oszczednyGrześ 29.03.2016 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 2 rodziny Romskie, razem 18 osób Gratuluję poczucia humoru lub braku kultury, jedno z dwóch. Proszę wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom80ek 29.03.2016 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2016 Wiatrołap grzany. W kotłowni reku + pompa ciepła. Nie wiem czy warto tam dawać. Zastanawiam się również czy dwie rury do pomieszczenia opisanego jako strych ma sens. Nikt tam na stałe nie będzie spał, ale pomieszczenie duże i dość prawdopodobne że tam właśnie będzie suszyło się pranie. Alternatywnie w łazience na górze gdzie będzie pralka. Łazienka na dole jest malutka stąd zaplanowałem dwie rury. Na górze w łazience 4 rury. tzn 2x2?Przy tym rozplanowaniu jest 10/10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brunoxp 31.03.2016 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2016 witam, dzięki szanownym kolegom piszącym w tym wątku zaplanowałem wentylacje oraz wywiewy i nawiewy do WM w moim nowobudowanym domu. Zrobiłem to po przeczytaniu całego wątku bo firmy zajmujące się tym tematem chyba nie chcą się podjąć projektu (jedna firma mi odmówiła a druga się nie odzywa) Dom o powierzchni 150m2, 4 dorosłe osoby, kubatura ok 350m3, 2 pełne kondygnacje bez skosów + nieużytkowe ocieplone poddasze(do późniejszego wykorzystania), brak kominów, brak podłogówki, ściany nie akumulujące ciepła -ogrzewanie tylko poprzez nagrzewnice elektryczna w rekuperatorze i zyski bytowe - standard trochę cieplejszy niż pasywny(to jest powód odmowy w jednej firmie - przyznali ze jeszcze nie robili takiego Proponowane nawiewy i wywiewy: 8x 75/63mm - średnica sumaryczna ok 250cm2 Czerpnia przez płytę fundamentowa ma średnicę 200mm - na szczęście w porę zrezygnowałem z GWC Jak widać układ jest prosty - rekuperator w pom. gospodarczym na parterze będę wdzięczny za porady: - czy liczba nawiewów i wywiewów oraz ich lokalizacja jest w porządku, jakieś sugestie odnośnie skrzynek rozdzielczych, anemostatów, tłumików? - jaki rekuperator uwzględniając wydajność, hałas, przekroje, oraz funkcje grzania powietrza nawiewanego (nie tylko rozmrażania), by-pass itp - czy robić jakąś symboliczną wentylacje ocieplonego nieużytkowego poddasza (ocieplenie po skosach a nie w stropie) mimo ze nie będzie przez najbliższe kilka lat używane albo tylko jako stryszek? - czy ktoś dołączał odpowietrzenie kanalizacji do wyrzutni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 04.04.2016 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) ile m3/h powietrza powinno być wyciągane z łazienki? zastanawiam się czy dać 3 rurki fi 63/75 do łazienki, czy dać 2 rurki fi 63/75 do łazienki a jedną 63/75 na hallu. Skrzynkę rozdzielczą wyciągową mam już wykonaną, ma ona przewidziane 3 kroćće do wyciągu z tej kondygnacji. Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez pecet0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.04.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 ile m3/h powietrza powinno być wyciągane z łazienki? zastanawiam się czy dać 3 rurki fi 63/75 do łazienki, czy dać 2 rurki fi 63/75 do łazienki a jedną 63/75 na hallu. Skrzynkę rozdzielczą wyciągową mam już wykonaną, ma ona przewidziane 3 kroćće do wyciągu z tej kondygnacji. [ATTACH=CONFIG]351917[/ATTACH] Proszę o info ile m2 ile osób i jakie pomieszczenia w domu. W załączniku jest tylko jeden rzut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 04.04.2016 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 zastanawiam się czy dać 3 rurki fi 63/75 do łazienki, zdecydowanie 3 rurki a o hallu zapomnij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 04.04.2016 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) Proszę o info ile m2 ile osób i jakie pomieszczenia w domu. W załączniku jest tylko jeden rzut. Tutaj jest pełny projekt domu: http://www.kbprojekt.pl/150/turowice powierzchnia mieszkalna (nie użytkowa) nie brany pod uwagę garaż to jest 83 m2 trzech mieszkańców. Skrzynki mam wykonane takie: Nawiewna: 8 x 75(63) (4 parter + 4 poddasze) Wywiewna 7x75(63) (4 parter + 3 poddasze) na parterze planowalem Nawiew 3 do salonu + 1 do malutkiego pokoju wywiew 2 z kuchni + 1 z wc + 1 z kotlowni na poddaszu Nawiew mala sypialnia 1, najwieksza sypialnia 2, srednia sypialnia 1 wywiew planowalem 3 do lazienki po czym jak wzialem jednego wykonawce hydrauliki do domu to mi powiedzial ze on by nie dawal do lazienki 3 rur, tylko jedna dla zrownowazenia temperatury dalby nad schodami a w lazience zostawilby dwie i stad tez pozniej napisalem tutaj taki post, bo mi namieszal w glowie Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez pecet0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 04.04.2016 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 wywiew planowalem 3 do lazienki po czym jak wzialem jednego wykonawce hydrauliki do domu to mi powiedzial ze on by nie dawal do lazienki 3 rur, tylko jedna dla zrownowazenia temperatury dalby nad schodami a w lazience zostawilby dwie i stad tez pozniej napisalem tutaj taki post, bo mi namieszal w glowie Mam teraz 2 stąd rada aby dac 3. W zimie WM jest skręcona do minimum aby jako tako utrzymać wilgotność. Jednak wtedy wentylacja w głównej łazience po prysznicach jest za słaba. Dlatego zdecydowaną większość wyciągu trzeba puścić właśnie w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.04.2016 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Mam teraz 2 stąd rada aby dac 3. W zimie WM jest skręcona do minimum aby jako tako utrzymać wilgotność. Jednak wtedy wentylacja w głównej łazience po prysznicach jest za słaba. Dlatego zdecydowaną większość wyciągu trzeba puścić właśnie w łazience. Do łazienki daje się zawsze najmocniejszy wywiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gos**c 04.04.2016 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Do łazienki daje się zawsze najmocniejszy wywiew. Właśnie o tym pisze i wytłumaczyłem dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.04.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Tutaj jest pełny projekt domu: http://www.kbprojekt.pl/150/turowice powierzchnia mieszkalna (nie użytkowa) nie brany pod uwagę garaż to jest 83 m2 trzech mieszkańców. Skrzynki mam wykonane takie: Nawiewna: 8 x 75(63) (4 parter + 4 poddasze) Wywiewna 7x75(63) (4 parter + 3 poddasze) na parterze planowalem Nawiew 3 do salonu + 1 do malutkiego pokoju wywiew 2 z kuchni + 1 z wc + 1 z kotlowni na poddaszu Nawiew mala sypialnia 1, najwieksza sypialnia 2, srednia sypialnia 1 wywiew planowalem 3 do lazienki po czym jak wzialem jednego wykonawce hydrauliki do domu to mi powiedzial ze on by nie dawal do lazienki 3 rur, tylko jedna dla zrownowazenia temperatury dalby nad schodami a w lazience zostawilby dwie i stad tez pozniej napisalem tutaj taki post, bo mi namieszal w glowie Wykonawcę hydraulika....?! Ok. Czemu skrzynka wyciągów tylko 7? Wrócę do domu to spisze ci to tak jak ma być bo z komórki ciężko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 04.04.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 Właśnie o tym pisze i wytłumaczyłem dlaczego. Wiem że piszesz tylko nie wiem dlaczego u siebie tak nie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 04.04.2016 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2016 RE Brunoxp: Właściwie to się specjalizuję w montażu instalacji w budynkach energooszczędnych i pasywnych, ale szczerze mówiąc ogrzewania samym reku (popularny system na Zachodzie, gdzie jest cieplej) nie przerabiałem jeszcze, w tych pasywniakach które robiłem po prostu z wentylacją dostawałoby się za mało ciepła, i jeszcze niezbyt równomiernie by to grzało. Bo o ile do pokoi nie widzę większego problemu, to co zrobimy z łazienkami, gdzie mamy mieć 24'C? A będzie tam tylko wywiew? Trzeba jakieś ogrzewanie przewidzieć, we Włoszech to można stawiać pasywniaka z ogrzewaniem rekuperatorem, ale u nas dość średnio to widzę.... Dodatkowy problem jest z wielkością mocy cieplnej, powiązanej bezpośrednio z ilością nadmuchiwanego powietrza - zimą, gdy trzeba intensywniej grzać, aby przenieść moc cieplną grzałki pracującej na full, wentylatory też muszą iść na maxa. I co? Skrajne przesuszenie domu masz jak w banku, i związane z tym choroby i dyskomfort. Dlatego firmy się nie odzywają, bo nikt nie chce skopać domu pasywnego. Sam też na takich warunkach (ogrzewanie tylko z reku) nie podjąłbym się wykonania tego, bo jak realnie przenieść wentylacją wymagane 5 czy 8 kW? Przy mocnym reku 500m3/h wymagałoby to ogrzania powietrza aż do 60'C (wtedy 500m3/h przeniesie moc 6,6 kW). A takie rozwiązanie do komfortowych nie należy, pod sufitem będzie się kisić gorące powietrze, na dole zimno, w domu sucho jak pieprz, wszyscy chorują, nie chciałbym tam mieszkać Proponuję nieco bardziej tradycyjne rozwiązanie do naszego klimatu, czyli poczciwą wentylację z reku i do tego ogrzewanie podłogowe elektryczne z indywidualną regulacją w każdym pomieszczeniu. Komfort w domu ogrzewanym wentylacją a takim z podłogówką elektryczną jest bez porównania, na korzyść tego drugiego oczywiście. A cena sumaryczna niższa, gdyby się zacząć rozdrabniać. Ale to Twój dom, rób co chcesz, o ile znajdziesz wykonawcę na taki patent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż.maliniak 05.04.2016 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 RE Brunoxp: ... ...i słusznie prawisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marolet 05.04.2016 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam. Mam takie pytanie odnosnie predkosci przepływu powietrza z nadmuchu rekuperacji. Posiadam rek VENTS i predkosc jaką jest u mnie w domu to na maxymalnej mocy rekuperatora to 2.5 m/s czy tak powinno byc?? Nie odczuwam zeby powietrze było wentylowane nawet po kilku godzinach pracy. Nowy budynek. Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez marolet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 05.04.2016 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 RE Brunoxp: Właściwie to się specjalizuję w montażu instalacji w budynkach energooszczędnych i pasywnych, ale szczerze mówiąc ogrzewania samym reku (popularny system na Zachodzie, gdzie jest cieplej) nie przerabiałem jeszcze, w tych pasywniakach które robiłem po prostu z wentylacją dostawałoby się za mało ciepła, i jeszcze niezbyt równomiernie by to grzało. Bo o ile do pokoi nie widzę większego problemu, to co zrobimy z łazienkami, gdzie mamy mieć 24'C? A będzie tam tylko wywiew? Trzeba jakieś ogrzewanie przewidzieć, we Włoszech to można stawiać pasywniaka z ogrzewaniem rekuperatorem, ale u nas dość średnio to widzę.... Dodatkowy problem jest z wielkością mocy cieplnej, powiązanej bezpośrednio z ilością nadmuchiwanego powietrza - zimą, gdy trzeba intensywniej grzać, aby przenieść moc cieplną grzałki pracującej na full, wentylatory też muszą iść na maxa. I co? Skrajne przesuszenie domu masz jak w banku, i związane z tym choroby i dyskomfort. Dlatego firmy się nie odzywają, bo nikt nie chce skopać domu pasywnego. Sam też na takich warunkach (ogrzewanie tylko z reku) nie podjąłbym się wykonania tego, bo jak realnie przenieść wentylacją wymagane 5 czy 8 kW? Przy mocnym reku 500m3/h wymagałoby to ogrzania powietrza aż do 60'C (wtedy 500m3/h przeniesie moc 6,6 kW). A takie rozwiązanie do komfortowych nie należy, pod sufitem będzie się kisić gorące powietrze, na dole zimno, w domu sucho jak pieprz, wszyscy chorują, nie chciałbym tam mieszkać Proponuję nieco bardziej tradycyjne rozwiązanie do naszego klimatu, czyli poczciwą wentylację z reku i do tego ogrzewanie podłogowe elektryczne z indywidualną regulacją w każdym pomieszczeniu. Komfort w domu ogrzewanym wentylacją a takim z podłogówką elektryczną jest bez porównania, na korzyść tego drugiego oczywiście. A cena sumaryczna niższa, gdyby się zacząć rozdrabniać. Ale to Twój dom, rób co chcesz, o ile znajdziesz wykonawcę na taki patent Również się zgadzam, wentylacja jest do wentylowania a nie grzania. Do ogrzewania stosuje się inne przepływy, zwykle inne kanały. Ja również to rozwiązanie bym odradzał. Dom bardzo dobrze zaizolowany w standardzie pasywnym tak niewiele potrzebuje że nie ma co martwić się o grzanie elektryncza podłogówką. Względnie jak chcesz mieć i klimę i ogrzewanie i bardzo tanio poprzez grzanie powietrza czy chłodzenie to możesz pomyśleć o kanałowej pompie ciepła i nawet wpiąć się w te same anemostaty na skrzynkach chociaż ja jestem i tak fanem osobnych nawiewów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 05.04.2016 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Witam. Mam takie pytanie odnosnie predkosci przepływu powietrza z nadmuchu rekuperacji. Posiadam rek VENTS i predkosc jaką jest u mnie w domu to na maxymalnej mocy rekuperatora to 2.5 m/s czy tak powinno byc?? Nie odczuwam zeby powietrze było wentylowane nawet po kilku godzinach pracy. Nowy budynek. Który to reku? Jaki duży dom? Instalacja na czym zrobiona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 05.04.2016 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 Tutaj jest pełny projekt domu: http://www.kbprojekt.pl/150/turowice powierzchnia mieszkalna (nie użytkowa) nie brany pod uwagę garaż to jest 83 m2 trzech mieszkańców. Skrzynki mam wykonane takie: Nawiewna: 8 x 75(63) (4 parter + 4 poddasze) Wywiewna 7x75(63) (4 parter + 3 poddasze) na parterze planowalem Nawiew 3 do salonu + 1 do malutkiego pokoju wywiew 2 z kuchni + 1 z wc + 1 z kotlowni na poddaszu Nawiew mala sypialnia 1, najwieksza sypialnia 2, srednia sypialnia 1 wywiew planowalem 3 do lazienki po czym jak wzialem jednego wykonawce hydrauliki do domu to mi powiedzial ze on by nie dawal do lazienki 3 rur, tylko jedna dla zrownowazenia temperatury dalby nad schodami a w lazience zostawilby dwie i stad tez pozniej napisalem tutaj taki post, bo mi namieszal w glowie nawiewy: parter: salon 2x75mm pokój 1x75mm poddasze: pokój 1x75mm pokój 1x75mm sypialnia małżeńska 2x75mm wywiewy: kuchnia 2x75mm łazienka 3x75mm wc 1x75mm na poddaszu: łazienka 3x75mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 05.04.2016 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 (edytowane) potrzebuję pomocy w skrócie dom z projektu http://www.archdom.pl/hiacynt.htm. Liczba osób 3 (myślimy o jeszcze jednym dziecku ). W garażu i kotłowni wentylacja grawitacyjna. Rekuperator o którym myślę to Airpack180. Kanały z pe-flex 75. Sporządziłem taki projekt ale już chyba nic nie wiem Pytanie do was czy to ma ręce i nogi? Czy nie zabrać jednego wyciągu z łazienki i dorzucić w przedsionek? Z góry dziękuję za pomoc Edytowane 5 Kwietnia 2016 przez Slyder Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pecet0 05.04.2016 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2016 nawiewy: parter: salon 2x75mm pokój 1x75mm poddasze: pokój 1x75mm pokój 1x75mm sypialnia małżeńska 2x75mm wywiewy: kuchnia 2x75mm łazienka 3x75mm wc 1x75mm na poddaszu: łazienka 3x75mm Na parterze jest tylko WC nie ma tam łazienki to pomieszczenie po prawej to kotłownia. Ok czyli cały wyciąg z poddasza 3 rurki przaznaczyć na lazienke, nie zostawiajac nad schodami wyciągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts