Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasze pierwsze mieszkanko

MadziaT

Recommended Posts

• 2 months później...

Hej,

Odnośnie drzwi szklanych to niestety też się obawiam, że nie dają zbytnio ochrony przeciw-hałasowej:( Ale na pewno zakrywają ładnie kuchnię jak nie chcemy pokazywać małego bałaganu:) Jeszcze na wstępie dodam, że jest to dość drogie rozwiązanie niestety (sama się o tym przekonałam), ale to tylko ostrzegam, bo nie znam Waszego budżetu.

Na jaką stronę wychodzi kuchnia? Bo jak jest to jasne pomieszczenie to chyba bym jednak była za 3 słupkami... Choć w końcu nie wiem, czy na Twoim ostatnim projekcie po prawej jest też słupek?

• 2 weeks później...

Jeśli będziesz miała użytkowe słupki - to szafek nie jest za mało - my też jesteśmy we dwójkę, mamy mniej szafek, a i tak część szuflad kuchennych zagracają niekuchenne rzeczy. Ale my garów jakoś na potęgę dużo też nie mamy.

W nowym mieszkaniu też planuję mniej szefek niż Ty, więc powinno dać radę.

Zerknij do mnie - wrzuciłam wstępną koncepcję mojego salonowego aneksu kuchennego - od 4 lat mam kuchnię otwartą na salon i ponownie się na takie rozwiązanie decyduję, bo dla nas jest OK.

I witam się w wątku :)

Jeśli mogę zapytać (może być na PW) to w jakiej dzielnicy powstaje Twoja inwestycja?

Edytowane przez mi_mała

Witaj Domi87, Witaj mi_mala!

Miło mi Was gościć.... :)

Domi87 Jeśli chodzi o funkcjonalność drzwi jestem już w pełni przekonana, że one tam będą - w zasadzie na tą chwilę nie wyobrażam sobie tego mieszkania bez owych drzwi :) Na początku się upierałam, że absolutnie żadnych drzwi, teraz jest odwrotnie.

Okno w kuchni jest zachodnie, jest to jednocześnie wyjście na balkon a nad balkonem jest daszek więc to raczej nie będzie najwidniejsze pomieszczenie.

Gdzie ten trzeci słupek? Bo się pogubiłam :) Zrobiłabyś trzy słupki obok siebie tak? Myślałam nad tym, ale wydaje mi się, że to zabierze sporo światła, nie będę miała gdzie umieścić kaloryfera, a ponadto ten kawałek blatu po prawej od piekarnika wydaje mi się być wygodnym rozwiązaniem...

Mi_mała, dzięki Ci za dobre słowo w kwestii ilości szafek :) jestem już w zasadzie przekonana, że więcej ich nie będzie....no może tylko zrobimy więcej szafek poziomych na ścianie po prawej...myślę żeby zrobić je wyższe i to tyle co na tą chwilę wymyśliłam w tej kwestii...

Żadna to tajemnica mieszkanko jest na Bemowie :)

Dawno mnie nie było....tzn. byłam ale nic nie pisałam....

Przez ten czas dopracowaliśmy kilka kwestii mieszkaniowych, ale głównie spędzają nam sen z powiek drzwi....

Szklane - między kuchnią, a salonem suwane chowane w ścianie i lustrzane - bez ościeżnic do garderoby - uparłam się na nie, a ceny są kosmiczne.

Tak więc szukamy, pytamy i myślimy jakby to zrobić żeby nie zbankrutować :)

Między innymi ktoś ostatnio przekonywał nas, że szkło klejone, bądź pleksi byłoby dużo bezpieczniejsze na takie duże suwane drzwi....co o tym myślicie?

Oczywiście czekamy na odbiór mieszkanka....to według planu już pod koniec maja... :)

I tu rodzi się moje kolejne pytanie.....czy brać specjalistę do odbioru mieszkania? Z tego co się orientowałam to koszt około 200zł co przy całkowitym koszcie mieszkania to tak naprawdę już żaden koszt....Co myślicie? Korzystałyście z usług takiego jegomościa?

W mieszkaniu w którym mieszkam obecnie korzystałam z usług takiego jegomościa :) Nie wiem, na ile Wy jesteście techniczni (ja wcale), ale:

facet wszedł, sprawdził, czy ściany proste, czy zachowane wymiary (zgodność z projektem), sprawdził jakość wylewki (i znalazł miejsce gdzie przy tupnięciu się rozsypała), osadzenie okien, instalację elektryczną i wod-kan (w tym zauważył brak odpływu pralki, co mi w ogólnym przejęciu umknęło :)

Ogólnie pracownik dewelopera inaczej rozmawiał z nim niż ze mną. Wiecie - inwestor się czepia i nie zna za bardzo - a rzeczoznawca zna normy itd. Zupełnie inne argumenty.

Mieszkanie odbierałam od dewelopera 3 razy... i po 3 odbiorze zostały pierdołowate usterki, które już olałam... I które poprawiła ekipa remontowa.

Kolejne na pewno też odbieram z rzeczoznawcą, szczególnie że wprowadzam zmiany w projekcie.

• 2 weeks później...

No to temat rzeczoznawcy będzie potrzebny szybciej niż myśleliśmy - odbiór mieszkania z końca maja przesunął się na kwiecień :wiggle::wiggle::wiggle::wave: SUPER!

Co z tym związane trzeba zacząć podejmować decyzje związane z urządzeniem naszego mieszkanka....

Ale się cieszymy! :wave:

Zacznijmy może od tego co już wiemy...

Wiemy, że podłoga będzie dębowa - parkiet lub deska lakierowana (mat lub półmat).

Gres w kuchni i przedpokoju ma być grafitowy. Podoba nam się Nowa Gala TS13. Może ktoś ma ten gres, albo inny kolor i może coś napisać jak się sprawdza?

No i kolejna kwesta dotycząca podłogi....czy myślicie, że taki układ będzie dobry? Czy może przedłużyć gres w przedpokoju do końca?

Sama już nie wiem....oba rozwiązania mają plusy i minusy...

http://images62.fotosik.pl/805/bc6ea2575a956f1cm.jpg

Łazienka została na razie biała - bo nie możemy się zdecydować co z nią zrobić :p

Na łazienkę nie mam pomysłów, ale za to na kuchnię mam mocno sprecyzowany pomysł :)

100% inspiracją jest kuchnia Agi75 (zdjęcie zapożyczone z wątku właścicielki tej pięknej kuchni - dziękuję!)

http://images64.fotosik.pl/806/1b8ff446f9b21f0fm.jpg

Białe fronty lakier połysk, blat grafit - na tą chwilę KRONO Dolores,

http://images62.fotosik.pl/805/fe24d383db4a3536m.jpg

grafitowy gres - na tą chwilę Nowa Gala TS13,

http://images64.fotosik.pl/806/00e430431875f446m.jpg

wykończenie ścian płytki drewnopodobne MyWay Rovere Giallo.

http://images65.fotosik.pl/806/96897d2b6156aae6m.jpg

Ścianę z okapem (90cm) planujemy wyłożyć płytkami do sufitu.....

I oczywiście między salonem, a kuchnią szklane suwane drzwi o wymiarach 100x265 chowane w ścianę.

Tak na tą chwilę wygląda nasza wizja....co myślicie?Jak Wam się podoba? Jakieś sugestie?

Blat zrobiłabym jednolity - ciemny grafit lub czarny - w połączeniu z "drewnem" na ścianie ciapaty blat to moze być już za dużo :)

Gresu nie ciągnęłabym dalej - spokojnie wystarczy w przedpokoju w wejściu - dalej już nieczęsto lata sie w butach :) Chyba ze goście - ale wtedy to już to nic nie zmienia, a powierzchnia pozostałej części mieszkania nie będzie pocięta na "placki" drewna wokół gresu.

Mi dzięki Ci za dobre rady....o tym blacie w ogóle nie pomyślałam, że może być tego wszystkiego za dużo...

Dostaliśmy wycenę stolarki i wyszło prawie 20tys za kuchnię (15,5), szafę (2) i łazienkę (2,5) ...kurcze....trochę dużo...

Oczywiście porwaliśmy się na Bluma, którego wszyscy wychwalają pod niebiosa, ale 20 tysięcy...czy to aby nie przesada....

Co myślicie? Macie w kuchni Bluma? Warto?

Witam się i ja :welcome:

Będę podglądać :), też czekam na odbiór mieszkania, termin - koniec maja ;) Na pewno idziemy odbierać z rzeczoznawcą, sami się nie porywany na to.

Metraż mieszkania mamy zbliżony (49), ale upchnięty 3 pokój, bo mamy dziecko.

Madzia, wycena za kuchnię lakierowaną, tak? Z blatem już? Wiesz, na jakich frontach, tzn. jakiej firmy? A w łazience co kosztuje 2,5 tysiąca?

Ja bym bardzo chciała Bluma, wszyscy chwalą, w końcu kuchnia ma być na lata (przynajmniej ja tak planuję ;))

Mi dzięki Ci za dobre rady....o tym blacie w ogóle nie pomyślałam, że może być tego wszystkiego za dużo...

Dostaliśmy wycenę stolarki i wyszło prawie 20tys za kuchnię (15,5), szafę (2) i łazienkę (2,5) ...kurcze....trochę dużo...

Oczywiście porwaliśmy się na Bluma, którego wszyscy wychwalają pod niebiosa, ale 20 tysięcy...czy to aby nie przesada....

Co myślicie? Macie w kuchni Bluma? Warto?

Dla mnie byłoby za dużo z tym blatem :) Ale to Wasza kuchnia i Wam ma się podobać :)

Ja teraz nie mam blumów - dostałam wycenę z i z jakimiś tańszymi - już nie pamiętam co to, i braliśmy niestety tańsze. Ale to zależy od budżetu. Jeśli Blumy mieszczą się w Waszym, bierzcie :)

W nowym pewnie weźmiemy Blumy, a przynajmniej mam taką nadzieję :)

Edytowane przez mi_mała

• 3 weeks później...