asterixx 15.12.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Witam,Zbliżam się do etapu ścianek działowych. Chciałem je zrobić z ytonga 6cm. Ściany konstrukcyjne są z YTONGa.Szeryf budowlańców mówi, żeby budować z 12cm a nie 6. Bo niby ścianka o grubości 6cm będzię za cienka i niestabilna. Twierdzi, ze ściankę 6cm łatwo przewrócić, zrobić w niej dziurę.No i w sumie sam nie wiem co o tym myśleć?Jak grube ścianki są u was ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.12.2013 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Rób 12cm i jeszcze zastanów się nad scianą Silki. Izolacyjnośc akustyczna dużo lepsza, z wieszaniem ciezkich przedmiotow mniej problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yaa 15.12.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Rób 12cm i jeszcze zastanów się nad scianą Silki. Izolacyjnośc akustyczna dużo lepsza, z wieszaniem ciezkich przedmiotow mniej problemów. jestem tego samego zdania poza tym przy 6cm bedziesz mial problem z powieszeniem czegokolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniqa1982 15.12.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Ja też mam w domu z 12 cm i powiem szczerze , ze jeszcze grubsze mogłyby być ciut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 15.12.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 (edytowane) Jak grube ścianki są u was ? Ja mam ścianki działowe z cegły rozbiórkowej (12 cm). Wyszło więc najtaniej jak to tylko możliwe. Cegły "pozyskałem" z częściowej rozbiórki (rozbudowa), ale można kupić już od 50 gr/szt. (oczyszczone). Taka ściana jest też solidna w porównaniu z innymi materiałami. Edytowane 15 Grudnia 2013 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 15.12.2013 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 A z ósemki silka mogą byc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 15.12.2013 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 Ja w mieszkaniu mam z promonty i nie zauważylem problemów. A scianka ma chyba 8cm i jest z gipsu. Ale 6cm, to faktycznie chyba troche cieniutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewi 15.12.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2013 syberia ja mam 12cm z silikatów, też kiedyś myślałem o 8cm, ale dobrze, że się nie zdecydowałem, bo 12cm to minimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 20.12.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Ściany działowe mogą być budowane z dowolnych materiałów - z bloczków betonu komórkowego w domu drewnianym czy też szkieletowe w domu murowanym. Według jakiego klucza więc wybierać materiał na ściany? O tym dowiecie się w naszym kolejnym odcinku serialu "Stan surowy bez błędów" pod tytułem "Budowa ścian działowych". Jesteśmy z kamerą na kilku budowach, gdzie powstają ściany działowe z różnych materiałów. ZAPRASZAMY DO OBEJRZENIA FILMU! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_czeczot 20.12.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Moim zdaniem optymalne rozwiązanie to ściany działowe z ceramiki - są relatywnie najcieńsze przy bardzo dobrych parametrach aku. Wystarczy 8 cm grubości ściany, żeby pomieszczenie było naprawdę dobrze wyciszone. Idealnie się sprawdza przynajmniej w tych pomieszczeniach gdzie się śpi albo bawią się dzieciaki Minus to fakt, że trudno je bezinwazyjnie dostawić w starszym budownictwie, bo trzeba zrywać podłogę. Ale nie jest to niewykonalne Nie takie patenty już widziałem. A ceramiczny porotherm zawsze będzie lepszą ścianą działową niż płyta gips-karton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silver_stas 26.12.2013 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2013 Ja mam ścianki z ceramiki i moim zdaniem jest dobre rozwiązanie . Grubość to ok. 12 cm (połowa maxa ) . Część ścian z cegły rozbiórkowej (też 12 cm ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek06 01.01.2014 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Ja wykonałem część ścianek z silki 11 cm a część (mniejszą) z 8 cm. Tam gdzie przewidywałem wkuwanie się z rurami wodnymi, wieszanie szafek kuchennych itp., dałem 11 cm +ok 3 cm tynku. W pozostałych miejscach 8 +3cm tynku (trochę narzekał tam elektryk - przy otworach do długich puszek). Silka ponoć lepiej tłumi dźwięki ( wieksza gęstość) i jest dość masywna jako działówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ansang 02.01.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2014 Majster dobrze Ci radzi. 12 będzie optymalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts