bt9 03.02.2017 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Jeśłi to rzeczywiście gorzej to ok. zastosuję kanały 75 tak jak radzisz.Lunę wywalam a w jej miejsce dałbym Zehnder ComfoAir Compact CA 155 WM - może być? bo mam w przystępnej cenie.Okap jest na oddzielnym pionie i wstawię zawór zwrotny. I w takiej sytuacji jak z resztą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 03.02.2017 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Proszę [ATTACH=CONFIG]379814[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]379815[/ATTACH] PARTER: Nawiewy: pokój 1x75mm pokój dzienny 4x75mm Wywiewy: Kuchnia 2x75mm Wiatrołap 1x75mm Łazienka 4x75mm PODDASZE: nawiewy: pokój 1x75mm pokój 1x75mm pokój 1x75mm pokój (sypialnia małżeńska) 2x75mm pralnia 1x75mm wywiewy: łazienka 4x75m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 03.02.2017 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 To są dane z oryginalnego projektu. Liczba osób to obecnie 3 może w przyszłości 4. W projekcie mam reku recoVAIR VAR 360/4E [ATTACH=CONFIG]379819[/ATTACH] Zdjęcia rozmieszczenia anemostatów 5 postów wcześniej http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=379601&d=1485298468 PARTER: Nawiewy: sypialnia 2x75mm (jeśli małżeńska) salon 3x75mm Wywiewy: Kuchnia 2x75mm Wiatrołap 1x75mm Łazienka 3x75mm PODDASZE: nawiewy: sypialnia 1x75mm sypialnia 1x75mm wywiewy: łazienka 2x75mm Co do rekuperatora to polecam coś lepszego i tańszego. Po co płacić tyle. Jaki budżet na wentylację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 03.02.2017 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Jeśłi to rzeczywiście gorzej to ok. zastosuję kanały 75 tak jak radzisz. Lunę wywalam a w jej miejsce dałbym Zehnder ComfoAir Compact CA 155 WM - może być? bo mam w przystępnej cenie. Okap jest na oddzielnym pionie i wstawię zawór zwrotny. I w takiej sytuacji jak z resztą? Zależy w jakiej cenie tyle wiem że zehndery to więcej ceny za logo niż za to co one oferują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 03.02.2017 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Mam za 2500zł. A twoim zdaniem coś w rozłożeniu kanałów zmieniać czy będzie ok? Bo też niewiem jak z ta kuchnią zrobić, jest okap oddzielny i wtedy niewiem czy do kuchni dać tak jak planowałem dwie nitki wywiewu czy jednak nawiew? Jak byś rozpisał wg. moich rysunków to bardzo by mi pomogło i dziękuję od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 03.02.2017 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Mam za 2500zł. A twoim zdaniem coś w rozłożeniu kanałów zmieniać czy będzie ok? Bo też niewiem jak z ta kuchnią zrobić, jest okap oddzielny i wtedy niewiem czy do kuchni dać tak jak planowałem dwie nitki wywiewu czy jednak nawiew? Jak byś rozpisał wg. moich rysunków to bardzo by mi pomogło i dziękuję od razu. Jak wiesz że to nie jakiś felerny model to bież. Lepszy niż luna na pewno . Jak ma być z przewodami gdzie i ile napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bt9 03.02.2017 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 OszczędnyGrześ wybacz ale chyba nie napisałeś jednak czy dobrze jest to rozpisane u mnie i swoich zmian nie podałeś Chyba że ślepy jestem. Wkleje jeszcze raz ten rzut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 03.02.2017 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2017 Nawiewy: Sypialnia 1x75mm Sypialnia 1x75mm Sypialnia 1x75mm Pokój dzienny z jadalnią 2x75mm Aneks do pracy z garderobą 1x75mm Pralnia 1x75mm Wywiewy: Kuchnia 1x75mm Wiatrołap 1x75mm Łazienka 3x75mm (ta większa) Łazienka 2x75mm A czemu w pralni (pralnio-suszarni) nawiew ? Nie traktuje sie tego pomieszczenia jako "brudne" i wtedy wywiew ? W pomieszceniu zapewne będą suszone ubrania. Czy w kuchni tam mały wywiew starczy ? U mnie w kuchni będzie okap robiący za pochłaniacz ... Rozumiem że kotłownia jak i spiżarnia bez nawiewu i wywiewu ? A po co są te skrzynki rozpreżne ??? Czy jest jakiś sens stosowania ? Czemu nie można od razu dmuchać z samej rury i od razu na rurę zamontować anemostat ? Projekt to ten: http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/ekonomiczny-2 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 04.02.2017 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 A po co są te skrzynki rozpreżne ??? Czy jest jakiś sens stosowania ? Czemu nie można od razu dmuchać z samej rury i od razu na rurę zamontować anemostat ? Anemostat jest jednocześnie zaworem regulacyjnym. Rury Flex są 50 i 75 mm, nie ma tak małych anemostatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.02.2017 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 A czemu w pralni (pralnio-suszarni) nawiew ? Nie traktuje sie tego pomieszczenia jako "brudne" i wtedy wywiew ? W pomieszceniu zapewne będą suszone ubrania. To lepiej je suszyć czystym i suchym powietrzem czy brudnym zebranym z całego domu i wilgotnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 04.02.2017 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Ok. Czyli projekt domu : http://www.projektyzwizja.pl/projekty-domow/ekonomiczny-2 Wentylacji mechanicznej z rekuperaotrem (zapewne Sentinel Kinect 250 o wydajności do 300m3/h MAX) byłby taki: Rodzina 4 osobowa (2 dorosłych + 2 dzieci). Czyli by było 7x nawiew i 7 x wywiew. Moje pyttania jeszcze takie. Czemu w kuchni tak słaby wywiew ? Tylko 1x 75/63 ? W kuchni będzie pochłaniacz kuchenny , bez wyprowadzenia powietrza na zewnatrz. Pochałaniacz ma pochłaniać tłuszcze i itd a reszta ma zająć się WM. Dlatego zastanawiam sie czy jednak taki słaby wywiew to nie za słaby ? Czy mimo wszystko łazienki właśnie powinny mieć sporo większy niż kuchnia ? Rozumiem że kotłownią a raczej miejsce "gospodarczo-grzewcze" ,bo będzie tam bojler i pompa a nie kocioł na gaz czy palwo stałe moze być bez wentylacji (ani nawiewu ani wywiewu) i to samo dotyczy spiżarni ? Wielkie dzieki !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 04.02.2017 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 To lepiej je suszyć czystym i suchym powietrzem czy brudnym zebranym z całego domu i wilgotnym. No ale wtedy puszczasz wilgotne powietrze z pralni przez cały dom do najbliższego wywiewu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.02.2017 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 No ale wtedy puszczasz wilgotne powietrze z pralni przez cały dom do najbliższego wywiewu... Zgadza się. Zimą zwłaszcza tej wilgotności nigdy za wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondor80 04.02.2017 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2017 Witam Zleciłem firmie zaprojektowanie systemu rekuperacji i nie wiem czy jest ona dobrze zaprojektowana. Instalacje bede wykonywał sam i pytanie do osób ktore to ogarniają aby lukneli czy dobrze jest to zaprojektowane i wyliczone. Poniżej przedstawiam projekty i dane: Pow. użytkowa : 179m2 Kubatura: 448m3 Bilans nawiewu i wywiewu: 270m3[ Koledzy pomoże ktoś??? (pliki do wglądu na stronie 107) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 05.02.2017 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Nawiewy: Sypialnia 1x75mm Sypialnia 1x75mm Sypialnia 1x75mm Pokój dzienny z jadalnią 2x75mm Aneks do pracy z garderobą 1x75mm Pralnia 1x75mm Wywiewy: Kuchnia 1x75mm Wiatrołap 1x75mm Łazienka 3x75mm (ta większa) Łazienka 2x75mm KIlka pytań ... Czemu w pokoju dziennym tak słaby nawiew ? Czemu w kuchni tak słaby wywiew ? Rodzinka 4 osobowa (2 dorosłych + 2 dzieci). W kuchni nie będzie typowego okapu z wyprowadzeniem na zewnatrz zanieczyszczeń a jedynie pochłaniacz. Tutaj mam bilans jaki otrzymałem razem z projektem domu. Czy znając kubaturę pomieszczeń i ilośc ludzi dalej uważasz że zaproponowane przez Ciebie nawiewy/wywiewy są ok czy jednak coś przydało by się zmodyfikować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.02.2017 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Ja mam w kuchni podwójny, w łazience podwójny, w WC pojedynczy. Dzięki temu zapach y z kuchni nie przepływają mi przez cały dom, do łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 05.02.2017 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 KIlka pytań ... Czemu w pokoju dziennym tak słaby nawiew ? Czemu w kuchni tak słaby wywiew ? Rodzinka 4 osobowa (2 dorosłych + 2 dzieci). W kuchni nie będzie typowego okapu z wyprowadzeniem na zewnatrz zanieczyszczeń a jedynie pochłaniacz. Tutaj mam bilans jaki otrzymałem razem z projektem domu. [ATTACH=CONFIG]380819[/ATTACH] Czy znając kubaturę pomieszczeń i ilośc ludzi dalej uważasz że zaproponowane przez Ciebie nawiewy/wywiewy są ok czy jednak coś przydało by się zmodyfikować ? Możesz do kuchni na rzecz tej większej łazienki dać 2x75mm skoro okapu z wyrzutem nie ma. Pozostałe rzeczy bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 05.02.2017 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Witam Zleciłem firmie zaprojektowanie systemu rekuperacji i nie wiem czy jest ona dobrze zaprojektowana. Instalacje bede wykonywał sam i pytanie do osób ktore to ogarniają aby lukneli czy dobrze jest to zaprojektowane i wyliczone. Poniżej przedstawiam projekty i dane: Pow. użytkowa : 179m2 Kubatura: 448m3 Bilans nawiewu i wywiewu: 270m3[ Rozpisz mi dla ułatwienia nazwa pomieszczeń ilość nawiewów/wywiewów 75mm np. kuchnia 2x75mm itd. Ile osób w domu? Jaki reku w planach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surf 05.02.2017 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Cześć, proszę o ocenę projektu. 4-5 mieszkańców, airpack 400 w garażu, instalacja na pe-flexach, rozmieszczenie anemostatów jak w załączniku, kubatura 470m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kondor80 06.02.2017 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2017 Rozpisz mi dla ułatwienia nazwa pomieszczeń ilość nawiewów/wywiewów 75mm np. kuchnia 2x75mm itd. Ile osób w domu? Jaki reku w planach? Przesyłam skany na których jest wszystko. Osób 4 a jeśli chodzi o reku to jeszcze nie wybrałem. A jakiej wydajności był by odpowiedni?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts