akm97 04.12.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Witam. Rozpocząłem budowę w tym roku i już zakończyłem, po postawieniu ścianek fundamentu, posmarowaniu ścianek dysperbitem, ociepleniu styropianem, obsypaniu ścian oraz naklejeniu na wierzchnią warstwę bloczków - papy na lepiku. Na wiosnę ciąg dalszy. Niestety źle wyliczyłem planowaną wysokość "O", to znaczy nie tyle źle, co okazało się, że obaj sąsiedzi chcą podnieść swoje domy wyżej. Rozwiązaniem byłoby podwyższenie jeszcze o 1 wartswę bloczków. Czy można to zrobić? A jeśli tak to jak. Na papę, czy ją zerwać? Czy można domurować warstwę bloczków na lepiku, czy dysperbicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.12.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 będziesz potem nawoził wiele cięzarówek ziemi, by jakoś wyrównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akm97 11.12.2013 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Elfir wiem o tym. Ja dopasowałem wysokość domu do zdrowego rozsądku. Wjazd do garażu ok. 35 cm ponad poziomem drogi (na razie jeszcze nieutwardzonej), poziom 0 domu ok. 65 cm. Co z tego skoro sąsiedzi mają mniej więcej odpowiednio 60 i 90 cm. Może jednak zostawię tak jak mam. Boję się tylko, czy kiedyś nie podniosą drogi, ew. sąsiedzi będą mnie zalewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.12.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Podnoszenie gruntu tak naprawdę jest niezgodne z prawem, bo zakłóca stosunki wodne. Twoi sąsiedzi zmuszają cię do wydatków, których nie uwzględniłeś w kosztorysie. Może niech oni się martwią? 65 cm ponad poziom ulicy to już sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts