Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja CWU w PEX na rozdzielaczu

pjuniewi

Recommended Posts

Podoba mi się ten pomysł z rozdzielaczami. Chyba tak też zrobie tylko mam jeden problem muszę połączyć złączyć rurę PE 25 cm z rurą PEX 25 cm bardzo trwale ponieważ będzie w posadzce. Ma ktoś jakiś pomysł ? Albo 2 rury PE ze sobą żeby dojechać do rozdzielacza tylko jak tam to zrobić ? Macie jakiś pomysł ?

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 70
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

są rozdzielacze dedykowane do instalacji wody , a nie ogrzewania ?

Są .Zagadałem dziś znajomego instalatora i powiedział, że na szkoleniach w Niemczech o rozdzielaczach dedykowanych dla wody mówiono. Czymś tam się różnią, ale nie pamięta, bo jeszcze nikt takowego sobie w domu nie życzył. chyba będę pierwszym jego klientem w tym temacie... jak mi łaskawie gmina w końcu wodę podciągnie.

OK, jak się coś dowiesz o rozdzielaczach dedykowanych do CWU to daj znać.

A co do rur, to ja będę robił z PB, ale to mnie czeka dopiero w przyszłym roku.

Rozdzielacz taki musi mieć atest do kontaktu z woda pitną. Tyle i aż tyle. I nie musi mieć odpowietrznikow, rotametrow itp.

Popatrz na rozdzielacze kan therm serii 61 oraz 81 chyba.

• 7 months później...
No masz... nie wiem dlaczego z głowy mi wypadł rozdzielacz z nierdzewki :D Co do skręcanych rur...jakoś nieufnie do tematu podchodzę, bo ma to być w izolacji podłogi, przeciekać po latach potrafi (nie raz komuś poprawiałem) no i pex łatwiej, szybciej i wszystkie połączenia będę miał nad podłogą.

Mam rozdzielacze do wody zimnej i ciepłej na parterze i piętrze wraz z cyrkulacja ciepłej wody . Wszystko śmiga super. Nie mam żadnego połączenia w posadzce. Takie było założenie i się udało. Jestem zadowolony chodź ludziei to odradzali. Zamontowałem to niedawno w sierpniu wszystko gra

https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-6-zaworki-aulpex-16mm-odpowietrz-5659984682?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo_besty-top&ev_adgr=Budownictwo+Top+oferty&gclid=CjwKCAjw3-bzBRBhEiwAgnnLCqpdvznbOztW4voHEksraQ-OL8LCfCTHujpEmN54Z2138PqEbX3zQRoCs_QQAvD_BwE

Edytowane przez amator12345

Dlaczego te zaworki to niezłe gówno? Działają bez zarzutow. Wszystko zrobiłem sam i nie dałem się wydymać tym cwaniaka instalatora. Chcieli bez rozdzielaczy robić i jeszcze połączenia w podłodze a ile kasy chcieli to już pisał nie bede. To jest tak proste że aż śmieszne. 3 fachowców przyjezdzało wycenić robotę i filozofię ukladali by kasę od inwestora zerźnąć Edytowane przez amator12345

W niektórych systemach złączki są drogie a tych w podłodze z cyrkulacją idzie dużo. Stąd też czasem wysoka cena.

U mnie próba szczelności powiodła się chyba za 6 razem dopiero, bo ciągle gdzieś puszczały. Ze 3 chyba wymieniałem. A w sklepie powiedzieli żebym się nie cieszył, bo za kilka lat wszystkie zaczną cieknąć :D Ale wtedy je wywalę i bezpośrednio na śrubunkach do rozdzielacza podepnę.

Dlaczego te zaworki to niezłe gówno? Działają bez zarzutow. Wszystko zrobiłem sam i nie dałem się wydymać tym cwaniaka instalatora. Chcieli bez rozdzielaczy robić i jeszcze połączenia w podłodze a ile kasy chcieli to już pisał nie bede. To jest tak proste że aż śmieszne. 3 fachowców przyjezdzało wycenić robotę i filozofię ukladali by kasę od inwestora zerźnąć

Działają ale raczej nigdy nie będą używane całe bloki robi się na trojnikach w podłogach kolega hydraulik robi 15lat na systemie zaciskowym vawin tysiące trojnikow w podłodze jak na razie tylko jedna złączka ciekla ale wyszło przy próbie ciśnieniowej wada fabryczna.

Mam rozdzielacze do wody zimnej i ciepłej na parterze i piętrze wraz z cyrkulacja ciepłej wody . Wszystko śmiga super. Nie mam żadnego połączenia w posadzce. Takie było założenie i się udało. Jestem zadowolony chodź ludziei to odradzali. Zamontowałem to niedawno w sierpniu wszystko gra

https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-6-zaworki-aulpex-16mm-odpowietrz-5659984682?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_DIO_pla_dom_budownictwo_besty-top&ev_adgr=Budownictwo+Top+oferty&gclid=CjwKCAjw3-bzBRBhEiwAgnnLCqpdvznbOztW4voHEksraQ-OL8LCfCTHujpEmN54Z2138PqEbX3zQRoCs_QQAvD_BwE

Też będę miał instalację na mosiężnych rozdzielaczach z atestem PZH (nie dawałem nierdzewnych, bo i tak część instalacji w mosiądzu, jak choćby zestaw wodomierzowy, czy zawory), tylko u mnie wychodziło, że potrzebuję większą belkę do zimnej wody niż do ciepłej, dodatkowo do pryszniców i wanny leci PEX 20, więc kupiłem gołe belki i zaworki osobno.

Pomijając wogole sens dawania rozdzielacza to czemu tak się ludzi e podniecająca że udało im się rozłożyć hydraulike bez chowania złączy w posadzce? W nowo budowanym domu to chyba nie problem tak poprowadzić złącza rury aby nie szły w podłodze? Edytowane przez Janekk1234

Na rozdzielaczach to robią sobie tylko inwestorzy samodzielnie ,bo się cykaja ze posci zlaczka w podlodze każdy hydraulik wie ze szybciej przetrze się rura od tarcia wody niż puści zlaczka np prasowana wavina gdzieś jest filmik na necie próby ciśnieniowej robione na grubo ponad 10bar i strzeliła rura a nie złączka.