Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

atlantic s10

malux20

Recommended Posts

• Odpowiedzi 245
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no w kotłowni [ściany ze silki ] a nocą na 2 biegu słychać ją w całym domu.

nie jestem pewien ale w grundfosie mi polecalialfa2/25/60

twierdzą że magnum2 to przesada

map jak chcesz to daj numer do siebie popołudniu zadzwonię i jej posłuchasz

Ok. Wierzę:) Ja Ci powiem, w nocy słyszę jak pracuje podajnik ekogroszku u mojego sąsiada z bliźniaka, a swojej pompy ani tym bardziej pompki obiegowej nie słyszę w ogóle. A swoją drogą to trochę dziwne z tą twoją obiegówką, bo tak jak wcześniej pisałem mój grundfos jest bezgłośny praktycznie, ale wcześniej miałem 3 kellery obok siebie i też ich nie było słychać, więc prawdopodobnie masz swoją skopaną i na cokolwiek nie wymienisz to będzie w porządku. Pozdrawiam:)

to w ramach zemsty przestaw wentylator pod jego sypialnie i życz mu w ramach rewanżu bezszelestnych defrostów.

no ja nastawiony jestem na alphe 22560180

zastanawiam się czy warto dopłacać do nowego modelu z autoadaptacją.

tak sobie myśleże wtedy pompka obiegowa gdy będę grzał cwu będzie chodziła z max v i max poborem 35 w

a przy grzaniu podłogi samoczynnie zejdzie z obrotów.

tak dla ciekawości

przy g12w postanowiłem wykorzystać tani prąd.

w dzien

w sobote dałem jej o 2 wyższą temp zadaną niż w tygodniu [23 zrobiłem i krzywą ustawiłem na 0,46]

w sobotę z lekkim niepokojem obserwowałem zużycie

30 kwh na co i cwu

w niedzielę było troche lepiej poszło 19 kwh

no ale temperatura nieznośna-ja pod wieczór zdychałem

dziś pompa ma zadaną 21 i cały dzień zmieści w 8 kwh co i cwu

tak dla ciekawości

przy g12w postanowiłem wykorzystać tani prąd.

w dzien

w sobote dałem jej o 2 wyższą temp zadaną niż w tygodniu [23 zrobiłem i krzywą ustawiłem na 0,46]

w sobotę z lekkim niepokojem obserwowałem zużycie

30 kwh na co i cwu

w niedzielę było troche lepiej poszło 19 kwh

no ale temperatura nieznośna-ja pod wieczór zdychałem

dziś pompa ma zadaną 21 i cały dzień zmieści w 8 kwh co i cwu

Ja niestety też wpadam w tą pułapkę taniego prądu i w weekendy grzeję bez opamiętania:D Choć widzę, że nie ma to sensu to i tak trudno mi się powstrzymać żeby trochę podkręcić;)

W SOBOTĘ POSZŁO 30 kwh , niedziela 19 kwh pon , wto, środa [dojdzie jeszcze z 2 kwh na cwu ] około 8 kwhco i cwu

fakt że od poniedziałku piękne słonce

rano mam w domu 24[w nocy grzeje] popołudniu 26 od słonca wieczorem już 24 jest.

wiem że jest cieplo no ale cały tydzien zamkne w 30-35 zł bez kominka dotykania co i cwu

SERWIS ATLANTICA podesłał mi do wymiany pompkę nową

wilo stratos para 25 1 7 t3 at

12w 43

poświetach zamontuje

cicha ona jest ? /

szczerze się przyznam że wolałbym założyć grundfosa 60 z elektroniczną -samoczynną regulacją.

może ta wilo też ok?

aha od soboty do soboty na co i cwu poszlo 91 kwh prawie wszystko w w taniej[noc] =35 zł

SERWIS ATLANTICA podesłał mi do wymiany pompkę nową

wilo stratos para 25 1 7 t3 at

12w 43

poświetach zamontuje

cicha ona jest ? /

szczerze się przyznam że wolałbym założyć grundfosa 60 z elektroniczną -samoczynną regulacją.

może ta wilo też ok?

aha od soboty do soboty na co i cwu poszlo 91 kwh prawie wszystko w w taniej[noc] =35 zł

witam

no to Cię docenili:)

b. ciche - te co wymieniasz też są zazwyczaj ciche

pozdrawiam

Malux u nas poszło 537 kWh. Dużo ale dom nowy, początek grudnia był zimny. W nocy ujemne temp. i nawet -7 mieliśmy. Poza tym robiliśmy termowizje i mamy trochę do poprawki, szczególnie na poddaszu. Poza tym chyba rozpoczęliśmy nierówna walkę z nasza suwanka ... W domu temperatura 20,5 do 21. Szału nie ma ale trudno się mówi. Liczymy że po poprawkach a na drugi seZon będzie lepiej. Aa i nasza mini piwniczka ... wciąż nie zakończyliśmy ocieplenia a nie mamy tam styropianu na podłodze. ... Twój wynik jest bardzo dobry.

• 2 weeks później...

351 kwh grudzien co i cwu okolo 13o zł

POMOCY

jednostke zewn mam zamontowaną pod czerpnią zewn reku jakis 1, 5 m w dzien to nie problem

ale w nocy reku przenosi szum od wentylatore

jest to szczeg dokuczliwe przy minusowych temp i oszronieniu troche jest hałasu

mam 2 opcje

albo odsuwam od domu o okolo 8m-9m wentylator i zrobić coś w stylu kapliczki[serwis atlantica ze w ten sposob spadnie cop o 10 %^ albo 0 0,1 cop-to jeszcze sprawdze

te 10% u mnie to w roku 250-300 kwh -moge to olać

2 opcja

to odsunąc z 1,5 m w bok i zrobic taką samą kapliczkę

może zamiast granitu zrobić coś z drewna

proszę o wasze podpowiedzi

• 3 weeks później...
Mamy atlantic tri 11kW.

witam,mam pytanie ponieważ stoje przed wyborem pompy będę likwidować piec na ekogroszek i mam dylemat którą wybrać panas,atlan,daikin i jaką moc dom 120 m z bala ogrzewanie podłogowe i grzejniki niskotemperaturowe do tego solar ziornik 200l oraz kominek z płaszczem wodnym.W sezonie grzewczym spalam ok 3,5-4 tony węgla pozdrawiam