modena 04.06.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 (edytowane) Mic81 witam serdecznie My do wiązarów mieliśmy zalane kotwy w betonie ( jak u gorbaga) . Strasznie mieliśmy certolenia z rozmierzeniem ,robiliśmy to sami ,budowlańcy powkładali w zaznaczone miejsca po wylaniu wieńca .Widzę że jednak warto było . Po ilu dniach od wylania nadproża usunęliście stemple ?? Edytowane 5 Czerwca 2014 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 04.06.2014 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Coś około po miesiącu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modena 05.06.2014 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 (edytowane) To dobrze Edytowane 9 Czerwca 2014 przez modena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawelWo 11.06.2014 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2014 U mnie wiazary sa mocowane takim samym sposobem ale kotwy sa z obu stron wiazara, tez sprawdzałem mocowania u siebie i na szczęscie żadnego ni znalazłem lużnego. Na filmikach wyglada jakby wiercili za duzym wiertłem dziury. U mnie wywiercili takie dziury, że wbijali kotwy młotkiem i bez dokręcnia trzymały a po dokręceniu to juz ich sam diabeł nie wyrwie z wieńca. Pojechała po bandzie ta twoja firma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 12.06.2014 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Trochę ostatnio odpuściłem dziennik ale czuję po kościach że jestem dość wypompowany - budowa, galopujący rozwój firmy, ciągle chore dzieciaki - jest grubo. Zaczyna mi wychodzić bokiem. Uzupełnię niedługo zaległości. Nurtuje mnie natomiast (już nawet nie to że ekipa od dachy ma 2 tygodnie opóźnienia - jak nie będzie kontaktu do poniedziałku to sobie podziękujemy) jak wykończyć zewnętrzne szczyty - czyżbym zrobił gafę nie murując ich odrazu z dajmy na to jakiegoś betony komórkowego ?Teraz mam niezłego zawiasa gdyż wiązary od lica ścian to 55 cm jak obije je płyta OSB to aby zrównać się ze ścianami będę musiał dokleić grube centymetry styropianu - help. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.06.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 A dlaczego nie wymurujesz z BK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 12.06.2014 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2014 Do szczytów zrobiłem osobny szkielet na wieńcu, po obiciu OSB zlicowane z murowaną ścianą. Jedną z opcji było obklejenie tańszym styropianem o tej samej grubości co dół i tynkowanie całości, ale ostatecznie wybraliśmy inne rozwiązanie. Styropian na ścianach parteru jest od góry osłonięty wyprofilowaną blachą, jakby parapetem. Na OSB przybite do konstrukcji szczytówek będą łaty, a do nich będzie mocowana drewniana szalówka. Szczyty będą trochę cofnięte względem ściany parteru, ale różnica zmniejszy się z 20 do około 13-14cm. Nie powinno się to bardzo rzucać w oczy. Drewnianą konstrukcję szczytówek można nawet wysunąć, jak np. w z8 Jacka:https://lh4.googleusercontent.com/g7cTNojfANiTe3200a6p1i6p-zDgtI-GhOVXNAFC8ts=w287-h214-p-noWysunięta na drabinkach drewniana szczytówka jest też chyba u kszhu.U Ciebie te bloczki to już cała grubość ściany, czy jeszcze dojdzie coś od zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 13.06.2014 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 A dlaczego nie wymurujesz z BK ? Jest to jakaś opcja tylko stabilność takiej ściany wydaje mi się wątpliwa chyba żeby wyglądała tak http://i.imgur.com/YDhG8sr.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 13.06.2014 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Do szczytów zrobiłem osobny szkielet na wieńcu, po obiciu OSB zlicowane z murowaną ścianą. Jedną z opcji było obklejenie tańszym styropianem o tej samej grubości co dół i tynkowanie całości, ale ostatecznie wybraliśmy inne rozwiązanie. Styropian na ścianach parteru jest od góry osłonięty wyprofilowaną blachą, jakby parapetem. Na OSB przybite do konstrukcji szczytówek będą łaty, a do nich będzie mocowana drewniana szalówka. Szczyty będą trochę cofnięte względem ściany parteru, ale różnica zmniejszy się z 20 do około 13-14cm. Nie powinno się to bardzo rzucać w oczy. Drewnianą konstrukcję szczytówek można nawet wysunąć, jak np. w z8 Jacka: https://lh4.googleusercontent.com/g7cTNojfANiTe3200a6p1i6p-zDgtI-GhOVXNAFC8ts=w287-h214-p-no Wysunięta na drabinkach drewniana szczytówka jest też chyba u kszhu. U Ciebie te bloczki to już cała grubość ściany, czy jeszcze dojdzie coś od zewnątrz? Też tak myślałem żeby zrobić jakąś drewnianą konstrukcję na wieńcu (tylko czy podparcie jej o wieniec wystarczy - czy od góry zmontować ja np z wiatrownicą ?) i na to OSB + styropian zlicowany z ścianą. Obecnie mam 15 cm neoporu na zewnątrz i 5 cm w środku - czy to wszystko - właśnie się zastanawiam Chodzi mi po głowie doklejenie 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.06.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 (edytowane) Jest to jakaś opcja tylko stabilność takiej ściany wydaje mi się wątpliwa chyba żeby wyglądała tak http://i.imgur.com/YDhG8sr.png Tutaj się nie ma co wydawać, bo taka scianę się liczy na parcie i ssanie wiatru. Ma byś samonośna. Edytowane 13 Czerwca 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 13.06.2014 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 Tutaj się nie ma co wydawać, bo taka scianę się liczy na parcie i ssanie wiatru. Ma byś samonośna. Rozwiń proszę temat samonośności - tz nie musi być w żaden sposób "usztywniana" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.06.2014 01:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Tak,choc popełniłem bląd w nazwnictwie - nie samonośna, a osłonowa.U mnie jest to gazobeton 18cm, mie powiazany z więżbą.Od wewnątrz wiązar stoi 5cm od wewnętrznego lica ściany,, pomiedzy niimi jest styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 14.06.2014 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 u mnie gazobeton na ścianie szczytowej nie jest z niczym powiązany, ale to chyba też zależy od powierzchni takiej ściany szczytowej, więc byłbym ostrożny. gdzieś tu na forum po zeszłorocznym Ksawerym ktoś pokazywał jak mu się taka ściana szczytowa przewróciła. przy okazji - gdybym budował jeszcze raz to bym zrobił szczytową drewnianą lub wymurował ją na pasie XPS (nie wiem czy to ostatnie dozwolone, trzeba by sprawdzić, ale widziałem, że w dzienniku j-j ktoś o takim rozwiązaniu wspominał) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 14.06.2014 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 oj nie nie jak już się zdecyduję na BK to na pewno będzie będzie to jakoś usztywnione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.06.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 A inaczej - jak masz w projekcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 14.06.2014 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 A inaczej - jak masz w projekcie ? Nie ma co tam zaglądać bo mało co jest robione z tym co tam napisano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 14.06.2014 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 Też tak myślałem żeby zrobić jakąś drewnianą konstrukcję na wieńcu (tylko czy podparcie jej o wieniec wystarczy - czy od góry zmontować ja np z wiatrownicą ?) i na to OSB + styropian zlicowany z ścianą. U mnie na wieńcu są szpiki, na nie nabita i dokręcona "murłata", czy też podwalina, do niej na łącznikach kątowych słupki co 60cm, od góry skosy (oczepy?) przykręcone do wysuwnic tworzących szczytowy okap dachu. http://budowa-domu.info/images/szczyt3.jpg Zielone drewno bodajże 5x15cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 15.06.2014 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Gorbagwyślij mi jak możesz zdjęcia na maila - [email protected] to sobie je dokładnie obejrzę - podoba mi się to rozwiązanie i wygląda solidnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 15.06.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 (edytowane) tak małe powierzchnie scian szczytowych przy tych wysokościach to i z dykty mozna zrobić Mozna to wymurowac , oczywiscie bez jakiegokolwiek sztywnego wiazania z konstrukcją wiazarów,bo jak wiatrownice zaczna pracowac przy podmuchach wiatru to sie przeniesie na mur.Sciany szczytowe owszem mogę się przewrócic ale raczej tylko wtedy kiedy są murowane bez konstrukcjii dachowej,wtedy nie ma jeszcze wiatrownić i cała siła wiatru skupia sie na scianie szczytowej,jesli jest dach a sciana szczytowa schowana te siły wiatru przejmuje konstr. dachowa.Mozna to zrobic takze jako zabudowa lekka (jak na zdjęciu gorbaga),wtedy wystarczy do wienca(jesli nie ma szpilek na wieńcu szczytowym),dac co metr łacznik metalowy na kotwy i do tego laczyć konstrukcje ..wtedy juz oczywiście kotwimy sie z wiazarami,no wyjść jest kilka.Przy tych gabarytach kazde spełni zadanie. pozdrawiam Edytowane 15 Czerwca 2014 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 17.06.2014 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Krycie dachu Wczoraj była zabawa z nadbitką - malowanie docinanie itp a dzisiaj już ruszyło. Przyjechały również rynny i dachówka dawno tyle się nie działo http://i.imgur.com/lYzWLGk.jpg http://i.imgur.com/GZKpA8q.jpg http://i.imgur.com/F1GfIzh.jpg Udało się odwieść wykonawcę od podcinania elementów wiązarów w miejscu w którym jest nadbitka - w zamian krokwie zostały nadbite pociętą w paski nadbitą. Okazało się też ze 300 m2 membrany na 280 m2 dachu to jednak za mało i trzeba 20 m bieżących domówić. Nie wiem czy tak mają budujący swoje domy ale gdzieś z tyłu głowy cięgle siedzi mi taka myśl że o czymś zapomniałem albo że coś wyjdzie takiego że będzie kłopot. Jeszcze przed wejściem ekipy od dachu wykonałem taką o to podmurówkę pod HSa http://i.imgur.com/ObQcdoU.jpg oraz ekipa Energy System dobudowała jeden szczyt z reszty klocków izodomu 2000 ( zostało ich wyjątkowo dużo - nawet po tej dobudowie ) między domem a pom garażowym. Edytowane 17 Czerwca 2014 przez mic81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts