Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czasami mam wrażenie, że największymi lobbystami podwyżek cen ee są posiadacze instalacji PV ;)

:roll: racja nawet tu na forum PVowcy największy terror prądowy sieją.

@Kaizen to sa ceny w hurcie?

Generalnie nie interesuje mnie który składnik drożeje tylko ostateczna kwota na fakturze później dopiero mogę analizować co i jak czy PC czy PV czy pod most.

Edytowane przez kulibob

Dlaczego uważasz że w G12x mniej?

no to chyba oczywiste

porównaj osobę, która korzysta z G11 i G12w

W przypadku G12w, żeby mieć ten sam poziom cen co w G11 wystarczy zużywać dajmy na to 35% w taniej taryfie

więc porównując

G11 --> 65% w T1 +35% w T2

G12w --> 30% w T1 + 70% w T2

tania taryfa cały czas jeszcze jest dużo tańsza, więc osób które w większości korzystają z T2 dotknie mniej. Z czasem, te proporcje cenowe będą się prawdopodobnie zmieniać na niekorzyść T2, ale nie sądzę, żeby to szybko nastąpiło..

No i ostatnie, ale nie mniej ważne - jak we wcześniejszych latach była podwyżka prądu, to najbardziej odczuwalne było to w G11. Przy dużym zużyciu w T2, było to duuużo mniej odczuwalne. Nie potrafię przytoczyć na to teraz danych, ale tak to pamiętam. Nawet nie wiem, czy nie było przypadku, że prąd podrożał, a w T2 potaniał, więc z dużym wykorzystaniem T2 wyszła nawet obniżka cen ;)

ktoś ma dane, jak wygląda rozkład cen w poszczególnych latach dla taryf strefowych??

Dziś Poznań wprowadził zakaz trucia nas wszystkich przez cwaniaków samobójców. Brawo!

Odnośnie taryfy G12w to obecnie w PGE obejmuje ona również dni ustawowo wolne od pracy. Obliczyłem że gdyby przykładowy grzejnik pracował non stop przez rok to struktura zużycia wyniosła by 60/40 na korzyść II strefy. Wniosek z tego taki że G11 nikomu się nie opłaca.

no to chyba oczywiste

porównaj osobę, która korzysta z G11 i G12w

W przypadku G12w, żeby mieć ten sam poziom cen co w G11 wystarczy zużywać dajmy na to 35% w taniej taryfie

więc porównując

G11 --> 65% w T1 +35% w T2

G12w --> 30% w T1 + 70% w T2

tania taryfa cały czas jeszcze jest dużo tańsza, więc osób które w większości korzystają z T2 dotknie mniej. Z czasem, te proporcje cenowe będą się prawdopodobnie zmieniać na niekorzyść T2, ale nie sądzę, żeby to szybko nastąpiło..

No i ostatnie, ale nie mniej ważne - jak we wcześniejszych latach była podwyżka prądu, to najbardziej odczuwalne było to w G11. Przy dużym zużyciu w T2, było to duuużo mniej odczuwalne. Nie potrafię przytoczyć na to teraz danych, ale tak to pamiętam. Nawet nie wiem, czy nie było przypadku, że prąd podrożał, a w T2 potaniał, więc z dużym wykorzystaniem T2 wyszła nawet obniżka cen ;)

ktoś ma dane, jak wygląda rozkład cen w poszczególnych latach dla taryf strefowych??

To oczywiste że g12 niemal każdemu wyjdzie lepiej. Predzej rozumiał to jakoże stawki w G11 wzrosną procentowo bardziej niż w G12x

Dziś Poznań wprowadził zakaz trucia nas wszystkich przez cwaniaków samobójców. Brawo!

Odnośnie taryfy G12w to obecnie w PGE obejmuje ona również dni ustawowo wolne od pracy. Obliczyłem że gdyby przykładowy grzejnik pracował non stop przez rok to struktura zużycia wyniosła by 60/40 na korzyść II strefy. Wniosek z tego taki że G11 nikomu się nie opłaca.

Weź pod uwagę że ten grzejnik i tak więcej bedzie j brał w nocy ze względu na większe straty budynku mniejsze zyski bytowe i słoneczne.

Narrazie moja klima wzięła 45kWh 70% w taniej

Edytowane przez kulibob

@Kaizen to sa ceny w hurcie?

Electricity prices for household consumers are defined as follows: Average national price in Euro per kWh including taxes and levies applicable for the first semester of each year for medium size household consumers (Consumption Band Dc with annual consumption between 2500 and 5000 kWh).

• 2 weeks później...
To oczywiste że g12 niemal każdemu wyjdzie lepiej. Predzej rozumiał to jakoże stawki w G11 wzrosną procentowo bardziej niż w G12x

Weź pod uwagę że ten grzejnik i tak więcej bedzie j brał w nocy ze względu na większe straty budynku mniejsze zyski bytowe i słoneczne.

Narrazie moja klima wzięła 45kWh 70% w taniej

Ps ta klima to ile czasu konsumowała te 45 kwh?

Ja to wiem to było takie najbardziej negatywne załozenie ale w praktyce tez mam 70/30

Edytowane przez gawel

Ps ta klima to ile czasu konsumowała te 45 kwh?

Ja to wiem to było takie najbardziej negatywne załozenie ale w praktyce tez mam 70/30

Od 4 pażdziernika do chyba 26. Później się ochłodziło i do końca miesiąca dobiła do 72 kWh 71% tania.

Od pocżatu listopada wzięła 22kWh trochę eksperymentowałem przegrzałem budę 24,5parter 23,5 pietro, ale święto i weekend to dobry czas na ekspermenty 100% tania

Edytowane przez kulibob

W 99% się nie opłaca wystarczy zmywarkę i pralkę puszczać w taniej i jesteś do przodu.

Dopisz do tego jeszcze , żelazko, odkurzacz, piekarnik elektryczny, indukcje, czajnik elektryczny i boiler na CWU.

Prawda jest taka że jeśli ktoś ma dobrą cenę za energie i żyje tak żeby korzystać jak najwięcej z tanich godzin to prawda jest taniej w G12.

W pozostałych przypadkach to nieprawda.

Dopisz do tego jeszcze , żelazko, odkurzacz, piekarnik elektryczny, indukcje, czajnik elektryczny i boiler na CWU.

Prawda jest taka że jeśli ktoś ma dobrą cenę za energie i żyje tak żeby korzystać jak najwięcej z tanich godzin to prawda jest taniej w G12.

Ja kożystm z tego fanatycznie ale bojler to oczywistość przecież poto on jest aby magazynować. Jednak przy minimalnamch zmianch można wujść ostro na plus. Nawt grzejąc klimą 24h jetem grubo do przodu

Trzeba się bardzo starać, żeby G11 wyszło najtaniej. Prąd w "drogiej" strefie g12 jest tylko kilkanaście % droższy od G11, za to tani jest kilkadziesiąt procent tańszy.

A jak ktoś grzeje PC czy samym prądem - to trzeba z premedytacją ustawiać grzanie w drogiej strefie.

Przy g12 masz 58,33% czasu drogiej strefy. Ale jest to czas, gdy:

1. Masz większe zyski bytowe

2. Masz duże zyski słoneczne

3. Masz wyższą temperaturę na zewnątrz

niż w taniej strefie (poza dziennym okienkiem), wiec na CO nawet puszczone samopas większość prądu zużyjesz w taniej strefie (a ustawienie oczko wyższej temperatury w czasie taniej strefy spowoduje nikłe zużycie w drogiej i jeszcze zmniejszy taktowanie). Łatwo ustawić grzanie CWU w 100% w taniej strefie.

Podstaw swoje dane

Ja w tym roku mam 21% zużycia w drogiej strefie. CO i CWU 100% w taniej, pralka i zmywarka z 95% w taniej (głównie opóźniny start). Reszta (w tym chłodzenie klimą) wg potrzeb bez patrzenia na zegarek. Ale pobaw się i powiedz, jaki % przy Twoich stawkach musi być zużycia w drogiej strefie g12 czy g12w, żeby G11 wyszło taniej? Z 80%?

Edytowane przez Kaizen

Wejdę tu z nowinką. Prezydent podpisał ustawę antykopciuchową, więc nie będzie można w Polsce sprzedawać ani kupować pozaklasowych kotłów. Skontroluje to Inspekcja Handlowa. Co więcej nowe budynki będą miały obowiązek podłączenia do sieci ciepłowniczej, chyba że wybiorą pompy ciepła. Za jakieś 2 tygodnie będą obowiązywały te przepisy. Co wy na to? ;)