Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

...mniej znaczy więcej... - Komentarze do Dziennika Budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Witaj,

Przeglądając Twój dziennik budowy zauważyliśmy, że skorzystałeś z naszego narzędzia dosymulacji rozkładu światła dziennego w pomieszczeniu - VELUX Daylight Visualizer. Naprawdę badzo się cieszymy, że nasze rozwiązania są pomocne.

Trzymamy kciuki za budowę i życzymy powodzenia.

Pozdrawiam,

Paweł

Doradca VELUX

• 1 month później...
Opisz może w dzienniku więcej na temat dopłat i warunków (wykluczających się lub bezsensownych).

...postaram się w wolnym czasie to zebrać w całość i wrzucę w dziennik, ogólnie rzecz ujmując trzeba się liczyć z pewnymi ograniczeniami na które się człowiek godzi lub nie, ja miałem np. problem ze stolarką okienna a głównie z HS-em i gwarancją osiągnięcia odpowiednich parametrów w zakresie przenikania czy też szczelności, a co za tym idzie spełnienia dosyć bezsensownych w tym zakresie sztywnych warunków dla NF-15 czyli U do 0,8, podobnie z drzwiami, wentylacją itd. Na tą chwilę wychodzi na to, że w przypadku mojego budynku, gdzie mam duże wysokie przeszklenia i specyficzną architekturę, a do tego duże uzyski energii od słońca schodzenie na siłę dla wszystkich elementów do oczekiwanych parametrów mija się z celem. Z mojego inżynierskiego i praktycznego punktu widzenia takie sztywne podejście ma się nijak do rzeczywistości i ekonomii. Bez tego osiągnę lepsze parametry globalnie niż zakłada program i jego wytyczne w niższych kosztach świadomie obniżając parametry niektórych elementów budynku. Krótko mówiąc w moim przypadku po prostu mi się to nie opłaca :) za "swoje" zrobię to lepiej i taniej.

Nie lubię takich przepisów, gdzie są progi. Są one też łapówkogenne, gdy ktoś jest na krawędzi.

Osobiście bym to uprościł: rób jak chcesz, dotacja będzie zależała od litrowości (i będzie funkcją ciągłą, bez progów).

A w ogóle to dotacje sprzyjają patologiom.

Też tak myślę. Co to kogo obchodzi czy ktoś ma taki czy taki sposób? Liczy się końcowy efekt, czyli małe zapotrzebowanie i małe zużycie. Ale z drugiej strony skąd weryfikatorzy maja wiedzieć czy ktoś coś zrobił dobrze czy źle? To nie dzięki lepszej izolacji osiąga się lepszą szczelność. Można dać 10cm białego styro i też będzie szczelnie jak się tego dopilnuje.

...ale jak się wczytać w niektóre wytyczne że rama to ma mieć tyle i tyle a szyba tyle i tyle a chcesz zrobić duże przeszklenie to zaczynają wychodzić kuriozalne sytuacje, że okno jako całość spełnia wymagania ale poszczególne elementy już nie, przykłady można mnożyć, musze jeszcze raz to wszystko na spokojnie przemyśleć, tak czy inaczej po świętach planuję start :)

...przykład za Barth3z

Rozkład czujników pod domem.

[ATTACH=CONFIG]311183[/ATTACH]

Czujniki temperatury DS18B20:

1 - na styku pospółka/EPS

2 - na głębokości - 1m licząc od styrku pospółka/EPS

3 - na głębokości ok. 0,80m ułożony na geowłókninie oddzielającej GWC od pospółki

4 - na styku pospółka/EPS ulokowany w pasie pomiędzy nitkami żwirowego GWC

5 - na głębokości ok. 0,80m w pasie o szerokości ok. 0,5m pomiędzy nitkami żwirowego GWC

6 - na wlocie do żwirowego GWC pod domem, a na końcu 30m "rozbiegówki", czyli rurowego GWC.

DHT22 - ulokowany na styku pospółka/EPS mierzący temperaturę oraz wilgotność.

Na dniach zrobię pierwsze odczyty.

Ja tak po prosbie:)

Wspomniales w dzienniku, ze pirwszy raz z bloczkow budowales dobre 20 lat temu, czy jest jakas mozliwosc uzyskania wiekszej ilosci informacji z tamtej budowy?

Jakies zdjecia z budowy, wrazenia z mieszkania.

Nie ukrywam, ze bylaby to najstarsza budowa (zaraz po Jaskowej) w tej technologii, co nie zmienia faktu, iz nadal bez wzgledu na czas ktory uplynal, budowlanka stoi w miejscu, wiekszosc fachowcow wytrzeszcza oczy, dopytuje, niedowierza, zaprzecza, i w ogole :)

...Powiem szczerze że w tamtych czasach raczej za wiele fotek na budowie się nie robiło ;) 20 lat to może trochę przesadziłem ale to były początki Izodom, będę na święta u rodziców to sprawdzę daty i poszperam w zdjęciach coś z budowy było ale nie jakaś zawrotna ilość.

...Mieszka się świetnie, stosowaliśmy pustaki 25 bo tylko takie w tamtych czasach były, to i tak jak na tamten okres było dużo styropianu/ocieplenia :) za rok może 2 rodzice planują remont, zdejmiemy siding i dokleimy styro. trzeba też dorzucić na dach ocieplenia i zmienić 1 okno w salonie na dużego fixa. Do tego rekuperacja bo obecnie jest grawitacja.

...Ja jestem alergikiem z astmą więc nie w każdym domu jestem w stanie dłużej przebywać, szczególnie w tych zawilgoconych i czasami nawet nie widocznym ale obecnym rozwojem pleśni i grzybów, w tym przypadku takich niepożądanych zjawisk nie ma.

...Kluczowym faktem jest również to że budowaliśmy całość własnymi siłami, a ten system jest do tego idealny.

To teraz taka ciekawostka :) okazuje się że budowa rodziców z wykorzystaniem pustaków Izodom rozpoczęła się w 1993r. czyli 23 lata temu poniżej takie foto story ;)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=311963&d=1428431760

GRATULACJE!!!

Izodom powinien na kolanach prosic o wywiad i zdjecia, to jest niesamowite ile lat minelo a cala budowlanka dalej stawia cegle na cegle jak w starozytnosci :p

porwane od Wekto

...kolejny przydatny wpis

Hydroizolacja tarasów

Ten etap prac praktycznie zakończony. Pozostały jeszcze obróbki blacharskie, które zostaną wykonane dopiero po pracach docieplenia elewacji.

W sumie do zrobienia była izolacja trzech tarasów i balkonu. Prawie 200m2. Taras użytkowy i taras nad holem wejściowym mają podobny przekrój. Pomiędzy tarasem nad holem a tarasem nad garażem jest przerwa 30 cm na izolację domu. Ekipa wykonała konstrukcję (eps + osb) tak aby zrobić ciągłą hydroizolację a jednocześnie zachować ciągłość izolacji termicznej.

Uzgodniliśmy, że spadki tarasu zostaną wykonane klinami z twardego eps'u zamiast projektowanej wylewki. Mniejsze koszty a większa izolacja termiczna.

Przekrój przez taras użytkowy (całość wykonana w systemie Bauder'a):

- płyta żelbetowa

- impregnacja podłoża Bauder Burkolit V

- paroizolacja Bauder DS2

- termoizolajcja (30 cm szary eps 0,030 i kliny od 6 do 17 cm z białego eps 0,036)

- warstwa separacyjna Typar

- właściwa hydroizolacja Thermofin F15

- włóknina Bauder SV300

- warstwa żwiru 5 cm

Współczynnik obliczeniowy przenikania ciepła wychodzi mi poniżej 0,075.

Dla tarasu technicznego nad garażem nie została zastosowana membrana Thermofin a zwykła folia PE 0,2mm. Na balkonie nie ma żadnej izolacji termicznej (nie licząc klinów dla uzyskania spadku).

Jak widać zmieniła się koncepcja. Jest taras balastowy ale nie odwrócony, o czym były wpisy wcześniej. Dzięki za rady.

Jak to wyglądało?

Poniżej widać zrealizowany spadek pomiędzy tarasem nad holem (wyższy, z większą izolacją termiczną) a niższym tarasem technicznym nad garażem.

DSCF1382.JPG

Ogniomurek na brzegu tarasu (wykonany z płyt osb i styropianu). Bardzo szeroki bo uwzględniający grubość muru żelbetowego i 30 cm ocieplenia zewnętrznego, które zostanie zamontowane.

DSCF1425.JPG

Mniej więcej końcowy efekt. Na taras użytkowy zostaną jeszcze położone płyty tarasowe o grubości 4 cm. Od strony brzegu tarasu będą położone bezpośrednio na ogniomurek a przy budynku ich wysokość sięgnie trochę powyżej dołu ramy okna tarasowego.

DSCF1439.JPG

Kliny docinane były na budowie (drut oporowy). To bardzo czyste i skuteczne rozwiązanie. Ekipa dokładnie wszystko sobie wyliczyła i cięła to co było im potrzebne.

Same płyty eps przyjechały w dużych kawałkach. Grubośc 30 cm a wielkość 200x100 cm.

DSCF1345.JPG

Oczywiście pominąłem tutaj sporo szczegółów, których nie rejestrowałem. Płyty były przyklejane do podłoża. Brzegi odpowiednio izolowane (podwójnie) jakąś masą Baudera. Piana oczywiście ścinana itp. Technicznie po prostu zaufałem wykonawcy.

Do wykonania hydroizolacji polecam firmę ECO Piotr Świątczak :)

Kolejny wpis będzie o oknach. Też należy się laurka wykonawcy. Aktualnie na budowie pracują elektrycy i lada chwila wchodzą ekipy pozostałych instalacji. W połowie kwietnia wchodzi ekipa do wykonania elewacji (30cm grafitu + tynki).

• 4 weeks później...

...W "długi" weekend było trochę odpoczynku, a po czas na dalszą pracę, tym razem w poszukiwaniu rozwiązań i inspiracji trafiłem na takie drzwi, myślałem już o takim rozwiązaniu wcześniej i myślę że powinno się sprawdzić w naszym przypadku. Takie drzwi pozwoliłyby odciąć od siebie część mieszkalną - "pasywną" od części techniczno-rekreacyjnej.

Źródło

...wersja zamknięta

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=315725&d=1430758762

...a tak po otwarciu

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=315724&d=1430758762

Ciekawe co na taką opcję powie moja A. ;)

...domyślam się że może być z tym problem ;) cały czas kombinuję jakie drzwi w tym przypadku zastosować

Jak do oddzielenia to pewnie NF15 by chciało aby to były drzwi też z papierem że pasywne ale że budujesz bez programu to lepiej poszukać jakiś dobrych energooszczędnych bo to nie będzie wyjście na pole tylko do innego pomieszczenia w którym i tak będzie ciepło (może nie upały ale zawsze na plusie) więc strat nie będzie dużo. Tylko szczelność będzie się liczyła a nie niski współczynnik.

Ogólnie to podobają mi się Twoje wizualizacje domku. Ładnie to wygląda. Co do izodomu to nie wiem kiedy ale wujek mojej żony kilka lat temu też z tego budował a najlepsze jest to że jest górnikiem a poszedł w energooszczędność. Ale nie wiem z jakich kształtek i szczegółów też nie znam. Jak będzie kiedyś w moich stronach w odwiedzinach to popytam.

Nożyk termiczny który sobie sprawiłeś też ma różne dodatkowe elementy dzięki którym można wycinać wiele różnych ciekawych form? Nadaje on się do XPSa, bo do EPSa to wiem że tak?