Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie jestem przekonany, żeby w sytuacji, kiedy mam juz strop jeszcze go obniżać. Zwłaszcza jeśli kanał Vasco ma ok. 60mm a skrzynki trochę ponad to.

Kanały Vasco są gładkie i cienkie, a kanały okrągłe, czy owalne jak uniflex są 2 warstwowe z zewnętrzną karbowaną co stanowi lepszą izolację akustyczną.

Nie uważa Pan, że lepszą opcją jest zastosowanie systemu Uniflex?

52 mm wysokości kanałów jak i skrzynek. Kanał 2 warstwowy-karbowany.

50mm ma VASCO ze skrzynką. A co do przekonania... Firma przerabia ostatnie piętra "gierkowskich" bloków z lat 70-tych ( były tam suszarnie) na mieszkania, a właściwie apartamenty, bo całe piętro to jeden lokal. Brak izolacji w dachu, wymusza klimatyzację, klimatyzacja i ostanie piętro wymusza wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła. Wysokość lokali 220 do 240cm. Tam gdzie 220, dajemy kanały "ćwierćwałki" omega.jpg jak wyżej to VASCO VA1.jpg

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie robi się dołu i góry na oddzielnych skrzynkach, chyba że na oddzielnych centralach.

Niejedna instalacja jest tak zrobiona i działa poprawnie.

Dokładnie

Opory między skrzynką wywiewną a nawiewną na dole ( salon i aneks kuchenny nie mają drzwi ) są duuuuzo mniejsze niż na górze, gdzie sypialnie są pozamykane i łazienka. Dlatego z trójnik może "nie dać" ciśnienia przy niewielkim strumieniu na górę. Powietrze "lata po najmniejszej linii oporu.

A co za problem dać na trójnikach przepustnice, żeby w razie czego zwiększyć lub przytłumić tam gdzie trzeba. Przecież to raptem 10zł/szt np na średnicę 160mm.

Edytowane przez m@rio

Centralę dobiera się do potrzeb, a kanały do centrali.

Przykro mi, że nie mogę pomóc, ale ten system, by był niesłyszalny i nie przesuszał powietrza, musi być dopasowany do centrali i do domu.

Pozdrawiam.

Więc proszę dobrać do potrzeb i do domu centralę i kanały. 5 osób, kubatura łączna ponad 600m3. (parter 270, poddasze 330)

Na parterze :kuchnia, łazienka z WC, pralnia wiatrołap, spiżarnia, duży salon ponad 40m2, gabinet, schody, hol

Na poddaszu: łazienka z WC, 4 pokoje, 1 pokój b.duży 55m2, garderoba, schody, hol

Nie chodzi mi o schemat jak układać kanały tylko ideowo. Tylko ile anemostatów i gdzie oraz ile powietrza na każdy oraz jaka centrala. To 0,5-1min czasu Panu zajmie. Poda Pan?

Coś więcej potrzeba danych tak na szybkie oszacowanie?

Więc proszę dobrać do potrzeb i do domu centralę i kanały. 5 osób, kubatura łączna ponad 600m3. (parter 270, poddasze 330)

Na parterze :kuchnia, łazienka z WC, pralnia wiatrołap, spiżarnia, duży salon ponad 40m2, gabinet, schody, hol

Na poddaszu: łazienka z WC, 4 pokoje, 1 pokój b.duży 55m2, garderoba, schody, hol

Nie chodzi mi o schemat jak układać kanały tylko ideowo. Tylko ile anemostatów i gdzie oraz ile powietrza na każdy oraz jaka centrala. To 0,5-1min czasu Panu zajmie. Poda Pan?

Coś więcej potrzeba danych tak na szybkie oszacowanie?

Po co kubatura do wentylacji. Wentylacja jest dla ludzi. Wywiew się powietrze przez łazienki i kuchnie, nawiewa do pokoi. Przydaje się powierzchnia, by wiedzieć ile kanałów pójdzie.

- ilość osób - 5

- ilość łazienek ?

-ilość pomieszczeń nawiew.

Centrala w domu czy na poddaszu?

- dom będzie miał gwc czy klimatyzację?

Nie znalazłem żadnej DTR dotyczącej ich produktów, ale z informacji na stronie wynika tylko jedno, że system ma 60mm.

Z tego co mi wiadomo nie ma niższego systemu (systemu, nie samych kanałów) niż 52mm Uniflex'a.

WP_20150227_09_16_43_Pro.jpg

Skrzynka jest węższa od kanałów nie ma nawet 50mm . Ale to bez większego znaczenia. Te kanały puszczaliśmy też po wierzchu. Konserwator nie wyrażał zgody na kucie i tynki ( rewitalizacja ) a projektant wnętrz na "kolorowe" rurki. Te się projektantowi spodobały.

Witam, przeczytałem dużo wątków na temat wentylacji.

Chciałbym prosić o pomoc w realizacji czegoś takiego.

Na razie bez rekuperatora. Wykańczanie domu i brak kaski.

Powinno mi się udać dobrać odpowiednie wentylatory do tego co mam.

Strop drewniany, sufit podwieszany. Rury byłyby puszczone pomiędzy dwoma warstwami wełny mineralnej po 15 cm, więc wydaje mi się bezsensowne ich ocieplanie

TK49L_RZUT.jpg

Chciałem go realizować na rurach PEFLEX 75/63. W tym momencie z tego co narysowałem będzie mi się tworzyło nadciśnienie.

W kuchni chciałem zamontować dwa anemostaty. Jeden działa ciągle 60m3/h, A drugi 30m3/h załaczany podczas gotowania, gdzie anemostat byłby nad pochłaniaczem, lub w jego bliskiej odległości.

W łązience dwa anemostaty po 30m3/h.

W takim wypadku wychodzi mi nadciśnienie w domu, co chyba będzie za za bardzo hulało

projekt.jpg

Prędkość powietrza przy takich założeniach i tej rurze będzie wynosiła od 1,8 m/s. Prawidłowo, nie będzie szumów?

W takim wypadku gdzie mógłbym zlikwidować te naddatki nawiewu, albo dołożyć wywiew. Lub zwiększyć/zmiejszyć przekroje.

Domek na 2+2.

Proszę o pomoc i naprowadzenie.

Pozdrawiam

Artur

Czyli w kuchni zostawić otwarte 3 kanały(mamy 90). W salonie wyrzucić jeden(zostaje 60). W sieni nie dawać nawiewu i wywiewu?Wydawało mi się i gdzieś wyczytałem, że to nie będzie przeszkadzało. Sień jest pomieszczeniem zamkniętym z drzwiami opuszczonymi do dołu. ładnie by mi się tam chyba wietrzyło:).

W takim wypadku zostaje nawiew

salon-60, supialnia -60, pokój 30, pokój 30

wywiew: kuchnia 90, lażienka 60. Wychodzi 150.

Czy takie nadciśnienie może zostać?

Czyli w kuchni zostawić otwarte 3 kanały(mamy 90). W salonie wyrzucić jeden(zostaje 60). W sieni nie dawać nawiewu i wywiewu?Wydawało mi się i gdzieś wyczytałem, że to nie będzie przeszkadzało. Sień jest pomieszczeniem zamkniętym z drzwiami opuszczonymi do dołu. ładnie by mi się tam chyba wietrzyło:).

W takim wypadku zostaje nawiew

salon-60, supialnia -60, pokój 30, pokój 30

wywiew: kuchnia 90, lażienka 60. Wychodzi 150.

Czy takie nadciśnienie może zostać?

Wentylacja jest dla ludzi i zwierząt, będzie Pan w przedsionku kogoś trzymał?

Nie bardzo wiem co oznaczają -60 30... 150.

Witam, dzięki za naprowadzenie.

30, 60, 90 to jest nawiew m3/h

Na salon 2 nawiewy -60m3/h

pokój 1. jeden nawiew30m3/h

pokoj 2 -1 nawiew 30m3/h

pokoj 3 moja sypialnia 2 nawiewy(60m3/h)

salon - 3 wyciągi, 90m3/h

lazienka 2 wyciągi 60m3/h.

Przepraszam, że Panu zaśmiecam wątek, ale może ktoś więcej też załapie:)

Jeśli to by pasowało to obliczam opory dla nawiewu i wywiewu. Największy opór z jednej nitki powinien chyba odpowiadać minimalnej sprężnej silnika - tak?

Pan nie rozbija na poszczególne kanały. Jak Panu leci 150m3/h ośmioma nawiewami i zatka Pan jeden czy dwa, to dalej będzie leciało 150m3/h ,

Po co Panu opory, skoro z drugiej strony działa wywiew?

Pan sobie wyobrazi... idzie najdłuższa rura na drugi koniec domu, większy opór, to mniej powietrza, tak? Teraz obok tego pokoju jest wywiew z łazienki, a skoro działa, to ciśnienie w pokoju będzie się minimalnie obniżać, a jak tak, to pokona większy opór i system sam się wyreguluje.

Rozumiem. Mam nadzieję. Zatykając jeden nawiew i tak wentylator będzie mi puszczał tyle samo powietrza tylko z inną prędkością.

Czy to moje rozpisanie nawiewów i wywiewów będzie się sprawdzało?

Na salon 2 nawiewy -60m3/h

pokój 1. jeden nawiew30m3/h

pokoj 2 -1 nawiew 30m3/h

pokoj 3 moja sypialnia 2 nawiewy(60m3/h)

kuchnia- 3 wyciągi, 90m3/h

lazienka 2 wyciągi 60m3/h.

W ten sposób z prostego mojego myślenia powstaje nadciśnienie w domu.

Zakładając takie same wentylatory do nawiewu i wywiewu na wywiewie będzie trzeba zwiększyć troszkę moc, żeby to zrównoważyć. Chyba, że na nawiew weźmie się wentylator o mniejszym przepustowości przerzutu powietrza, to wtedy będzie ok.

Licząc opory miałem na myśli dopasowanie odpowiednich silników/wentylatorów do nawiewu i wywiewu.

Pozdrawiam

Ok. Rozpatrzmy centralę ONYX dream 200 - wyjścia 125mm

Centrala wisi w pomieszczeniu technicznym. 20 mb kanału głównego izolowanego - czerpnia, wyrzutnia i dwie skrzynki rozdzielcze 125mm /5 x 75mm

Nawiew po jednym do pokoi i dwa do salonu. Czyli 5 redukcji kątowych 100/ 1 x 75mm .Wywiew łazienka -redukcja kątowa 125mm/3 x 75 i kuchnia 125mm /2 x 75. 5 anemostatów fi 100mm i dwa fi 125 , czerpnia na ścianę i trochę taśmy perforowanej i uszczelniającej.

I GOTOWE!

skrzynki z anemostatami.jpg Przykładowe redukcje kątowe.

Sorry, że tak się wetknę między wódkę a zakąskę, takie pytanie - czy wykonanie czerpni i wyrzutni dla WM (z rekuperatora i do rekuperatora oraz z pomieszczeń "brudnych" do rekuperatora) kanałami murowanego z cegły komina bez zastosowania w nim dodatkowych rur jest poprawne ?

Kanały mają wymiar 14x14cm, czerpnia w kotłowni przez ścianę zewnętrzną, kawałek rury prostokątnej 14*14 lub fi150 od kratki w elewacji do wlotu do kanału komina, kominem na poddasze do rekuperatora, wyrzutnia innym kanałem komina 14x14 (lub tym samym przedzielonym przegrodą) na dach.

Czy są w takim przypadku jakieś problemy z hałasem gdy się przekroczy prędkość powietrza 5-6m/s ?

Po co kubatura do wentylacji. Wentylacja jest dla ludzi. Wywiew się powietrze przez łazienki i kuchnie, nawiewa do pokoi. Przydaje się powierzchnia, by wiedzieć ile kanałów pójdzie.

- ilość osób - 5

- ilość łazienek ?

-ilość pomieszczeń nawiew.

Centrala w domu czy na poddaszu?

- dom będzie miał gwc czy klimatyzację?

- ilość osób - 5

- ilość łazienek –2 łazienki + pralnia

-ilość pomieszczeń nawiew : 7 w tym 5 po ok 16m2+ 2 duże 40m2 i 55m2

Centrala w domu czy na poddaszu? – w domu parter

- dom będzie miał gwc czy klimatyzację – może mieć ggwc

- ilość osób - 5

- ilość łazienek –2 łazienki + pralnia

Centrala w domu czy na poddaszu? – w domu parter

- dom będzie miał gwc czy klimatyzację – może mieć ggwc

Przy gwc i kanałch 75mm

wywiew - Łazienki po po dwa anemostaty 125 z redukcją 3x 75 mm kuchnia dwa 125 z redukcję 2 x 75mm

Nawiew

Coś mi dodawanie nie pasuje...

5 pokoi nawiew 1 x 75, 2 pokoje nawiew 2 x75 i salon 4 x 75 , pralnia 1 x 75.

Centrala airpack 600 lub onyx 550, skrzynki 250/ 16 x 75.