Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

atlantic s10

malux20

Recommended Posts

• Odpowiedzi 245
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Siemens ma w ofercie moduł OCI611

Tylko to nie będzie to samo:no: U mnie modem jest przeznaczony konkretnie do tego modelu pompy i wpięty jest szeregowo wraz ze sterownikiem na pompie. Oznacza to, że przez internet mam dostęp do wszystkich ustawień głównego sterownika hydroboxu, a więc mogę zmieniać tryby pracy, krzywe grzewcze, itp.

Wydaje mi się, że moduł, który przedstawiłeś będzie mógł jedynie zdalnie włączyć lub wyłączyć pompę, a ustawienia będziesz musiał dalej wykonywać na sterowniku hydroboxu.

Wydaje mi się, że moduł, który przedstawiłeś będzie mógł jedynie zdalnie włączyć lub wyłączyć pompę, a ustawienia będziesz musiał dalej wykonywać na sterowniku hydroboxu.

Masz całkowitą rację - wydaje ci się :)

Ze stacji operatorskiej, poprzez centralę, mogą być zmieniane lub wyświetlane m. in.

następujące parametry podłączonych regulatorów:

• Temperatury

• Wartości zadane

• Ograniczenia

• Tryby pracy

• Programy tygodniowe i wakacyjne.

Centrala na żądanie wyszukuje wszystkie regulatory LPB pracujące w instalacji.

Cały opis możliwości:

http://www.alpat.com.pl/sbt/product/datasheets/N2533pl.pdf‎

Masz całkowitą rację - wydaje ci się :)

Cały opis możliwości:

http://www.alpat.com.pl/sbt/product/datasheets/N2533pl.pdf‎

Stronka się nie otwiera:(

A ile taki moduł by kosztował? I w jaki "sposób" podłączone by to było do pompy? Jest tam jakiś port do podłączenia takiego urządzenia?

I czy Ty przypadkiem nie mówisz o systemie BMS?

Nie pytam złośliwie, a dlatego, że również chciałem kupić takiego Atlantica, ale zrezygnowałem między innymi ze względu na brak możliwości zdalnego sterowania, który jest nieodzowny przy charakterze mojej pracy. Pozdrawiam

Poprawny link: http://www.alpat.com.pl/sbt/product/datasheets/N2533pl.pdf

Nie używałem tego wiec nie znam szczegółów. Centralka ma port RS232 więc trzeba by jeszcze użyć jakiegoś konwertera rs232/ethernet czy też serwera.

Poczytałem:yes: I niestety dalej twierdzę, że jest to urządzenie on/off. Port RS232 służy do połączenia modułu z komputerem, natomiast z pompą łączyłby się on w sposób binarny czyli on/off. To jest mniej więcej taka zasada działania jak z regulatorem pokojowym np Euroster 2026RX, tam też możesz sterować temperaturą, zmieniać tryby pracy (ogrzewanie/chłodzenie), a nawet sterować krzywą grzewczą, ale to będzie krzywa wg algorytmu tego urządzenia, a nie pompy.

Z tego co widzę, te droższe modele (od 580 Euro) mają możliwość podłączenia większej ilości regulatorów LPB, więc można by pewnie z tego sklecić jakąś namiastkę sterowania, ale to w dalszym ciągu nie będzie pełny dostęp do wszystkich parametrów sterownika pompy.

Poczytałem:yes: I niestety dalej twierdzę, że jest to urządzenie on/off. Port RS232 służy do połączenia modułu z komputerem, natomiast z pompą łączyłby się on w sposób binarny czyli on/off. To jest mniej więcej taka zasada działania jak z regulatorem pokojowym np Euroster 2026RX, tam też możesz sterować temperaturą, zmieniać tryby pracy (ogrzewanie/chłodzenie), a nawet sterować krzywą grzewczą, ale to będzie krzywa wg algorytmu tego urządzenia, a nie pompy.

Z tego co widzę, te droższe modele (od 580 Euro) mają możliwość podłączenia większej ilości regulatorów LPB, więc można by pewnie z tego sklecić jakąś namiastkę sterowania, ale to w dalszym ciągu nie będzie pełny dostęp do wszystkich parametrów sterownika pompy.

Piszesz bzdury. Adapter ten komunikuje się ze sterownikiem Albatros poprzez magistralę systemową i ma pełną 2-stronną komunikację. Dodatkowo posiada dwa zewnętrzne wejścia binarne.

• 4 weeks później...

w lutym 265 kwh i 15 kg brykietu co i cwu

co grzeje między 3.30 a 6

między 14.20 a 15.30

22.30a 24

przy temp 8 w dzień i 1 w nocy pompa zużywa śednio na co i cwu 8,5 kwh na dobę

przy niższych temperaturach nie było kłopotu

a teraz pompa zaczyna taktować

krzywą grzewczą podniosłem dziś z 0,36 na 0,38-może coś pomoże

a może skrócić okienka czasowe grzania co?

podbić temperaturę komfortową?

mam teraz ustawioną na 22,5

Edytowane przez malux20

• 4 weeks później...

u mnie narazie kwiecień 6,25 kWh na dobę średnio.

ale miałem już taki dzień że pompa wyświetliła eko i zużyła tylko 3 kWh na CWU

Koszt kWh liczony takim sposobem to w marcu 0,39 zł brutto ale nie miałem na tej fakturze policzonych opłat stałych (przy rozliczeniu rzeczywistym nieraz tak jest że liczą za 2 miesiące na jednej fakturze a na następnej nie doliczają). w lutym z podwójna opłatą koszt kWh to 0,44 zł.

Najlepszy wynik miałem w styczniu ponad 92 % w taniej taryfie i koszt 0,36 (też bez opłaty stałej)

ogólnie jeśli nie będzie jakiegoś wielkiego nawrotu zimy to rok od maja do maja zamknę w okolicach 2800 kWh i koszt poniżej 1000 zł za CO i CWU. a całkowity koszt faktur za prąd poniżej 2200 zł co dla mnie jest zupełnie akceptowalnym wynikiem.