KamiBuduje 01.12.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 Witam serdecznie, to mój pierwszy post na forum. Zamierzam zakupić działkę budowalną na Śląsku. Dziaka nad która się zastanawiam, została przekształcona z działki rolnej na budowlaną. Jest to pas kilku działek, tak jak na zamieszczonym przeze mnie zdjęciu. Została z nich wydzielona droga prywatna, zakup będzie obejmował udział w drodze. Obecny właściciel zamierza poprowadzić wodę do działek. Moje pytanie i prośba dotyczy wskazania ewentualnych problemów, które mogę napotkać w związku z tym, ze dzialka jest przy drodze prywatnej. Kanalizacja - nie ma jej w drodze publicznej, może kiedyś będzie doprowadzona, wtedy rozumiem, ze będę musiala pokryc koszty podlaczenia przez cala droge prywatną do mojej działki? Przyłączenie prądu - placę za odleglosc od drogi publicznej do mojej działki? jesli w międzyczasie ktoś przyłączy sobie do działki obok mnie, rozumiem, ze będę mogla kontynuować od jego przylącza? Oswietlenie drogi publicznej i prywatnej - droga, która należy do miasta nie jest oświetlona, czy jesli zostaną wybudowane w okolicy domy, miasto będzie musiało zapewnić oświetlenie tej drogi. Co z oświetleniem drogi prywatnej? Wywóz smieci - pojemniki do wywozu odpadow, będę musiała wystawiać w przyszłości przy drodze publicznej? Bardzo proszę o odpowiedz na moje pytania i ewentualne wskazanie innych problemów z którymi mogę się spotkać przy zakupie tej działki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.12.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Namówić właściciela do przekazania drogi gminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamiBuduje 02.12.2013 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 Namówić właściciela do przekazania drogi gminie. Raczej nie wchodzi to w grę. Czy jesli droga pozostanie drogą prywatną wiąże się to w przyszłosci z wieloma problemami? Chce poznac ewentualne za i przeciw zeby swiadomie podjac decyzje o zakupie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 02.12.2013 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 przeciw - nigdy nie zostanie utwardzona, oświetlona, skanalizowana, jak będziesz miał sąsiadów skąpców.To współwłasnosć - wymaga 100% zgody współwłaścicieli przy zarządzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamiBuduje 02.12.2013 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2013 przeciw - nigdy nie zostanie utwardzona, oświetlona, skanalizowana, jak będziesz miał sąsiadów skąpców. To współwłasnosć - wymaga 100% zgody współwłaścicieli przy zarządzie Dziękuje za odpowiedź. Zakładając, ze kupie np ostatnią działkę i bede chciała podłączyc prąd i inne media do swojej dzialki, rozumiem, ze robie to na wlasną reke, bo pozostali wlasciciele mogą sie nie dołożyć? A automatycznie im ułatwiam sprawę ciagnac media przy granicy kazdej z pozostalych dzialek? Mam równiez pytanie, właściciel chce sprzedac dzialke dla przykladu za 150zl/m2 ale udzial w drodze równiez za taka samą cene od metra (ok 120m2 udziału w drodze). Czy taki podział ma jakies znaczenie pod jakimis wzgledem? Czy w umowie powinna byc zaznaczona cena za dzialke juz z wliczonym udzialem czy tez moze to byc tak podzielone dla przykladu 100tys za dzialke + 10 tys za udzial w drodzę? Z góry dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.12.2013 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 Udział jest kwestią umowną. Właściciel może sprzedać je po cenie dowolnej.Tobie po 150 zł/m2 innemu za 100 zł/m2 albo 200 zł/m2. Droga to najprawdopodobniej osobna nieruchomość. Powinna mieć swoją księgę wieczystą. Zakup będzie polegał na: 1. kupnie działki, 2. kupnie udziału w drodze.Z podłączeniem mediów to jest tak, że jeżeli działek jest kilka to z reguły dostawcy mediów proponują zrobienie odcinka sieci a nie pojedynczych przyłączy. Gazownia najprawdopodobniej sfinansuje ją we własnym zakresie a ty, jak i inni właściciele działek przy tej drodze prywatnej zrobicie tylko krótki odcinek przyłącza. Prąd, woda i kanalizacja będą najprawdopodobniej wymagały sfinansowania odcinków sieci przez chętnych do podłączenia. To spory koszt więc najlepiej by dorzucili się wszyscy którzy działki tam mają. Zmusić niestety nikogo nie możesz. W najgorszym przypadku będziesz musiała zapłacić za to sama. Jest możliwość, że tę sieć odkupi od ciebie dostawca płacą ci za to więc koszt się w jakimś stopniu zwróci. Najlepiej by drogę przejęła gmina, jak pisała Elfir bo wtedy uzbroi ją za darmo, zadba o nawierzchnię itp.Jest jeszcze problem służebności drogi. Musi być ustanowiona dla przejazdu i wszystkich mediów. Możesz to sprawdzić w księdze wieczystej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamiBuduje 03.12.2013 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 perm dziękuje bardzo za odpowiedź Czy w zwiazku z tym, ze udział w drodze to odrebna nieruchomość, bedzie sie to wiazalo z dodatkowymi oplatami np notarialną? A pózniej podatek od dzialki i od drogi osobno, tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 03.12.2013 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2013 perm dziękuje bardzo za odpowiedź Czy w zwiazku z tym, ze udział w drodze to odrebna nieruchomość, bedzie sie to wiazalo z dodatkowymi oplatami np notarialną? A pózniej podatek od dzialki i od drogi osobno, tak?Niestety tak. Będziesz miała dwie działki w tym jedną jako współwłaściciel. Pomyślcie nad tym by drogę przekazać gminie. To najlepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts