Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Historia pewnej budowy - Z287 energooszczędna stodoła na prąd.

mic81

Recommended Posts

Mic81 witam serdecznie :)

My do wiązarów mieliśmy zalane kotwy w betonie ( jak u gorbaga) . Strasznie mieliśmy certolenia z rozmierzeniem ,robiliśmy to sami ,budowlańcy powkładali w zaznaczone miejsca po wylaniu wieńca .Widzę że jednak warto było .

Po ilu dniach od wylania nadproża usunęliście stemple ??

Edytowane przez modena

• Odpowiedzi 271
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie wiazary sa mocowane takim samym sposobem ale kotwy sa z obu stron wiazara, tez sprawdzałem mocowania u siebie i na szczęscie żadnego ni znalazłem lużnego.

Na filmikach wyglada jakby wiercili za duzym wiertłem dziury. U mnie wywiercili takie dziury, że wbijali kotwy młotkiem i bez dokręcnia trzymały a po dokręceniu to juz ich sam diabeł nie wyrwie z wieńca.

Pojechała po bandzie ta twoja firma :bash:

Trochę ostatnio odpuściłem dziennik ale czuję po kościach że jestem dość wypompowany - budowa, galopujący rozwój firmy, ciągle chore dzieciaki - jest grubo. Zaczyna mi wychodzić bokiem.

Uzupełnię niedługo zaległości. Nurtuje mnie natomiast (już nawet nie to że ekipa od dachy ma 2 tygodnie opóźnienia - jak nie będzie kontaktu do poniedziałku to sobie podziękujemy) jak wykończyć zewnętrzne szczyty - czyżbym zrobił gafę nie murując ich odrazu z dajmy na to jakiegoś betony komórkowego ?

Teraz mam niezłego zawiasa gdyż wiązary od lica ścian to 55 cm jak obije je płyta OSB to aby zrównać się ze ścianami będę musiał dokleić grube centymetry styropianu - help.

Do szczytów zrobiłem osobny szkielet na wieńcu, po obiciu OSB zlicowane z murowaną ścianą. Jedną z opcji było obklejenie tańszym styropianem o tej samej grubości co dół i tynkowanie całości, ale ostatecznie wybraliśmy inne rozwiązanie. Styropian na ścianach parteru jest od góry osłonięty wyprofilowaną blachą, jakby parapetem. Na OSB przybite do konstrukcji szczytówek będą łaty, a do nich będzie mocowana drewniana szalówka. Szczyty będą trochę cofnięte względem ściany parteru, ale różnica zmniejszy się z 20 do około 13-14cm. Nie powinno się to bardzo rzucać w oczy.

Drewnianą konstrukcję szczytówek można nawet wysunąć, jak np. w z8 Jacka:

https://lh4.googleusercontent.com/g7cTNojfANiTe3200a6p1i6p-zDgtI-GhOVXNAFC8ts=w287-h214-p-no

Wysunięta na drabinkach drewniana szczytówka jest też chyba u kszhu.

U Ciebie te bloczki to już cała grubość ściany, czy jeszcze dojdzie coś od zewnątrz?

Do szczytów zrobiłem osobny szkielet na wieńcu, po obiciu OSB zlicowane z murowaną ścianą. Jedną z opcji było obklejenie tańszym styropianem o tej samej grubości co dół i tynkowanie całości, ale ostatecznie wybraliśmy inne rozwiązanie. Styropian na ścianach parteru jest od góry osłonięty wyprofilowaną blachą, jakby parapetem. Na OSB przybite do konstrukcji szczytówek będą łaty, a do nich będzie mocowana drewniana szalówka. Szczyty będą trochę cofnięte względem ściany parteru, ale różnica zmniejszy się z 20 do około 13-14cm. Nie powinno się to bardzo rzucać w oczy.

Drewnianą konstrukcję szczytówek można nawet wysunąć, jak np. w z8 Jacka:

https://lh4.googleusercontent.com/g7cTNojfANiTe3200a6p1i6p-zDgtI-GhOVXNAFC8ts=w287-h214-p-no

Wysunięta na drabinkach drewniana szczytówka jest też chyba u kszhu.

U Ciebie te bloczki to już cała grubość ściany, czy jeszcze dojdzie coś od zewnątrz?

Też tak myślałem żeby zrobić jakąś drewnianą konstrukcję na wieńcu (tylko czy podparcie jej o wieniec wystarczy - czy od góry zmontować ja np z wiatrownicą ?) i na to OSB + styropian zlicowany z ścianą.

Obecnie mam 15 cm neoporu na zewnątrz i 5 cm w środku - czy to wszystko - właśnie się zastanawiam :) Chodzi mi po głowie doklejenie 10 cm. :)

Jest to jakaś opcja tylko stabilność takiej ściany wydaje mi się wątpliwa chyba żeby wyglądała tak

http://i.imgur.com/YDhG8sr.png

Tutaj się nie ma co wydawać, bo taka scianę się liczy na parcie i ssanie wiatru.

Ma byś samonośna.

Edytowane przez fotohobby

u mnie gazobeton na ścianie szczytowej nie jest z niczym powiązany, ale to chyba też zależy od powierzchni takiej ściany szczytowej, więc byłbym ostrożny. gdzieś tu na forum po zeszłorocznym Ksawerym ktoś pokazywał jak mu się taka ściana szczytowa przewróciła. przy okazji - gdybym budował jeszcze raz to bym zrobił szczytową drewnianą lub wymurował ją na pasie XPS (nie wiem czy to ostatnie dozwolone, trzeba by sprawdzić, ale widziałem, że w dzienniku j-j ktoś o takim rozwiązaniu wspominał)

Też tak myślałem żeby zrobić jakąś drewnianą konstrukcję na wieńcu (tylko czy podparcie jej o wieniec wystarczy - czy od góry zmontować ja np z wiatrownicą ?) i na to OSB + styropian zlicowany z ścianą.

U mnie na wieńcu są szpiki, na nie nabita i dokręcona "murłata", czy też podwalina, do niej na łącznikach kątowych słupki co 60cm, od góry skosy (oczepy?) przykręcone do wysuwnic tworzących szczytowy okap dachu.

http://budowa-domu.info/images/szczyt3.jpg

Zielone drewno bodajże 5x15cm.

tak małe powierzchnie scian szczytowych przy tych wysokościach to i z dykty mozna zrobić:no:

Mozna to wymurowac , oczywiscie bez jakiegokolwiek sztywnego wiazania z konstrukcją wiazarów,bo jak wiatrownice zaczna pracowac przy podmuchach wiatru to sie przeniesie na mur.Sciany szczytowe owszem mogę się przewrócic ale raczej tylko wtedy kiedy są murowane bez konstrukcjii dachowej,wtedy nie ma jeszcze wiatrownić i cała siła wiatru skupia sie na scianie szczytowej,jesli jest dach a sciana szczytowa schowana te siły wiatru przejmuje konstr. dachowa.Mozna to zrobic takze jako zabudowa lekka (jak na zdjęciu gorbaga),wtedy wystarczy do wienca(jesli nie ma szpilek na wieńcu szczytowym),dac co metr łacznik metalowy na kotwy i do tego laczyć konstrukcje ..wtedy juz oczywiście kotwimy sie z wiazarami,no wyjść jest kilka.Przy tych gabarytach kazde spełni zadanie.

pozdrawiam

Edytowane przez Kasia242

Krycie dachu

Wczoraj była zabawa z nadbitką - malowanie docinanie itp a dzisiaj już ruszyło. Przyjechały również rynny i dachówka dawno tyle się nie działo

http://i.imgur.com/lYzWLGk.jpg

http://i.imgur.com/GZKpA8q.jpg

http://i.imgur.com/F1GfIzh.jpg

Udało się odwieść wykonawcę od podcinania elementów wiązarów w miejscu w którym jest nadbitka - w zamian krokwie zostały nadbite pociętą w paski nadbitą. Okazało się też ze 300 m2 membrany na 280 m2 dachu to jednak za mało i trzeba 20 m bieżących domówić.

Nie wiem czy tak mają budujący swoje domy ale gdzieś z tyłu głowy cięgle siedzi mi taka myśl że o czymś zapomniałem albo że coś wyjdzie takiego że będzie kłopot.

Jeszcze przed wejściem ekipy od dachu wykonałem taką o to podmurówkę pod HSa

http://i.imgur.com/ObQcdoU.jpg

oraz ekipa Energy System dobudowała jeden szczyt z reszty klocków izodomu 2000 ( zostało ich wyjątkowo dużo - nawet po tej dobudowie ) między domem a pom garażowym.

Edytowane przez mic81