Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zakładam że te fi 63 to jakiś uniflex. A więc przy króćcu fi 100 i wydatku 250m3/h masz prędkość 8.842m/s, po podzieleniu na 6 rur o średnicy wewnętrznej 54mm, będziesz miał prędkość w okolicy 4m/s z hakiem więc w normie, choć przy takim wydatku już może być słychać powietrze (na logikę 250m3/h to na 6 kanałach po 41,6 na każdy), poza tym centrala nie pracuje cały czas na max. Edytowane przez Endrju111

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 months później...
Witam.Kanały od centrali do skrzynek rozdzielczych mogę przykryć tylko 3 cm celulozy plus osb 18 mm , mogę ewentualne zrobić "schodek"na poddaszu i wówczas moge dosypać 10 cm i więcej.Kanały długości około 2 ,5 m2 opcja to przeniesienie rekuperatora w pobliże skrzynek wowczas wydłuży mi sie kanał z czerpni do reku do około 7 m a bede go mógł zasypać celuloza o grubosci 5- 6 cm plus płyta , no ewentualnie znowu ten schodek i wiecej ocieplenia,Proszę o poradę co najlepiej zrobić aby było dobrze

• 3 weeks później...

Kanały wentylacyjne planuję poprowadzić w ścianach, dlatego nie będzie anemostatów tylko kratki wentylacyjne. Chcę ograniczyć wentylację w pomieszczeniach nieużywanych nocą lub dniem zamykając żaluzje w kratkach.

Nie potrafię znaleźć w informacji na temat jakiegoś producenta produkującego kratki wentylacyjne z żaluzjami otwieranymi/zamykanymi elektrycznie widzę tylko zamykane za pomocą sznurka. Będę wdzięczny za informacje.

Edytowane przez makow11

• 5 weeks później...
Mam pytanko :) czy czerpnia może być od razu za ścianą rekuperatora ? Czy lepiej wydłużyć i dać na nieocieplonym strychu w izolacji? <---- to raczej nie ma sensu ?

:lol2::lol2:

o tym gdzie może być czerpnia to po pierwsze decydują przepisy - poszukaj.

Warto ją dawać od strony nienasłonecznionej - północ lub wschód

Natomiast co do długości rur, na moją logikę, ewentualny niższy spadek ciśnienia (wynikający z krótszej rury) na czerpni względem wyrzutni, jeśli reszta będzie się bilansować, będzie i tak na plus, bo lepiej mieć w domu nadciśnienie niż podciśnienie względem otoczenia.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Cześć dobrzy ludzie. Czy ktoś z was ma zrobione, lub wie jak mogłoby działać ggwc do rekuperacji spięte z dolnym źródłem pc? Mamy u siebie gruntówkę i w największe mrozy nasze ggwc miał temp około 2, 3* gdy na dworze było -24. Myślę czy by nie przedłużyć pętli z PC wpiąć chłodnicę jakąś i nie dogrzewać tak powietrza na czerpni zimą.

Dopiero się biorę za rekuperację u nas w domu i stąd pomysł. Główne założenie ma być takie, że ma być nie drogo i własnymi siłami