iWaldi 19.12.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Witam, stan mojej niezamieszkanej częsci domu jest nieciekawy. Zrobiłem kilka zdjęć i chciałbym poprosić Was o pomoc. Chciałbym dowiedzieć się skąd biorą się zamieszczone na fotkach pęknięcia i czy można się ich pozbyć. Jeżeli tak to od czego mam zacząć. Domu nie budowałem, kupiłem w takim stanie, historii też nie znam. Strop pddasza ma na zewnętrznych ścianach, prawie wokoło, pęknięcia jak na fotkach i wydaje się w środku jakby lekko opuszczony. Nadproże nad oknem pewnie źle zrobione (fotka). - proszę o poważne rady, pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 21.12.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 (edytowane) pęknęcia są na styku ściany z wieńcem i nadprożami.Może to być spowodowane budową z materiału o mniejszej nośności (wytrzymałości na ściskanie) niż waga stropu. Lub zmianą konstrukcji stropu z lekkiej na np. monolityczną.Kupowałeś dom w takim stanie bez konsultacji z konstruktorem czy budowlańcem? Rysa pod oknem to chyba nierównomierne osiadanie fundamentu. Edytowane 21 Grudnia 2013 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 21.12.2013 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 Rysa pod oknem: pojawia się wtedy gdy nie wykona się wzmocnienia poprzez wmurowanie w poziome spoiny prętów zbrojeniowych. Mam jedno takie pęknięcie w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 21.12.2013 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2013 (edytowane) Ciężko ocenić na oko co się z Twoim domem dzieje. Rysy pod oknami mogą się pojawić, jeżeli pod ostatnią warstwą pustaków nie będzie zbrojenia. Tutaj widać spore pęknięcie, a nie rysę niestety. Napisałeś, że strop wydaje się być w środku opuszczony i na taki chyba wygląda. Osiadając środkiem, klawiszują brzegi na ścianach zewnętrznych. Nie powinien osiadać aż w takim zakresie, będąc podpartym prawdopodobnie dodatkowo na ściankach nośnych Popękane ławy i nierównomierne osiadanie domu? Być może tak jak napisała Elfir ścianki nośne przeznaczone były do lekkiego stropu i ktoś sobie zaoszczędził? Możemy tylko sobie gdybać. Ciężko cokolwiek powiedzieć oglądając tylko kilka fotek. Potrzebujesz porady jakiegoś fachowca po dokładnych oglądzinach domu i fundamentów. Powodzenia. ps. Martadela, w międzyczasie napisałem o tych zbrojeniach nie czytając Twojego postu:D. Ważna sprawa, moi fachowcy bronili się przed nimi jak przed wodą święconą Edytowane 21 Grudnia 2013 przez artix1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iWaldi 22.12.2013 15:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2013 Dziękuję wszystkim za opinie. Nie pozostaje nic innego jak umówić się z fachowcem -pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts