ciekawski83 01.12.2013 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2013 konkurs dla budujących dom.ZNAJDŹ CO NAJMNIEJ 10 BRAKÓW W KOSZTORYSIE BUDYNKU http://www.mgprojekt.com.pl/riwiera-2 http://files.tinypic.pl/i/00475/022bh217q1sj_t.jpg http://files.tinypic.pl/i/00475/30omuc9lkfqr_t.jpg http://files.tinypic.pl/i/00475/eiinis7kawxs_t.jpg http://files.tinypic.pl/i/00475/ea0hy4tz9mzk_t.jpg http://files.tinypic.pl/i/00475/v0xi596b2psg_t.jpg NAGRODA dla osoby która znajdzie najwięcej braków - kosztorys inwestorski dowolnego projektu domu w stanie surowym za free Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 08.12.2013 12:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 (edytowane) termin do 22.12.2013r. Edytowane 10 Grudnia 2013 przez ciekawski83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 17.12.2013 23:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 up Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 21.12.2013 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 ostatni dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 22.12.2013 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 uwagi do przedmiaru robót domu jednorodzinnego pracowni MG Projekt jeśli ktoś ma jakieś zapytania to zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasjopeaIV 29.12.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 znowu się okazuje że kosztorysy to jedna wielka ściema:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 04.01.2014 10:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2014 znowu się okazuje że kosztorysy to jedna wielka ściema:mad: NIE, KOSZTORYS TO NIE JEST ŚCIEMA pod warunkiem, że jest zrobiony poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MG1719511863 07.01.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 (edytowane) Witamy serdecznie. Poczuliśmy się wywołani do tablicy w kwestii kosztów realizacji naszych domów. Koszty realizacji to odwieczny temat, który "wałkowany" jest na forach internetowych od kilku lat, zarówno przez Inwestorów, jak i przez osoby zawodowo związane z budownictwem. Być może Pan Kosztorysant "ciekawski83" byłby łaskaw rozwinąć swoją wypowiedź nieco bardziej. My z naszej strony pragniemy powiedzieć, że podchodzimy do naszych kosztorysów starannie. Są one wykonywane w Normie, w oparciu o aktualizowane ceny materiałów, robocizny i innych składowych. Kosztorysy zakładają budowę domu metodą gospodarczą i tyczą się cen netto. Tego nie kryjemy na naszej stronie internetowej, w wydawanych katalogach z projektami, czy w samych projektach. Być może Panu Kosztorysantowi "ciekawski83" chodzi o ograniczoną ilość pozycji kosztorysu - tutaj pewna zgoda. Nasze kosztorysy mają przeważnie 80-90 pozycji, nie zakładają policzenia domu do ostatniej śrubki i gwoździa, ale zawierają w sobie wszystkie zasadnicze części budynku, które decydują o koszcie budowy. Najłatwiej jest zdyskredytować czyjąś pracę, jednocześnie proponując swoje usługi kosztorysowe. To tak jakby Pan Kosztorysant "ciekawski83" powiedział, że kosztorysy tej czy innej pracowni projektowej to ściema, więc przyjdź człowieku i zamów kosztorys u mnie . Wyliczyliśmy wstępnie z cen podanych na Pana stronie, że kosztorys z przedmiarem kosztowałby u Was naszego Klienta: 3 zł za pozycję kosztorysu + 7-30 zł za pozycję przedmiaru. Wyciągając średnią to: ca 85 pozycji x 21,50 zł łącznie za pozycję = 1827 zł za kosztorys u Pana Kosztorysanta "ciekawski83". U nas Klient otrzymuje kosztorys za cenę 240 zł, czyli niemal ośmiokrotnie taniej. W związku z powyższym taki kosztorys ma chyba prawo mieć kilka pozycji mniej, gdyż jest kompromisem pomiędzy ceną, a zawartością. To są Miły Panie projekty typowe, a nie wykonywane na zamówienie indywidualne, w których często Klienci dokonują wielu zmian, więc nie ma takiej potrzeby, aby dodatkowo naciągać Klientów na zbędne koszty, a praktyki jakie Pan tutaj stosuje są po prostu niekoleżeńskie. Pozdrawiamy serdecznie MG Projekt konkurs dla budujących dom. ZNAJDŹ CO NAJMNIEJ 10 BRAKÓW W KOSZTORYSIE BUDYNKU http://www.mgprojekt.com.pl/riwiera-2 http://files.tinypic.pl/i/00475/022bh217q1sj_t.jpg http://files.tinypic.pl/i/00475/30omuc9lkfqr_t.jpg http://files.tinypic.pl/i/00475/eiinis7kawxs_t.jpg http://files.tinypic.pl/i/00475/ea0hy4tz9mzk_t.jpg http://files.tinypic.pl/i/00475/v0xi596b2psg_t.jpg NAGRODA dla osoby która znajdzie najwięcej braków - kosztorys inwestorski dowolnego projektu domu w stanie surowym za free Edytowane 7 Stycznia 2014 przez MG*** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 07.01.2014 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Witamy serdecznie. Poczuliśmy się wywołani do tablicy w kwestii kosztów realizacji naszych domów. Koszty realizacji to odwieczny temat, który "wałkowany" jest na forach internetowych od kilku lat, zarówno przez Inwestorów, jak i przez osoby zawodowo związane z budownictwem. Być może Pan Kosztorysant "ciekawski83" byłby łaskaw rozwinąć swoją wypowiedź nieco bardziej. My z naszej strony pragniemy powiedzieć, że podchodzimy do naszych kosztorysów starannie. Nie Państwo, tylko firma zewnętrzna, ale to też się chwali Są one wykonywane w Normie, w oparciu o aktualizowane ceny materiałów, robocizny i innych składowych. Kosztorysy zakładają budowę domu metodą gospodarczą i tyczą się cen netto. i tak się robi (ceny R+M+S, oraz wartość netto) Być może Panu Kosztorysantowi "ciekawski83" chodzi o ograniczoną ilość pozycji kosztorysu - tutaj pewna zgoda. Nasze kosztorysy mają przeważnie 80-90 pozycji, nie zakładają policzenia domu do ostatniej śrubki i gwoździa, ale zawierają w sobie wszystkie zasadnicze części budynku, które decydują o koszcie budowy. Nie chodzi o ograniczoną ilość pozycji, bo to wynika ze stopnia skomplikowania projektu a nie od kosztorysanta (można tworzyć pozycjonotwórczość ale to jest zbędne). Jeśli chodzi o ostatnie śrubki, gwoździe i inne rękawiczki to te wszystkie elementy są już policzone. Śrubki i gwoździe w konkretnych katalogach a rękawiczki w narzutach Kp (koszty pośrednie). To tak jakby Pan Kosztorysant "ciekawski83" powiedział, że kosztorysy tej czy innej pracowni projektowej to ściema.. tego nie twierdzę, bo mogę wskazać pracownie które mają opracowane kosztorysy BARDZO DOBRZE, ale nie chcę tutaj wskazywać. więc przyjdź człowieku i zamów kosztorys u mnie. jest to reklama mało efektywna, a zaryzykowałbym stwierdzenie, że żadna. Projekty katalogowe w 80% posiadają kosztorysy inwestorskie, a najlepszym sposobem na weryfikację kosztów realizacji są fora tego typu, gdzie powtarzalność projektów gwarantuje nam weryfikację ofert oraz wymianę uwag (to również jest bardzo cenne) dzięki uprzejmości innych użytkowników forum Wyliczyliśmy wstępnie z cen podanych na Pana stronie, że kosztorys z przedmiarem kosztowałby u Was naszego Klienta: 3 zł za pozycję kosztorysu + 7-30 zł za pozycję przedmiaru. Wyciągając średnią to: ca 85 pozycji x 21,50 zł łącznie za pozycję = 1827 zł za kosztorys u Pana Kosztorysanta "ciekawski83". U nas Klient otrzymuje kosztorys za cenę 240 zł, czyli niemal ośmiokrotnie taniej. Ależ proszę Państwa, stara anegdota mówi, że jeśli ja mam milion a ty masz zero, to średnio mamy to pół miliona..... tyle jeśli chodzi o średnią. Przyznają Państwo, że sprzedając kosztorys za 240zł załóżmy 5 krotnie, to mają Państwo dopiero zwrócone koszty wykonania kosztorysu. Nie wspomnę o bardzo udanym projekcie Kasjopea.... W związku z powyższym taki kosztorys ma chyba prawo mieć kilka pozycji mniej, gdyż jest kompromisem pomiędzy ceną, a zawartością. z tym się NIE ZGADZAM, jeśli już się ktoś za coś bierze, to powinien wykonywać to najlepiej jak umie to zrobić, a nie „bo to za niską cenę...” To są Miły Panie projekty typowe, a nie wykonywane na zamówienie indywidualne, w których często Klienci dokonują wielu zmian... ale jeśli klient dokonuję różnych zmian, to fajnie by było, aby miał rzetelny punkt odniesienia ile tak naprawdę dany dom powinien kosztować ...nie ma takiej potrzeby, aby dodatkowo naciągać Klientów na zbędne koszty.... kosztorys jaki kupuje klient kupuję kosztorys u Państwa, to nie jest naciaganie tylko świadoma decyzja inwestora. Sądzę, że inwestor jeśli już płaci za takie opracowanie to chciałby mieć coś konkretnego czym może się posiłkować. ...a praktyki jakie Pan tutaj stosuje są po prostu niekoleżeńskie. jak już pisałem, „moja grupa docelowa” potencjalnych klientów, jest inna niż Państwa grupa. Nie mam na celu zdyskredytowania Państwa kosztorysu, tylko wymuszenie pewnych zmian. SYSTEM GOSPODARCZY A SYSTEM ZLECONY Pracując również w firmie budowlanej coś mnie trafia w momencie kiedy przychodzi potencjalny inwestor i pokazuje, że wg kosztorysu dany dom to koszt taki i taki. Oczywiście, że nie ma problemu wytłumaczyć jaka jest różnica między realizacją systemem gospodarczym a systemem zleconym i skąd ona się bierze. PRZEDMIAR ROBÓT Otwieram przedmiar robót a tam połowa rzeczy jest nie uwzględniona, czy otwieram kosztorys szczegółowy (Państwo akurat tego nie załączają bo i w sumie nie ma takiego obowiązku) a tam w konkretnym elemencie nie ma różnych materiałów które powinno się dodać „z palca” bo program tego nie robi (część dachówek kształtowych czy dodatki przy orynnowaniu) to po prostu ręce opadają. Innym przykładem jest NIESTOSOWANIE SIĘ DO ZASAD PRZEDMIAROWANIA, tutaj idealnie pasują tynki. Wszystkie otwory są odjęte, nawet te których nie powinno się odejmować. Mało tego, jeśli są odjęte otwory to co z glefami? Bo według zdecydowanej większości kosztorysów ich po prostu nie tynkujemy bo ich nie ma. Nie wnikam już, że według ustawy, wszelkie wyliczenia powinny być widoczne. W chwili obecnej, jeśli ktoś mi mówi, że w kosztorysie tynków jest tyle m2 to ja mówię, że jest tyle m2 i pokazuję obliczenia, jestem bardziej wiarygodny. STANDARD WYKOŃCZENIA nagminnie jest stosowane, to że standard z projektu (o wizualizacji już nie wspomnę) jest zawsze wyższy niż standard w kosztorysie inwestorskim czy ogólnie podanych kwotach realizacji na stronie www. KONKLUZJA w dzisiejszych czasach, jedną z metod przyciągania potencjalnego klienta jest właśnie cena. Większość klientów poszukując projektu do budowy kieruje się danymi ze stron internetowych co do ceny realizacji. Mniejszy jest problem, jeśli inwestor będzie zmuszony zrezygnować z systemu zleconego na system gospodarczy, bo kwota realizacji na stronie internetowej była niższa niż rzeczywista wartość inwestycji. A co w przypadku jeśli inwestor nastawiał się na system gospodarczy kierując się danymi ze stron internetowych? A projekt już jest zakupiony? Niestety miałem styczność z takimi „niedoszłymi inwestorami”. Sytuacja jest bardzo niekomfortowa. O ile projekt nie jest po adaptacji to można go jeszcze sprzedać, gorzej jest jeśli mamy już adaptacje bo wtedy czekamy na lepsze czasy, może nadejdą... jako ciekawostkę napiszę, że na pewnym forum, użytkownicy sami wypisywali brak jakie były w pokazanym kosztorysie i w większości mieli rację. Niestety były to osoby które już się Pozdrawiamy serdecznie MG Projekt pozdrawiam. Korzystając z okazji składam ŻYCZENIA NOWOROCZNE PS. czy zgadzają się Państwo z uwagami, które wytknąłem w przedmiarze robót? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 18.01.2014 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 PS. czy zgadzają się Państwo z uwagami, które wytknąłem w przedmiarze robót? temat spadł a ja wciąż się nie doczekałem odpowiedzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.04.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Cięzko przyznawać się do błędów i to takich, które klienta uderzają wprost po kieszeni. Az się pewne określenie ciśnie na usta, wobec takich praktyk... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciekawski83 15.04.2014 23:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2014 Cięzko przyznawać się do błędów i to takich, które klienta uderzają wprost po kieszeni. Az się pewne określenie ciśnie na usta, wobec takich praktyk... takie nadeszły czasy... ale trzeba to piętnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leniwiec 29.04.2014 03:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 U nas Klient otrzymuje kosztorys za cenę 240 zł, czyli niemal ośmiokrotnie taniej. W związku z powyższym taki kosztorys ma chyba prawo mieć kilka pozycji mniej, gdyż jest kompromisem pomiędzy ceną, a zawartością. Dla mnie to brzmi trochę jak bym kupował zegarek i poszedł na kompromis, kupił pasek z kopertą, ale bez mechanizmu. To tak pół żartem pół serio Na poważnie to jestem zdania, że robienie czegoś połowicznie jest po prostu niedopuszczalne i szkoda mi tych ludzi którzy się na takie rozwiązania godzą, bo świadczy to tylko o ich bezkresie głupoty, jest bardzo proste i logiczne wytłumaczenie na takie praktyki, jeśli coś kosztuje mało to jest mało warte i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 29.04.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2014 A ja uwążam, że poważne biuro architektoniczne wogóle nie powinno robić czegos połowicznie. Albo porządnie albo wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts