo ujęte w kosztach ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 09.03.2018 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 Chodzi o kwestię kosztow utrzymania czyli kasy ale ogrzewanie 52m2 to 195zl×12 miesięcy=2340zl a domu 120m2 grzanego prądem 1700zl. Jakby każdego było stać na dom ogrzewany prądem , mieszkania nie byłyby potrzebne. Ze 20zł/m2/r. Albo i wiecej. Zależy od wielu czynników. A powiedz mi, ile kosztuje ogrzewanie korytarza, klatki schodowej, pomieszczeń technicznych i innych przestrzeni poza mieszkaniem? Bo porównując z blokiem to też trzeba dodać, bo w domu to masz standardowo ujęte w kosztach ogrzewania. Teraz jeszcze należałoby uwzględnić czy mieszkanie jest środkowe czy zewnętrzne. Nie można porównywać kosztów ogrzewania domu i mieszkania. (standard wykonania , ilość ludzi na m2 ) . Dobrze zaznaczyłeś że ogrzewanie całej reszty też kosztuje.Ale to już rozkłada się na 10-20-30 mieszkań. Nie rozumiem za bardzo po co dalej w to brnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eliks 09.03.2018 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 @Arturo - rozumiem że przeciętnego Kowalskiego stać na budowę domu z zapotrzebowaniem 40kWh/m2/rok. Brałeś coś czy ci kominek który masz "ale nie grzeje" przyczadził? @Liwko - mówienie że budżet Unijny to Twoje podatki to duże nadużycie albo niewiedza. Tak samo może powiedzieć Helmut z zachodniej granicy. Ja Ci radzę w ramach szeroko pojetej ekologii sprzedać swojego TDI i przesiąść się do komunikacji miejskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 09.03.2018 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2018 (edytowane) A ja ze swoich podatków wolę dołożyć sąsiadowi, którego akurat w tej chwili nie stać na zmianę systemu ogrzewania, niż mieć chore dzieci. Tak, w przeciwieństwie do ciebie jestem kowalem losu swoich dzieci. I przy okazji siebie samego. Ja nie mówię tu tylko o dotacjach. Ja mówię o całym systemie. Jeszcze trochę pasożyty zrównają się dochodami z normalnie pracującymi ludźmi. A co do kopcenia wystarczy zakaz śmieciuchów jak taki sąsiad wsadzi ekogrocha już będzie ok. Edytowane 9 Marca 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts