Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mysie norki wkolo domu

Recommended Posts

Witaj,

Czyżby zanosiło się na srogą zimę i myszki holują swe ogonki w nasze ocieplenia fundamentów? ;)

We wrześniu sadziłam trochę roślin i ziemia na głębokości szpadla była utkana wielkimi uśpionymi winniczkami, zamkniętymi białą grubą zasuwą. Może to one u Ciebie później się zaczęły zakopywać?

Jak pojadę na budowę to też się porozglądam :eek:

Zaobserwowałam, ze dosłownie co kilka cm dookoła podmurówki są dziurki, z pewnością to myszy .Czy tez tak macie ? Prawdę mówiąc tyle tego jest, ze jestem zaniepokojona :)

Gość Konto usunięte_12*
Zaobserwowałam, ze dosłownie co kilka cm dookoła podmurówki są dziurki, z pewnością to myszy .Czy tez tak macie ?

Wrzuć im do tych norek (nie na wierzchu, bo ptaki się potrują!) trochę jakiegoś "przysmaku" (można kupić w sklepach ogrodniczych) i zaobserwuj, czy znika. Jeśli tak, to znaczy, że to myszki i że im smakuje :p

• 6 months później...
Gość Konto usunięte_12*
A teraz mam najazd ślimaków :) Takich bez skorupki, ciężko przejść, żeby nie rozdeptać .

Nie frasuj się - niech to ONE się martwią ;) Tylko dla bezpieczeństwa załóż gumowce :)

"Mysie norki" często mogą być mylone ze śladami obecności ropuch. Tak było i jest czasami u nas. Parę lat temu już na etapie budowy też zastanawiałem się czy gryzonie już posmakowały w izolacji ścian fundamentowych. Zakopując kabel przy domu przekonałem się ile tych płazów może się chować jesienią przy domu.

• 4 weeks później...

Zbierać ok, nie ma problemu, ale tego jest tyle, że szok. No przynajmniej u mnie. Truć to znowu pies a i zapewne kot moga ucierpieć. No dobra to co w końcu robić?

Może zrobić im małą imprezę, grila. Ponegjocować i poprosić, żeby się wyprowadzli, ale nie do sąsiada bo sa fajni :)

• 2 weeks później...
"Mysie norki" często mogą być mylone ze śladami obecności ropuch. Tak było i jest czasami u nas. Parę lat temu już na etapie budowy też zastanawiałem się czy gryzonie już posmakowały w izolacji ścian fundamentowych. Zakopując kabel przy domu przekonałem się ile tych płazów może się chować jesienią przy domu.

Masz racje, widziałam już kilka ropuch wskakujących w norki, aby do zimy :)

Masz racje, widziałam już kilka ropuch wskakujących w norki, aby do zimy :)

U mnie też są ropuchy/ropuszki szczególnie w piasku pozostawionym przy składziku z drzewem.

Co do ślimaków to najskuteczniej jest je wyzbierać i zakopać - 30-40 cm załatwia sprawę - na 100% się nie wykopią.

Taki sposób jest skuteczny i bezpieczny niestety dla ludzi brzydzących się trochę kłopotliwy.

• 4 weeks później...