oszczednyGrześ 13.01.2017 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 4 osoby, reku jak tylko starczy kasy to AirPack, a jak nie to onyx , na początku był w planach piec zagazowujący, w tej chili bliższy jestem PC -p, bo kablami chyba nie dam rady ogrzać budynku ze względu na koszty (zbyt duże zapotrzebowanie na ciepło) ,pomieszczenie (kotłownia) będzie wykorzystana na inne cele. W planach również żwirowiec ale to już wspominałem Jestem na etapie stanu surowego więc wiele da sie zmienic Czekam na wskazówki Dobra to szerszy temat jest. Tutaj o wentylacji. Ale napisz przy okazji jak chcesz dom zaizolować (podłoga, ściany, dach). Onyxa nie polecam jeżeli nie ma GWC. Do niego zimą trzeba wrzucić GWC obowiązkowo bo będą z nim problemy zimą. Wystarczy 10 - 20 mb. Żwirowiec... nie mam przekonania ale tym akurat się nigdy nie zajmowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 13.01.2017 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Dobra to szerszy temat jest. Tutaj o wentylacji. Ale napisz przy okazji jak chcesz dom zaizolować (podłoga, ściany, dach). Onyxa nie polecam jeżeli nie ma GWC. Do niego zimą trzeba wrzucić GWC obowiązkowo bo będą z nim problemy zimą. Wystarczy 10 - 20 mb. Żwirowiec... nie mam przekonania ale tym akurat się nigdy nie zajmowałem. Napisałem o piecu min w odpowiedzi dla fotohobby, co do izolacji to sciany to silka 24 cm + 20cm grafit , w podłodze mam 18 cm miejsca, dach to albo piana 20 cm albo wełna i tu 35-40 cm, Gwc bedzie tylko już obok domu, zbieram informacje na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozej1719510336 13.01.2017 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 (edytowane) @oszczednyGrześ: W załączniku 2 rzuty. Ten z oznaczeniami to parter który już istnieje. Dobudowywany będzie fragment po prawej stronie (na prawo od salonu). Kropki to dziury w stropie pod anemostaty, które zrobiłem zawczasu. Terminy w banku goniły więc nie miałem czasu na obliczenia itp. stąd taka liczba. Wszystkie zrobione pod anemostaty 100mm. Do dodania na pewno anemostat w obecnym "przedsionku" (01). Miejsce do możliwego poprowadzenia ciągu rekuperacji oznaczone na żółto. W tym miejscu mam schody do piwnicy. Jest również dziura w stropie na poddasze. Z info, które mogą się przydać. Dom 100% podłogówki. 1 poziom 77,6 m^2 (wys. 245cm) 2 poziom 71,5 m^2 (wys. 255 cm) W tym miejscy pytanie. kotłownie i garaż zostawic z grawitacyjną wentylacją czy wpiąć do rekuperacji? Pomieszczenia nie ogrzewane. Pierwsze pomieszczenie ze schodów do piwnicy to biuro o wielkości analogicznej do pomieszczenie 06 z parteru. Je będę też chciał wpiąć do rekuperacji. Jak ma się instalacja rekuperacji do szczelności budynku? To obowiązkowy warunek? Edytowane 13 Stycznia 2017 przez Mozej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 13.01.2017 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Czy znajdzie się osoba na forum aby mi poprawiła projekt tak aby był przygotowany do samodzielnego wykonania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 13.01.2017 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Czy znajdzie się osoba na forum aby mi poprawiła projekt tak aby był przygotowany do samodzielnego wykonania ? Znajdzie się. Możesz poczekać do niedzieli to prześlę Ci co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 13.01.2017 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 @oszczednyGrześ: W załączniku 2 rzuty. Ten z oznaczeniami to parter który już istnieje. Dobudowywany będzie fragment po prawej stronie (na prawo od salonu). Kropki to dziury w stropie pod anemostaty, które zrobiłem zawczasu. Terminy w banku goniły więc nie miałem czasu na obliczenia itp. stąd taka liczba. Wszystkie zrobione pod anemostaty 100mm. Do dodania na pewno anemostat w obecnym "przedsionku" (01). Miejsce do możliwego poprowadzenia ciągu rekuperacji oznaczone na żółto. W tym miejscu mam schody do piwnicy. Jest również dziura w stropie na poddasze. Z info, które mogą się przydać. Dom 100% podłogówki. 1 poziom 77,6 m^2 (wys. 245cm) 2 poziom 71,5 m^2 (wys. 255 cm) W tym miejscy pytanie. kotłownie i garaż zostawic z grawitacyjną wentylacją czy wpiąć do rekuperacji? Pomieszczenia nie ogrzewane. Pierwsze pomieszczenie ze schodów do piwnicy to biuro o wielkości analogicznej do pomieszczenie 06 z parteru. Je będę też chciał wpiąć do rekuperacji. Jak ma się instalacja rekuperacji do szczelności budynku? To obowiązkowy warunek? [ATTACH=CONFIG]378420[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]378421[/ATTACH] Odpiszę w weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 13.01.2017 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2017 Znajdzie się. Możesz poczekać do niedzieli to prześlę Ci co i jak. ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mozej1719510336 14.01.2017 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2017 Odpiszę w weekend. Ok, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 15.01.2017 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Cześć, Czy ktoś z Was stosuje osobny wyciąg do okapu? Planuję takowy zrobić aby zminimalizować zanieczyszczenie rekuperatora. Ale jak w takiej sytuacji rozwiązać dodatkowy wlot powietrza aby unikać efektu podcisnienia i przeciągu? Może jakiś wlot powietrza tuż nad kuchenką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.01.2017 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Pochłaniacz z filtrem i tyle. Dodatkowy wlot w kuchni i wyrzut z okapu rozwala cały sens WM z reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 15.01.2017 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Tak chyba nie do końca rozwala sens WM z reku. Pochłaniacz z filtrem mam obecnie w mieszkaniu i jest to rozwiązanie dość mało wydajne i średnio daje efekty jeśli chodzi o pochłanianie zapachu. Myślę nad okapem bez wentylatora, a wentylator niskoobrotowy o większej średnicy umieścić w kanale wylotowym. Dzięki temu będzie mniejszy hałas. Gdyby dołożyć do tego wlot powietrza z klapą zwrotną, to rzeczywiście kuchnia byłaby wyłączona niejako z odzysku energii, ale do rekuperatora nie szło by powietrze z kuchni - tzn nie cały czas - tylko wtedy gdy włączę dodatkowy wentylator. Głównie podczas smażenia ryby, itp. Więc tak naprawdę kuchnia byłąby wyłączana tylko na krótko z rekuperatora. Podczas pieczenia, gotowania itp powietrze trafiałoby do rekuperatora. Edytowane 15 Stycznia 2017 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 15.01.2017 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Też uważam, że nie neguje sensu WM. Mieszkamy od ponad roku, i okap z wyrzutem na zew.średnio chodzi ok 30min w ciągu dnia. Podczas pracy rozszczelniamy okno w kuchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 15.01.2017 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 (edytowane) O roszczelnianiu okna też właśnie myślałem, tylko zrobi się w kuchni lekki przeciąg od okna. No i trzeba pamiętać o rozszczelnieniu. Przy wykorzystaniu klapy nawiew otworzy się automatycznie. A jak to wygląda w praktyce z rozszczelnionym oknem? Edytowane 15 Stycznia 2017 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.01.2017 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Cześć, Czy ktoś z Was stosuje osobny wyciąg do okapu? Planuję takowy zrobić aby zminimalizować zanieczyszczenie rekuperatora. Ale jak w takiej sytuacji rozwiązać dodatkowy wlot powietrza aby unikać efektu podcisnienia i przeciągu? Może jakiś wlot powietrza tuż nad kuchenką? O jakim przeciągu mowa.... Czy czasem nie przesadzamy... Przecież dom to nie samolot i zagrożenie dekompresją. Nie przesadzajmy. Ja zwykle robię oddzielny przewód z zaworem zwrotnym tyle że szczelnym i po sprawie. Jak nie to okap z pochłaniaczem. Co do okapów aby były ciche to Vilpe to ciekawe rozwiązanie chociaż ceny też nie małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 15.01.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Czyli osobny kanał wywiewny z zaworem zwrotnym bez kombinowania. Dzięki za odpowiedź. Zawsze lepiej się upewnić wcześniej Jeśli chodzi o przeciagi, to wbrew pozorom może to być problem. Mieszkam teraz w bloku, z wymuszona wentylacją. Kiedy zamknę okna to pomimo domknietych anemostatow w mieszkaniu robi się nieprzyjemne podcisnienie. Każdą malutką szczelina powietrze dostaje się do środka. Różnica ciśnienia bywa tak duża, że drzwi od mieszkania czasem się zasysaja. Jak rozszczelnie okna to robi się przeciąg, zimą bardzo nieprzyjemny. Ze już o swiszczeniu w szczelinach nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 15.01.2017 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 OK, ale pewnie w bloku masz wymuszoną wywiewną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 15.01.2017 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2017 Czyli osobny kanał wywiewny z zaworem zwrotnym bez kombinowania. Dzięki za odpowiedź. Zawsze lepiej się upewnić wcześniej Jeśli chodzi o przeciagi, to wbrew pozorom może to być problem. Mieszkam teraz w bloku, z wymuszona wentylacją. Kiedy zamknę okna to pomimo domknietych anemostatow w mieszkaniu robi się nieprzyjemne podcisnienie. Każdą malutką szczelina powietrze dostaje się do środka. Różnica ciśnienia bywa tak duża, że drzwi od mieszkania czasem się zasysaja. Jak rozszczelnie okna to robi się przeciąg, zimą bardzo nieprzyjemny. Ze już o swiszczeniu w szczelinach nie wspomnę. Jako praktykant instalacji i użytkownik... powiem tak, że nie spotkałem się z tym aby był problem z takim przeciągiem. A rekuperację robimy po to by dom był zimą szczelny i by nie tracić niepotrzebnie energii przez niekontrolowany przepływ powietrza. A w bloku jak jest wymuszona wentylacja wywiewna w oparciu o mocny wentylator to mogą być takie numery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gzeho 16.01.2017 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 No ja onyxa 400 sky nie znam. Mam dreama 400. Generalnie ich nie polecam ale sprawdzę u lepiej zorientowanych w tych centralach. Hej, no i jak, miałeś okazję sprawdzić u "lepiej zorientowanych"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busy_beaver 22.01.2017 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2017 Witam, mam pytanie odnośnie rozprowadzenia kanałów pomiędzy piętrami. Dom piętrowy, ściany silka, strop żelbetowy, sufit podwieszany KG. Poniżej zamieszczam rys. jak chciałbym przejść pomiędzy piętrami (wrysowałem tylko jedną ścieżkę, docelowo dwie - nawiew i wywiew). Jak najlepiej zrobić takie przejście, na jakich komponentach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sztolu 24.01.2017 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2017 hej. polecicie kogoś kto wykona, bądź jest tu ktoś taki i projekt wentylacji mechanicznej? dom parterowy 120m2 po podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts