map78 18.01.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 witam,mam pytanie ponieważ stoje przed wyborem pompy będę likwidować piec na ekogroszek i mam dylemat którą wybrać panas,atlan,daikin i jaką moc dom 120 m z bala ogrzewanie podłogowe i grzejniki niskotemperaturowe do tego solar ziornik 200l oraz kominek z płaszczem wodnym.W sezonie grzewczym spalam ok 3,5-4 tony węgla pozdrawiam Witam! Jesienią przechodziłem identyczną "metamorfozę":) Dom mam trochę większy, ale ekogroszku spalałem podobnie (ok 4t + 2-3mp drzewa). Ja wybrałem Panasa i jestem bardzo zadowolony, ale każda którą wymieniłeś również będzie dobra:yes: Pozdrawiam i gratuluje mądrej decyzji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cerber 18.01.2014 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 dzięki za odpowiedż ale mam jeszcze pytanie jaką moc wybrać 9 lub 11kw.bo taką mi prponują i czy musi być do tego bufor ponieważ proponują mi bezpośrednio podłączenie do układu cenowo daikin 8 kw 17150 net.11kw 22700 net panas.12kw 23000 net 9kw 17000 net.z montażem pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 18.01.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 (edytowane) dzięki za odpowiedż ale mam jeszcze pytanie jaką moc wybrać 9 lub 11kw.bo taką mi prponują i czy musi być do tego bufor ponieważ proponują mi bezpośrednio podłączenie do układu cenowo daikin 8 kw 17150 net.11kw 22700 net panas.12kw 23000 net 9kw 17000 net.z montażem pozdrawiam Daikinem się nie interesowałem więc nie wiem, ale Panas 9kW serii T-Cap jest mocą porównywalny Z Atlantikiem 11kW Tri - za to trochę tańszy szczególnie w wersji 1-fazowej. Mogę założyć z duża dozą pewności, że obie te pompy z nawiązką wystarczą na Twój domek:yes: Pozdrawiam A jeszcze zapomniałem o buforze:) - żadnych buforów!!! Edytowane 18 Stycznia 2014 przez map78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cerber 18.01.2014 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Daikinem się nie interesowałem więc nie wiem, ale Panas 9kW serii T-Cap jest mocą porównywalny Z Atlantikiem 11kW Tri - za to trochę tańszy szczególnie w wersji 1-fazowej. Mogę założyć z duża dozą pewności, że obie te pompy z nawiązką wystarczą na Twój domek:yes: Pozdrawiam A jeszcze zapomniałem o buforze:) - żadnych buforów!!! dzięki ale czy te 8-9kw.wystarczy mocy przy -10-15 bo przecież mocno spada i czy panasonic ma obsługę w j.polskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 18.01.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 witam,mam pytanie ponieważ stoje przed wyborem pompy będę likwidować piec na ekogroszek i mam dylemat którą wybrać panas,atlan,daikin i jaką moc dom 120 m z bala ogrzewanie podłogowe i grzejniki niskotemperaturowe do tego solar ziornik 200l oraz kominek z płaszczem wodnym.W sezonie grzewczym spalam ok 3,5-4 tony węgla pozdrawiam witam opisz dokładniej (schemat, zdjęcia?) - jak teraz wygląda Twoja kotłownia, jak kominek włączony jest do instalacji, jaki dokładnie zasobnik do c.w.u. i co jest do niego podłączone oprócz solarów pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 18.01.2014 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Daikinem się nie interesowałem więc nie wiem, ale Panas 9kW serii T-Cap jest mocą porównywalny Z Atlantikiem 11kW Tri - za to trochę tańszy szczególnie w wersji 1-fazowej. Mogę założyć z duża dozą pewności, że obie te pompy z nawiązką wystarczą na Twój domek:yes: Pozdrawiam A jeszcze zapomniałem o buforze:) - żadnych buforów!!! witam bufor to nie "samo" zło:yes: w pewnych - wielu sytuacjach - bufor to konieczność!!! kolega Cerber ma podłogówkę i grzejniki - niskotemperaturowe ale grzejniki to nie jest taka sama sytuacja jak u Ciebie - tylko podłogówka pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 18.01.2014 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 witam bufor to nie "samo" zło:yes: w pewnych - wielu sytuacjach - bufor to konieczność!!! kolega Cerber ma podłogówkę i grzejniki - niskotemperaturowe ale grzejniki to nie jest taka sama sytuacja jak u Ciebie - tylko podłogówka pozdrawiam Przeczytaj dokładnie moją stopkę Podłogówka to u mnie niecałe 50% powierzchni... reszta klimakonwektory i grzejniki. Bufora nie mam i wszystko działa. U niego można by faktycznie pokombinować połączenie tego kominka z pompą poprzez bufor, ale moim zdaniem to tylko skomplikuje układ i może przynieść odwrotne skutki, bo jak kolega zainstaluje pompę to nie wydaje mi się aby chciało mu się palić w kominku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 18.01.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 dzięki ale czy te 8-9kw.wystarczy mocy przy -10-15 bo przecież mocno spada i czy panasonic ma obsługę w j.polskim Panasonic 9kW T-cap ma stałą moc 9kW do temp -15st bez użycia grzałek, a do -20 z grzałką także o brak mocy się nie obawiaj:no: Obsługa sterownika hydroboxu w Panasie jest w j. angielskim, ale jest to bardzo proste i robisz to raz i potem nie dotykasz. Poza tym możesz sterować przez moduł wifi (ja tak robię) wtedy masz wszystko po polsku i przez laptopa lub komórkę. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 18.01.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Przeczytaj dokładnie moją stopkę Podłogówka to u mnie niecałe 50% powierzchni... reszta klimakonwektory i grzejniki. Bufora nie mam i wszystko działa. U niego można by faktycznie pokombinować połączenie tego kominka z pompą poprzez bufor, ale moim zdaniem to tylko skomplikuje układ i może przynieść odwrotne skutki, bo jak kolega zainstaluje pompę to nie wydaje mi się aby chciało mu się palić w kominku:) witam przepraszam nie doczytałem - zwracam honor:) - nie tylko podłogówka masz podłogówkę i klimakonwektory, oraz grzejniki wszystko pewnie zasilane tą samą temperaturą u kolegi CERBR-a pewnie nie będzie to możliwe - grzejniki niskotemperaturowe to nie klimakonwektory pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 18.01.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 witam przepraszam nie doczytałem - zwracam honor:) - nie tylko podłogówka masz podłogówkę i klimakonwektory, oraz grzejniki wszystko pewnie zasilane tą samą temperaturą u kolegi CERBR-a pewnie nie będzie to możliwe - grzejniki niskotemperaturowe to nie klimakonwektory pozdrawiam Grzejniki mam w sumie tylko w garażu i kotłowni (oba pomieszczenia ocieplone, choć gorzej niż reszta domu) przy obecnych temp zewnętrznych wystarcza to do uzyskania tam około 18st przy zasilaniu 35st. Klimakonwektory na tym parametrze grzeją nawet lepiej niż podłogówka (znaczy są w stanie zapewnić sporo wyższą temp otoczenia). Co do tych grzejników niskotemperaturowych kolegi Cerbra to generalnie założyłem zgodnie z ich nazwą, że również będą pracować na "niskim" parametrze, ale nie mam doświadczenia w tym temacie więc oczywiście mogę się mylić i być może jet Tak jak mówisz. A tak w ogóle sorry malux za zaśmiecanie twojego tematu. Ta rozmowa powinna się toczyć w innym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cerber 18.01.2014 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 witam opisz dokładniej (schemat, zdjęcia?) - jak teraz wygląda Twoja kotłownia, jak kominek włączony jest do instalacji, jaki dokładnie zasobnik do c.w.u. i co jest do niego podłączone oprócz solarów pozdrawiam witam oprócz solarów i kominka jest piec na eko groszek który chcę zlikwidować kominek jest wpięty bezpośrednio w cały układ jedynie reguluję zaworami czy na grzejniki,podłogówka,zasobnik.do tego kominka jest podłączona pompa która jest załanczana przy odpowiedniej temperaturze.Zasobnik 200l wężownica od góry zasilana z pieca druga od dołu zasilania przez solar i jest jeszcze grzałka na pochmurne dni w okresie wiosna jesień,zawór trójdrożny ale to tylko do ochrony kotła który ma być podobno eko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.01.2014 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Raczej s8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cerber 18.01.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 to znaczy że mam brać daikina ale podobno jest problem z odszranianiem bieże dość dużo energi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 18.01.2014 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2014 Ja tu się przyszłam pożalić... Na zewnątrz -6 a pompa pokazuje -2 Chyba czujnik się steterenten.... Zawsze musimy mieć pecha. Ktoś miał już taką sytuację w swoim atlanticu??? Może spojrzałaś na termometr bezpośrednio po defroscie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.01.2014 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 chyba łapie defrosty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gremlinka 20.01.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 U nas w dzień ok -6, w nocy poniżej -10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.01.2014 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 u nas stabilnie 24h -4,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 20.01.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 U nas w dzień ok -6, w nocy poniżej -10. Zaproś serwis .Może kabelek skorodował,może coś poważnego, może nie właściwy czujnik (ja kiedyś pomyliłem) Jeżeli różnica jest stała to można to skompensować w automatyce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 23.01.2014 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2014 DZIŚ -17ALE O dziwo zużycie nie jest jakieś drastycznie wielkie ostatnia doba z cwu ale bez kominka to 21 kwh.na cwu idzie teraz 4,5 kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.01.2014 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 380 kwh od 1stycznia na co i cwu plus 2 paczki brykietu=12 złprzy mrozach -10 na cwu pompa łyka 4,1do 4,2 kwh na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts