Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

FILM: Budowa domu - z jakiego materiału ściany?

Recommended Posts

Od tego by dom był ciepły jest styropian lub wełna. Trwały jest w zasadzie w każdej murowanej technologii o ile została prawidłowo wykonana. Najlepiej wycisza silikat, bo jest najcięższy.

Nadal nie rozumiem wyboru porothermu, zwłaszcza biora pod uwagę, że ma jeden z wyższych współczynników promieniotwórczości naturalnej :)

Ojezu, jak słyszę ten argument to nóż mi się w kieszeni otwiera! Jesteś z marketingu któregoś z producentów silikatów? Nie chce mi się wierzyć, żeby normalny użytkownik wyciągał taki argument przeciwko ceramice... Idąc tym tropem mogę napisać, że silka ma jeden z niższych współczynników przenikania ciepła. Jak ktoś nie chce mieć 15 cm wełny na murze to musiałby znaleźć sobie bloczek silikatowy o przynajmniej metrowej grubości :D Mógłbym też napisać, że z silki buduje się beznadziejnie, bo jest ciężka i trudna w obróbce. To wszystko będą konkretne argumenty.

A ty drogi użytkowniku wrzucasz tu jakiś tekst o promieniotwórczości naturalnej. I co chcesz tym przekazać? Że mieszkanie w takim domu jest groźne dla zdrowia? Zastanów się co piszesz i jak to argumentujesz. A potem doczytaj sobie:

http://www.przegladbudowlany.pl/2012/07-8/2012-078-PB-39-42_Zapotoczna.pdf

I doczytaj, jakie znaczenie ma ten parametr. Podpowiem tylko, że Porotherm ma niższą promieniotwórczość naturalną niż domy z drewna...

Z silikatów buduje się bardzo prosto. Owszem, bloczek jest cięższy, ale jest drązony, więc różnica nie jest drastyczna. A jesli chodzi o łatwośc cięcia to ceramika odpada przy betonie komórkowym :D

Cienki silikat (a można budowac już z 18-tki) + grube ocieplenie daje lepsze parametry cieplne niż gruba ceramika i cienkie ocieplenie a ściana tej samej grubości :D

Nie denerwuj się, nie moja wina, że wybrałes materiał z radonem i dach z drewnianą więźbą...