Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak grube ścianki działowe? Izolacja akustyczna ścian

Recommended Posts

Witam,

Zbliżam się do etapu ścianek działowych. Chciałem je zrobić z ytonga 6cm. Ściany konstrukcyjne są z YTONGa.

Szeryf budowlańców mówi, żeby budować z 12cm a nie 6. Bo niby ścianka o grubości 6cm będzię za cienka i niestabilna. Twierdzi, ze ściankę 6cm łatwo przewrócić, zrobić w niej dziurę.

No i w sumie sam nie wiem co o tym myśleć?

Jak grube ścianki są u was ?

Gość Konto usunięte_12*
Jak grube ścianki są u was ?

Ja mam ścianki działowe z cegły rozbiórkowej (12 cm). Wyszło więc najtaniej jak to tylko możliwe. Cegły "pozyskałem" z częściowej rozbiórki (rozbudowa), ale można kupić już od 50 gr/szt. (oczyszczone). Taka ściana jest też solidna w porównaniu z innymi materiałami.

Edytowane przez Konto usunięte_12*

Ściany działowe mogą być budowane z dowolnych materiałów - z bloczków betonu komórkowego w domu drewnianym czy też szkieletowe w domu murowanym. Według jakiego klucza więc wybierać materiał na ściany? O tym dowiecie się w naszym kolejnym odcinku serialu "Stan surowy bez błędów" pod tytułem "Budowa ścian działowych". Jesteśmy z kamerą na kilku budowach, gdzie powstają ściany działowe z różnych materiałów.

ZAPRASZAMY DO OBEJRZENIA FILMU!

Moim zdaniem optymalne rozwiązanie to ściany działowe z ceramiki - są relatywnie najcieńsze przy bardzo dobrych parametrach aku. Wystarczy 8 cm grubości ściany, żeby pomieszczenie było naprawdę dobrze wyciszone. Idealnie się sprawdza przynajmniej w tych pomieszczeniach gdzie się śpi albo bawią się dzieciaki :) Minus to fakt, że trudno je bezinwazyjnie dostawić w starszym budownictwie, bo trzeba zrywać podłogę. Ale nie jest to niewykonalne :) Nie takie patenty już widziałem. A ceramiczny porotherm zawsze będzie lepszą ścianą działową niż płyta gips-karton.

Ja wykonałem część ścianek z silki 11 cm a część (mniejszą) z 8 cm. Tam gdzie przewidywałem wkuwanie się z rurami wodnymi, wieszanie szafek kuchennych itp., dałem 11 cm +ok 3 cm tynku. W pozostałych miejscach 8 +3cm tynku (trochę narzekał tam elektryk - przy otworach do długich puszek).

Silka ponoć lepiej tłumi dźwięki ( wieksza gęstość) i jest dość masywna jako działówka.:yes: