kaszpir007 29.01.2017 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 (edytowane) Witam ! W nowym domu też chce sam wykonać instalcję WM . Dom 107m2 całkowitej powierzchni. Chce wykonać instalcję na rurach fi 75/63mm. Będa one ukryte pod sufitem podwieszanym (strop drewniany). Razem z projektem domu dostałem schemat i projekt instalcji , ale ona jest wykonana na duużej średnicy rurach i według mnie ma błędy ... Oto projekt: Zmiany jakie chce zrobić: 1. Wywalic wywiew z garderoby. 2. Wywalić wywiew z wiatrołapu a w jego miejsce dać nawiew 3. Wywalić wywiew z wiatrołapu a w jego miejsce dać nawiew 4. Zamontować wywiew w kuchni W salonie są 2 nawiewy , nie widać ich bo salon wysoki i znajdują sę wyżej ... Centrala będzie miała max 300m3/h , ale sądzę że i tak bedzie działać na max 100-150m3. W obecnym domu (165m2) działa normalnie u mnie na około 100-120m3 , a dom większy i 4 osoby. Z tego co pamiętam powinno dawać się jak najmniej wywiewów aby wywiewy były "mocniejsze". Czy zmiany jakie chce zastosować to dobry pomysł ? Czemu stosuje się przy zastosowaniu rur 75/63 kilka doprowadzeń powietrza i na kocu daje się skrzynkę która łączy takie 2-3 rury w jedną skrzynkę zakończoną np. anemostatem fi125. Czemu nie dać jednej rury fi75 i od razu jednego anemostatu fi80 ? Pytam , bo przecież taką rurą spokojnie przepłynie te 40m/3 na godzinę a nawet duuużo więcej ... Więc po co się daje po 2-3 rury obok siebie i łączy się w "jedność" ? Z tego co znalazłem to rura o średnicy wewętrznej fi63 da przepływ 30m/h przy prędkości 2,7m/s i 60m3/h przy predkości 5,3m/s a z tego co pamiętam powinno się projektować instalację pod prędkości 2-5m/s bo wtedy jest niesłyszalna ... Więc po co aż po 2-3 nitki fi75/63 do jednego anemostatu ??? Dzięki Edytowane 29 Stycznia 2017 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.01.2017 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 W wiatrołapie zostaw wywiew.To nie jest "czyste" pomieszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 29.01.2017 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Przy parterówce jak prawidłowo ułożyć warstwy wentylacji i izolacji na stropie?Jesteśmy na strychu licząc od posadzki: Wersja 1:- kanały wentylacji,- legary na grubość docelowej izolacji (30cm)- wszystko wełna- jakieś OSB jako podłoga strychu Wersja 2:- podobnie tylko zamiast wszystko wełna to mix styropian wełna.to znaczy styropian na początek na grubość kanałów. Wersja 3:- powinno być zupełnie inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 29.01.2017 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 (edytowane) Witaj waldinio, Teraz coś widac w tym projekcie, jednak wg mnie / nie zajmuje się wentylacją - czytam tylko to forum / to ten projekt zrobiony jest źle. Wszędzie pisze ze nawiew w czystych, wywiew w brudnych. Zobacz jak jest u Ciebie - Po co wywiew i nawiew w gościnnym ?Po co nawiew w holu na dole? Podobnie na górze o ile dobrze to czytam.W jednym pokoju nawiew w drugim wywiew....Chyba po to aby "usprawiedliwić" tak dużą centrale went, i gdzieś upchać te m3....Moze jednak ktoś z branży Ci jeszcze cos podpowie. Jaka kubatura domu? Edytowane 29 Stycznia 2017 przez bartus01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.01.2017 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 (edytowane) To ponownie daje "projekt" Proszę kliknąc aby powiększyć. Założenia takie: 7 nawiewów , a może i 8 nawiewów bo chyba dałbym jeszcze nawiew w kotłowni (w kotłownie będzie pompa ciepła , no chyba że tam dać wywiew ?) 5 wywiewów , no chyba że 6 jakby była kotłownia ? Do nawiewów rura fi75/63 po jednej sztuce na pomieszczenie , w salonie może zamiast dwóch anemostatów dać jeden ale wtedy dac dwie rury fi75/63 do niego ? Wywiewy. W kuchni myślałem aby dać 2x rurę fi75/53 do jednego anemostatu , bo w kuchni chyba przydałby się mocniejszy wywiew. W innych pomieszczeniach po jednej rurze fi75/63 A co z kotłownią ? Jak ją zakwalifikowac ? (nawiew czy wywiew) ? Takie wyliczenia. Powiedzmy że w kotłowni dajemy nawiew , czyli mamy 8 rur fi75/63.. Jesli nawiew byłby 120m3/h czyli optymlany dla 4 osób , to wychodzi 120/8 czyli 15m3/h z jednej rury. Przy max wydajności 300m3/h mamy okolo 38m3/h z jednej rury fi75/63. Czyli mamy przy wydajności 120m3/h prędkość z jedne rury <2m/s , a przy max centrali - około 3m/s ... Czyli idealnie ... Dobrze liczę ??? Przy wywiewach będzie wyższy przepływ , bo będzie mniej anemostatów , ale może być lekki problem z hałem (przy 300m3/h przy rurach , mamy 60m/3 co przy rurze fi75/63 daje lekko powyżej 5m/s , tyle że taka wydajnośc centrali nie będzie wykorzystywana ..) Obecnie mam w domu WM i działa ona na 30-50% czyli około 100-120m3. Rodzina 4 osobowa. Czy dobrze liczę ? Czy na moim "projekcie" są jakieś błedy i co z tą kotłownią . Jakieś sugestie ? Licze na Waszą pomoc Edytowane 29 Stycznia 2017 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldinio 29.01.2017 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Witaj waldinio, Teraz coś widac w tym projekcie, jednak wg mnie / nie zajmuje się wentylacją - czytam tylko to forum / to ten projekt zrobiony jest źle. Wszędzie pisze ze nawiew w czystych, wywiew w brudnych. Zobacz jak jest u Ciebie - Po co wywiew i nawiew w gościnnym ? Po co nawiew w holu na dole? Podobnie na górze o ile dobrze to czytam.W jednym pokoju nawiew w drugim wywiew.... Chyba po to aby "usprawiedliwić" tak dużą centrale went, i gdzieś upchać te m3....Moze jednak ktoś z branży Ci jeszcze cos podpowie. Jaka kubatura domu? Kubatura to ~850m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz, 29.01.2017 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2017 Czy ktoś mi pomoże gdzie mogę znaleźć dane dotyczące strat ciśnienia skrzynek rozprężnych oraz anemostatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondor80 30.01.2017 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Witam Zleciłem firmie zaprojektowanie systemu rekuperacji i nie wiem czy jest ona dobrze zaprojektowana. Instalacje bede wykonywał sam i pytanie do osób ktore to ogarniają aby lukneli czy dobrze jest to zaprojektowane i wyliczone. Poniżej przedstawiam projekty i dane: Pow. użytkowa : 179m2 Kubatura: 448m3 Bilans nawiewu i wywiewu: 270m3[ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sergiejt 30.01.2017 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Witam,Czy dobrym rozwiązaniem jest skrzynka rozdzielczo-przelotowa, którą chce umieścić na strychu.Skrzynka wyglądała by: np. - wlot fi 200/180mm, rozdzielacz na 4x75mm, wylot na 150 w kierunku dołu, a na dole normalna skrzynka rozdzielcza 5x75mm. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldinio 30.01.2017 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Kubatura to ~850m3 Widzę, ze nikt nie pomoże? Nie chce sie brać za coś gdzie nie mam pewności że to jest dobry projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 30.01.2017 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Widzę, ze nikt nie pomoże? Nie chce sie brać za coś gdzie nie mam pewności że to jest dobry projekt Pomogę ale może jutro bo się tutaj nazbierało pytań a dużo pracy... Jak nie to dzwonić do mnie a podpowiem na szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldinio 30.01.2017 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2017 Pomogę ale może jutro bo się tutaj nazbierało pytań a dużo pracy... Jak nie to dzwonić do mnie a podpowiem na szybko. Dzięki, nie pali się, jeszcze nie bede tego robił ale musze oszacować koszty ile tak naprawde muszę kasy zabudżetować na reku i resztę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz, 31.01.2017 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2017 Jak mam dobrać prawidłowo centrale: na początek 1 Określić strumień objętości powietrza wentylacyjnego. Czyli wg PN-83/B-03430 dla 3 osób kuchnia z płytą elektryczną i dwoma łazienkami jest to 150m3/h2 Określić spadek ciśnienia na najdłuższym odcinku nawiewu, mi wychodzi przy prędkości 3m/s około 100Pa3 Określić pole przekrojów kanałów wentylacyjnych aby wiedzieć jaki powinien być kanał łączący centrale z skrzynką rozdzielczą 204cm24 Czy będzie GWC Czy coś jeszcze powinienem wziąć pod uwagę Będę wdzięczny za wszelki sugestie:D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 01.02.2017 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 (edytowane) Witajcie. Zaraz po zimie ruszamy z remontem piętra i muszę zakupić wszystkie elementy i wiedzieć jak je rozprowadzić. ILOŚĆ OSÓB - 4 ( w tym doje dzieci ) REKUPERATOR - najprawdopodobniej LUNA. KANAŁY - peflex. chciałbym fi50 jeśli jest taka możliwość - PROSZĘ O RADĘ CZY BĘDĄ OK? Przewodów będzie ok. 120mdł. Proszę o informacje czy dobrze rozmieściłem nawiewy, wywiewy, czy ilości kanałów są odpowiednie, średnice anemostatów itp. Słowem czy jeśli taki projekt jak w załączniku zrealizuję czy bedzie ok czy może coś zmienić aby było lepiej, taniej i ciszej? Jeśli poradzicie coś zmienić - dodać itp. to prosiłbym od razu o informację całościową czyli jak na przykład ktoś poradzi aby gdzieś dodać kanał to od razu informację jak wpłynie to na resztę elementów. Acha Okap ma oddzielny kanał wentylacji.. więc niewiem czy w kuchni pasuje ten wywiew na dwa kanały czy lepiej dać jeden nawiew i jeden wywiew? Lub sam nawiew.. niewiem. Pozdrawiam. Edytowane 1 Lutego 2017 przez bt9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.02.2017 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 To ponownie daje "projekt" Proszę kliknąc aby powiększyć. [ATTACH=CONFIG]380062[/ATTACH] Założenia takie: 7 nawiewów , a może i 8 nawiewów bo chyba dałbym jeszcze nawiew w kotłowni (w kotłownie będzie pompa ciepła , no chyba że tam dać wywiew ?) 5 wywiewów , no chyba że 6 jakby była kotłownia ? Do nawiewów rura fi75/63 po jednej sztuce na pomieszczenie , w salonie może zamiast dwóch anemostatów dać jeden ale wtedy dac dwie rury fi75/63 do niego ? Wywiewy. W kuchni myślałem aby dać 2x rurę fi75/53 do jednego anemostatu , bo w kuchni chyba przydałby się mocniejszy wywiew. W innych pomieszczeniach po jednej rurze fi75/63 A co z kotłownią ? Jak ją zakwalifikowac ? (nawiew czy wywiew) ? Takie wyliczenia. Powiedzmy że w kotłowni dajemy nawiew , czyli mamy 8 rur fi75/63.. Jesli nawiew byłby 120m3/h czyli optymlany dla 4 osób , to wychodzi 120/8 czyli 15m3/h z jednej rury. Przy max wydajności 300m3/h mamy okolo 38m3/h z jednej rury fi75/63. Czyli mamy przy wydajności 120m3/h prędkość z jedne rury <2m/s , a przy max centrali - około 3m/s ... Czyli idealnie ... Dobrze liczę ??? Przy wywiewach będzie wyższy przepływ , bo będzie mniej anemostatów , ale może być lekki problem z hałem (przy 300m3/h przy rurach , mamy 60m/3 co przy rurze fi75/63 daje lekko powyżej 5m/s , tyle że taka wydajnośc centrali nie będzie wykorzystywana ..) Obecnie mam w domu WM i działa ona na 30-50% czyli około 100-120m3. Rodzina 4 osobowa. Czy dobrze liczę ? Czy na moim "projekcie" są jakieś błedy i co z tą kotłownią . Jakieś sugestie ? Licze na Waszą pomoc No i ? Ktoś pomoże ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 01.02.2017 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2017 Obiecuję jutro wam poodpisywać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 03.02.2017 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Następny projekt rekuperacji. Rekuperator bedzie zapewne Sentinel Kinect 250 (wyjscia są fi125). W załaczeniu jest projekt jaki otrzymałem razem z projektem domu ale chce go przerobić ... Wszystko chce dać na rurach fi75/63. W salonie myslałem aby dać 3 rury fi75/63 (salon ma wysoki sufit) i wtedy dać do skrzynki rozprężnej te 3 rury i na końcu anemostaf fi125. W sypialni albo dać 2 rury i skrzynka rozpreżna i anemostat też fi 125 albo dać 2 anemostaty fi100 i po jednej rurzez fi75/63 w sypialni a drugi w drugiej części sypialni czyli garderobie ? Nie wiem czy jest sens dawania dwóch anemostatów ? Czy moze dać jeden anemostat tyle że dać do niego 2 rury , bo przecież chyba lokalizacja anemostatu nie ma znaczenia bo i tak całe powietrze z pomieszczenia zostanie wymienione ? W pozostałych pomieszczeniach po jednej nitece fi 75/63 i skrzynka rozprężna z anemostatem fi100. Jesli chodzi o wywiewy ... To w kuchni chce dać 2 rury fi75/63 aby tam był najmocniejszy wywiew. W innych pomieszczeniach po jednej nitce. Nie wiem co zrobić z spiżarnią (poniżej 2m2) , czy nie starczy podcięcie albo zamontowanie jakiejsć kratki aby powietrze było tam także wymieniane ? Bo chyba nawiewu nie ma sensu tam dawać , tym bardziej że nie jest to pomieszczenie w którym sie nie przebywa cały czas. W kotłowni dać nawiew czy wywiew ? W kotłowni będzie pompa ciepla PW , więc ani gazu ani kotla na palwo stałe nie bedzie. W garderobie nie będzie wywiewu bo i po co ? W pralni nawiew czy wywiew (chyba wywiew ?) W wiatrolapie - wywiew. CO sądzicie o tym ? CO byście zmienili ? CO jest źle ? Jakieś sugestie ? I jeszcze pytanie. Po co wogóle daje się te skrzynki rozprężne ? Tam gdzie idą 2-3 rury i idą do jednego anemostatu to rozumie , ale tak gdzie idzie pojedyncza rura ? To po co ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 03.02.2017 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Najmocniejsze wywiewy w łazienkach i kiblu czyli minimum po 2. W kuchni daj 1 rurę. Kotłownie i garaż bym nie podłączał do reku. Pralnia i suszarnia to raczej pomieszczenia czyste więc jeśli już to nawiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 03.02.2017 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Następny projekt rekuperacji. Rekuperator bedzie zapewne Sentinel Kinect 250 (wyjscia są fi125). W załaczeniu jest projekt jaki otrzymałem razem z projektem domu ale chce go przerobić ... Wszystko chce dać na rurach fi75/63. W salonie myslałem aby dać 3 rury fi75/63 (salon ma wysoki sufit) i wtedy dać do skrzynki rozprężnej te 3 rury i na końcu anemostaf fi125. W sypialni albo dać 2 rury i skrzynka rozpreżna i anemostat też fi 125 albo dać 2 anemostaty fi100 i po jednej rurzez fi75/63 w sypialni a drugi w drugiej części sypialni czyli garderobie ? Nie wiem czy jest sens dawania dwóch anemostatów ? Czy moze dać jeden anemostat tyle że dać do niego 2 rury , bo przecież chyba lokalizacja anemostatu nie ma znaczenia bo i tak całe powietrze z pomieszczenia zostanie wymienione ? W pozostałych pomieszczeniach po jednej nitece fi 75/63 i skrzynka rozprężna z anemostatem fi100. Jesli chodzi o wywiewy ... To w kuchni chce dać 2 rury fi75/63 aby tam był najmocniejszy wywiew. W innych pomieszczeniach po jednej nitce. Nie wiem co zrobić z spiżarnią (poniżej 2m2) , czy nie starczy podcięcie albo zamontowanie jakiejsć kratki aby powietrze było tam także wymieniane ? Bo chyba nawiewu nie ma sensu tam dawać , tym bardziej że nie jest to pomieszczenie w którym sie nie przebywa cały czas. W kotłowni dać nawiew czy wywiew ? W kotłowni będzie pompa ciepla PW , więc ani gazu ani kotla na palwo stałe nie bedzie. W garderobie nie będzie wywiewu bo i po co ? W pralni nawiew czy wywiew (chyba wywiew ?) W wiatrolapie - wywiew. CO sądzicie o tym ? CO byście zmienili ? CO jest źle ? Jakieś sugestie ? I jeszcze pytanie. Po co wogóle daje się te skrzynki rozprężne ? Tam gdzie idą 2-3 rury i idą do jednego anemostatu to rozumie , ale tak gdzie idzie pojedyncza rura ? To po co ?? [ATTACH=CONFIG]380595[/ATTACH] Nawiewy: Sypialnia 1x75mm Sypialnia 1x75mm Sypialnia 1x75mm Pokój dzienny z jadalnią 2x75mm Aneks do pracy z garderobą 1x75mm Pralnia 1x75mm Wywiewy: Kuchnia 1x75mm Wiatrołap 1x75mm Łazienka 3x75mm (ta większa) Łazienka 2x75mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 03.02.2017 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Witajcie. Zaraz po zimie ruszamy z remontem piętra i muszę zakupić wszystkie elementy i wiedzieć jak je rozprowadzić. ILOŚĆ OSÓB - 4 ( w tym doje dzieci ) REKUPERATOR - najprawdopodobniej LUNA. KANAŁY - peflex. chciałbym fi50 jeśli jest taka możliwość - PROSZĘ O RADĘ CZY BĘDĄ OK? Przewodów będzie ok. 120mdł. Proszę o informacje czy dobrze rozmieściłem nawiewy, wywiewy, czy ilości kanałów są odpowiednie, średnice anemostatów itp. Słowem czy jeśli taki projekt jak w załączniku zrealizuję czy bedzie ok czy może coś zmienić aby było lepiej, taniej i ciszej? Jeśli poradzicie coś zmienić - dodać itp. to prosiłbym od razu o informację całościową czyli jak na przykład ktoś poradzi aby gdzieś dodać kanał to od razu informację jak wpłynie to na resztę elementów. Acha Okap ma oddzielny kanał wentylacji.. więc niewiem czy w kuchni pasuje ten wywiew na dwa kanały czy lepiej dać jeden nawiew i jeden wywiew? Lub sam nawiew.. niewiem. Pozdrawiam. Lunę wyrzucić... Fi 50mm dajemy jak nie wciśniesz 75mm. Rozumiem że nie da rady? Okap oddzielnie z zaworem szczelnym zwrotnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts