pablojarocin 04.12.2013 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 Witam.Czy jest jakiś przepis mówiący że teraz trzeba robić instalację bezpuszkową???Mój elektryk się uparł że teraz tylko tak się robi, czego nie chcę bo mi dużo więcej kabla to pochłonie.Ile powinno być gniazd na jeden obwód??I z tego co pamiętam to to na gniazda to 2,5mm a na oświetlenie 1,5mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michcio0711 04.12.2013 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2013 (edytowane) Przepisu nie ma, ale tak się je obecnie najczęściej wykonuje, nie tylko w Polsce. Przewodu dużo więcej nie pójdzie - zauważ, że przewód np. w obwodach gniazd prowadzi się od gniazda do gniazda na wysokości gniazd lub w podłodze, dlatego odchodzą pionowe odcinki od puszki pod sufitem do gniazda. Dodatkowo w instalacji tradycyjnej są puszki pod sufitem, które powinny być na wierzchu (co jest nieestetyczne, a jest ich dużo). Niektórzy ukrywają je pod tynkiem, ale nie powinno się tak robić. Gdy trzeba dostać się do puszki to niszczymy ścianę. W instalacji bezpuszkowej wszelkie połączenia są dostępne w głębokich puszkach pod osprzętem - wystarczy tylko odkręcić gniazdo lub wyłącznik. Gniazda 3x2.5, oświetlenie 3x1.5, tam gdzie oświetlenie 2-sekcyjne (żyrandole itd.) 4x1.5.Na 1 obwodzie mniej więcej do 10 gniazd, ale to się tyczy głównie pokojów. Kuchnie i inne pomieszczenia rządzą się swoimi prawami i np. na chwilę obecną w kuchni minimum (nie licząc oświetlenia) to obwód piekarnika, zmywarki, 3F dla płyty elektrycznej i gniazd ogólnych. Edytowane 4 Grudnia 2013 przez michcio0711 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 06.12.2013 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Witam. Czy jest jakiś przepis mówiący że teraz trzeba robić instalację bezpuszkową??? Mój elektryk się uparł że teraz tylko tak się robi, czego nie chcę bo mi dużo więcej kabla to pochłonie. Czy musi być przepis? Nie wystarczy rozsądek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 07.12.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 A jak się kierować rozsądkiem skoro przepisu nie ma??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 07.12.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2013 A jak się kierować rozsądkiem skoro przepisu nie ma??? Tak jak Roch Kowalski! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts