Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

AKCJA MURATORA: Sprawdź bezpłatnie stan techniczny instalacji grzewczej w domu

Redakcja

Recommended Posts

Specjalnie dla Was, bez zobowiązań. Jeśli macie wysokie rachunki za ogrzewanie, warto sprawdzić stan instalacji grzewczej. Zapraszamy do udziału w naszej akcji "Obniżamy koszty ogrzewania". Akcja trwa do 13 marca 2014 r. Waszą kotłownię może odwiedzić instalator reprezentujący firmę Viessmann.

Obniżamy koszty ogrzewania" - SZCZEGÓŁY AKCJI

Edytowane przez Redakcja

a wnioski z kontroli - "jak kupi Pan piec Viessmann rachunki spadną o połowę" :D

Mój dom rocznik 2011 pow.użyt.100m2, instalacja mieszana grzejniki+podłogowe w/g projektu,oraz kocioł 2-funkcyjny Viessmann vitodens 100. Roczne zużycie gazu za 2012rok( razem z gotowaniem posiłków),przy temp. wew. 21st.C - 2090zł.Posiadam także wentylacje z rekuperacją,jej roczny koszt eksploatacji 250zł.

• 2 weeks później...
Mój dom rocznik 2011 pow.użyt.100m2, instalacja mieszana grzejniki+podłogowe w/g projektu,oraz kocioł 2-funkcyjny Viessmann vitodens 100. Roczne zużycie gazu za 2012rok( razem z gotowaniem posiłków),przy temp. wew. 21st.C - 2090zł.Posiadam także wentylacje z rekuperacją,jej roczny koszt eksploatacji 250zł.

Dom rocznik 2008, pow. użyt 105m2, ogrzewanie elektryczne podłogowe (firmy L), w domu +20st.C: roczny koszt ogrzewania 870zł + 1 (słownie: jeden) metr przestrzenny drewna dąb/brzoza.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
ja mam piec Wolf i jakoś nie narzekam... kontrolę pieca jak wiadomo powinno się robić regularnie, tu nawet nie chodzi o pieniądze ale o kwestię bezpieczeństwa. Osobiście korzystam z firmy Wolf w Piasecznie pod Warszawą. Edytowane przez Redakcja

• 2 weeks później...

Proponuję w tym wątku wpisywać jak MURATOR tę akcję prowadzi i jakie są nasze wnioski.

Zgłosiłem się do akcji (wypełniłem formularz zgłoszeniowy z linki) , dzisiaj odezwała się do mnie miła pani i w przyszłym tygodniu mam mieć wizytę specjalisty.

Będę donosił :) co w trawie piszczy.

Aha,

ogrzewam 200m2 (po podłogach) grzejniki i podłogówka, (jest jeszcze garaż 40m2 ale tam tylko 1 grzejnik uruchamiam jak jest poniżej -10C żeby było w garażu te +10C). Piec Viessmann 200 z zestawem solarnym. Ściany 1W. Za gaz ok. 3500zł/rok.

U mnie po audycie.

Przyszdł specjalista i wskazał co można poprawić.

W skrócie: u mnie jest piec jednofunkcyjny z jednym obiegiem na podłogówkę i grzejniki. Na belce zasilającej mam też zawór z regulatorem temp. wody na zasilanie Miałem problem bo na zasilanie szła temperatura poniżej 30C. Specjalista zasugerował , że mam za niską krzywą - 0,9. Powinna krzywa być ustalona na grzejniki 1,4 a na podłogówkę zmniejszyć temp. na belce. Dodatkowo miałem źle podłączony czujnik termiczny (mający za zadanie odciąć wodę do systemu (podłogówki, w wypadku padnięcia zabezpieczenia w piecu po przekroczeniu wyznaczonej temp.np 40C) co mogło powodować odcinanie dopływu ciepłej wody do podłogówki. Zmieniłem krzywą i odłączyłem czujnik (instalator przyjdzie go podłączyć prawidłowo) i .... po godzinie miałem 50C na belce... przykręciłem zawór i ustabilizowałem ją na 38C - na grzejniki idzie cieplejsza...

Ponadto wskazał różne możliwości ale oczywiście związane są one z wydatkami (odpada) i szkoda, że nie wiedziałem o nich przy instalowaniu systemu. Sporządził notatkę, zostawił wizytówkę i polecił się na przyszłość.

Podsumowując: bardzo korzystna wizyta, poprawiłem funkcjonowanie systemu, nauczyłem się znowu czegoś i poznałem lepiej to co mam w domu :) mam gdzie się zwrócić w razie "W"

Dziękuję Muratorowi i firmie Viessmann :)

• 3 months później...