Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z wilgocią na ścianie od strony kanału dolotowego powietrza do kominka

Jacek06

Recommended Posts

Witam!

Od ok 3 tygodni odwilżam (odwilżaczem ok. 8-12 l dziennie) pomieszczenia niedawno otynkowane. Zauważyłem wyraźne postępy. Jednak w narożniku dolnym kuchni - od samej warstwy jastrychu (jest tam wyraźna wilgoć granicząca z pojawianiem się niewielkiej ilości wody) po ścianie pionowej ku górze widać plamę wilgoci - ok 1/4 m2 -idącą od dołu ku górze. Początkowo myślałem, że to jeszcze nieodwilżony tynk. Lecz na pozostałych ścianach już do wysokości ok 2m jest w miarę sucho. Sęk w tym, że w warstwie jastrychu leży blaszany kanał o przekroju prostokątnym 5x15 cm a w miejscu tej wilgoci wchodzi na ścianę pionową od wewnątrz domu (oraz warstwę izolacji poziomej na fundamencie) i po jakichś 30 cm przechodzi przez ścianę zewnętrzną - jest tam wyprowadzenie kanału na zewnątrz - z otworem do pobierania powietrza do komory spalania kominka (jakieś 3 m wewnątrz domu). Mam ogrzewanie elektryczne (promienniki podczerwieni) ustawione na 10-13 stopni ( więcej w pom. aktualnie odwilżanych) budynek postawiony od sierpnia od października (otynkowany w środku) nieocieplony z zewnątrz.

Podejrzewam 1 z 2 możliwości:

1) przez kanał dostaje się zimne powietrze i skrapla się w nim od wewnątrz ściany. (-myślę, że byłoby to mniejsze zło)

2) podczas montażu kanału powietrznego została przerwana izolacja pionowa i następuje podciąganie wilgoci- plama pomimo odwilżania i dobrych efektów na ścianach i suficie nie zmniejsza się a raczej się powiększyła.

Jak wybrnąć z tej 2 wersji!???

Słyszałem i widziałem jakieś sposoby wykonywania izolacji poziomej w budynkach starych )=- nawiercanie dziur i jakaś forma wstrzykiwania lub rozpuszczania substancji izolującej. Proszę o oświecenie w tej sprawie.. BAAARDZO PROSZĘ!!!!!!!:bash:

Witam użytkowników forum !

Jacek 06 masz problem, którego nie da się prostym sposobem usunąć.

1. kanał doprowadzający powinien być na całej długości izolowany (ocieplony).

2 . lepsze wyniki osiągniesz w usuwaniu wilgoci wietrząc pomieszczenia szczególnie jak jest temperatura na zewnątrz poniżej 0stopni C. W ten sposób zaoszczędzisz energ.elek. W narożniku postaw zwykły wentylator niech dmucha na wilgotną ścianę. Kanał musisz zaizolować!!! bo będzie się wytrącać woda ze ściany (powstaje tz punkt rosy)

Pozdrawiam

Janek