df950 04.11.2017 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Proszę o poradę jakim przewodem połączyć rekuperator z czerpnią i wyrzutnią. Potrzebują coś dobrego, izolowanego i najlepiej elastycznego. Średnica 200mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 05.11.2017 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 (edytowane) Kriss7, z tego co wyczytałam w tym wątku, to nie zaleca się robienia wywiewów w korytarzach/ holach/przedpokojach, gdyż zaburza to wywiewy w łazienkach. Zdania, co dać w garderobie są podzielone, ale u Ciebie na poddaszu zostawiłabym chyba ten wywiew, który obsługiwałby główną sypialnię.Co do spiżarni nie jestem pewna, ale u siebie skłaniam się bardziej do niedużego nawiewu (suche powietrze bez zapachów).A czy coś planujesz w wiatrołapie i pomieszczeniu technicznym (węzeł cieplny) czy po prostu bardzo często będą otwierane drzwi? Edytowane 5 Listopada 2017 przez moniss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 05.11.2017 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Kriss7, z tego co wyczytałam w tym wątku, to nie zaleca się robienia wywiewów w korytarzach/ holach/przedpokojach, gdyż zaburza to wywiewy w łazienkach. Zdania co dać w garderobie są podzielone, ale u Ciebie na poddaszu zostawiłabym ten wywiew, który obsługiwałby główną sypialnię. Co do spiżarni nie jestem pewna, ale u siebie skłaniam się bardziej do niedużego nawiewu (tylko po to, aby był ruch powietrza). A co będzie w wiatrołapie i pomieszczeniu technicznym (węzeł cieplny)? Dzieki za odpowiedz. W pomieszczeniu gospodarczym bedzie oczywiście zbiornik cwu i pompa ciepła (bedzie pc pw). W wiatrołapie szafa i to tyle. Czy w wiatrołapie tez nalezałoby dorzucic wywiew (kłóci sie to faktycznie z tym co piszą ludzie w tym wątku)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniss 05.11.2017 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Dzieki za odpowiedz. W pomieszczeniu gospodarczym bedzie oczywiście zbiornik cwu i pompa ciepła (bedzie pc pw). W wiatrołapie szafa i to tyle. Czy w wiatrołapie tez nalezałoby dorzucic wywiew (kłóci sie to faktycznie z tym co piszą ludzie w tym wątku)? Z tego co czytałam, to zdania są podzielone. Niektórzy nic nie tam nie robią, za to często mają drzwi otwierane (jedyne wejście do domu), inni dają nawiew lub wywiew - u tych, którym śmierdzą buty W pomieszczeniu technicznym coś bym jednak dała, pytanie tylko co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kriss7 05.11.2017 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 A może by zrobić faktycznie ten wywiew z wiatrołapu i drzwi z wentylacja do pomieszczenia gospodarczego ? Wtedy bedzie to powietrze jakoś tam krążyc.Ponowie jeszcze moje wcześniejsze pytanie. czy lepiej zrobić rury w podwieszanym suficie (tylko jeden otwór w stropie), czy rozłożyć w warstwie styropianu (ktora bedzie miec 5cm) na stopie i wiercic dla każdego anemostatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siloj 05.11.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 Proszę o poradę jakim przewodem połączyć rekuperator z czerpnią i wyrzutnią. Potrzebują coś dobrego, izolowanego i najlepiej elastycznego. Średnica 200mm. Można np taką rurą: http://allegro.pl/rura-spiro-sonodec-200-mm-dec-termofleks-10-mb-i6491273707.html ma ona co prawda 2,5 cm izolacji z wełny jednak ja osobiście uważam że to za mało i dodatkowo kupiłem wełnę gr 5cm i dociepliłem rurę od czerpni i od wyrzutni na całej długości i z zewnątrz zabezpieczyłem folią aluminiową, tak jak na foto poniżej: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BooM80 08.11.2017 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Przymierzam się do AirPacka Home 300/400h z Thessli. Odległość od czerpni do centrali będzie wynosić ok. 7,5 - 8 m (plus jeden łuk 90 stopni po drodze), natomiast odległość od centrali do wyrzutni to ok. 1,5 - 2 m.Trzy pytanka:1) czy taka różnica w długościach może sprawiać jakieś problemy w prawidłowej pracy wentylacji mechanicznej ?2) czy przy takiej odległości od czerpni do reku warto zamontowanie czerpnię o większej średnicy (fi 250 mm i redukcja do fi 200 mm od razu za czerpnią), czy też wystarczy czerpnia i wyrzutnia fi 200 ?3) czy ktoś już montował czerpnie/wyrzutnie z PE-FLEXA (taką: https://cennik.peflex.pl/static/products/product_59d37cc8af65a.jpg) ? Na zdjęciu wygląda w miarę ok (m.in. ma okapnik), ale jak się sprawdza w codziennym użytkowaniu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 08.11.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Proszę o poradę jakim przewodem połączyć rekuperator z czerpnią i wyrzutnią. Potrzebują coś dobrego, izolowanego i najlepiej elastycznego. Średnica 200mm. Ja planuję dać sztywne ocynkowane spiro i na to dużo wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siloj 08.11.2017 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Przymierzam się do AirPacka Home 300/400h z Thessli. Odległość od czerpni do centrali będzie wynosić ok. 7,5 - 8 m (plus jeden łuk 90 stopni po drodze), natomiast odległość od centrali do wyrzutni to ok. 1,5 - 2 m. Trzy pytanka: 1) czy taka różnica w długościach może sprawiać jakieś problemy w prawidłowej pracy wentylacji mechanicznej ? 2) czy przy takiej odległości od czerpni do reku warto zamontowanie czerpnię o większej średnicy (fi 250 mm i redukcja do fi 200 mm od razu za czerpnią), czy też wystarczy czerpnia i wyrzutnia fi 200 ? 3) czy ktoś już montował czerpnie/wyrzutnie z PE-FLEXA (taką: https://cennik.peflex.pl/static/products/product_59d37cc8af65a.jpg) ? Na zdjęciu wygląda w miarę ok (m.in. ma okapnik), ale jak się sprawdza w codziennym użytkowaniu ? Ja mam podobną czerpnię z DARCO i jest ok jeśli chodzi o wykonanie, montaż i funkcjonalność. http://allegro.pl/czerpnia-scienna-z-daszkiem-cznp-200-chrom-darco-i6918808200.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oloksyk 08.11.2017 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2017 Można np taką rurą: http://allegro.pl/rura-spiro-sonodec-200-mm-dec-termofleks-10-mb-i6491273707.html ma ona co prawda 2,5 cm izolacji z wełny jednak ja osobiście uważam że to za mało i dodatkowo kupiłem wełnę gr 5cm i dociepliłem rurę od czerpni i od wyrzutni na całej długości i z zewnątrz zabezpieczyłem folią aluminiową, tak jak na foto poniżej: Ocieplenie reku to styropian czy styrodur? Jaka grubość? Czym przyklejałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siloj 09.11.2017 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Ocieplenie reku to styropian czy styrodur? Jaka grubość? Czym przyklejałeś? to styrodur gr. 5 cm frezowany. Nic nie przyklejałem, boki przy odprowadzeniach dociąłem tak żeby ciasno weszły na krućce przy reku, a przód i tył też jest wciśnięty, dodatkowo przytrzymuje je góra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuusamo 15.11.2017 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Witam Panów, powoli zabieram się za złożenie do kupy instalacji. Brakuje mi jeszcze rekuperatora. Mój wybór podał na Kinetica 250. Gdzie aktualnie są najlepsze ceny na tę jednostkę? W Domwencie coś koło 4300, u innych około stówkę taniej....może ktoś ma namiar na jakąś promocję? Będę zobowiązany za poradę. Dzięki. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 15.11.2017 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Witam Panów, powoli zabieram się za złożenie do kupy instalacji. Brakuje mi jeszcze rekuperatora. Mój wybór podał na Kinetica 250. Gdzie aktualnie są najlepsze ceny na tę jednostkę? W Domwencie coś koło 4300, u innych około stówkę taniej....może ktoś ma namiar na jakąś promocję? Będę zobowiązany za poradę. Dzięki. Piotr http://instalszop.pl/do/item/KineticB/Centrala-rekuperacyjna-Vent-Axia-Kinetic-B Taniej nie znalazłem;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuusamo 15.11.2017 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Też planuję zrobić wywiew z pomieszczenia gospodarczo-pralniczo-suszarniczego, który to będzie zaciągał powietrze z niewielkiego wiatrołapu 4,7m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doris13 15.11.2017 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2017 Też planuję zrobić wywiew z pomieszczenia gospodarczo-pralniczo-suszarniczego, który to będzie zaciągał powietrze z niewielkiego wiatrołapu 4,7m2. pięknie pranie schnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 17.11.2017 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Jak grubo powinny być ocieplone rury 200 od czerpni i do wyrzutni, żeby współczynnik izolacji był na podobnym poziomie co 15 cm grafitu? Powierzchnia rury jest mniejsza od powierzchni ocieplenia i pakowanie 15 cm wełny wygląda mi na przesadę. Jak grubo ocieplacie? Na początek chcę dać 5 cm wełny z aluminium ale zastanawiam się też nad 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyssoki 17.11.2017 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Mam kanały PE-FLEX na stropodachu, który właśnie został przykryty styropianem i membraną EPDM. Od początku października wszystkie anemostaty jak i końcówki kanałów miałem zatkane, żeby się nie brudziły podczas kucia itp. Przez zimę nic nie będzie robione. Czy lepiej odetkać kanały, żeby tam powietrze wchodziło, czy lepiej zostawić tak jak jest teraz? Czy kondensacja pary wodnej prędzej wystąpi w takich zamkniętych kanałach czy w otwartych? Dom na razie bez okien, nieogrzewany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrus_pan16 19.11.2017 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2017 (edytowane) Witam, Powoli przymierzam się do wykonania rekuperacji. Mam takie projekt jak w załączniku. W związku z tym mam parę pytań: czy kanały 80mm mogę zastąpić kanałami 100mm z giętkich rur spiro ocieplonych wełną? Czy warto robić tłumiki jak na załączonym projekcie? Większe zdjęcia: https://imgur.com/a/CIjrm Edytowane 19 Listopada 2017 przez piotrus_pan16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cardano8 21.11.2017 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Witam Panowie, Czytam wszelkie tematy, związane z WM, niemniej mam ciągle mętlik. Dom z użytkowym poddaszem: https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-lukrecji-5-t-m95b218da75a6d Centrala w pomieszczeniu gospodarczym. Jeśli zdecydowałbym się na WM, to zrobił bym to sam. Z racji wyższych kosztów nie chcę podwieszanych sufitów. Rozprowadzenie rur wentylacyjnych, na poddaszu to strychem, ale jak na parterze to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.11.2017 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2017 Po podlodze piętra, w warstwie izolacji. Kanaly prostokątne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts