Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie, to mój pierwszy post na forum.

Zamierzam zakupić działkę budowalną na Śląsku. Dziaka nad która się zastanawiam, została przekształcona z działki rolnej na budowlaną. Jest to pas kilku działek, tak jak na zamieszczonym przeze mnie zdjęciu. Została z nich wydzielona droga prywatna, zakup będzie obejmował udział w drodze. Obecny właściciel zamierza poprowadzić wodę do działek.

Moje pytanie i prośba dotyczy wskazania ewentualnych problemów, które mogę napotkać w związku z tym, ze dzialka jest przy drodze prywatnej.

Kanalizacja - nie ma jej w drodze publicznej, może kiedyś będzie doprowadzona, wtedy rozumiem, ze będę musiala pokryc koszty podlaczenia przez cala droge prywatną do mojej działki?

Przyłączenie prądu - placę za odleglosc od drogi publicznej do mojej działki? jesli w międzyczasie ktoś przyłączy sobie do działki obok mnie, rozumiem, ze będę mogla kontynuować od jego przylącza?

Oswietlenie drogi publicznej i prywatnej - droga, która należy do miasta nie jest oświetlona, czy jesli zostaną wybudowane w okolicy domy, miasto będzie musiało zapewnić oświetlenie tej drogi. Co z oświetleniem drogi prywatnej?

Wywóz smieci - pojemniki do wywozu odpadow, będę musiała wystawiać w przyszłości przy drodze publicznej?

Bardzo proszę o odpowiedz na moje pytania i ewentualne wskazanie innych problemów z którymi mogę się spotkać przy zakupie tej działki.

Pozdrawiam

Bez tytułu.jpg

Namówić właściciela do przekazania drogi gminie.

Raczej nie wchodzi to w grę. Czy jesli droga pozostanie drogą prywatną wiąże się to w przyszłosci z wieloma problemami? Chce poznac ewentualne za i przeciw zeby swiadomie podjac decyzje o zakupie.

przeciw - nigdy nie zostanie utwardzona, oświetlona, skanalizowana, jak będziesz miał sąsiadów skąpców.

To współwłasnosć - wymaga 100% zgody współwłaścicieli przy zarządzie

Dziękuje za odpowiedź.

Zakładając, ze kupie np ostatnią działkę i bede chciała podłączyc prąd i inne media do swojej dzialki, rozumiem, ze robie to na wlasną reke, bo pozostali wlasciciele mogą sie nie dołożyć? A automatycznie im ułatwiam sprawę ciagnac media przy granicy kazdej z pozostalych dzialek?

Mam równiez pytanie, właściciel chce sprzedac dzialke dla przykladu za 150zl/m2 ale udzial w drodze równiez za taka samą cene od metra (ok 120m2 udziału w drodze). Czy taki podział ma jakies znaczenie pod jakimis wzgledem? Czy w umowie powinna byc zaznaczona cena za dzialke juz z wliczonym udzialem czy tez moze to byc tak podzielone dla przykladu 100tys za dzialke + 10 tys za udzial w drodzę?

Z góry dziekuje :)

Udział jest kwestią umowną. Właściciel może sprzedać je po cenie dowolnej.Tobie po 150 zł/m2 innemu za 100 zł/m2 albo 200 zł/m2. Droga to najprawdopodobniej osobna nieruchomość. Powinna mieć swoją księgę wieczystą. Zakup będzie polegał na: 1. kupnie działki, 2. kupnie udziału w drodze.

Z podłączeniem mediów to jest tak, że jeżeli działek jest kilka to z reguły dostawcy mediów proponują zrobienie odcinka sieci a nie pojedynczych przyłączy. Gazownia najprawdopodobniej sfinansuje ją we własnym zakresie a ty, jak i inni właściciele działek przy tej drodze prywatnej zrobicie tylko krótki odcinek przyłącza. Prąd, woda i kanalizacja będą najprawdopodobniej wymagały sfinansowania odcinków sieci przez chętnych do podłączenia. To spory koszt więc najlepiej by dorzucili się wszyscy którzy działki tam mają. Zmusić niestety nikogo nie możesz. W najgorszym przypadku będziesz musiała zapłacić za to sama. Jest możliwość, że tę sieć odkupi od ciebie dostawca płacą ci za to więc koszt się w jakimś stopniu zwróci. Najlepiej by drogę przejęła gmina, jak pisała Elfir bo wtedy uzbroi ją za darmo, zadba o nawierzchnię itp.

Jest jeszcze problem służebności drogi. Musi być ustanowiona dla przejazdu i wszystkich mediów. Możesz to sprawdzić w księdze wieczystej.

perm dziękuje bardzo za odpowiedź Czy w zwiazku z tym, ze udział w drodze to odrebna nieruchomość, bedzie sie to wiazalo z dodatkowymi oplatami np notarialną? A pózniej podatek od dzialki i od drogi osobno, tak?
Niestety tak. Będziesz miała dwie działki w tym jedną jako współwłaściciel. Pomyślcie nad tym by drogę przekazać gminie. To najlepsze rozwiązanie.