Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FILM: Budowa domu - z jakiego materiału ściany?

Recommended Posts

Z czego zbudować dom? Z ceramiki, betonu komórkowego a może bloczków sikikatowych? Takie dylematy ma inwestor, który chce budować dom w technologii murowej. W serii "Stan surowy bez błędów" odwiedzamy skład budowlany, by opowiedzieć o każdym z tych materiałów. Co wybrać - decyzja należy do Ciebie.

tvtvtvtc.jpg

Edytowane przez Redakcja

• 3 months później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
A tam, każdy materiał na swoje plusy i minusy i z każdego materiału można osiągnąć docelową izolacyjność termiczną - czyli określony pułap kosztów ogrzewania. Kwestia tylko jaka jest cena osiągnięcia żądanych parametrów :p Zdecydowana większość inwestorów sięga po Porotherm - może trochę z rozpędu, może tak radzą w składach budowlanych albo w studiach projektowych... Ja tylko powiem od strony budowlańca, że praca z pustakami jest ogólnie najprzyjemniejsza i najprostsza. Budując dom samodzielnie taki wybór jest po prostu najbardziej naturalny.

• 4 weeks później...
Rodzice mają dom z Suporexu. Ocieplony jest z dwóch stron styropianem, na stronie zewnętrznej siding, a wewnątrz ściany, tak zwane płyty k-g. Powiem tak.. Ściany są wyciszone, prawie żaden dźwięk nie dochodzi do domu. Jednak i tak podstawą będą zawsze fundamenty oraz wylewki, jak i zabezpieczenie ich przed wilgocią, nie wspominając już o wentylacji. Muszę też stwierdzic, że jak ktoś nie ma pojęcia o robocie, którą wykonuje, to zepsuje nawet najlepszy materiał.. Edytowane przez klotzeck

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
co jest przyjemnego w pustakach? kotwienie? rycie bruzd? Przecież to kruchy materiał.

Przede wszystkim Porotherm to twardy materiał, który wymaga użycia konkretnego sprzętu, żeby zrobić bruzdy dobrze. Nie da się tego zrobić ręcznie albo szlifierką kątową - jak w betonie. Do Porothermu używa się bruzdownicy albo piły tarczowej (ja tak robiłem) - robisz dwa równoległe cięcia i resztę wybijasz młotkiem i przecinakiem. Wbrew pozorom nie jest to aż takie kłopotliwe i czasochłonne.

To jest specyfika tego materiału i trudno uznać to za jakąś wadę. Tak po prostu jest, tak samo jak np. silka ma słabą izolacyjność termiczną. Nie ma materiału idealnego :) Nie słyszałem jednak, żeby ktoś wybierał materiał pod kątem tego, czy będzie mu się potem sympatycznie ryło bruzdy na instalacje. Myśląc w ten sposób dobijemy do granic absurdu, bo okaże się, że każdy materiał ma jakiś taki drobny feler...

Edytowane przez marek_czeczot

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Nie słyszałem jednak, żeby ktoś wybierał materiał pod kątem tego,

Bo materiał trzeba wybierac taki, by był tani (dla ścian warstwowych) i spełniał założone normy wytrzymałościowe, a czy to będzie poroterm, silka, czy BK to nie ma znaczenia, więc pisanie "polecam materiał X" jest bez sensu.

Natomiast praca z pustakami ceramicznymi jest o wiele bardziej skomplikowana niż z BK (co sam przyznałeś, że wymaga odpowiednich narzędzi), więc twój tekst "najprzyjemniejsza i najprostsza" wprowadza po prostu w błąd.

No no, budując z betonu komórkowego szczególnie miło się robi zbrojenia w newralgicznych miejscach :) Polecam sobie obejrzeć filmik z Muratora:

http://tv.muratordom.pl/budowa-i-remont/budowa-domu/wzmocnienie-sciany-z-betonu-komorkowego,978/

Dodatkowo zwróć też uwagę jak wyglądają te bloczki - pokruszone, wyszczerbione na brzegach... A z doświadczenia wiem, że to co na filmie i tak wygląda w miarę przyzwoicie, bo to w jakim stanie potrafią przyjechać bloczki na budowę woła o pomstę do nieba. Budowałem dwa domy: jeden z Porothermu (dla siebie), drugi z betonu komórkowego (dla kogoś z rodziny) i również uważam, że murowanie z ceramiki jest ogólnie przyjemniejsze i mniej zaskakujące niż z bk...

• 2 weeks później...

Natomiast praca z pustakami ceramicznymi jest o wiele bardziej skomplikowana niż z BK (co sam przyznałeś, że wymaga odpowiednich narzędzi), więc twój tekst "najprzyjemniejsza i najprostsza" wprowadza po prostu w błąd.

Każdy materiał ma swoją specyfikę. Moim zdaniem trudno jest porównać, który jest koniec końców najlepszy. Z reguły tego typu dyskusje kończą się kłótnią, bo każdy ma coś do powiedzenia wyłącznie i materiale, z którym miał do czynienia :)

Ja muruję się właśnie z Porothermu i nie słyszałem, żeby ekipa przeżywała gehennę na budowie... Poza tym kto to widział wybierać taki materiał, żeby ekipie było wygodnie? Dom ma być ciepły, trwały i dobrze wyciszony, a buduje się go raz więc ułatwianie sobie życia za wszelką cenę to moim zdaniem błąd. Najważniejsze to wybudować porządnie.

Dom ma być ciepły, trwały i dobrze wyciszony, a buduje się go raz więc ułatwianie sobie życia za wszelką cenę to moim zdaniem błąd. Najważniejsze to wybudować porządnie.

Od tego by dom był ciepły jest styropian lub wełna. Trwały jest w zasadzie w każdej murowanej technologii o ile została prawidłowo wykonana. Najlepiej wycisza silikat, bo jest najcięższy.

Nadal nie rozumiem wyboru porothermu, zwłaszcza biora pod uwagę, że ma jeden z wyższych współczynników promieniotwórczości naturalnej :)