JTKirk 30.01.2022 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Nic szczególnego. Jedynie w OWU domu (który miałem ubezpieczony ZANIM założyłem PV) mam ubezpieczone wszelakie instalacje na dachu na kwotę 5000zł (więcej nie trzeba, bo to tylko 8 modułów) A rachunki za en. elektryczną spadły z około 2800 (przed podwyżką) do 400zł Jakiś czas temu lilkwidowałem szkodę przepięciową - rzecz akurat dotyczyła rekuperatora. Bez problemu i bez większych komplikacji. No, nie tak do końca - trochę czekalem najpierw na serwis, a potem jeszcze na wystawienie faktury Przepięcia to chyba dzisiaj już standard w umowach ubezieczeniowych domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 30.01.2022 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 @DUNIA.MD - tak - i skoro nie możemy przywrócić tych tuneli przewietrzania, to zostaje ograniczenie spalania węgla, prawda?Chyba, że masz jakiś inny pomysł...śmiało...myślę, że prezydenci miast mających problemy ze smogiem w swoich miastach będą bardzo zainteresowani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 30.01.2022 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 A nie jest tak czasem tak, że te tunele do przewietrzania już jakiś czas temu zostaly zabudowane i to z tego powodu jest taki problem z powietrzem?Mnie o to pytasz – o Krakowie i zabudowanych tunelach do przewietrzania miasta – czytałem i była to wielka awantura i nie było to jakiś coś tam z gazety tylko głosy wyborcze na tym zawisły i się ważyły. To jest raz a dwa tak jak to pokazują na filmach i zdjęciach w gazetach, to co nie których na rynkach powinni w dyby zakuwać, bo to ludzkie pojęcie przechodzi, że tak kopcić można po mimo tego, że nie wiele jest z tym problemu by przestać kopcić tylko się trzeba trochę do tego przyłożyć. Kiedyś widziałem taki film edukacyjny nakręcony w czasach głębokiej komuny za pomocą którego nauczano gospodynie domowe jak w kuchniach węglowych palić mają i szło to pięknie jeśli postępowały tak jak na filmie pokazane było (spalanie współprądowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.01.2022 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Jakiś czas temu lilkwidowałem szkodę przepięciową - rzecz akurat dotyczyła rekuperatora. Bez problemu i bez większych komplikacji. No, nie tak do końca - trochę czekalem najpierw na serwis, a potem jeszcze na wystawienie faktury Przepięcia to chyba dzisiaj już standard w umowach ubezieczeniowych domu. Dokładnie tak. Ja nie rozumiem ludzi, którzy wierzą, że np Sony wymieni im telewizor po 4 latach, a taki np SolarEdge nie wymieni falownika po 10. Wrodzona nieufność to fatalna wada polskiego społeczeństwa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 30.01.2022 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Oczywiście. To + cały czas rosnąca ilość domów opalanych węglem spowodowało problem. Latem jakość powietrza jest OK Brak edukacji i utwierdzenie zagorzałych palaczy że dym musi lecieć. Nic dziwnego skoro od dziecka widział taki widok to nikt go nie przekona że dymem można palić. Pamiętam swoje początki i teksty od znajomych ze gdyby mnie nie znali to pomyśleli by że zwariowałem. A wystarczy parę audycji w telewizji i ludzie zmienili by podejście do palenia w piecu. Jestem za edukacją a nie karami, wymuszaniem i wmawianiem społeczeństwu że węgiel jest niedobry. Nowe elektrownie węglowe w naszym kraju są tak zabezpieczone przez filtry warte miliony złotych że gdyby pobrały powietrze z jakiejś dużej aglomeracji to taka elektrownia węglowa oddała by do atmosfery czystsze powietrze niż pobrała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samsu 30.01.2022 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 To + cały czas rosnąca ilość domów opalanych węglem spowodowało problem.Z Tobą normalnie się żyć w zgodzie ni da. Piepszysz takie farmazony, że aż w oczy szczypie. W jednym miejscu piszesz, o dociepleniach i przechodzeniu na gaz a oprócz tego jest i pellet i PV oraz PC - i co - zaś Kraków, że tam węglem kopcą, bo skoro nie, to skąd u nich zmiany koloru z zielonego na żółknące - CO!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.01.2022 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Z Tobą normalnie się żyć w zgodzie ni da. Piepszysz takie farmazony, że aż w oczy szczypie. W jednym miejscu piszesz, o dociepleniach i przechodzeniu na gaz a oprócz tego jest i pellet i PV oraz PC - i co - zaś Kraków, że tam węglem kopcą, bo skoro nie, to skąd u nich zmiany koloru z zielonego na żółknące - CO!!! Jakość powietrza w Krakowie po likwidacji węglowych kopcichów poprawiła się - patrz podlinkowane przeze mnie wykresy. Poprawi się jeszcze bardziej, jak zlikwidują kopciuchy na Podhalu - bo z tamtych miasteczek i wiosek zanieczyszczone powietrza spływa do niecki w której leży Kraków. Kwestia kolejnych paru lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 30.01.2022 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Kiedyś widziałem taki film edukacyjny nakręcony w czasach głębokiej komuny za pomocą którego nauczano gospodynie domowe jak w kuchniach węglowych palić mają i szło to pięknie jeśli postępowały tak jak na filmie pokazane było (spalanie współprądowe). Film przedstawiał nie tylko aspekt palenia w piecu - . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 30.01.2022 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Brak edukacji i utwierdzenie zagorzałych palaczy że dym musi lecieć. Nic dziwnego skoro od dziecka widział taki widok to nikt go nie przekona że dymem można palić. Pamiętam swoje początki i teksty od znajomych ze gdyby mnie nie znali to pomyśleli by że zwariowałem. A wystarczy parę audycji w telewizji i ludzie zmienili by podejście do palenia w piecu. Jestem za edukacją a nie karami, wymuszaniem i wmawianiem społeczeństwu że węgiel jest niedobry. Nowe elektrownie węglowe w naszym kraju są tak zabezpieczone przez filtry warte miliony złotych że gdyby pobrały powietrze z jakiejś dużej aglomeracji to taka elektrownia węglowa oddała by do atmosfery czystsze powietrze niż pobrała. Nawet bym się był w stanie zgodzić - peoblem w tym, że już dawno temu czytałem raporty, że w ogromnej większośći problem nie jest w elektrowniach, tylko w niskiej emisji. Nikt tego chyba nie kwestionuje. Był już czas, całkiem sporo na edukację - przyniosło to taki a nie inny efekt. Teraz przyszedł czas na kary. Niestety, czasami nie da się inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 30.01.2022 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Jakość powietrza w Krakowie po likwidacji węglowych kopcichów poprawiła się - patrz podlinkowane przeze mnie wykresy. Były swego czasu też wykresy które pokazywały że się jeszcze pogorszyło. Dziwnym trafem jakoś o tym sie nie mówi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 30.01.2022 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 (edytowane) Nawet bym się był w stanie zgodzić - peoblem w tym, że już dawno temu czytałem raporty, że w ogromnej większośći problem nie jest w elektrowniach, tylko w niskiej emisji. Fakt, najwięcej szkody robią kominki na nowych osiedlach nowobogackich. Z jednej strony trąbią o zielonym ładzie i jacy to oni są EKO bo mają pompę ciepła, solary i fotowoltaikę a z drugiej szkodzą środowisku nie mając o tym pojęcia. Przykładem może być nasz fotograf. Nikt tego chyba nie kwestionuje. Był już czas, całkiem sporo na edukację - przyniosło to taki a nie inny efekt. Teraz przyszedł czas na kary. Niestety, czasami nie da się inaczej. Jaka edukacja, gdzie ty widziałeś w telewizorni jakiś film lub program. Ostatni jaki widziałem przytoczyłem w poprzednim poście zmotywowany przez @samsu. Edytowane 30 Stycznia 2022 przez DUNIA.MD 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.01.2022 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Były swego czasu też wykresy które pokazywały że się jeszcze pogorszyło. Dziwnym trafem jakoś o tym sie nie mówi. Czekam na nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 30.01.2022 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Fakt, najwięcej szkody robią kominki na nowych osiedlach nowobogackich. Z jednej strony trąbią o zielonym ładzie i jacy to oni są EKO bo mają pompę ciepła, solary i fotowoltaikę a z drugiej szkodzą środowisku nie mając o tym pojęcia. Przykładem może być nasz fotograf. Bardzo bym chciał, żeby każdy komin w mojej dzielnicy szkodził tak, jak mój. Czyli 10-12x w ciągu roku po 4-6 godzin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 30.01.2022 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2022 Fakt, najwięcej szkody robią kominki na nowych osiedlach nowobogackich. Z jednej strony trąbią o zielonym ładzie i jacy to oni są EKO bo mają pompę ciepła, solary i fotowoltaikę a z drugiej szkodzą środowisku nie mając o tym pojęcia. Przykładem może być nasz fotograf. Jaka edukacja, gdzie ty widziałeś w telewizorni jakiś film lub program. Ostatni jaki widziałem przytoczyłem w poprzednim poście zmotywowany przez @samsu. Kominki mniej szkodzą bo spalanie drewna jest mniej szkodliwe niż spalanie węgla w domowych piecach. Do tego kominki są sporadycznie używane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 31.01.2022 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 Kominki mniej szkodzą bo spalanie drewna jest mniej szkodliwe niż spalanie węgla w domowych piecach. Do tego kominki są sporadycznie używane. Witam Srutu tutu. Dotyczy szczególnie tych co mają kotłownie w salonie i kopcą w kominkach przez cały sezon (czasami mokrym drewnem nawet) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 31.01.2022 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 Witam Srutu tutu. Dotyczy szczególnie tych co mają kotłownie w salonie i kopcą w kominkach przez cały sezon (czasami mokrym drewnem nawet) O tym właśnie mówię, preferują piwo (ekoterroryści) a popijają wódką (ledwo palące się, niedosuszone drewno). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 31.01.2022 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 Nie widzisz różnicy pomiędzy spalaniem drewna (nawet wilgotnego) a spalaniem wungla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DUNIA.MD 31.01.2022 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 Nie widzisz różnicy pomiędzy spalaniem drewna (nawet wilgotnego) a spalaniem wungla? Trzeba ten wpis zabezpieczyć przed usunięciem. Tak może się wypowiadać osoba nie mającą kompletnego pojęcia o spalania paliw stałych. Węgiel można spalić czysto i ekonomicznie. Trzeba tylko chęci, trochę wiedzy i odpowiedniego kotła lub techniki spalania. Laluś jednak woli coś czystego i mało obsługowego więc sięga po coś pseudo nowoczesnego i ekologicznego a na brudny węgiel nie chce nawet patrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 31.01.2022 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 Trzeba ten wpis zabezpieczyć przed usunięciem. Tak może się wypowiadać osoba nie mającą kompletnego pojęcia o spalania paliw stałych. Węgiel można spalić czysto i ekonomicznie. Trzeba tylko chęci, trochę wiedzy i odpowiedniego kotła lub techniki spalania. Laluś jednak woli coś czystego i mało obsługowego więc sięga po coś pseudo nowoczesnego i ekologicznego a na brudny węgiel nie chce nawet patrzeć. Te osoby które w okolicy ogrzewają domy węglem są w wieku 60+ i są kompletnie niereformowalne, albo mają kotły z podajnikiem i nie interesuje ich co z komina wylatuję. Jeszcze za czasów palenia miałem, rozmawiałem z jednym z nich na temat palenia od góry - to mnie wyśmiał. Bo wg niego żar trzeba było na noc dobrze zasypać, najlepiej polanym wodą miałem (sam z dzieciństwa pamiętam jak dziadek lał), wtedy trzyma całą noc i rano nie trzeba rozpalać. Starsze pokolenie jest NIEREFORMOWALNE, a młode ma większą świadomość ekologiczną, więcej pracuje, częsciej wyjeżdża i węgiel nie jest dla nich atrakcyjną formą ogrzewania. I oczywiście, ktoś ograniczony w swoich poglądach uważa ich za "lalusi"... Ale rozumiem - to twardziel, co nadal z "dwójką" biega do sławojki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 31.01.2022 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2022 Witam Srutu tutu. Dotyczy szczególnie tych co mają kotłownie w salonie i kopcą w kominkach przez cały sezon (czasami mokrym drewnem nawet) Nie ma aż tak głupich. Może piszesz ze swojego starego doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts