arci123 06.12.2013 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 witam wszystkich serdecznie ! jestem użytkownikiem kotła gazowego i regulatora układu ogrzewania i przygotowania gorącej wody działającego pod wpływem czynników pogodowych CALORmatic- Vaillant. Szukam porad do optymalnego ustawienia tego dziadostwa dla ogrzewania domu i podgrzewania wody. W domu mam ogrzewanie podłogowe i grzejniki. Ostatnia trafia mnie nerw kiedy próbuje coś poustawiać a tu albo coiś się samo ustawi albo przełączy. proszę o pomoccccccccccc, z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 06.12.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 Uściślij. JA mam aktualnie ustawiony regulator na ścianie na grzanie w module TERMOSTAT. Ustawiłem 2 okna czasowe: 14.00-22.00 i 04.00-08.00. Temperatura zadana 23 stopnie i obniżona 21. Na piecu Vaillanta ustawiłem potencjometr z symbolem grzejnika -CO w prawo na maksa tak aby temperaturę kotła ustawiał sam piec (sterownik) w oparciu o pogodówkę. Grzeje mi podłogówkę i 2 grzejniki. Krzywa grzewcza na podłogówkę 0.45 a na grzejniki 0.80. Na razie jest OK. Nie napiszę Ci o ciepłej wodzie bo podgrzewa mi pompa ciepła. Rozważam przy mrozach przejście na moduł KOREKTA. Piec grzeje wtedy 24/7 i sam się ustawia w oparciu też o pogodynkę. Spalanie 11 metrów. Powierzchnia 230 m kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 06.12.2013 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 I jeszcze jedno. Po ustawieniach na vaillancie piec potrzebuje co najmniej doby jak nie dwóch aby się w to wczuł. Do ciepłej wody masz drugie pokrętło a na regulatorze ściennym ustawiasz sobie godziny w jakich ma podgrzewać wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arci123 06.12.2013 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2013 dzięki wielkie, u mnie jest to pokręcone i pewnie porobiłem błędy, sądziłem że jak na piecu jest mniejsza temperatura to zużyję mniej gazu. Nie jestem podłączony do tylko mam zbiornik w dzierżawie. napisze później jak mam ustawione ale super, że jest możliwość porozmawiać z kimś mądrzejszym od siebie i się uczyć. Fachowiec, który to wykonał nie odbiera telefonów i ma mnie głęboko..... tak więc za każdą radę jestem ogromnie wdzięczny pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANDIX 10.03.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Fabrycznie regulatory ustawione są na pracę dwustawną i dopasowanie na 0. Co znaczy takie ustawienie? Mniej więcej wygląda to tak: kocioł pyta, mam grzać, regulator odpowiada GRŻAĆ bo potrzeba energii, aby utrzymać zadaną temperaturę w pomieszczeniu. Czasem, jak kocioł i instalacja idealnie pasuję do siebie to jakoś to pracuje i jak zużycie gazu nie szokuje, to nikt nie próbuje coś zmieniać. A jest to ustawienie, które kompletnie nie wykorzystuje elektroniki kotła. Prawidłowo kocioł powinien pracować na regulacji ciągłej z dopasowaniem kotła i korektą temp. Sterowniki Vaillant mają spory zakres dopasowania kotła bo od -5 do +5 co 1. Do tego zadajemy temp. zasilania (jesli mamy przewymiarowane grzejniki to niższą, a jeśli odwrotnie to wyższą). Do tego jeszcze korekta temperatury, bo czasem sterownik zaniża lub zawyża i to trzeba skorygować. Krzywe grzania wybieramy najniższą i próbujemy i sprawdzamy czy zużycie gazu spada czy maleje. w stosunku do pracy dwustawnej. U mnie to zużycie w temp zewn. około 0 na pracy dwustawnej jest 7,5 na ciągłej spada na 6. Na ciągłej kocioł u mnie wykonuje znacznie mniej cykli grzania niż na dwustawnej. Poza tym jest jeszcze taka ważna różnica, że przy dwustawnej, często góra grzejnika była gorąca, a dól zimny a przy ciągłej grzeje cały grzejnik,a le mniej intensywnie co daje lepsze odczucie ciepła i nie ciągnie po nogach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robertk123 24.09.2018 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2018 Witam Chcialbym sie poradzic o ustawienia optymalne dla sterownika vailant eco tech Dom 138 m pw u Splanie gazu w sezonie w granicach 200-230m3 W lecie samo ogrzewanie wody w granicach 100-120 pln Piec dwufunkcyjny vailannt ecotech Sterownik colormatic 470 Czujnik pogodowy Dol podlogowka Poddasze grzejniki Ustawienia; Grzejniki Cisnienie 2.1 bar Opoznienie ochrony zamarzani 4h Czas blokady pompy wylaczony Maks. Wczesne nagrz. 0 min Maks. Wczesne wyl. 0 min Ciagle grzanie wyl Podwyzszenie temp. 0k Typ obiegu aktywny Auto- dzien do 18:00 Temp. Pokojowa zadana 20,5c Temp. Nocna 20c Temp. Zasilania zadana 29c Temp. Zasilnia jest 27c Stan pompy wlacz Wlacz. Temp. Pokoj. Korekta Offset trybu lato 1k Krzywa grzewcza 0.70 Temp. Min 15c Tryb auto wylacz. Eco Funkcja specjalna brak ————— Podloga Typ obiegu aktywny Auto dzien do 18:00 Temp. Pokojowa zadana 20c Temp. Nocna 19,5 Temp. Zasil. Zadana 0c Temp zasil. Jest 23c Stan pompy wylacz Stan mieszacza zamykanie Wlacz temp. Pokoj. Korekta Offset trybu lato 1k Krzywa grzewcza 0,50 Temp minimalna 15c Temp maks 39c Tryb auto wylacz eco Funkcja spelcjalna brak ———— Cwu Zasobnik aktywny Tem zadana 45c Temp jest 58c Pompa ladujaca wlaczona Pompa cyrkulacyjna wlaczona Lagionella dzien wylacz Offset ladowania zasobinka 25k Wybieg pompy laduj 5 min Ladowanie rownolegle wylacz Wyjscie lp/zp p. Cyrkulac Temperatury na kotle -co 51c -Cwu 45c Ja mam tak ale. Nie wiem czy ok ustawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek-12 03.09.2019 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2019 Chciałbym zapytać w tym temacie co jest efektywniejsze?- Ciągłe ustawienie jednej temperatury, gdzie piec musi co jakiś czas podbijać np. 21* cały dzień, czy zmienne ustawienie np. co godzinę zmiana 19*/21*? - Jaka powinna być optymalna temperatura na piecu dla wody grzewczej? Mówi się o ustawieniu 50-55*. Ale jak dam 45 to piec woiniej lub nie dobije do 21* w pokojach, a jak dam wiecej to szybciej? Gdzie znaleźć ten punkt równowagi, żeby też nie marnowac gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 04.09.2019 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2019 (edytowane) Chciałbym zapytać w tym temacie co jest efektywniejsze? - Ciągłe ustawienie jednej temperatury, gdzie piec musi co jakiś czas podbijać np. 21* cały dzień, czy zmienne ustawienie np. co godzinę zmiana 19*/21*? Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi bo jest to uzależnione od charakterystyki energetycznej domu. Zmiana co godzinę z 19 do 21*C raczej nie wchodzi w rachubę i jest mało ekonomiczna. Najekonomiczniejsze jest z reguły stała temperatura jedna przez 24h lub też jedno okno temperaturowe tzw. nocne gdzie powiedzmy po godzinie 20:00 aż do 12:00 dnia następnego w czasie gdy domownicy są poza domem np.temperatura jest mniejsza o 1 - 1,5max *C. - Jaka powinna być optymalna temperatura na piecu dla wody grzewczej? Mówi się o ustawieniu 50-55*. Ale jak dam 45 to piec woiniej lub nie dobije do 21* w pokojach, a jak dam wiecej to szybciej? Gdzie znaleźć ten punkt równowagi, żeby też nie marnowac gazu? Temperatura wody grzewczej w obiegu CO powinna być taka aby układ pracował wydajnie a więc aby grzejniki nadążały dogrzewać pomieszczenia. Z doświadczenia wiem iż ekonomiczne w tym przypadku nie jest wcale ustawienie najniższej możliwej temperatury tak aby kocioł pracował długo na najniższym wysterowaniu palnika. Temperatura jest w tym przypadku uzależniona od rodzaju ogrzewania. Jeśli są to grzejniki to proponuję ustawienie najniższej możliwej wypraktykowanej podczas okresu zimowego w której nie będzie dochodziło do wychłodzenia pomieszczeń lub większych wahań. Idealnej recepty i jednej temperatury nie ma i w tym przypadku temperatura czynnika grzewczego jest uzależniona od obliczeń grzejników jakie przyjął instalator czyli współczynnika zapotrzebowania na ciepło na metr kwadratowy,a ten jest z kolei uzależniony od jakości ocieplenia budynku. Edytowane 5 Września 2019 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts