Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

atlantic s10

malux20

Recommended Posts

• Odpowiedzi 245
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no to w kwietniu udało mi się zbliżyć do ciebie. U mnie wyszło 163 kWh

cały rok o 1.05.2013 do 1.05.2014 to 2901 kWh na CO i CWU praktycznie tylko w taniej taryfie co daje jakieś 980 zł

ogólnie od maja do maja cały dom zużył 4955 kWh a suma faktur to 2158 zł a więc cena kWh ze wszystkimi opłatami stałymi brutto to 0,43 zł i niech mi ktoś udowodni że dwie taryfy są nieopłacalne.

Gość Arturo72
no to w kwietniu udało mi się zbliżyć do ciebie. U mnie wyszło 163 kWh

cały rok o 1.05.2013 do 1.05.2014 to 2901 kWh na CO i CWU praktycznie tylko w taniej taryfie co daje jakieś 980 zł

ogólnie od maja do maja cały dom zużył 4955 kWh a suma faktur to 2158 zł a więc cena kWh ze wszystkimi opłatami stałymi brutto to 0,43 zł i niech mi ktoś udowodni że dwie taryfy są nieopłacalne.

Dwie taryfy będą zawsze opłacalne,to pisze ten,który grzeje w G11 ;)

Dla mnie najważniejsze jest to,że nie jestem w żaden sposób uzależniony od taryf,jest nam chłodno to ogrzewanie się załącza kiedy tylko chce,żona przyjdzie z pracy i robi pranie,proszę bardzo,zmywarka podobnie itp. itd.

Nie mam jeszcze roku przemieszkanego za sobą,bo ten kończy się 03.08 ale od sierpnia do dzisiaj zużycie całego prądu w domu to 5100kWh co daje przy 0,55zł/kWh 2800zł,w tym jest 3000kWh na c.o+cwu.

no to jestes 800 zl w plecy

bardziej 600

jak mi o 15 konczy sie tani prad to i tak pompa ma komfort ustawiony na co do 16

nie pisze tego kablarzom bo i tak mnie uznali za idiote kominkowego

a wekend to tradycyjnie rozpusta dla zony

od 1 stycznia do 1 maja zuzylem na co i cwu 1123 kwh i z 0,25 mdrewna

Arturo przy moim 0,43 twoje 0,55 i tak nie wygląda najgorzej. u mnie niestety g11 po 0,65.

Co do dwóch taryf to pralka i zmywarka ma opóźniony start i w żaden sposób nie komplikuje nam to niczego. Chlebek i tak piecze się nocą żeby na rano był ciepły, oświetlenie zewnętrzne (jeszcze nieskończone) świeci nocą bo wtedy jest ciemno, a reszta jak leci. Mam może tą przewagę że moja żona siedzi w domu i obiad zazwyczaj robi w tanim okienku (ale także zazwyczaj później wszystko odgrzewa bo ja się zasiedzę w pracy).

Ja nikogo nie namawiam tylko pokazuję że to się opłaca. dodatkowo dla Ciebie myślę że ciekawą ofertę może mieć duon który ma tanią taryfę do końca roku za darmo więc prawie pół sezonu byś grzał za free. Niestety tylko dla tych co do tej pory byli w G11.

Malux ja co chwilę słyszę od kogoś że to nierealne wyniki. Właściwie co miesiąc na bytowe wychodzi około 180 kWh. I jest to zużycie przy normalnym używaniu domu. W żaden sposób nie silę się na oszczędzanie bo zresztą nawet nie wiem na czym miałbym oszczędzać.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
dokładnie podaje maj

cały dom 246 kwh

droga taryfa 53 kwh

tania 193 kwh

co i cwu 108,2 kwh

pierwsze pół roku cały dom

2342 tania taryfa

374 kwh droga

0,5 m3 drewna

i benzyny za 50 zł do kosiarek

Malux, Ty na pewno nie jesteś Amiszem?:D

U mnie w maju 520kWh sam bytowy:o

Pompka około 200kWh CWU + trochę CO + trochę AC:)

A ja myślę że to zupełnie normalne zużycie.

U mnie w maju wyszło 64 kWh drogiej i 198 taniej z tego pompa 82 kWh (CWU i kilka razy CO)

Jeśli chodzi o bytowy to miesięcznie 180-200 kWh to u mnie norma.

A i mam osobny kabel od trafo a najbliższy sąsiad 200 m dalej zasilany z innej stacji więc zero lewizny:p

Nikomu nie mam zamiaru udowadniać że nie jestem wielbłądem. Ważne że mi się złotówki na koncie zgadzają a co inni myślą to nie mój problem. Mam mnóstwo gości niedowiarków i już nawet przestałem im tłumaczyć cokolwiek bo szkoda mi czasu skoro nie wierzą.

W czerwcu mam nadzieję że ogrzewania już nie będzie i pompa wykręci około 60-70 kWh ale niżej już nie da rady zejść. To daje mniej niż 25 zł miesięcznie na wodę, a ostatnio koleś uparcie mi wmawiał że muszę sobie solary zamontować;)

• 2 weeks później...