Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VIESSMANN VITODENS 100W- 19kW

painless

Recommended Posts

Dzień dobry,otrzymałem ofertę zakupu kotła jednofunkcyjnego kondensacyjnego z zamkniętą komorą spalania. Mój hydraulik mi go poleca. Cena: 5000 zł wraz z zasobnikiem na wodę o pojemności 100 l.

Chciałbym Was zapytać, czy to dobry kocioł, czy warto go nabyć i czy cena jest rozsądna.

Dziękuję z góry za Wasze opinie.

Pozdrawiam.

setka to kociołek niskobudżetowy, szału nie ma ale też nie ma się do czego przyczepić, zawsze to znajomi widzą że masz V...

Mnie nie zależy na tym, by znajomi widzieli i wiedzieli, że mam kocioł Viessmann'a. Zależy mi na zakupie dobrego, oszczędnego kotła w rozsądnej cenie. Ten, w cenie 5000 zł, jest podobno aktualnie w promocji. Tak mi mówi mój hydraulik. Sądzę, że nie "ściemnia", bo w sklepach internetowych widziałem te same kotły w podobnych cenach. Piszesz jednak, że szału nie ma. Co masz na myśli? Piszesz, że kociołek niskobudżetowy... Wyjaśnij też to proszę.

To kociol najprostszy z mozliwych.

Po prostu absolutne minimum.

Za 5kpln mozna kupic cos bardziej zaawansowanego, tyle ze nie ze znaczkiem V.

Witaj, o taką odpowiedź mi chodziło. Dzięki.

Pisząc o czymś bardziej zaawansowanym, ale bez znaczka V, co mógłbyś zarekomendować? Czy lepiej iść w kierunku właśnie czegoś bardziej nowoczesnego?

Ja się na tym nie znam, a nie chciałbym, żeby mój hydraulik podejmował za mnie decyzje i w najgorszym wypadku naciągał mnie na koszty.

• 2 weeks później...

100 jest produktem na nasz rynek w Niemczech go nie spotkasz :)

Kociołek jak jest dobrze podpięty to śmiga.

Ma dwie wady:

1. Plastikowy zawór przełanczający pomędzy CO i CWU - często się psują.

2. Pompa obiegowa - nie nadaje się samodzielnie do większych domów - instalacji pomimo mocy kotła

Jezeli nie musimy miec znaczka V... to lepiej poszukac czegos w stylu Immergasa, Junkersa, Beretty, itp.

Generalnie duzo zalezy od typu instalacji i tego co oczekujemy od kotla.

Ps co do zaworu trojdrogowego w kotle, to relatywnie czesta usterka w kazdym kotle.

Na forum sa posty nt. zawieszania sie zaworu w wielu kotlach:)