Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda na szybach okien

Recommended Posts

Witam

Czytałem juz rożne tematy, artykuły i nie wiem co o tym sadzić co może być powodem ze po nocy mam pełno wody na oknach.

Otóż mam dwuletnie nowe mieszkanie w bloku, okna plastikowe z nawiewnikami ciśnieniowymi - okna to ideal 4000 - http://www.pcvsokolka.com.pl/index.php?id2=1a

W mieszkaniu jest wentylacja mechaniczna, wyciągową firmy HELIOS (sprawna , miesiąc temu był przegląd wentylacji w bloku). wilgotność w mieszkaniu miedzy 45 a 50%, temperatura w dzień około 21C w nocy spada do około 19,5-20 C - według dość dobrego termometru firmy Oregon - gdyż zakręcam kaloryfery na noc w całym mieszkaniu aby lepiej się spało.

Po nocy takiej jak np dzisiaj (-7C) miałem pełno wody na oknach, na szybach. Na oknach mam zainstalowane rolety wewnętrzne przeciwsłoneczne.

Nie wiem czy to wina szyb, jakies wadliwe, okien czy czegoś innego ale już nie wiem co jest powodem takiego skraplania wody na szybach, w sypialni to już wogóle tragedia dzisiaj była, nie dość ze woda to i cale zaparowane jak rano podnoszę rolete

a jeszcze jedna kwestia oprócz wody na szybach zauważyłem na drzwiach balkonowych u dolu tez wode - dolna uszczelka drzwi balkonowych (ta miedzy drzwiami balkonowymi a rama w domu) była okropnie mokra i była mala kałuża pod balkonem - czy cos zle uszczelka dolega czy to tez punkt rosy na uszczelce się tworzy jak na szybie ?

a jeszcze jedna kwestia oprócz wody na szybach zauważyłem na drzwiach balkonowych u dolu tez wode - dolna uszczelka drzwi balkonowych (ta miedzy drzwiami balkonowymi a rama w domu) była okropnie mokra i była mala kałuża pod balkonem - czy cos zle uszczelka dolega czy to tez punkt rosy na uszczelce się tworzy jak na szybie ?

Może być jedno i drugie - jeśli jest nieszczelność, to wieje zimnym powietrzem, natomiast uszczelka jest ciepła (znajduje się wewnątrz domu) - następuje skraplanie i dlatego jest mokro. Sprawdź przy wietrze czy czuć powiew - jeśli tak, konieczna jest regulacja skrzydła drzwi (docisk, ustawienie itp)-są wątki opisujące takie przypadki. Jeśli wszystko masz szczelne, to może występować w tym miejscu mostek termiczny - brak lub za słaba izolacja okolic progu od zewnątrz - do poprawy.

Edytowane przez przemo1

Jeśli wszystko masz szczelne, to może występować w tym miejscu mostek termiczny - brak lub za słaba izolacja okolic progu od zewnątrz - do popawy.

ja były te wiatry to nic nie czułem aby zaciągało czyli mostek, czyli słaba izolacja ale to chyba do poprawy dopiero przy jakimś remoncie - z jednej strony progu panele z drugiej gres na balkonie

ja były te wiatry to nic nie czułem aby zaciągało czyli mostek, czyli słaba izolacja ale to chyba do poprawy dopiero przy jakimś remoncie - z jednej strony progu panele z drugiej gres na balkonie

Dobrze pooglądaj (od zewnątrz przy zamkniętych drzwiach - czy uszczelka jest szczelnie dociśnięta przez skrzydło), wsadź (po kolei w kilku miejscach na dole) kartkę papieru pomiędzy ramę a skrzydło i zamknij drzwi na klamkę - jeśli łatwo, bez oporu (lub ze znikomym oporem) uda ci się wyciągnąć papier to konieczna jest regulacja. Nie wiem, jak tam u ciebie temp na zewnątrz, ale wielkich mrozów chyba jeszcze nie było - obstawiam raczej brak szczelności. No -chyba, że totalnie brak ocieplenia progu od zewnętrznej strony (pod gresem).

Może też być tak, że drzwi od dołu były zapianowane i piana sobie zniknęła (wilgoć).

Z tymi oknami to ja mam podobnie, po kilku latach schodzi gaz z pakietu szybowego, pakiet do wymiany. Poprostu nie ma gazu i pakiet nie trzyma temicznie, jakbyś pojedyńczą szybę mniał. Takie badziewne okna teraz robią.

Może w Twoim przypadku jest inaczej, trzeba by spawdzić czy gaz jest w pakiecie.

Ale ja obstawiam że nie ma gazu.

Tez miałam, no i mam podobny problem. Załozyłam nawietrzniki, jest trochę lepiej, woda sie zbiera na dole okna (ponoc producenci to dopuszczaja). Mówili mi, ze moze byc tez tak ze trzeba bedzie wymieniac szyby (sprawdzali serie), ale póki co jeszcze mnie to nie czeka.

Z tymi oknami to ja mam podobnie, po kilku latach schodzi gaz z pakietu szybowego, pakiet do wymiany. Poprostu nie ma gazu i pakiet nie trzyma temicznie, jakbyś pojedyńczą szybę mniał. Takie badziewne okna teraz robią.

Może w Twoim przypadku jest inaczej, trzeba by spawdzić czy gaz jest w pakiecie.

Ale ja obstawiam że nie ma gazu.

To są ludowe mądrości

gazy dają dla Ug 0,1-0,15W/mK, to nie zrobi ci z okna przegrody o U=4W/mK

Za mało podajecie informacji - nie wiemy jak macie ocieplony dom, jak ogrzewacie (stale, czy z przerwami), czy macie kaloryfery bezpośrednio pod oknem, jakie okna, jak zamontowane względem ściany (od zewnątrz, w środku, w ociepleniu), jaka wilgotność w domu, jak rozwiązana wentylacja itp - każdy przypadek jest inny do oceny zjawiska roszenia trzeba więcej danych. Generalnie to moim zdaniem, przy obecnych temp zewnętrznych, przyczyn roszenia szyb - a w zasadzie wzrostu wilgoności powietrza co objawia się roszeniem - po nocy trzeba szukać najpierw w sposobie ogrzewania (zbyt duże obniżenie temp w nocy - np wygaszanie kotła), potem w wentylacji, jakości montażu okien, rozmieszczenia kaloryferów (jeśli są powinny być pod oknem) a dopiero potem w jakości samych okien.

To są ludowe mądrości

gazy dają dla Ug 0,1-0,15W/mK, to nie zrobi ci z okna przegrody o U=4W/mK

Polecam ciekawy artykuł Pana Włodzimierza Adamczewskiego:

http://www.aluplast.com.pl/profiokno/artykuly/4.11/Termowizja%20w%20badaniu%20okien..pdf

Na Rys.3. okno w centralnym punkcie ma tak przypadkiem U = 4 W/mK.

Oczywiście jest to spowodowane zbyt niskim ciśnieniem Argonu, a nie rozszczelnieniem pakietu, ale ma.

Pozdrawiam

GREGOR

Edytowane przez xmsg

W mieszkaniu jest wentylacja mechaniczna, wyciągową firmy HELIOS (sprawna , miesiąc temu był przegląd wentylacji w bloku). wilgotność w mieszkaniu miedzy 45 a 50%, temperatura w dzień około 21C w nocy spada do około 19,5-20 C - według dość dobrego termometru firmy Oregon - gdyż zakręcam kaloryfery na noc w całym mieszkaniu aby lepiej się spało.

Po nocy takiej jak np dzisiaj (-7C) miałem pełno wody na oknach, na szybach. Na oknach mam zainstalowane rolety wewnętrzne przeciwsłoneczne.

Przyjmując dane jakie podałeś:

Wilgotność = 50%

Twew = 21C

Tzew = -7C

Obliczenia:

Punkt rosy = 10C, osiągnięto go więc pakiet szybowy ma tyle lub mniej

Współczynnik przewodzenia pakietu U = 3 (z kawałkiem)

Pakiet szybowy nadaje się do wymiany!

Pozdrawiam

GREGOR