onelove 10.12.2013 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 (edytowane) Witam. Nie wiem czy dobry dział. Czy ktoś z forumowiczów orientuję się czy przy modernizacji sieci wymianie słupów na nowe będą zawierać umowy na nowo ? Czy u kogoś wymieniali stare słupy na nowe ? Jak to wyglądało ? "Na nasze oko" procedura by wyglądała tak nowe słupy, list z prośba o zgodę właścicieli działek w tym przypadku nas o przeprowadzenie lini napowietrznej. Czy będą się pytać o zgodę właścicieli działek czy polecą starym projektem bez pytania ? Co było by niezgodne z prawem w naszym przypadku. Brak jakiejkolwiek zgody. Prawie przez środek naszej działki budowlanej przechodzi kabel napowietrzny. Nie ma na to żadnej umowy w elektryce, wpisu księgach wieczystych o służebności, notarialnie nic. Pytam się dlatego bo nie wiemy czy mamy w tym momencie składać jakiś wniosek do energetyki żeby zdali sobie sprawę z tego, że nie maja podpisanej żadnej umowy i ten kabel przechodzi bezprawnie. I wtedy "musieliby" wysłać nam nowa umowę. Chcemy to zrobić za w czasu póki wiemy ze chcą wymienić linie bo jak już postawia nowe slupy to walka w sadzie może się wydłużyć o nie wiadomo ile. Dostaniemy nowa umowę wtedy nie wyrazimy zgody na kabel napowietrzny wyślą do mnie negocjatora, będzie przetarg uzgodnię z projektantem jak ma iść kabel i jaki. I zrobią ziemny. Proszę o pomoc. Głównie chodzi mi o to czy ktoś wie jak wygląda procedura wymiany słupów na nowe. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez onelove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 11.12.2013 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 macie działkę ogrodzoną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onelove 12.12.2013 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Nie jest ogrodzona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 12.12.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Ciężki przypadek. To słup wysokiego napięcia? Jeśli tak to energetyka zrobi wszystko by zostało tak jak jest teraz... Sądy kosztują i dla nich lepiej jest jak Ty chcesz się sądzić niż zmieniać całą linię napowietrzną bo ktoś jest niezadowolony Wy tą działkę z tą linią kupiliście? Pytam bo prawo pisane ma się często nijak do rzeczywistości. Swoją drogą projekt taki może kosztować fortunę... bo jest bardzo mało tego typu zleceń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 12.12.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Nie jest ogrodzona. To dupa, bo nawet nie bedziesz wiedział kiedy wejdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 12.12.2013 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 (edytowane) mam trochę podobny problem: ENEA w 2004 wybudowała linię napowietrzną i podziemną 15kV na działce rolnej (bez umowy, bez pytania, bez wpisu w KW), która 3,5 roku temu została przekształcona na budowlaną. Urbanistka ze względu na przebieg tej linii "wydzieliła" w ramach uchwalania MPZP docelową działkę 1700m2 (z 9000m2) - której nie można zabudować!!! Cena zł netto/m2 w tym rejonie od 150zł do 280zł. Zacząłem więc walczyć z energetyką o przebudowę linii napowietrznej na podziemną, kancelaria prawna energetyki odesłała mnie na "drzewo" (a bardziej chyba na "słup"). Zobacz, czy w tym linku coś Ci się przyda do wykorzystania: http://www.prawo.egospodarka.pl/grupy/Slup-energetyczny-na-srodku-dzialki,t,285422,8.html Pozdrawiam Edytowane 12 Grudnia 2013 przez darvid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek69 12.12.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 To już nie te czasy (2004r.), aby energetyka budowała sobie linie bez wymaganych PB zgód, uzgodnień i pozwoleń. Zgodzę się, że może nie być wpisu do KW (zdarzało i nadal zdarza się, że właściciel gruntu nie wyraża zgody na taki wpis - ludziom wydaje się, że zapis w KW o służebności przesyłu ogranicza ich prawa do gruntu). Nabywca gruntu z linią, nie może zwalać całej winy na energetykę - widział co kupował. Sieć energetyczna jest jakoby dobrem dla wszystkich, bo to nią właśnie dostarczana jest energia elektryczna do gospodarstw domowych ( naszych, sąsiadów i innych). Często ludzie kupują działki z liniami energetycznymi bo są tańsze, a potem wieszają najgorsze psy na energetyce. Ale prąd w domu to każdy chce mieć. Proponuję to przemyśleć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 12.12.2013 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Nie posądzałabym zaraz kogoś o to, że kupił działkę z słupem i ma teraz postawę "roszczeniową". Mógł działkę odziedziczyć. Mógł tez kupić tą bo mu się lokalizacja podobała a nie stać go było na nic innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onelove 12.12.2013 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 (edytowane) Działka jest w spadku. Słupy stoją na działkach obok. Przez nasza przechodzi "sam" kabel napowietrzny. Ten drugi słup jest ostatnim słupem. Sąsiad przeciągną kabel bez zgody pisemnej dzięki znajomemu z urzędu na tamte czasy. Do takiego wniosku doszliśmy a jak jest to się okażę jak zrobię wgląd w umowy w elektrowni i nadzorze budownictwa. Wtedy będzie pewne na 100% czy tak jest. @ darvid dzięki za artykuł kolejna cegiełka do całości. Przeglądałem trochę artykułów na temat służebności przesyłu na tego nie trafiłem. To dupa, bo nawet nie bedziesz wiedział kiedy wejdą. Jeśli przy wymianie słupów nie będą potrzebować nowej umowy to takie ogrodzenie na pewno by ich zatrzymało. I może wtedy zrobili by wgląd w papiery i uświadomili, że nie maja zgody tego kabla puszczać nad działka. I wtedy są dwie opcje albo dzwonią albo wysyłają list albo świadomi ciągną ten kabel znowu w tym samym miejscu na siłę. Na moje oko mógł od razu zrobić kabel ziemny gdzieś po boku przy granicy działki. Moim zdaniem zrobił to "bez głowy" po najmniejszej lini oporu, najtaniej i naszym kosztem bo teraz ty się martw co zrobisz z moim kablem. Edytowane 12 Grudnia 2013 przez onelove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luntrusk 12.12.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Ja bym tą działke próbowała sprzedać. Taką jaka jest za tyle ile ktoś mi będzie w stanie zapłacić. Nawet jeśli to trochę potrwa. Jak rozumiem chcecie się na tej działce budować? Jak się wybudujecie na działce ze słupem lub koło słupa to wasz dom straci na wartości bardzo mocno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onelove 12.12.2013 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Chcieliśmy się na niej budować. Jednak życie potoczyło się tak a nie inaczej i teraz jest na sprzedaż.Z racji tego, że elektrownie teraz nie mogą sobie robić czego chcą z nasza własnością, stwierdziliśmy że jak będą zmieniać słupy niech zrobią wszystko prawnie a linie napowietrzna niech puszcza ziemią.Zobaczymy jaki będzie finał tej sytuacji. Mam nadzieję że pozytywny i kompromis będzie zadowalający dla obydwóch stron a nie tylko dla jednej bo wtedy co to za kompromis. Oni chcą puścić prąd przez moja działkę nie mam żadnego sprzeciwu ale niech będzie to kabel ziemny służebność będzie za darmo. Elektrownia na tym zarabia a ja nie muszę się zgadzać na służebności wszystko będzie w świetlne prawa z drugiej strony nie chce być chamski i pozbawiać kogoś prądu. Czytałem też historie kobiety która przez 2 lata składała wnioski do elektrowni a oni zwlekali ile mogli bo i tak wiedzieli że dopóki sprawa nie trafi do sądu to nie muszą nic robić z swojej strony i nic im za to nie grozi. Kobieta uzbierała wszystkie potrzebne dokumenty (elektrownia nie miała też zgody pisemnej ale tam chodziło o słupy)i złożyła pismo że gdy kieruje sprawę do sądu jeżeli nic z tymi słupami nie zrobią. Pewnie przekalkulowali i wyszło im że przełożenie słupów mniej wychodzi niż przegrana sprawa w sądzie (odszkodowanie za bezprawna służebność za ileś tam lat, zaniżanie wartości nieruchomości) i za parę dni wysłali do niej negocjatora żeby umówić się co do położenia słupów. Elektrownia kombinuje jak może i jeszcze będzie starać się Ci wmówić, że masz zrobić "wszystko" na własny koszt a w świetle prawa elektrownia powinna zrobić na swój koszt. Sprawiedliwość i uczciwość to rzeczy tam nieznane. Liczy się agresywny kapitalizm i pieniądz każdym możliwym sposobem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 13.12.2013 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Dla uzupełnienia mojej wcześniejszej wypowiedzi: linia napowietrzna przechodzi TYLKO nad naszą i następną działką (łącznie ok. 60mb nad dwoma równoległymi wąskimi pasami), wcześniej i później jest już jako podziemna. Niestety, przebiega na ukos, dlatego odcinek ok. 48mb nad naszą działką powoduje niezdatność do zabudowy tak dużej powierzchni 1700m2. W pozwie sądowym wezwałem do przebudowy napowietrznej na podziemną, ale jak i kiedy to się skończy.... Szkoda tego, że jest wyłączony z zabudowy w miarę płaski kawałek działki - po doliczeniu kolejnych kilkunastu arów na dosyć stromym zboczu zostaje do bezpiecznej zabudowy połowa działki, podatki zaś są za całość (( Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek69 13.12.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Zgodę na wejście na nieruchomość ( ogrodzoną czy też nieogrodzoną ) operatorzy mediów muszą uzyskać zawsze, zwłaszcza jeśli chodzi o sprawy związane z przebudową, modernizacją lub remontem. Nawet przy prowadzeniu prac eksploatacyjnych ( pomiary, drobne naprawy) taka zgoda powinna być uzyskiwana. W przypadkach ratowania życia, zapobiegania powstania zagrożenia życia lub znacznych strat materialnych dopuszcza się wejście na nieruchomość bez wcześniejszego uzyskiwania zgody właściciela. Należy jednak po zaistnieniu takiego zdarzenia poinformować o tym właściciela nieruchomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darvid 09.01.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 Świeża informacja z 9.01.2014: http://biznes.interia.pl/nieruchomosci/news/sn-brak-pisemnej-zgody-nie-wyklucza-zasiedzenia-w-dobrej,1980831,4206 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts