Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

atlantic s10

malux20

Recommended Posts

• Odpowiedzi 245
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mitch - w temacie sterowania grzałką nie pomogę, ale rzuciło mi się na oczy Twoje zużycie energii na rok za sezon 2013/2014. Ponad 4500kWh w domu 130m2 to moim zdaniem bardzo dużo, musisz mieć baaardzo solidne te mostki...

To było w pierwszym roku.

W drugim roku użytkowania spadło do 3860 kWh. W tym oczywiście "naście" dni z chłodzeniem w lecie i CWU na cały rok.

A może ktoś pomoże - jak podłączyć prawidłowo napięcie pod grzałkę w zbiorniku CWH 300 FS? Schemat jest taki:

20150607_162732.jpg

I teraz, co to jest te nieszczęsne "S"?

Teraz mam podłączone tak, ale nie wiem, czy nie wysadzę sobie PC w powietrze ;)

20150607_162745.jpg

Jakiś pomysł?

Poradziłem sobie. Zgodnie ze schematem podpiąłem pod N oraz L z prawej strony kostki. Ale to "S" i "L" po lewej stronie kostki nadal mnie intryguje. Jakby ktoś miał CWH 300 FS, to chętnie "przyjmę" zdjęcie poprawnego podłączenia :)

Grzałki odpaliłem, działają ;) Tak więc pierwszy przegrzew wody za mną :) 65 stopni to jednak dużo.

To jeszcze jedno pytanie techniczne. Mam pompę 1 fazową. Grzałkę w CWU zasiliłem przez moduł w hydroboksie z innej (powiedzmy "drugiej") fazy. Mogłem tak zrobić, ponieważ napięcie przechodzi tylko przez przekaźnik, który jest sterowany z płyty PC, czyli napięcie z grzałki nigdzie nie wejdzie mi na pompę.

Natomiast muszę jeszcze podłączyć grzałkę 6 kW, którą mam zamontowaną w hydroboksie. I tutaj jest już tyle przewodów, że nie jestem pewien. W teorii podane napięcie też nie przechodzi przez PC, ale wolę dmuchać na zimne ;)

Stąd pytanie, czy mogę zasilić tą grzałkę z trzeciej fazy? Na logikę powinna być taka możliwość :)

A jak jeszcze ktoś by mi powiedział jaka grzałka wchodzi w zbiornik CWH 300 FS, to byłbym w siódmym niebie. Chodzi o rozmiar flanszy, nie bardzo uśmiecha mi się spuszczanie wody ze zbiornika, może ktoś już to robił? I jak w takim wypadku (zmiany grzałki na inną, nie firmową) wygląda sprawa pomiaru temperatury?

mamy taki sam zestaw

ja te przegrzewanie robię niejako ręcznie

ale chętnie się ciebie podpytam jak to poustawiałeś

a z fazami to raczej dobrze to masz

Ja też ręcznie, nie zamierzam co tydzień z automatu grzać wody. Musiałem ustawić linię 1644 - godzinę uruchomienia przegrzewu), jakbym nie znał kodu OEM, to bez (płatnej) wizyty serwisanta by się nie obyło.

Co ciekawe, po tym podgrzaniu do 65 stopni, trochę wody poszło i teraz czujnik wskazuje 19,4 stopnia w zbiorniku. A z kranu nadal leci taki gorąc, że nie da się ręki utrzymać dłużej jak sekundę. O kant kuli potłuc taki pomiar ;)

Co ciekawe, po tym podgrzaniu do 65 stopni, trochę wody poszło i teraz czujnik wskazuje 19,4 stopnia w zbiorniku. A z kranu nadal leci taki gorąc, że nie da się ręki utrzymać dłużej jak sekundę. O kant kuli potłuc taki pomiar ;)

Czujnik wskazuje temperaturę jaka panuje na wysokości, na której został zamontowany. Poczytaj sobie o uwarstwieniu temperatur wody w zbiorniku.

Czujnik wskazuje temperaturę jaka panuje na wysokości, na której został zamontowany. Poczytaj sobie o uwarstwieniu temperatur wody w zbiorniku.

Ale ja wiem o co chodzi. Jedynie narzekam na brak wiarygodności tego wskazania. W przypadku mojego zbiornika dochodzi jeszcze kwestia wężownicy. Ogólnie, porażka.

O właśnie, wie ktoś, czy można ograniczyć moc PC przy grzaniu CWU - właśnie ze względu na małą powierzchnię wężownicy?

• 2 weeks później...
Ale ja wiem o co chodzi. Jedynie narzekam na brak wiarygodności tego wskazania. W przypadku mojego zbiornika dochodzi jeszcze kwestia wężownicy. Ogólnie, porażka.

O właśnie, wie ktoś, czy można ograniczyć moc PC przy grzaniu CWU - właśnie ze względu na małą powierzchnię wężownicy?

Niewykonalne jest zmierzenie temperatury jednym czujnikiem w kilku miejscach jednocześnie.

Moc PW jest zmienna i zależy w dużej mierze od temperatury zewnętrznej . Można oczywiście kombinować nastwami PW , ale lepiej zrobić dobrze.

Niewykonalne jest zmierzenie temperatury jednym czujnikiem w kilku miejscach jednocześnie.

Moc PW jest zmienna i zależy w dużej mierze od temperatury zewnętrznej . Można oczywiście kombinować nastwami PW , ale lepiej zrobić dobrze.

Żeby było dobrze, trzeba by było zmienić zbiornik. Zrobię to, jak zacznie przeciekać, nie wcześniej. Chyba, że wcześniej w totka wygram.

Chodzi o ograniczenie mocy, ponieważ sprężarka wchodzi na max obroty, po to, żeby za chwilę się wyłączyć, bo nie ma jak odebrać ciepła.

PODAJĘ ŁĄCZNE ZUŻYCIE MIESIĘCZNE CO I CWU

2014

czerwiec 83 kwh

lipiec 63 kwh

sierpien 64 kwh

wrzesien 77 kwh

pażdziernik 122,7 kwh

listopad 271 kwh

2015

styczen 327 kwh

luty 258 kwh

marzec 217 kwh

kwiecien 154 kwh

maj 2015j 84,6 kwh

czerwiec 2015 78 kwh

od 1 pażdziernika do do 1 maja

wyszło mi na co i cwu 1348 kwh

do tego uczciwie muszę dodać 0,5 m3 drewna w kominku[ realnie było tego mniej]

20-25 kwh na grzałkę w łazience.

liczac prąd po 40 groszy [nie będę się bawił w odliczanie opłat stałych i zaokrąglę do góry ]

a także licząc 0,5 m3 drewna za 80 z

wychodzi mi 625 zł za 7 miesięcy co i cwu

cały rok 2014 wyszedł mi 2190 kwh co i cwu

dodałem czerwiec w 2015

czerwiec 2015 78 kwh

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 4 weeks później...