KosGos 11.12.2013 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Ludziska czy majac w domu tylko podlogowke da sie tak wysterowac kociol tak aby utrzymywac stale rozgrzana podloge i jednoczesnie temperature w pomieszczeniu okolo 21 stopni. Obecnie aby miec ciepla podloge grzeje od 13 do 16 do 20,5 a od 16 do 20.30 do 21, od 20.30 do 13 moze spasc do 19,5 . Po calej nocy temperatura spada zaledwie 0,5 stopnia wiec kociol wlacza sie ponownie dopiero o 13 albo i pozniej aby dobic do 20,5 przez co przez parenascie godzin podlogi wystygaja i trzeba je ponownie dlugo rozgrzewac. Wydaje mi sie ze nawet jak ustawie na stale 21 stopni to kociol dogrzeje, wylaczy grzanie na na kilka kilkanacie godzin i dopiero jak spadnie ponad 0,5 zacznie dogrzewac. Tez tak macie i wiecie jak z tym radzic sobie aby nie doprowadzac do takiego wystygania posadzek ?Kocioł Junkersa 14 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orasje 11.12.2013 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 A po co Ci ciepłe podłogi? Z reguły wszyscy dążą do osiągnięcia komfortowej temperatury powietrza w domu a nie podłóg chyba że chodzisz na bosaka i o to głównie chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 11.12.2013 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 Ludziska czy majac w domu tylko podlogowke da sie tak wysterowac kociol tak aby utrzymywac stale rozgrzana podloge i jednoczesnie temperature w pomieszczeniu okolo 21 stopni. Obecnie aby miec ciepla podloge grzeje od 13 do 16 do 20,5 a od 16 do 20.30 do 21, od 20.30 do 13 moze spasc do 19,5 . Po calej nocy temperatura spada zaledwie 0,5 stopnia wiec kociol wlacza sie ponownie dopiero o 13 albo i pozniej aby dobic do 20,5 przez co przez parenascie godzin podlogi wystygaja i trzeba je ponownie dlugo rozgrzewac. Wydaje mi sie ze nawet jak ustawie na stale 21 stopni to kociol dogrzeje, wylaczy grzanie na na kilka kilkanacie godzin i dopiero jak spadnie ponad 0,5 zacznie dogrzewac. Tez tak macie i wiecie jak z tym radzic sobie aby nie doprowadzac do takiego wystygania posadzek ? Kocioł Junkersa 14 kW. sterowanie pogodowe poprzez krzywą grzewczą... jak dobrze wyregulujesz to nawet termostatu pokojowego nie trzeba... a co do temperatury podłogi... ona jest zależna od temperatury zewnętrznej i strat budynku, im zimniej na zewnątrz tym podłoga cieplejsza i odwrotnie ... im cieplejszy budynek to podłogi chłodniejsze a czym bardziej dziurawy to cieplejsze tyle że w tym drugim przypadku to kociołek musi się bardzo napracować ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 11.12.2013 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 chcesz mieć ciepła podłogę otwórz okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 12.12.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Załóż sterownik z autoadaptacją i ustaw na pracę ciągłą. Oczywiście sterowany pogodowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosGos 12.12.2013 19:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2013 Bardziej zalezy mi na tym aby po dogrzaniu do danej temperatury nie miec sytuacji ze grzanie wylacza sie na 8 godzin i wtedy ponownie wlacza bo temperatura spadla o 0,5 stopnia. Rozgrzanie podlog po 8h przestoju trwa znowu kilka godzin..... Obecnie widze, ze piec podaje wode do podlog o temperaturze okolo 32-34 stopnie wiec moze tak obnizyc krzywa zeby podawal taka teperature (odpowiednie nizsza) aby rozgrzac posadzki slabiej przez co dluzej dazyc do osiagniecia zadanego progu. Moze wtedy teperatura podlóg byla by odpowiednio niska przez co piec nie wyłączałby sie na tak dlugo i musial np za 1,2h znowu dogrzac. Co to za sterownik z autoadaptacja mam sterownik pogodowy ale tam raczej nic takiego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 13.12.2013 06:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Jeśli masz sterownik pogodowy to poszukaj w nim ustawienia " wpływ tem. wewnętrznej" różnie to się nazywa w różnych sterownikach i ustaw go tak aby nie pracował wł/wył ( jak termostat) tylko praca ma być ciągła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosGos 13.12.2013 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 Mam cos takiego jak wplyw temperatury pomieszczenia ustawiony na 90%, szczerze to dokumentacja za wiele nie mowi na temat parametrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mistalova 13.12.2013 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2013 No to ustaw wplyw na 0% i kociol bedzie pracowal w czystej pogodowce, czyli bedzie chodzil caly czas.Moze byc jednak konieczna korekta przeplywow w petlach OP - zmniejszyc tam gdzie za cieplo, zwiekszyc tam gdzie za zimno.O ustawieniach KG, jej pochyleniu i offsecie nawet nie wspominam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosGos 14.12.2013 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2013 Jak taka praca przelozy sie na zuzycie gazu w stosunku do tego co mam obecnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosGos 17.12.2013 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 CZy ktos probowal obnizyc krzywa grzania np o 5 stopni ? Obecnie podwyzszajac temperature o 1 stopien grzeje wode do ok 33 stopni. Myslalem aby grzac nizsza temperatura ale sporo dluzej aby nie doprowadzac do wychaladzenia podlog (mam tylko podlogowke). Pytanie czy to da rade ogrzac dom do zadanej temperatury i bedzie zdrowe dla pieca (ciagla praca palnika). U mnie obecnie kociol grzeje przez 9 h dziennie a potem podlogi stygna ( jak dobije do temperatury to pozniej sie wylacza kociol i zeby znowu zaczal grzac trzeba z 10h) i znowu dlugo musze je rozgrzac. Dążę do tego aby nie miec tak dlugotrwalych wychlodzen posadzki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 17.12.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 są sterowniki z histerezą 0,2 stopnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.12.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2013 obniżaj śmiało. A kto wie czy ci dogrzeje chałupę, ja u ciebie nie mieszkam i nie mam zamiaru Kocioł nie będzie protestował i nic mu nie będzie jak kondensat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 18.12.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Ja myślę, że autorowi chodzi o coś innego. Ja zaobserwowałem u siebie taką sytuację, że komfort cieplny jest zależny nie do końca od temperatury powietrza w domu, ale od tego czy kocioł jest akurat w fazie grzania czy nie. Przykładowo: w domu jest 19,5 st. (temp. zadana 21), więc kocioł pracuje - czuć komfort. Dla kontrastu - w domu jest 21,5 st, na dworze się ociepla, kocioł nie pracuje - komfort jest mniejszy, Takie wrażenia są najbardziej odczuwalne w okresach przejściowych. I wg mnie, podłoga nie musi być ciepła, żeby było komfortowo. Wystarczy, że dom będzie "w fazie" grzania, a nie wychładzania. Moja sugestia - tak ustaw czasy grzania, żeby kocioł pracował mniej więcej wtedy kiedy chcesz. Załóżmy, że normalna temp. zadana to 21 st. Jeśli np. rano chcesz czuć komfort, obniż temp na noc od 22 np. na 19,5, i ustaw 21 st. od 5 rano. Być może temp. w domu nie spadnie do 19,5, a tylko do 20, ale wtedy od 5 rano, kocioł powinien się załączyć, żeby dążyć do 21. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 18.12.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 Ja jak potrzebuję to mam w sterowniku funkcje " korekta" i to na obniża mi tem. wody grzewczej (oczywiście odpowiednia krzywa grzewcza). Kocioł jest włączony non stop. Robi sobie przerwę tylko na czas blokady palnika. Tak więc grzejnki i podłogówkę mam stale ciepłą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KosGos 18.12.2013 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2013 gentoonx chodzi wlasnie o to zeby znalezc taka krzywa zeby byla na styk przez co bede grzal dluuuuzej nizsza temperatura przez co utrzymywal rozgrzane podlogi wiekszosc czasu a nie pare godzin dziennie, chlodzil i rozgrzewal. Tak jak RadziejS pisze ze wlasnie komfort odczucia ciepla jest lepszy jak piec grzeje. Wydaje mi sie nawet ze mimo ze grzac bede sporo dluzej to dzieki mniejszej temperaturze moze da sie oszczedzic gaz przy okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 19.12.2013 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 tylko pytanie na ile ustawić histereze temp. pokojowej zadanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.12.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 gentoonx chodzi wlasnie o to zeby znalezc taka krzywa zeby byla na styk przez co bede grzal dluuuuzej nizsza temperatura przez co utrzymywal rozgrzane podlogi wiekszosc czasu a nie pare godzin dziennie, chlodzil i rozgrzewal. Tak jak RadziejS pisze ze wlasnie komfort odczucia ciepla jest lepszy jak piec grzeje. Wydaje mi sie nawet ze mimo ze grzac bede sporo dluzej to dzieki mniejszej temperaturze moze da sie oszczedzic gaz przy okazji. to też samotrzeć musisz ocenić jaka krzywa najlepsza - po przestawieniu zwykle w ciągu 48h bedzięsz w stanie ocenić czy jest OK, a zmieniać krzywą z najmniejszym krokiem czyli co 0,1, i najlepiej jak histereza na sterowniku w okolicach 0,2st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts