Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ty chyba piszesz o czym innym a ja o czym innym. Pytanie było, czy to, że kanały wywiewne są dużo krótsze od nawiewnych. Nie będzie powodować problemów. Natomiast Ty raczej piszesz o tym, że przepływy na poszczególnych anemostatach najlepiej reguluje się długościami kanałów.

Rzeczywiście, mój faul, przepraszam. Przeskanowałem zamiast przeczytać i taki rezultat. :/

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzień dobry,

mam pytanie - przymierzam się do wykonania wentylacji mechanicznej z reku. Niestety aktualne ceny rynkowe zabijają mój zapał do zlecenie wykonania instalacji firmie zewnętrznej i będę musiał chyba zrobić ją samemu. Oczywiście zanim przeczytam cały wątek minie trochę czasu ale może ktoś kto ma kompedium wiedzy odnośnie tego tematu w głowie, podpowie mi komu zlecić sam projekt, gdzie kupić odpowiednie materiały i na co ogólnie zwracać uwagę?

Reku prawdopodobnie wybiorę sam, jednak z powyższym mam problem.

Jestem w kontakcie z firmą Termokontrol , którą też znalazłem dzięki FM, odnośnie projektu i materiałów instalacyjnych jednak mimo wszystko liczę na wszelkie podpowiedzi.

Pozdrawiam

Właśnie, że nie o tym samym. Jeżeli będą 2 pokoje, jeden blisko, a drugi dalej od rekuperatora, to aby w obydwu zapewnić taki sam nawiew, to najlepiej jest to właśnie zrobić poprzez odpowiednie długości i zakręty na kanałach. Natomiast tego, że wyciągi do łazienki i kuchni maja po 3 m, a nawiewy do pokoi po 6m nie ma sensu równoważyć zwiększaniem oporów na wywiewie. Opory miedzy wywiewem i nawiewem i tak będą się zmieniać choćby ze względu na filtry i to reguluje się poprzez zmianę obrotów wentylatorów.

To tak nie działa. Jeśli masz taką samą ilość punktów wywiewnych i nawiewnych i masz to mądrze rozmieszczone w domu to nie ma znaczenia długość kanałów. Ktoś kiedyś wymyślił tę teorię o tym, że kanały muszą być tej samej długości i wszyscy zaczęli to powtarzać, a to nieprawda. Jeśli masz dobrze rozłożone punkty wyciągające to one będą wspomagać te najdalej położone punkty nawiewające, bo przecież podciśnienia w pokoju miał nie będziesz. Ciśnienie samo dąży do wyrównania między pomieszczeniami. Poza tym, masz po drodze skrzynki rozdzielcze, które są skrzynkami rozprężnymi, tam ciśnienie na tyle spada (bo zwiększa się lokalnie objętość - równanie Clapeyrona), że za skrzynkami przepływ już jest taki sam do wszystkich anemostatów. Różnica może wynikać jedynie z temperatury, która wpływa na ciśnienie (to samo równanie Clapeyrona) i tu rzeczywiście może mieć jakieś małe znaczenie długość kanałów. Ale to tylko przy bardzo dużych różnicach i tylko kiedy te kanały są źle izolowane.

Jesteś pewien? Bo ja nie - ale ja się nie znam. Proponuję wziąć dwa kanały jeden 10 metrowy drugi 5 i podłączyć do jednej skrzynki. Potem zmierzyć to co wylatuje z każdego z nich.

Nie trzeba się znać, wystarczy obserwować i wyciągać wnioski. U mnie jest wiele kanałów o różnych długościach. Są takie po 5m i takie po 15. Nie zauważam znaczącej różnicy w wilgotności, czy poziomie CO2, czyli ilość powietrza musi być podobna.

Pewnie na tym krótszym jest mniejszy opór. U mnie pierwszy anemostat jest jakieś 3 metry od rekuperatora (100 mm) dalej około 2m jest 1 anemostat rura 63 mm i najdłuższe około 6m są 2 anemostaty po 2 kanały 63mm. Przy przepływie 80m3/h jeśli otworzę calkiem ten pierwsz to na pozostałych prawie nie czuć nadmuchu. Dopiero przystanie kanału pierwszego i zostawienie w nim dziury około 5 cm średnicy rozwiązało problem słabego nadmuchu w sypialniach. CO2 i wilgotność wyrównują się przez otwarte drzwi.

Z powodu oporów na kanale. Podobnie będziesz miał z wodą. Do trójnika podłącz jeden wąż 5 metrowy a drugi 15 i zobacz którym szybciej napełnisz 10 litrowe wiadro.

To bardzo dobry przykład.

Oba napełnią tak samo. Mówimy o wężach, w których już jest woda pod pewnym ciśnieniem.

Tak samo w kanałach końcowych, czyli za skrzynkami rozdzielającymi (nie mówię o rurach wychodzących z i do rekuperatora) jest bardzo porównywalne ciśnienie. Różnice mogą być w temperaturze tego powietrza i dlatego ktoś może po przyłożeniu dłoni czuć różnicę.

To bardzo dobry przykład.

Oba napełnią tak samo. Mówimy o wężach, w których już jest woda pod pewnym ciśnieniem.

Tak samo w kanałach końcowych, czyli za skrzynkami rozdzielającymi (nie mówię o rurach wychodzących z i do rekuperatora) jest bardzo porównywalne ciśnienie. Różnice mogą być w temperaturze tego powietrza i dlatego ktoś może po przyłożeniu dłoni czuć różnicę.

Zadziwiasz mnie ale jeśli tak uważasz to OK

Obdzwoniłem kilku kominiarzy w okolicy. Jednogłośnie wszyscy mówią: "gaz w pomieszczeniu = wentylacja grawitacyjna" Stąd mój pomysł oddzielenia kotłowni. 8m2 będzie zachowane, wysokość zgodna + szczelne drzwi. Moje pytanie czy w takim pomieszczeniu potrzebne okno ? Poniżej dodaję zdjęcie aktualnej propozycji

https://zapodaj.net/0f2158e74f7d7.png.html

Policzyłem prędkości i w przypadku tessli green 400 mamy przewód nawiewowy 200cm średnicy

przy maksymalny przepływie prędkość 3,5 m/s. Nie za mało ?

Centrala 300-400 i tylko 7x peflex?

Minimum to 10x, a najlepiej daj 12x.

Zdecydowanie za mała suma pól przekroju nawiewów i wywiewów!

pole przekroju rury peflex 75cm a zasilania 200cm co daje proporcję 1 do 10. Czy 10 rur to najbardziej optymalna opcja aby nie zmniejszać zbytnio prędkości ?

Czy jeżeli zastosuję 10 nawiewów do 9 wywiewów to wyrównam nieco opory ? Czy powinienem liczyć opory wszystkich rur i je sumować ? czy tylko najdalej oddalonej ?

Witam, mam nowy dom SSO. Przyszedł gość zainstalować rekuperacje I na piętrze walnal taka gruba rurę która ma z 10cm a ja mam mieć tam ogrzewanie podłogowe a miejsca do dolnej krawędzi okien (drzwi balkonowych) mam 12cm czyli musi się zmieścić styropian, ogrzewanie podłogowe i chce to mieć wszystko w wylewce. Ja się kompletnie na tym nie znam, myślałem, że gość takie rzeczy przewiduje (miał projekt, informacje nt ogrzewania podłogowego) ale mniejsza o to. Co teraz zrobić? Zmienić rury na jakie grube żeby mi się to wszystko pomiescilo w tych 12cm? Takie 50mm? Coś mi ktoś wspomniał o płaskich prostokątnych, że takie można użyć , ale ten mój rekuperator mówi, że "takie to on robi jak ktoś jest zdesperowany raz na 20 domów". A może trzeba te rury puścić pod sufitem na parterze bo też widziałem na YouTube takie rozwiązanie? Doradzi ktoś proszę?? Pozdrawiam.

Co teraz zrobić podpowie ci tak naprawdę Twoja kieszeń, masz 3 rozwiązania:

- wymienić system na prostokątny/owalny

- wymienić system na 50 mm

- zamontować to co jest pod stropem i pogodzić się z niższym parterem (dochodzi koszt sufitów)

Jakby nie patrzeć, w pierwszej kolejności zmienił bym instalatora.

Bo to, że zainstalował system, który nie pasuje do projektu może być dopiero początkiem problemów z Twoją wentylacją.

Masz kocioł na paliwa stałe, że potrzebujesz komina?

Poczytaj o kotłach gazowych tupu C.

Nie masz komina = zbędny jest ci kominiarz.

Gadaj ze swoim kierownikiem budowy, on przynajmniej ma uprawnienia.

Kominiarz to tylko taki brudny Pan ubrany na czarno, bez szkoły i papierów.

Wiem, że nie muszę mieć komina jednak buduje komin systemowy jakbym przypadkiem miał palić peletem. Tymże kominem mam zamiar poprowadzić również wyrzutnię z rekuperacji