Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trzeci pokój? Prośba o pomoc w projektowaniu

Frostzero

Recommended Posts

Witam serdecznie i proszę o pomoc w wydzieleniu trzeciego pokoju w mieszkaniu 70m2. Pełna swoboda w zakresie ścian działowych. Na miejscu pozostać muszą kominy (także kierunek wpięcia do nich) oraz jedyna ściana nośna (na rzucie pomiędzy kuchnią a małą łazienką). Dodam, że docelowo w mieszkaniu ma być jedna łazienka. Łazienkę i kuchnię mogę dowolnie umieścić. Zależałoby mi jednak, aby salon pozostał w miejscu, gdzie są duże okna. Ponadto przy głównej (większej) sypialni chciałabym mieć garderobę. Pozdrawiam :)

http://img40.imageshack.us/img40/7264/vpa.bmp

Uploaded with ImageShack.us

Ooo, dziękuję. W ogóle nie przyszło mi do głowy żadne z proponowanych rozwiązań. Trochę się tylko boję, że wyjdzie mi w takim układzie bardzo mała łazieneczka. W sumie nie chciałabym rozłączać kuchni i salonu, ale Twoja Elfir propozycja jest bardzo ciekawa na umiejscowienie trzeciego pokoju w tym właśnie miejscu. Żeby jeszcze w jakiś sposób zmieścić obok kuchnię, a może garderobę zaprojektować w miejscu zaproponowanym przez lelik... Dziękuję Wam, trochę, zyskałam trochę inne spojrzenie na przestrzeń :)

No właśnie kinka, bardziej by mi odpowiadało, żeby po wejściu był jeszcze korytarzyk czy hol, żeby mi się przestrzeń mieszkania nie otwierała bezpośrednio na drzwi wejściowe, tak jest też lepiej pod względem akustyki, Z drugiej strony w kuchni jest taki załom, róg, który do niczego w sumie nie służy oprócz chyba hodowania tam jakiejś rośliny :) Może rzeczywiście tam zaprojektować pokój?

W takim układzie jak zaproponowałaś kinka, nie potrzebowałabym drzwi, bo hol byłby ograniczony na tyle, by stanowić barierę pomiędzy klatką schodową zaraz za drzwiami a częścią mieszkalną. Kuchnia też by była dość ciemna w takim przypadku. W tym mieszkaniu czegokolwiek by nie zmieniać albo powstaje mnóstwo korytarzy albo ciemne pomieszkanie :)