Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie - pytanie czym podłączyć reku z rozdzielaczami?

Sytuacja wygląda tak, że centrala będzie w pomieszczeniu technicznym w narożniku domu a skrzynki na stropie poddasza nieużytkowego (parterowa stodoła). Cały system umieszczony w warstwie styro/wełny 30-35cm i docelowo przyciśnięte podłogą z OSB lub wylewką (tu jeszcze nie mam pewności). Myślałem, żeby do skrzynek puścić przewody półelastyczne aluminiowe (coś takiego http://www.ventia.pl/systemy-wentylacji/produkty-systemy-wentylacji/przewody-elastyczne/przewody-elastyczne-nieizolowane/product/przewod-polelastyczny-aluminiowy-nieizolowany) czy lepsze będą sztywne spiro? które będą cichsze?

z góry dzięki

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Witam.

Czy anemostat wywiewny powinien znajdowac się nad pochłaniaczem w kuchni , czy może jego umieszcznie tak naprawdę nie ma dużego znaczenia ?

Kuchnię będę miał z wysokim sufitem i trochę utrudnione bedzie mi zamontowanie wywiewu nad pochłaniczem , więc jeśli nie ma przeciwskazań zamontowałbym w zupełnie innym miejscu , dość bliskim od pochłaniacza ale jednak kilka materów dalej ...

Panowie szybkie pytanie. Czy wielkość skrzynek rozdzielczych ma jakieś znaczenie ? Jestem na etapie projektowania skrzynek i w zasadzie zrobiłem. Wszystkie potrzebne króćce zmieściłem i w zasadzie widzę ze mozna jeszcze skrzynkę zmniejszyć bo jest zapas miejsca. Pytanie czy to nie wpłynie później na użytkowanie ?

Widzę że na tym forum jest kilku dobrych fachowców w związku z tym mam ogromną prośbę o sprawdzenie z grubsza schematu mojej instalacji którą planuję wykonać sam za jakieś 2 m-ce. Problem w tym że będę wykonywał instalację WM w domu w którym mieszkam od 5 lat i jest już wykończny

W domu zamieszkują 2+1 (może będzie 2+2) 165 m2 pow. użytkowej

PARTER

1. Wiatrołap 3,76 - nawiew 1x75mm

2. Spiżarnia 1,68 - Brak

3. Kuchnia 11,08 - wywiew 2 x 75mm (w kuchni okap z wyjściem na dach)

4. Salon 31,12 - nawiew 3 x 75mm (1x75 + 2x75)

5. Schody 3,59 - brak

6. Hol 10,23 - brak

7. WC 2,00 - wywiew 1 x 75mm

8. Łazienka 6,00 - wywiew 2 x 75mm

9. Kotłownia 6,50 - brak (w kotłowni piec gazowy kondensacyjny)

10. Sypialnia 17,40 - nawiew 2x75mm

Parter: suma nawiewów 6 x 75mm, suma wywiewów 5 x 75mm

PODDASZE

1. Hol i schody 10,52 - brak

2. Pralnia 3,08 - nawiew 1x75mm

3. Łazienka 8,00 - wywiew 3 x 75mm

4. Pokój 12,98 - nawiew 1x75mm

5. Pokój 11,75- nawiew 1x75mm

6. Pokój 16,36- nawiew 1x75mm

7. Garderoba 4,36 - brak

Parter: suma nawiewów 4 x 75mm, suma wywiewów 3 x 75mm

Całość będzie rozprowadzona ze stychu nad poddaszem użytkowym poprzez skrzynki rozdzielające tylko pytanie czy ilość wszystkich nawiewów i wywiewów jest w porządku: 10 nawiewów na 8 wywiewów ?

Reku jeszcze nie wybrany, myślę że taki 350 m3/h wystarczy - może coś polecicie w granicach 6-8 tys.- coś cichego w miarę oszczędnego.

Iinstalacja na przewodach elastycznych 75mm (63mm) raczej antybakteryjnych.

Rekuperator planuję na poddaszu-strychu ocieplonym nieogrzewanym.

Czy można wyzutnię podpiąć pod dwa kominki wentylacyjne w dachu (dachówka) o srednicy fi 100mm np poprzez trójnik bo mam takie kominki wentylacyjne (odpowietrrzające) .-zdj na dole postu.

Mam plan zlikwidować wyprowadzenie z okapu na dach a tymi rurami (kanalizacyjne fi 100) poprowadziłbym kanały elastyczne wywiewne z kuchni (do okapu włożyłbym filtry węglowe-nie gotuje się u nas zbyt często).

Jakiej firmy rrury pe-flex antybakteyjne polecacie czy to bez różnicy?

Czy czepnię dać w ścianie na północ (poziomo) czy mogę wpiąć do dwóch odpowietrrzeń w dachu fi 100 (takie jak na zdj pod postem) ? nie ukrywam że byłoby mi łatwiej bo i tak będę miał dość demolki żeby ze stychu poprowadzić kanały na parter przez pomieszczenia poddasza :(

poniżej schemat rozmieszczenia nawiewów i wywiewów i odpowietzenie na dachu:

parter.jpg

poddasze.jpg

images.jpg

Edytowane przez siloj

plusfoto napisał:
To odpowietrzenie sobie odpuść.. Straszliwie tłumi przepływ. Na mojej 300 przy dwóch takich cudach ledwo 180 można było uzyskać. Po obcięciu kapturków i wstawieniu strażaków reku odżyło.

aha czyli nie tzeba nowej wyrzutni moontować tylko zrobić tunning tych odpowietrzeń.

plusfoto napisał:
Na trójniku 160/2*110. Po obcięciu czapki dołożyłem coś takiego:

http://allegro.pl/nasada-kominowa-obrotowa-strazak-fi-200-na-komin-i6320984902.html

To przykładowy strażak? o chyba pod tym obciętym kapturem jest srednica 110mm. Dawałeś dwa takie strażaki ? czy wystawaly ponad kalenicę?