Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt GOŹDZIK pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

W poszukiwaniu projektu trafiłem na projekt Goździk z Domowych Klimatów. Nie pytam o wygląd zewnętrzny, bo dworki budzą skrajne emocje. Mam prośbę o ocenę rozkładu wnętrza. Wydaje mi się bardzo OK. Chcę parterówkę o dobrym układzie wnętrza. Czy są jakieś mankamenty?

Link do projektu:

http://www.domoweklimaty.pl/pl/projects/search/nazwa_projektu/go%C5%BAdzik/projekt_id//powierzchnia_uzytkowa_od/0/powierzchnia_uzytkowa_do/500/rodzaj_zabudowy//ilosc_pieter//ilosc_garazy//ilosc_pokoi_bez_salonu//ilosc_pokoi_na_parterze_bez_salonu//min_szerokosc_dzialki//min_dlugosc_dzialki//wejscie_do_domu_od//piwnica//dach//kat_dachu_od//kat_dachu_do//kategoria//technologia//project/2787/slug/projekt-domu-gozdzik

problem w tym, że to nawet nie jest dworek...

Wychodzę, z założenia, że jak budować wielką, drogą chatę, to przynajmniej wygodną. A tu garaż nawet nie ma połączenia z domem. Jak coś trzeba będzie zimą sprawdzić w kotłowni, to trzeba lecieć naookoło całej chaty.

No to kubeł zimnej wody.... Ale dzięki , lepiej teraz się dowiedzieć niż później. Kosztorys na stronie pracowni to chyba 450 tys.

Znów zapytam o wnętrze. Bardzo mi odpowiada, ale nigdy nie mieszkałem w domu. Na co zwrócić uwagę? Są jakieś mankamenty wnętrza (poza połączeniem z garażem)?

Czy da się wybudować inny dom parterowy o podobnej powierzchni taniej?

Buhahaha. O kosztorysach pracowni było tu wielokrotnie.

1. to są ceny netto

2. Bardzo często ceny bez robocizny

3. Stan deweloperski

4. Podają niższe ceny by klient się skusił na projekt ich a nie konkurencji

Wybudowanie fundamentu, muru i dachu to najmniejszy koszt budowy. Jakieś max 40 % kosztów.

Dla prostego domu (typu stodoła) licz ok 1500-1700 zł/m2 przy budowie samemu, ok 1800-2000 zł/m2 przy budowie ekipami i 2,5 tyś/m2 przy generalnym wykonawcy

Buhahaha. O kosztorysach pracowni było tu wielokrotnie.

1. to są ceny netto

2. Bardzo często ceny bez robocizny

3. Stan deweloperski

4. Podają niższe ceny by klient się skusił na projekt ich a nie konkurencji

Wybudowanie fundamentu, muru i dachu to najmniejszy koszt budowy. Jakieś max 40 % kosztów.

Dla prostego domu (typu stodoła) licz ok 1500-1700 zł/m2 przy budowie samemu, ok 1800-2000 zł/m2 przy budowie ekipami i 2,5 tyś/m2 przy generalnym wykonawcy

ad1. wartość kosztorysowa zawsze jest bez podatku od towarów i usług czyli netto, dolicz sobie 8 lub 23% vat, no chyba, że ...... ale ciężko ryzykować

ad2. nie spotkałem się jeszcze, owszem, czasem stawka jest 8,50 zł i Kp 20% gdzie średnio trzeba liczyć realną stawkę 12-15 zł i Kp 66% (czyli 95-150% więcej przy robociźnie)

ad3. bardzo często jest tylko stan deweloperski a to ze względu na to, że stan "pod klucz" to na prawdę każdy robi inaczej i bez projektu wykończenia to do obliczeń trzeba coś przyjąć

ad5. NIESTETY, to wciąż działa, a ludzie to łykają

• 3 weeks później...
  • 3 months później...
Czy mogę liczyć na uwagi odnośnie wnętrza domu? Wydaje się , że jest odpowiedni dla nas. I szukałbym czegoś podobnego lub pokazałbym architektowi taki rozkład. Jednak nigdy nie mieszkałem w domu i nie wiem na co zwracać uwagę.

Cześć Darek!

Temat wnętrza to naprawdę duży temat. Mieszkam w Goździku już od 3 miesięcy. Generalnie jestem zadowolony , rodzina także, choć nie obyło się bez pewnych zmian ale to normalna sprawa, nie ma domu idealnego. My chcieliśmy mieć właśnie taki , stylowy i tradycyjny i taki własnie jest. Zrobilismy sobie wejście do garażu wewnątrz budynku, nie mów że sobie poradzisz, to wazne, bez tego w zimie bieganie w kurtce do garazu po przysłowiowy młotek czy obcęgi może dać sie we znaki. Architekt w ramach adaptacji projektu do warunków miejscowych może bez problemu takie zmiany nanieść. Ostatnio gościłem u siebie młode małżeństwo spod Rawy Mazowieckij któremu wyłuszczyłem wszystkie zmiany jakie wykonaliśmy , z większości jesteśmy bardzo zadowoleni. Darek , dobrym pomysłem jest obejrzenie takiego Goździka na żywo a z tego co wiem to buduje się w Polsce takich domów sporo.

Pozdrawiam i do usłyszenia.

Bo to wielki dom z jeszcze większym czterospadowym dachem (a w zasadzie 11 połaci w sumie). Do tego kolumienki., wykusz . W 300 tyś nie zbudujesz. Bardziej koło 600 tyś.

Elfir ! Jako najlepszy doradca nie wprowadzaj ludzi w błąd, przesadziłeś grubo z tymi 600 tysiącami ! Goździk jest budynkiem parterowym i wcale nie kosztuje krocie. Mnie w zupełności wystarczyło 400tyś.(ze wszystkim!) a jestem świeżo po oddaniu do użytku Goździka. Wszystko zależy od tego czy inwestor buduje na wypasie czy skromniejszą wersję.

Jakie ma parametry twój dom na świadectwie energetycznym?

Bo to nie o "wypas" chodzi tylko o rozsądne podejście do późniejszych kosztów utrzymania dużego domu.

Skoro zbudowałes podziel się kosztami za poszczególne stany - fundament, SSO, SSZ, instalacje itd.

Kolbe - wpadłeś, powiedziałeś coś, a w sumie prawie nic.

Generalnie jestem zadowolony , rodzina także, choć nie obyło się bez pewnych zmian

Że dom jest w jakimś tam stylu to widać na wizkach, że się komuś podoba - oczywista oczywistość, bo jakby się nie podobał, to darek2009 by o niego nie pytał, a Ty byś go nie wybudował. :)

Przedmówcy słusznie domagają się szczegółów, bo wybudowałeś w bardzo atrakcyjnej cenie. Czy była praca własna przybudowie, czy jakieś materiały nabyłeś w cenach poniżej średniej branej zazwyczaj do kosztorysu? Robiłeś schody, zostawiłeś strop monolit?

Patrząc po metrażu, dla przeciętnego inwestora (który buduje systemem gospodarczym ale też bez własnej robocizny), koszt budowy takiego domu to jakieś 510k. Jeżeli do tego dojdzie decyzja o zrobieniu schodów i jakimś tam zagospodarowaniu strychu (choćby obłożenie skosów płytami osb, okno doświetlające), to oczywiście będzie więcej.

Zgadzam się, że brak przejścia do garażu, a przede wszystkim do kotłowni, to duża słabość. Kolbe pisze, że połaczenie ma, jednak jest to kosztem czegoś. Powierzchni łazienki?

Patrząc na rozkład części mieszkalnej domu, to nie widzę jakichś kontrowersyjnych elementów. Po prostu dom i z zewnątrz i wewnątrz jest nastawiony na reprezentację, więc pasuje tu duży wiatrołap, duży hol, spore wc i łazienka. Szkoda, że i łazienka i wc są ciemne, ale tak to w wielu parterówkach wypada. Sypialnie nieduże, ale wyglądają na wystarczające. Pokój 12,92m2 ma nieco gorszą ustawność, bo jego układ jest podporządkowany symetrii elewacji.

Dla mnie ta reprezentacyjność jest mankamentem, bo mając limity budżetowe i budując dom o określonej powierzchni, wolałabym albo kilka metrów pralni, albo garderobę, albo żeby pokoje dzieci też miały po te 15m2, a holu jednak mniej - mi 10m2 wygaje się już dużo.