oszczednyGrześ 20.10.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Miałem mieć kominek z osobnym dopływem powietrza pod palenisko z zewnątrz. Ponieważ zmieniły mi się plany, kominka nie ma, a kanał dopływowy połączony z kominem z niedoszłego kominka aż na strych wykorzystałem na czerpnię. Na strychu mam reku. Strych ocieplony wełną 25cm. Kanały nawiewne - na strychu rozłożone po podłodze, potem pionowo w ściance działowej i poziomo 2 metry w podłodze potem skrzynka przez strop i tak do dwóch pokoi na parterze. Na poddaszu cztery pokoje. Kanały leżą na OSB i do skrzynek przez sufit do pokoi. Kanały greenflex i skrzynki rozdzielcze na strychu nieocieplone. Ja wiem czy można uznać to za strefę ogrzewaną? Na pewno te odcinki 2 m w stropie nad parterem, bo mam wszędzie podłogówkę, ale reszta to raczej nie. kanały i skrzynki powinny być ocieplone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 21.10.2016 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 kanały i skrzynki powinny być ocieplone. Czy wystarczy przykryć wszystko 30cm wełny czy trzeba owijać wełną każdy kanał i każdą skrzynkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.10.2016 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 Czy wystarczy przykryć wszystko 30cm wełny czy trzeba owijać wełną każdy kanał i każdą skrzynkę? Wystarczy jak obłożyć dokładnie wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 21.10.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 A co z kanałami do czerpni i wyrzutni (elastyczne alufleksy)? Oddzielnie owinąć wełną i folią? Ile dać wełny na nie? Instalacja na nieogrzewanym (czerpnia i wyrzutnia też) strychu - całość obłożona min 30cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 21.10.2016 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2016 A co z kanałami do czerpni i wyrzutni (elastyczne alufleksy)? Oddzielnie owinąć wełną i folią? Ile dać wełny na nie? Instalacja na nieogrzewanym (czerpnia i wyrzutnia też) strychu - całość obłożona min 30cm wełny. Zaizolować! Na nawiew jak nie ma uczulenia na wełnę to można dać przewody elastyczne izolowane jak jest to antybakteryjny elastyczny. Jak chcesz się bawić i wprawę masz to zrób na spiro i izoluj. Elastyka na nieogrzewanym poddaszu również polecam dodatkowo obłożyć wełną np.5 cm i na to stretch i się trzyma i nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Norbi89 22.10.2016 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Szybkie pytanka.Czy opłaca się montaż rekuperacji przy 110m2 ?I czy posiadając ogrzewanie gazowe plus kominek ? Jakie wynikają oszczędności z montażu rekuperacji (tzn czego nie robimy w domu przy normalnej wentylacji) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.10.2016 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Szybkie pytanka. Czy opłaca się montaż rekuperacji przy 110m2 ? I czy posiadając ogrzewanie gazowe plus kominek ? Jakie wynikają oszczędności z montażu rekuperacji (tzn czego nie robimy w domu przy normalnej wentylacji) ? Wentylacja mechaniczna z rekuperacją zapewnia nam szczelny budynek z kontrolowanym przepływem powietrza oraz wynikający z tego komfort. Czy są oszczędności... są bo przecież przy wentylacji grawitacyjnej dom w zasadzie jest dziurawy, powietrze lata jak chce nie jesteśmy w stanie tego kontrolować. Przy mechanicznej nie ma przeciągów, uczucia golenia po plecach w łazience zimą, w domu jest przyjemniej. Jednak chyba największą zaletą rekuperacji jest komfort. Ja np. u siebie wentylację mechaniczną z reku dorabiałem i najlepiej czuję i widzę różnicę. Rachunki w moim przypadku spadły jeszcze kiedyś jak grzałem gazem o parę stówek jak dobrze pamiętam 300-500 zł. Mam 100m2. Obecnie wiele razy przy realizacji termomodernizacji robię wm z reku. Gazowe ogrzewanie i kominek przeszkodą nie jest. Ale czy nie lepiej dobrze dom zaizolować i zrobić tanie w instalacji i eksploatacji ogrzewanie elektryczne? Ja jestem fanem tandemów pompa p-p plus podłogówka/grzejniki elektryczne. Rachunki śmiesznie małe a instalacja tania. Przykładowo na dom 110m2 można mieć wentylację w opcji premium, ogrzewanie cwu, ogrzewanie i chłodzenie z pompy ciepła plus elektryczne grzejniki/podłogówkę spokojnie od 30 tys zł. a nawet i mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 22.10.2016 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Czy przewody elastyczne z pvc (druciaki ale zamiast aluminium tworzywa sztuczne) w strefie ogrzewanej należy izolować tak jak aluflexy?Jak sztywne są przewody peflex? Dadzą się trochę rozpłaszczyć co by zmniejszyć wysokość, a zwiększyć szerokość? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 22.10.2016 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 peflex zielone - raczej nie spłaszczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.10.2016 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Czy przewody elastyczne z pvc (druciaki ale zamiast aluminium tworzywa sztuczne) w strefie ogrzewanej należy izolować tak jak aluflexy? Jak sztywne są przewody peflex? Dadzą się trochę rozpłaszczyć co by zmniejszyć wysokość, a zwiększyć szerokość? Co chcesz osiągnąć? Pe flex nie da się spłaszczyć. Ale są przewody płaskie bądź flexy o przekroju 50 mm. Tyle że wiadomo wtedy trzeba dać ich więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 22.10.2016 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Mam drewniany strop. Do krokwi stropu parteru przybite są łaty, a do nich przykręcone regipsy. Wzdłuż krokwi mogę układać kanały jak chcę. Gorzej w poprzek krokwi. Licząc łatę i regips jest nie więcej niż 50mm. Wiem, że są kanały 50 ale musiałbym dokupić dodatkowe 100m kanałów + kupę innego osprzętu i niestety robią się duże koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.10.2016 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Mam drewniany strop. Do krokwi stropu parteru przybite są łaty, a do nich przykręcone regipsy. Wzdłuż krokwi mogę układać kanały jak chcę. Gorzej w poprzek krokwi. Licząc łatę i regips jest nie więcej niż 50mm. Wiem, że są kanały 50 ale musiałbym dokupić dodatkowe 100m kanałów + kupę innego osprzętu i niestety robią się duże koszty. Moment zatem co masz? Flexy 75mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Terminus 22.10.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Jeszcze nic nie mam. Dopiero planuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.10.2016 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2016 Jeszcze nic nie mam. Dopiero planuję To całe szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanik99 25.10.2016 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2016 Witam prosze o odpowiedz na kilka pytan 1. Gdzie naljepiej lokalizowac reku. Na parterze w pralni czy np na nieogrzewanym strychu. 2. Jezeli na parterze to gdzie wpiac sie z czerpnia. Prosto przez sciane na metrowyn przewodzie czy przejsc ogrzewanymi pomieszczeniami na tylna sciane domu. A moze wyjsc na strych i wyjsc przez sciane lukarny. 3. Jak system prowadzenia fleksow do pomieszczen parteru przyjac jezeli na jego stropie ma byc tylko 4 cm styropianu i 6cm wylewki. W calym domu dodatkowo podlogowka wodna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oloksyk 26.10.2016 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Czy przed samym reku od czerpni i za reku daje się przepustnice na rurach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 26.10.2016 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Czy przed samym reku od czerpni i za reku daje się przepustnice na rurach? nie nie daje się. A ktoś chce dawać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 26.10.2016 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Witam prosze o odpowiedz na kilka pytan 1. Gdzie naljepiej lokalizowac reku. Na parterze w pralni czy np na nieogrzewanym strychu. 2. Jezeli na parterze to gdzie wpiac sie z czerpnia. Prosto przez sciane na metrowyn przewodzie czy przejsc ogrzewanymi pomieszczeniami na tylna sciane domu. A moze wyjsc na strych i wyjsc przez sciane lukarny. 3. Jak system prowadzenia fleksow do pomieszczen parteru przyjac jezeli na jego stropie ma byc tylko 4 cm styropianu i 6cm wylewki. W calym domu dodatkowo podlogowka wodna Reku nie powinien pracować w tempetaturze poniżej 5'C. Nie chcemy dopuścić do zamarznięcia skroplin. Kolejna sprawa to wiadomo, że odzysk też będzie mniejszy. Na strychu reku postawić można ale np. wydzielić jakąś część i doizolować. Lub zrobić/posiadać "ubranko" na reku. Względnie kabel samoregulujący. Czerpnie najlepiej dać od północy. Co do rozejścia się z podłogówką i przewodami jak się dobrze zaplanuje można wszystko upchać, wiem bo różne problemy się rozwiązywało. Np. rurki 50mm, przechodzenie w narożach, rozplanowanie wentylacji z podłogówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romanik99 26.10.2016 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Odnosnie lokalizacji czerpni nie pytalem z ktorej strony ja robic bo wiem ze od polnocy tylko o to czy wychodzic od razu na krotko na zewnatrz czy wydluzac kanal np po to zeby powietrze sie lekko przelamalo. Czyli przy lokalizacji reku na parterze np wydluzenie kanalu z 1m do 15 wyprowadzenie kanalu na strych i tam przebicie sie na zewnatrz. A jezeli chodzi o rury 75mm w posadzce przy 4cm styro i 6 wylewki i podlogowce to ciezko to widze zeby wszystko ekstra poupychac. Bardziej mnie interesuje zeby mnie ktos z praktykow nakierowal jak to zrobic zeby bylo najlepiej a nie tylko zeby bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 26.10.2016 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2016 Odnosnie lokalizacji czerpni nie pytalem z ktorej strony ja robic bo wiem ze od polnocy tylko o to czy wychodzic od razu na krotko na zewnatrz czy wydluzac kanal np po to zeby powietrze sie lekko przelamalo. Czyli przy lokalizacji reku na parterze np wydluzenie kanalu z 1m do 15 wyprowadzenie kanalu na strych i tam przebicie sie na zewnatrz. A jezeli chodzi o rury 75mm w posadzce przy 4cm styro i 6 wylewki i podlogowce to ciezko to widze zeby wszystko ekstra poupychac. Bardziej mnie interesuje zeby mnie ktos z praktykow nakierowal jak to zrobic zeby bylo najlepiej a nie tylko zeby bylo wydaje mi sie ze jedynym rozwiązaniem są rury 50mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts