Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 7,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Samsu

Fajno się Ciebie czyta , napisz co bieresz na samopoczucie ? musi być dobre i mocno kopać.

To co pisałem o zakazaniu palenia węglem to było po prawdzie pół żartem , Ja pale pelletem dymu u mnie z komina nawet podczas rozpalania kotła nie zobaczysz

za to u sąsiadów to czasami zasłona dymna przez 15 minut , psa trzeba do domu zabierać jak sąsiady rozpalają kopciuchy .

U nas w górach w mej okolicy 1/3 domostw posiada swój kawałek lasu , drewno na opał to koszt paliwa do piły i parę godzin ciężkiej pracy .

Pale pelletem a czasami dogrzewam kominkiem z płaszczem wodnym który ogrzewa dwa pokoje ,

w kominku palę swoim bukiem którego sam ścinam co roku każdego Listopada.

Co do kurnej chaty to ogrzewam ponad 200m2 mam pół hektara lasu i 68arów pastwiska ,wszystko po kosztach licząc warte półtora bańki

Edytowane przez Bemmek

326 stron... i wiecej bedzie, a smrod na zewnatrz ten sam.

eeeh..,

ja mam 163 strony . U mnie z roku na rok jest coraz lepiej , nie jest idealnie , ale lepiej... w tym roku np sąsiedzi palący rok w rok liście , nie odpalili swojej 200L beczki i nie snuli przez tydzień smrodu po okolicy , mają jeszcze kominek i czasem go używają .

To pozytywnie...u mnie niestety nie :( i nikt z tym nic nie moze zrobic

[ATTACH=CONFIG]437970[/ATTACH]

ilość stron można zmienić --> ustawienia --> następnie z lewej strony w słupku z czerwonymi nagłówkami zjedz w dół do moje ustawienia --> usatawienia zaawansowe --> zjedz niżej do opcje wyświetlania tematów i tam rozwiń menu ilość postów na jednej stronie -->40 --> zjedz niżej --> zapisz zmiany

Gość mtdeusz
Hm... a to oni smrodza?

Wiesz... sa w Polsce kopcace diesle z Euro 5...

Mam miec pretesje do producenta?

Diesle producent wypuścił Euro 5 jak kopcą to miej pretensje do Januszów.

A kopciuchy producenci i laboratoria wypuszczali kopcące na całą okolicę, to miej do nich pretensje, że dopuścili te pudła do obrotu i w instrukcji wpisywali kopcić od dołu na całą okolicę.

Diesle producent wypuścił Euro 5 jak kopcą to miej pretensje do Januszów.

A kopciuchy producenci i laboratoria wypuszczali kopcące na całą okolicę, to miej do nich pretensje, że dopuścili te pudła do obrotu i w instrukcji wpisywali kopcić od dołu na całą okolicę.

Ostrzegałem cie przed dyskusją z ........... ale z ciekawości z ukrycia poczekam na rozwój .:lol2::lol2::lol2::lol2:

To co on szałas ogrzewa ?

W bloku za 90 m2 z sieci miejskiej za CO i podgrzanie CWU miesiąc w miesiąc (wiosna, jesień lato, zima) płacę 300 zł, 3600 rocznie. W dwa razy większym domu z własnym kotłem rocznie wychodzi około 1500 czyli miesięcznie około 125 zł.

Nie porównuj technologii w jakiej wykonany jest Twój dom a blok to raz. Straty przesyłowe z ciepłowni to dwa. Sprawność urządzeń to trzy. W bloku nie interesuje Cię nic (dzwonisz i ma być zrobione bo za to płacisz ) , w domu jak popsuje się pompka CO to nikt tego za Ciebie nie naprawi.

A i co najważniejsze utrzymanie zarządu spółdzielni mieszkaniowej też kosztuje :-)

W bloku nie interesuje Cię nic (dzwonisz i ma być zrobione bo za to płacisz ) , w domu jak popsuje się pompka CO to nikt tego za Ciebie nie naprawi.

A i co najważniejsze utrzymanie zarządu spółdzielni mieszkaniowej też kosztuje :-)

W kosztach energii masz tylko i wyłącznie sam nośnik - zgodnie z prawem energetycznym nie można tu doliczać żadnych innych kosztów. Utrzymanie węzła cieplnego czy zarządu masz w innej pozycji.

Natomiast cena jest horrendalna. Chyba, że to nieocieplona wielka płyta. Normalnie w blokach opłaty za ogrzewanie mieszczą się w 2zł/m2/mies czyli za 90m2 wychodzi 2160zł (i zazwyczaj z tego zwroty).

Spółdzielnia spółdzielni nie równa. Podobnie jest ze wspólnotami. Mieszkania zewnętrzne to inna bajka niż środkowe jeśli chodzi o ogrzewanie. Także nie ma co rozpisywać że tu kosztuje tyle a tam inaczej. Faktem jest że "łoją" ludzi na potęgę bo muszą łoić :-) żeby na wszystko wystarczyło. Wydatki rozbije się na tysiące ludzi , wtedy tak nie boli :D