Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciernista droga do uzykania przyłącza prądu mieszkaniowego

Recommended Posts

Witam.

Mam dosyć, może pomożecie i wskażecie LEGALNĄ DROGĘ uzyskania takiego prądu?

Budowlany, przez prywatną usługę w państwowej/?/spółce- jeden miesiąc....

A teraz piekło!!

Jeśli ktoś z Was ma pomysły na rozwiązanie tego węzła-proszę o @

Edytowane przez GraMar

mam, od początku budowy i nie mogę wydostać się z tych pazurów.

Dowcip polega na tym, że "zagubili" moje warunki przyłączenia z 2011r i przez dwa lata przetargi były robione nawet przez płot, ale bardzo starannie ...bez mojej posesji.

Zmuszono mnie w ten sposób do przyłącza budowlanego, który prywatnie załatwiany, został galopem przyłączony, biegiem zrobiono jego odbiór i biegiem zawieszono licznik NA MOIM PRYWATNYM OGROMNYM BETONOWYM SŁUPIE i błyskawicznie załączono prąd. To ta część optymistyczna.

a w tym roku:

Błąd zrobiłam okrutny, bo elektrykę wewnątrz zakładał mi elektryk spoza listy wiszącej w gablotce na ścianie w ZE. Teraz, gdy tam dzwonię, pierwszym pytaniem jest, "czy instalację robił NASZ ELEKTRYK!!!!!!!!!!!!!! i już..........

-znowu mnie wylogowało, chyba 20sty dzisiaj raz!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!

Edytowane przez GraMar

Czyli chodzi tylko o zmiane taryfy?

Rozumiem, ze tynki i posadzki juz masz?

Z tego co sie orientuje, to nawet od jednego dostawcy w roznych regionach Polski, czego innego wymagaja:eek:

Ja mam prad od PGE. Nie potrzebowalismy budowlanego, wiec zanim doczekalismy sie przylacza, to chyba 2 lata minely:D

Oczywiscie musialam podpisac aneks, zeby byli kryci, bo opoznienie bylo spore.

Skrzynke mamy juz chyba ponad rok, w maju elektryk pociagnal kabel z domu do skrzynki, a w lipcu podpisalam papiery o taryfe G11. Pani zapytala mnie tylko na jakim etapie budowy jestesmy, dalam jakies papiery od elektryka i tyle.

Na bociankach 2013 byla dyskusja na ten temat, podobno u niektorych wymagaja odbioru budynku.

GarMar a pytalas swojego elektryka, on sie na pewno orientuje co jest Ci potrzebne do zmiany taryfy.

U nas chcieli by był odbiór do przejścia z taryfy pseudo budowlanej na G11... odbiór jest więc i taryfę zmienili, ale niezbyt szybko bo miesiąc im zajęło przysłać gościa do niby zmiany licznika. W praktyce chłop tylko zostawił papiery, że niby licznik zdjęty i założony ;) ten sam oczywiście. I miesiąc w plecy z wyższymi opłatami bo przecież to takie pracochłonne było...

Czyli chodzi tylko o zmiane taryfy?

Rozumiem, ze tynki i posadzki juz masz?

GarMar a pytalas swojego elektryka, on sie na pewno orientuje co jest Ci potrzebne do zmiany taryfy.

Przyłącze ze słupa z ulicy do domu, na hak, jest zrobione od miesiąca, ale nikt złośliwie tego przyłącza od firmy wygrywającej przetarg, ze strony ZE nie odbiera!!

Elektryk-podkulił pewną część ciała ....

Dobra, pogadalam i juz wiem.

Moj elektryk powiedzial, ze to osoba robiaca instalacje powinna wszystko zalatwic. Czyli tak jak bylo u mnie, dostalam gotowe papiery do reki i z tym poszlam podpisac umowe.

Powiedzial tez, ze na takie odbiory to z reguly nikt z energetyki nie przyjezdza:eek: Czyli tak naprawde potrzebny jest tylko podpis elektryka z uprawnieniami na odpowiednim dokumencie. A moze Twoj uprawnien nie ma?

Ja wiem, o co Ci chodzi:yes:

Napisalam, jak to wygladalo u mnie, wszystko zalatwil moj elektryk.

Odbior jest potrzebny, to czesc procedury, ale to tylko podpis, nawet nikt przyjezdzac nie musi.

Cholerka, nie masz nikogo znajomego u nich? Moze trzeba komus jakas flache dac?;)

Cholerka, nie masz nikogo znajomego u nich? Moze trzeba komus jakas flache dac?;)

W dzisiejszych czasach to za flaszkę nikt palcem nie ruszy prędzej trzeba dać tysiaka.

Inna sprawa że znam Wołomin z najgorszej strony więc tylko współczuje kontaktu z nimi.

• 4 weeks później...

Nie można zmienić właściciela sieci, a oni są właścicielem sieci. http://www.cosgan.de/images/smilie/boese/a045.gif

Nadal głucha cisza, przed Nowym Rokiem zadzwoniłam do osoby odbierającej przyłącze od zwycięzcy przetargu i mnie zjechał -od kogo mam jego służbowy, stacjonarny numer telefonu !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zmień dostawcę :D