maciek.boru 12.12.2016 00:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Jakieś argumenty można.doswiadczenia! Ja nie jestem znawcą i nie miałem styczności z innymi reku.mam frapola i mogę go polecic. W zasadzie to nie wiem że mam bo działa bez zarzutu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 12.12.2016 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Jakieś argumenty można.doswiadczenia! Ja nie jestem znawcą i nie miałem styczności z innymi reku.mam frapola i mogę go polecic. W zasadzie to nie wiem że mam bo działa bez zarzutu przeciekająca taca, zamarza, problem ze sterownikiem. Jak długo go masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek.boru 12.12.2016 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2016 Mam go dopiero od roku więc może problemy o których piszesz się pojawia.zdaje sobie sprawę że nie jest to sprzęt z górnej półki ale po problemach jakie się pojawiły w domu przez brak wentylacji teraz mogę cieszyć się komfortem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khaos 16.12.2016 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Witam, jestem na etapie zamawiania drzwi wewnętrznych, czy robić podcięcie wentylacyjne w drzwiach do przejścia między częścią mieszkalną a garażem? Drzwi do przejścia wewnętrzne, a z przejścia do garażu szczelne metalowe. Przejście ogrzewane podłogówką. Czy jeśli zrobię podcięcie to przypadkiem nie będzie zaciągało zapachów z garażu podczas otwarcia drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 16.12.2016 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Witam, jestem na etapie zamawiania drzwi wewnętrznych, czy robić podcięcie wentylacyjne w drzwiach do przejścia między częścią mieszkalną a garażem? Drzwi do przejścia wewnętrzne, a z przejścia do garażu szczelne metalowe. Przejście ogrzewane podłogówką. Czy jeśli zrobię podcięcie to przypadkiem nie będzie zaciągało zapachów z garażu podczas otwarcia drzwi. Garaż najlepiej zrobić jako oddzielne pomieszczenie z własną wentylacją, żadne podcięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khaos 16.12.2016 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Garaż najlepiej zrobić jako oddzielne pomieszczenie z własną wentylacją, żadne podcięcia. i takim też jest, chodzi mi o przejście do garażu (śluzę), czy robić w drzwiach wewnętrznych do śluzy podcięcie? poniżej wstawiam rysunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 16.12.2016 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2016 Ja bym wybrał, ładne czyt wewnętrzne ale bez podcięć i możliwie najszczelniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
khaos 17.12.2016 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Ja bym wybrał, ładne czyt wewnętrzne ale bez podcięć i możliwie najszczelniejsze zamówione bez podcięcia. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
besciak 17.12.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Zaczynam budowę domu parterowego o kubaturze ok. 400m3. Planuję umiejscowić rekuperator w nieogrzewanej piwnicy - garażu z trzech stron całkowicie zagłębionym w ziemi. Nad stropem salon. W jaki sposób poprowadzić przewody wyrzutni, wywiewu i nawiewu do góry? Nie wiem czy nie osłabię stropu jeżeli zrobię trzy otwory w stropie > 200mm. Rekuperatora jeszcze nie wybrałem, więc nie wiem jaką średnice będę potrzebował, rozumiem że należy uwzględnić również ocieplenie? Jest możliwość puszczenia tego w ścianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 17.12.2016 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2016 Jeśli planujesz w salonie kominek, który będzie stał np. na wewnętrznej ścianie to będzie tam również komin, więc zrób wtedy komin do kominka z kanałami wentylacyjnymi do poprowadzenia rur i dalej już z górki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 18.12.2016 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Zaczynam budowę domu parterowego o kubaturze ok. 400m3. Planuję umiejscowić rekuperator w nieogrzewanej piwnicy - garażu z trzech stron całkowicie zagłębionym w ziemi. Nad stropem salon. W jaki sposób poprowadzić przewody wyrzutni, wywiewu i nawiewu do góry? Nie wiem czy nie osłabię stropu jeżeli zrobię trzy otwory w stropie > 200mm. Rekuperatora jeszcze nie wybrałem, więc nie wiem jaką średnice będę potrzebował, rozumiem że należy uwzględnić również ocieplenie? Jest możliwość puszczenia tego w ścianie? Ile m2 ile osób w domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
besciak 02.01.2017 01:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 (edytowane) Dom 120m2, 4 osoby. Drugie moje pytania dotyczy umiejscowienia anemostatów. Będę miał wysoki salon o wysokości ok. 4 m, 40m2, z kominkiem i otwartą na niego kuchnie, ale o wysokości 2,6m. Gdzie umiejscowić nawiewy i wywiewy? Edytowane 5 Stycznia 2017 przez besciak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 08.01.2017 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Witam wszystkich, Mam od 7 lat rekuperator Bartosza. Stoi na nieogrzewanym, ale zaizolowanym poddaszu. Firma która to instalowałą zrobiła to tak, zeby się nie narobic Wiec mam trochę zastrzeżeń i po mału przymierzam się do tego żeby zrobić to po swojemu. Mam pare pytań. 1. W Barotoszu wentylatory nie są integralną częścią rekuperatora. Są doczepione do końcówek wymiennika. U mnie bezpośrednio. Czy wentylator możę być przeniesiony np 1-2m od centrali? Pomogłoby mi to lepiej zorganizować rury plus zamknąć wentylatory w łątwo dostępnym miejscu dodatkowo zaizolowanym czyms dzwiekoizolacyjnym, mimo wszystko je słychać. Raz na pare lat trzeba im też wymienić łożyska bo się zacierają i robią mega głosne. W tej chwili odpięcie wentylatorów to jakś ekwilibrystyka. Wolalbym mieć filtry i wentylator pod ręką w łatwo dostępnym miejscu ale ze wzgledu na ciasność pomieszczenia musiały by być własnie ~2m od centrali. 2. Tu i uwdzie mozna przczytać o brudzeniu się wymiennika. Mam wrazenie, ze rekuperator miał zdecydowanie lepsza sprawność na poczatku, wiec może coś jest na rzeczy. Jakbym przeniósł wentylatory o trochę to przeorganizował móglbym go wymyć lub chociaż obejrzeć. 3. Wyrzutnie mam naścienna. Mimo filtrów wywiewane powietrze brudzi mi ściane, tak że musze raz na rok ją myć. Czy są jakieś patnenty na wyrzutnie na dachu, coś koloru dachówki naturalnej (ceglastej?) pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinollosso 08.01.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Są jakieś przeciwskazania do wykonanie odcinka między czerpnią a reku kanałem elastycznym izolowanym typu flex? jakieś wady w stosunku do rur sztywnych spiro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 08.01.2017 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2017 Są jakieś przeciwskazania do wykonanie odcinka między czerpnią a reku kanałem elastycznym izolowanym typu flex? jakieś wady w stosunku do rur sztywnych spiro? Nie. Ale do wyboru masz 2 kanały. 1. elastyczny antybakteryjny oraz zwykły. Pisałem już o tym, że był przypadek uczulenia na wełnę. Czy kanał tutaj winił ...? Nie wiem tak stwierdzono. Zatem antybakteryjny jest bez perforacji a zwykły nie. Aha, i zwykle takiego elastyka i tak trzeba doizolować jak idą przez duże różnice temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinollosso 09.01.2017 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Nie. Ale do wyboru masz 2 kanały. 1. elastyczny antybakteryjny oraz zwykły. Pisałem już o tym, że był przypadek uczulenia na wełnę. Czy kanał tutaj winił ...? Nie wiem tak stwierdzono. Zatem antybakteryjny jest bez perforacji a zwykły nie. Aha, i zwykle takiego elastyka i tak trzeba doizolować jak idą przez duże różnice temperatur. antybakteryjny miałeś na myśli PE-flexa? bo tych alu nigdzie nie widziałem z powłoką antybakteryjną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.01.2017 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 antybakteryjny miałeś na myśli PE-flexa? bo tych alu nigdzie nie widziałem z powłoką antybakteryjną. Nie, elastyczny antybakteryjny. Z takich często korzystam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzeho 09.01.2017 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 A czy ktoś może polecić jakis reku podwieszany? Mam ok 350mm miejsca na wysokość pod sufitem. Wydajność ok 300 m3/h. Zależy mi na cichej pracy zwłaszcza i jakimś niskim biegu ok 25/30% wydajności katalogowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 09.01.2017 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 A czy ktoś może polecić jakis reku podwieszany? Mam ok 350mm miejsca na wysokość pod sufitem. Wydajność ok 300 m3/h. Zależy mi na cichej pracy zwłaszcza i jakimś niskim biegu ok 25/30% wydajności katalogowej. Jaki budżet masz na centralę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzeho 09.01.2017 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2017 Ok 7-8 tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts