Endrju111 04.03.2022 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2022 (edytowane) Zakładam że te fi 63 to jakiś uniflex. A więc przy króćcu fi 100 i wydatku 250m3/h masz prędkość 8.842m/s, po podzieleniu na 6 rur o średnicy wewnętrznej 54mm, będziesz miał prędkość w okolicy 4m/s z hakiem więc w normie, choć przy takim wydatku już może być słychać powietrze (na logikę 250m3/h to na 6 kanałach po 41,6 na każdy), poza tym centrala nie pracuje cały czas na max. Edytowane 4 Marca 2022 przez Endrju111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 04.03.2022 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2022 Właśnie nie będzie chodzić na maksa, standardowo 60 m3 w porywach 180.. czy to ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endrju111 04.03.2022 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2022 Powietrze lecące z prędkością 3m/s będzie ciche, powyżej 5m/s może już gwizdać, choć nieco zależy od samego anemostatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacogi 05.03.2022 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2022 czyli jednak poszukać czegoś z króćcami fi 125? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endrju111 05.03.2022 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2022 Nie koniecznie, kanały główne nie są bezpośrednio otwarte do domu, więc nie będą hałasować, a więc powietrze może w nich lecieć szybciej, mniej więcej od 7-9m/s (zależnie od rodzaju kanału) opory będą rosnąć coraz szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar2ro 07.06.2022 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Witam.Kanały od centrali do skrzynek rozdzielczych mogę przykryć tylko 3 cm celulozy plus osb 18 mm , mogę ewentualne zrobić "schodek"na poddaszu i wówczas moge dosypać 10 cm i więcej.Kanały długości około 2 ,5 m2 opcja to przeniesienie rekuperatora w pobliże skrzynek wowczas wydłuży mi sie kanał z czerpni do reku do około 7 m a bede go mógł zasypać celuloza o grubosci 5- 6 cm plus płyta , no ewentualnie znowu ten schodek i wiecej ocieplenia,Proszę o poradę co najlepiej zrobić aby było dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 07.06.2022 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2022 Od centrali do skrzynek to minimum 10cm izolacji. Więc masz już odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar2ro 08.06.2022 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2022 Kanaly jak najkrótsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makow11 24.06.2022 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2022 (edytowane) Kanały wentylacyjne planuję poprowadzić w ścianach, dlatego nie będzie anemostatów tylko kratki wentylacyjne. Chcę ograniczyć wentylację w pomieszczeniach nieużywanych nocą lub dniem zamykając żaluzje w kratkach. Nie potrafię znaleźć w informacji na temat jakiegoś producenta produkującego kratki wentylacyjne z żaluzjami otwieranymi/zamykanymi elektrycznie widzę tylko zamykane za pomocą sznurka. Będę wdzięczny za informacje. Edytowane 24 Czerwca 2022 przez makow11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Endrju111 29.06.2022 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2022 Robiąc sterowanie łatwiej zamykać odpowiednie kanały na rozdzielaczu niż ciągnąć sterowanie do kratek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 29.06.2022 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2022 Dokładnie, wtedy można zastosować przepustnicę z siłownikiem. Nawet jeśli będzie jakaś nieszczelność to nie będzie szumu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dymek153 29.07.2022 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2022 Mam pytanko czy czerpnia może być od razu za ścianą rekuperatora ? Czy lepiej wydłużyć i dać na nieocieplonym strychu w izolacji? <---- to raczej nie ma sensu ? :lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hemidall 01.08.2022 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Mam pytanko czy czerpnia może być od razu za ścianą rekuperatora ? Czy lepiej wydłużyć i dać na nieocieplonym strychu w izolacji? <---- to raczej nie ma sensu ? :lol2: o tym gdzie może być czerpnia to po pierwsze decydują przepisy - poszukaj. Warto ją dawać od strony nienasłonecznionej - północ lub wschód Natomiast co do długości rur, na moją logikę, ewentualny niższy spadek ciśnienia (wynikający z krótszej rury) na czerpni względem wyrzutni, jeśli reszta będzie się bilansować, będzie i tak na plus, bo lepiej mieć w domu nadciśnienie niż podciśnienie względem otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 01.08.2022 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 Sprawdźcie sobie najpierw jakie są spadki ciśnienia na rurach 200mm. To jest pomijalne przy rozsądnych długościach, nawet przy większych przepływach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 01.08.2022 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2022 bo lepiej mieć w domu nadciśnienie niż podciśnienie względem otoczenia. W lecie nie ma problemu, ale zimą mogą okna przymarzać, drzwi i dziurka od klucza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dymek153 02.08.2022 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2022 Czerpnia będzie w miejscu nienasłonecznionym w murze fi 250 i przejście na 200 około 1-1.5mb do reku. Wyrzutnię chciałbym dać na szczycie około 10mb nie mam okien i sąsiada chciałbym uniknąć hałasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 13.08.2022 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 Czy ciężko jest zrobić rozprowadzenie kanałów i montaż rekuperacji po wykonanych suficie podwieszanym? Rury od kanałów mogą bezpośrednio leżeć na płytach gk czy muszą być podwieszone do wiązarów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 13.08.2022 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2022 Jak masz dostęp od góry to bez problemu. Lepiej je mocować do wiązarów, ewentualne drgania nie będą się przenosić na sufit. Pytanie jaka później izolacja? Napylana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 02.09.2022 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2022 tak, planowana jest celuloza. Tak 35-40cm. Mam skrzynki rozprężne stalowe z rurą 50cm. Kiedy ją docinać przed czy po zamontowaniu? Czy ma być na równo z płytą gk czy trochę wystawać czy być schowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sruba014 05.09.2022 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2022 Cześć dobrzy ludzie. Czy ktoś z was ma zrobione, lub wie jak mogłoby działać ggwc do rekuperacji spięte z dolnym źródłem pc? Mamy u siebie gruntówkę i w największe mrozy nasze ggwc miał temp około 2, 3* gdy na dworze było -24. Myślę czy by nie przedłużyć pętli z PC wpiąć chłodnicę jakąś i nie dogrzewać tak powietrza na czerpni zimą. Dopiero się biorę za rekuperację u nas w domu i stąd pomysł. Główne założenie ma być takie, że ma być nie drogo i własnymi siłami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts