Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

atlantic s10

malux20

Recommended Posts

• Odpowiedzi 245
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To i tak o połowę mniej niż u mnie :) Przynajmniej wiem teraz, że moje zużycie kWh to nie wina PC ale nieoszczędnych użytkowników.

Weźmy pod uwagę twoje 4,1kW...

Przyjmując optymistycznie, że sprawność PC + instalacji przy podgrzewaniu CWU to 2,5 a zimna woda ma obecnie +6 stopni (podgrzewamy więc o 40 stopni) to zakładając straty postojowe zasobnika 2kWh/dobę możesz mieć 178l ciepłej wody. To nie daje nawet jednej dużej wanny :( Czyli prawda jest taka, że gospodarujecie oszczędnie wodą i stąd takie wyniki.

średnia od 1 stycznia to 17 ,5 kwh co icwu doba

czy jest możliwe że skoro wczoraj wyłączyłem cwu w trakcie grzania

to dziś skoro nacisnołem na panelu kranik to pompa i tak chce zakończyć przerwany cykl grzania cwu?

zgadzam się z mapem że komfort i praca pompy jest o wiele większy , lepszy gdy pompa pracuje w systemie 24 h.

modulacja u mnie wtedy cały czas na 16%

niższe temperatura zasilania[cos tam zyskujemy na copie]

jakby przy takich dużych mrozach i małej modulacji defrostów było mało

no i nie trzeba ciągnąć domu do 24

przy niższych temp w domu podłoga promieniuje

jeśli w sezonie grzewczym wychodzi mi 700 kwh

to odliczam sobotę i niedzielę= zostaje mi 500 kwh

jeżeli z tych 500 połowa będzie szła w drogiej to

250 kwh w drogiej podbija mi koszty o okolo 80 zł w sezonie grzewczym

a przecież trochę zyskujemy na copie przy temp w ciągu dnia i łagodniejszej modulacji/ temp zasilania

no ale zostańmy przy 80 zł - majątek wielki to nie jest

aha jeszcze z 2-3 lata temu gdyby mi ktoś powiedział że przy 17 stopniowych mrozach nie będę odpalał kominka to nie wierzyłbym -ale teraz tak jest

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
oj chłopcy -kolejny raz-czytamy ze zrozumieniem

w stopce jest wpisany sezon grzewczy

a każdy kolejny miesiąc jak widać wpisuję zużycie co i cwu łącznie

żeby was uspokoić w 2015 co i cwu jak co roku nie przekroczyło 2000kwh a cały dom 4000kwh

pozdrawiam

Możesz jaśniej? Sezon grzewczy to mniej niż 2 miesiące? Czy też sugerujesz, że większość pochłania CWU? A jeżeli tak to na jakiej podstawie rozdzielasz zużycie CO i CWU?

skoro mam okienko czasowe na cwu co to za problem spisać z podlicznika?

i pomnozyć to x dnii

To jest wróżenie z fusów a nie obliczanie. Równie dobrze można spisać zużycie prądu na ogrzewanie przez 1 dzień i pomnożyć prze ilość dni sezonu grzewczego. Taka sama wiarygodność "obliczeń".

To jest wróżenie z fusów a nie obliczanie. Równie dobrze można spisać zużycie prądu na ogrzewanie przez 1 dzień i pomnożyć prze ilość dni sezonu grzewczego. Taka sama wiarygodność "obliczeń".

Dlaczego ...?

Jeżeli np średnia temperatura z 200 dni sezonu grzewczego wynosi ok 2* a np mierząc w taki dzień zużycie energii jest ok 50 kWh to jak byk wyjdzie ci 10k kWh ...

Tak samo z CWU ...

Domownicy mają swoje powtarzalne przyzwyczajenia więc jeżeli to był taki typowy dzień wynik pomiaru pomnożony przez rok da nam bardzo dużą dokładność ...

2014 rok / 2015 rok 2016 ROK

co+cwu

styczen 428 / 327 / 412KWH

luty 265/ 258 / 285 KWH

marzec 237/ 217

kwiecien 148/ 154

maj 109 / 85

czerwiec 78/ 78

lipiec 64/ 62

sierpien 64 / 58

wrzesien 77/ 77

pazdziernik 123/ 145

listopad 271 / 217

grudzien 321/ 263

ZUŻYCIE łączne co i cwu

2014 co i cwu 2190 kwh

2015 CO I CWU 1960

KUŻWA co za problem spisać podlicznik dla potrzeb cwu -matematyka na poziomie otwarcia puszki piwa