Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jednak muszę zostawić otwory 160, nie znalazłem żadnych rur w okolicach 130 mm w rozsądnych pieniążkach.

Lepiej chyba nadwyżkę zapiankuję niż wypożyczać wiertnicę.

Jeszcze pytanie:

otwory 200 pod reku w jakich odległościach od ścian, i od siebie ?

Na razie zaplanowałem po 60 cm od ścian do środka otworu i jakieś 35 cm przestrzeni między nimi.

Czy to wystarczy ?

Rekuperator być może Ventilus 400.

po co ci rury 130??? albo wez 110mm i owiń np. papą do średnicy ok. 130mm albo jeszcze prościej, kawałek styropianu 13x13 cm zetnij krawędzie i masz już gotowe przejście.... nie komplikuj sobie życia ze 160.. ja mam 150mm i w kilku miejscach nie dało rady zakryć dziury i musiałem się bawić w piankowanie, tynkowanie...

• Odpowiedzi 4,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

po co ci rury 130??? albo wez 110mm i owiń np. papą do średnicy ok. 130mm albo jeszcze prościej, kawałek styropianu 13x13 cm zetnij krawędzie i masz już gotowe przejście.... nie komplikuj sobie życia ze 160.. ja mam 150mm i w kilku miejscach nie dało rady zakryć dziury i musiałem się bawić w piankowanie, tynkowanie...

Jak skorzysta z peflexa i weźmie białe przedłużki to one mają średnicę po zewnątrz 126mm właśnie zmierzyłem, specjalnie byłem w magazynie. Zatem otwór pasuje dać 127-130 mm lub od razu właściwe rury osadzić, też tak robiłem.

Jak skorzysta z peflexa i weźmie białe przedłużki to one mają średnicę po zewnątrz 126mm właśnie zmierzyłem, specjalnie byłem w magazynie. Zatem otwór pasuje dać 127-130 mm lub od razu właściwe rury osadzić, też tak robiłem.

A powiedzcie proszę, jaka najodpowiedniejsza średnica otworu w stropie dla anemostatu fi 100?

Pozdr.

Tulisko

A powiedzcie proszę, jaka najodpowiedniejsza średnica otworu w stropie dla anemostatu fi 100?

Pozdr.

Tulisko

w tą średnicę nie wchodź... 90% rynku to skrzynki rozprężne na 125mm.. wiem coś o tym bo właśnie w stropie zostawiłem przepusty pod anemostat 100mm z rury 110.. to było 3 lata temu... przyszło do montażu i się okazało że skrzynki na 100mm są prawie 2 razy droższe niż 125 (termokontrol) więc musiałem rozwiercać otwory :(

wzmocnij wentylację łazienki o jedno oczko tzn. przewód :). do sypialni małżeńskiej warto wrzucić 2x75mm. Jako wyrzutnię polecam Vilpe a jak nie to można kombinować z kominkami. Szkoda że przeoczyłem post, bo jechałem ostatnio przez Twoją miejscowość ...

Do której łazienki dorzucić jeden kanał? do tej na dole gdzie są 2x75 ?

co myślisz o tych pokojach na poddaszu gdzie mam powrzucane po jednym kanale 75 mm czy to wystarczy ?

I jeszcze pytanie o bardzo zróżnicowanych opiniach: czy do pralni-suszarni i wiatrołapu nawiew czy wywiew ?

Centrala Air Pack 300++ jest ok jak dla mnie ?

Czy warto w naszym klimacie montować centrale bez odprowadzenia wody/wilgoci?

dużo pytań jak na jeden post ale im bliżej jestem wykonania instalacji WM tym więcej niejasności :)

Aha jeszcze jedno: do kuchni 1x75 czy 2x75 mm ?

Edytowane przez siloj

w tą średnicę nie wchodź... 90% rynku to skrzynki rozprężne na 125mm.. wiem coś o tym bo właśnie w stropie zostawiłem przepusty pod anemostat 100mm z rury 110.. to było 3 lata temu... przyszło do montażu i się okazało że skrzynki na 100mm są prawie 2 razy droższe niż 125 (termokontrol) więc musiałem rozwiercać otwory :(

Dzięki za cenne info;-) Czyli podsumowując otwory pod wszystkie anemostaty wiercimy fi 130 a otwory -reku - wyrzutnia, czerpnia fi 200 i powinniśmy spać spokojnie;-)

Pozdr.

Tulisko

Pisząc wiercimy miałem na myśli oczywiście "pozostawiamy przepust'.

Pozdr.

Tulisko

Czy nie lepiej podczas wylewania stropu wstawić w odpowiednie miejsce między zbrojenie kawałek białej rurki wentylacyjnej fi125 wypełnionej piaskiem? Potem wystarczy podpiąć anemostat i założyć od góry skrzynkę rozprężną.

Prawdopodobnie tak. Cały czas się waham czy nie przenieś jednak centrali na stryszek bo być może byłoby z tym mniej zachodu:-/ Jak myślisz?

Pozdr.

Tulisko

ja bede mial na strychu bo odległości od reku do skrzynek w przypadku montażu w kotłowni były by ok. 8-9m i wydawało mi się to za dużo..umiejscowienie w kotłowni jest lepsze wg. mnie ze względu na temp. tam panujące i serwisowanie reku...

ja bede mial na strychu bo odległości od reku do skrzynek w przypadku montażu w kotłowni były by ok. 8-9m i wydawało mi się to za dużo..umiejscowienie w kotłowni jest lepsze wg. mnie ze względu na temp. tam panujące i serwisowanie reku...

Rozumiem że robisz instalację na dwóch skrzynkach rozdzielczych?

czym się różnią kanały 75 mm Pe-flex od Ventiflex oprócz ceny ? Bo w cenniku pe-flex można antygrzyb. kupić już za 360 zł za 50 mb natomiast Ventsflexa 75mm rolka 50 m kosztuje 514 zł. Który warto wybrać ?

Którre skrzynki rozprężne lepsze: ze stali nierdzewnej czy z poliwęglanu?

Edytowane przez siloj

Czy nie lepiej podczas wylewania stropu wstawić w odpowiednie miejsce między zbrojenie kawałek białej rurki wentylacyjnej fi125 wypełnionej piaskiem? Potem wystarczy podpiąć anemostat i założyć od góry skrzynkę rozprężną.

No, to chyba najlepsze rozwiązanie. Tak też zrobiłem - w sensie kazałem zrobić murarzom. Niestety jak zasypywali piaskiem nie zwrócili uwagi na to że z rurek porobiły się elipsy (te rury wentylacyjne 125 są bardzo delikatne). W efekcie przynajmniej połowę mam do poprawki:bash: Niestety trzeba być wisieć majstrom nad głową o rana do wieczora, a jeszcze lepiej nad każdym z ekipy:evil:

Do której łazienki dorzucić jeden kanał? do tej na dole gdzie są 2x75 ?

co myślisz o tych pokojach na poddaszu gdzie mam powrzucane po jednym kanale 75 mm czy to wystarczy ?

I jeszcze pytanie o bardzo zróżnicowanych opiniach: czy do pralni-suszarni i wiatrołapu nawiew czy wywiew ?

Centrala Air Pack 300++ jest ok jak dla mnie ?

Czy warto w naszym klimacie montować centrale bez odprowadzenia wody/wilgoci?

dużo pytań jak na jeden post ale im bliżej jestem wykonania instalacji WM tym więcej niejasności :)

Aha jeszcze jedno: do kuchni 1x75 czy 2x75 mm ?

Do łazienki na dole dorzucić jeszcze jeden. Do pralni nawiew. Wiatrołap jak chcesz dawać to wywiew. W kuchni 2x75

No, to chyba najlepsze rozwiązanie. Tak też zrobiłem - w sensie kazałem zrobić murarzom. Niestety jak zasypywali piaskiem nie zwrócili uwagi na to że z rurek porobiły się elipsy (te rury wentylacyjne 125 są bardzo delikatne). W efekcie przynajmniej połowę mam do poprawki:bash: Niestety trzeba być wisieć majstrom nad głową o rana do wieczora, a jeszcze lepiej nad każdym z ekipy:evil:

Jak robię cały dom to wrzucam kanały i na nie uważam. Jak ktoś to robić ma to lepiej zamiast plastików dać te z nierdzewki.

czym się różnią kanały 75 mm Pe-flex od Ventiflex oprócz ceny ? Bo w cenniku pe-flex można antygrzyb. kupić już za 360 zł za 50 mb natomiast Ventsflexa 75mm rolka 50 m kosztuje 514 zł. Który warto wybrać ?

Którre skrzynki rozprężne lepsze: ze stali nierdzewnej czy z poliwęglanu?

Peflex. Choć można i taniej.

wystarczy styropian wyciąć i przybić go gwoździem do deskowania