Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

...mniej znaczy więcej... - Komentarze do Dziennika Budowy

Recommended Posts

Jak do oddzielenia to pewnie NF15

...z programu jeszcze nie zrezygnowałem definitywnie ;)

Ogólnie to podobają mi się Twoje wizualizacje domku. Ładnie to wygląda.

Cieszę się że się podobają ;)

Co do izodomu to nie wiem kiedy ale wujek mojej żony kilka lat temu też z tego budował a najlepsze jest to że jest górnikiem a poszedł w energooszczędność. Ale nie wiem z jakich kształtek i szczegółów też nie znam. Jak będzie kiedyś w moich stronach w odwiedzinach to popytam.

Technologia sprawdzona osobiście więc tutaj niczego się nie obawiam.

Nożyk termiczny który sobie sprawiłeś też ma różne dodatkowe elementy dzięki którym można wycinać wiele różnych ciekawych form? Nadaje on się do XPSa, bo do EPSa to wiem że tak?

Tak ma prowadnicę i końcówki do bruzdowania - boniowania. Będę go wykorzystywał do wycinania rowków pod instalacje. Bez problemów tnie EPS i XPS podobnie z tym dużym urządzeniem do cięcia drutem oporowym. Kupiłem porządne niemieckie więc na tą chwilę wszystko się sprawdza.

• Odpowiedzi 124
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nóż termiczny, fajna sprawa ale sam nóż jest krótki bo styro o grubości chyba max 20cm utnie a jak ktoś ma 25 i więcej to już kicha. Ale tu akurat drut oporowy powinien wystarczyć. Wszystko to działa na zasadzie lutownicy więc też można zrobić sobie coś takiego samemu ale to do większych cięć a do mniejszych nożyk elegancki.

Mam pytanie odnośnie EPSu na elewację. Będziesz jakoś przecierał płyty styropianowe przed przyklejeniem aby polepszyć jego przyczepność? No chyba że jak się klei styro do styro to tak nie trzeba.

• 2 weeks później...
...tak bo mi A. truje ;) ale nie bardzo widzę w tym sens przynajmniej jeśli chodzi o całą powierzchnię

Skoro już dałeś rurki w płycie to nie lepiej podłączyć pod nie kocioł elektryczny i tak dogrzewać zamiast kabli? I tak jak nawet będziesz musiał ogrzewać to całą płytę a nie tylko w jakimś pomieszczeniu bo tak jest najlepiej dla komfortu jeżeli chodzi o ogrzewanie podłogowe. A ja uważam ze w domu pasywnym to nie zda egzaminu i będzie się przegrzewać.

...planowałem kiedyś kable ale zrezygnowałem z tego pomysłu i już raczej nie będę szukał dodatkowych alternatyw ;)

mi akurat typowo o kable nie chodziło. Uważam że w domu pasywnym typowe ogrzewanie nie zda egzaminu jeżeli chodzi o komfort bo zawsze będzie przewymiarowane jak na potrzeby a co za dużo to nie zdrowo. Bardziej myślałem o promiennikach ciepła w postaci panelu grzewczego który szybko się nagrzewa i przez promieniowanie oddaje ciepło równomiernie oraz szybko przestanie dogrzewać jeżeli nie będzie potrzebne. Bo całym problemem jest to aby dostarczyć tyle ciepła ile trzeba a nie w nadmiarze.

Fajnie Ci idzie z tą płytą. Nie wiem czy pytałem ale jak masz zamiar zrobić to zacienienie elewacji południowej? To będzie z żelbetu na końcu wykonane? Masz jakiś rysunek szczegółowy?

• 2 weeks później...

...i taka opcja warta zachowania :)

...

PS. Właśnie się szkolę z projektowania systemu nawadniania i doboru pomp. Zdobyłem dostęp do zraszaczy, osprzętu i pomp w dobrych cenach, gdyby ktoś coś potrzebował mogę pomóc (projekt nawadniania gratis) - ale bez montażu - oferta dla samorobów :)