hektor80 18.05.2017 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Jednak muszę zostawić otwory 160, nie znalazłem żadnych rur w okolicach 130 mm w rozsądnych pieniążkach. Lepiej chyba nadwyżkę zapiankuję niż wypożyczać wiertnicę. Jeszcze pytanie: otwory 200 pod reku w jakich odległościach od ścian, i od siebie ? Na razie zaplanowałem po 60 cm od ścian do środka otworu i jakieś 35 cm przestrzeni między nimi. Czy to wystarczy ? Rekuperator być może Ventilus 400. po co ci rury 130??? albo wez 110mm i owiń np. papą do średnicy ok. 130mm albo jeszcze prościej, kawałek styropianu 13x13 cm zetnij krawędzie i masz już gotowe przejście.... nie komplikuj sobie życia ze 160.. ja mam 150mm i w kilku miejscach nie dało rady zakryć dziury i musiałem się bawić w piankowanie, tynkowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 18.05.2017 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 po co ci rury 130??? albo wez 110mm i owiń np. papą do średnicy ok. 130mm albo jeszcze prościej, kawałek styropianu 13x13 cm zetnij krawędzie i masz już gotowe przejście.... nie komplikuj sobie życia ze 160.. ja mam 150mm i w kilku miejscach nie dało rady zakryć dziury i musiałem się bawić w piankowanie, tynkowanie... Jak skorzysta z peflexa i weźmie białe przedłużki to one mają średnicę po zewnątrz 126mm właśnie zmierzyłem, specjalnie byłem w magazynie. Zatem otwór pasuje dać 127-130 mm lub od razu właściwe rury osadzić, też tak robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 18.05.2017 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Jak skorzysta z peflexa i weźmie białe przedłużki to one mają średnicę po zewnątrz 126mm właśnie zmierzyłem, specjalnie byłem w magazynie. Zatem otwór pasuje dać 127-130 mm lub od razu właściwe rury osadzić, też tak robiłem. A powiedzcie proszę, jaka najodpowiedniejsza średnica otworu w stropie dla anemostatu fi 100? Pozdr. Tulisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 18.05.2017 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 A powiedzcie proszę, jaka najodpowiedniejsza średnica otworu w stropie dla anemostatu fi 100? Pozdr. Tulisko w tą średnicę nie wchodź... 90% rynku to skrzynki rozprężne na 125mm.. wiem coś o tym bo właśnie w stropie zostawiłem przepusty pod anemostat 100mm z rury 110.. to było 3 lata temu... przyszło do montażu i się okazało że skrzynki na 100mm są prawie 2 razy droższe niż 125 (termokontrol) więc musiałem rozwiercać otwory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siloj 18.05.2017 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 (edytowane) wzmocnij wentylację łazienki o jedno oczko tzn. przewód . do sypialni małżeńskiej warto wrzucić 2x75mm. Jako wyrzutnię polecam Vilpe a jak nie to można kombinować z kominkami. Szkoda że przeoczyłem post, bo jechałem ostatnio przez Twoją miejscowość ... Do której łazienki dorzucić jeden kanał? do tej na dole gdzie są 2x75 ? co myślisz o tych pokojach na poddaszu gdzie mam powrzucane po jednym kanale 75 mm czy to wystarczy ? I jeszcze pytanie o bardzo zróżnicowanych opiniach: czy do pralni-suszarni i wiatrołapu nawiew czy wywiew ? Centrala Air Pack 300++ jest ok jak dla mnie ? Czy warto w naszym klimacie montować centrale bez odprowadzenia wody/wilgoci? dużo pytań jak na jeden post ale im bliżej jestem wykonania instalacji WM tym więcej niejasności Aha jeszcze jedno: do kuchni 1x75 czy 2x75 mm ? Edytowane 18 Maja 2017 przez siloj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 18.05.2017 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 w tą średnicę nie wchodź... 90% rynku to skrzynki rozprężne na 125mm.. wiem coś o tym bo właśnie w stropie zostawiłem przepusty pod anemostat 100mm z rury 110.. to było 3 lata temu... przyszło do montażu i się okazało że skrzynki na 100mm są prawie 2 razy droższe niż 125 (termokontrol) więc musiałem rozwiercać otwory Dzięki za cenne info;-) Czyli podsumowując otwory pod wszystkie anemostaty wiercimy fi 130 a otwory -reku - wyrzutnia, czerpnia fi 200 i powinniśmy spać spokojnie;-) Pozdr. Tulisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 18.05.2017 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Czyli podsumowując otwory pod wszystkie anemostaty wiercimy fi 130 Pisząc wiercimy miałem na myśli oczywiście "pozostawiamy przepust'. Pozdr. Tulisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 18.05.2017 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Dzięki za cenne info;-) Czyli podsumowując otwory pod wszystkie anemostaty wiercimy fi 130 a otwory -reku - wyrzutnia, czerpnia fi 200 i powinniśmy spać spokojnie;-) Pozdr. Tulisko 130mm bedzie ok.. przypomnij mi, reku będzie w kotłowni? stąd ta potrzeba przepustu 200?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 18.05.2017 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Pisząc wiercimy miałem na myśli oczywiście "pozostawiamy przepust'. Pozdr. Tulisko Czy nie lepiej podczas wylewania stropu wstawić w odpowiednie miejsce między zbrojenie kawałek białej rurki wentylacyjnej fi125 wypełnionej piaskiem? Potem wystarczy podpiąć anemostat i założyć od góry skrzynkę rozprężną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 18.05.2017 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 130mm bedzie ok.. przypomnij mi, reku będzie w kotłowni? stąd ta potrzeba przepustu 200?? Prawdopodobnie tak. Cały czas się waham czy nie przenieś jednak centrali na stryszek bo być może byłoby z tym mniej zachodu:-/ Jak myślisz? Pozdr. Tulisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 18.05.2017 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Prawdopodobnie tak. Cały czas się waham czy nie przenieś jednak centrali na stryszek bo być może byłoby z tym mniej zachodu:-/ Jak myślisz? Pozdr. Tulisko ja bede mial na strychu bo odległości od reku do skrzynek w przypadku montażu w kotłowni były by ok. 8-9m i wydawało mi się to za dużo..umiejscowienie w kotłowni jest lepsze wg. mnie ze względu na temp. tam panujące i serwisowanie reku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 18.05.2017 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 ja bede mial na strychu bo odległości od reku do skrzynek w przypadku montażu w kotłowni były by ok. 8-9m i wydawało mi się to za dużo..umiejscowienie w kotłowni jest lepsze wg. mnie ze względu na temp. tam panujące i serwisowanie reku... Rozumiem że robisz instalację na dwóch skrzynkach rozdzielczych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 18.05.2017 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 Rozumiem że robisz instalację na dwóch skrzynkach rozdzielczych? Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siloj 18.05.2017 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2017 (edytowane) czym się różnią kanały 75 mm Pe-flex od Ventiflex oprócz ceny ? Bo w cenniku pe-flex można antygrzyb. kupić już za 360 zł za 50 mb natomiast Ventsflexa 75mm rolka 50 m kosztuje 514 zł. Który warto wybrać ?Którre skrzynki rozprężne lepsze: ze stali nierdzewnej czy z poliwęglanu? Edytowane 18 Maja 2017 przez siloj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nass 19.05.2017 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2017 Czy nie lepiej podczas wylewania stropu wstawić w odpowiednie miejsce między zbrojenie kawałek białej rurki wentylacyjnej fi125 wypełnionej piaskiem? Potem wystarczy podpiąć anemostat i założyć od góry skrzynkę rozprężną. No, to chyba najlepsze rozwiązanie. Tak też zrobiłem - w sensie kazałem zrobić murarzom. Niestety jak zasypywali piaskiem nie zwrócili uwagi na to że z rurek porobiły się elipsy (te rury wentylacyjne 125 są bardzo delikatne). W efekcie przynajmniej połowę mam do poprawki:bash: Niestety trzeba być wisieć majstrom nad głową o rana do wieczora, a jeszcze lepiej nad każdym z ekipy:evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 19.05.2017 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2017 Do której łazienki dorzucić jeden kanał? do tej na dole gdzie są 2x75 ? co myślisz o tych pokojach na poddaszu gdzie mam powrzucane po jednym kanale 75 mm czy to wystarczy ? I jeszcze pytanie o bardzo zróżnicowanych opiniach: czy do pralni-suszarni i wiatrołapu nawiew czy wywiew ? Centrala Air Pack 300++ jest ok jak dla mnie ? Czy warto w naszym klimacie montować centrale bez odprowadzenia wody/wilgoci? dużo pytań jak na jeden post ale im bliżej jestem wykonania instalacji WM tym więcej niejasności Aha jeszcze jedno: do kuchni 1x75 czy 2x75 mm ? Do łazienki na dole dorzucić jeszcze jeden. Do pralni nawiew. Wiatrołap jak chcesz dawać to wywiew. W kuchni 2x75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 19.05.2017 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2017 No, to chyba najlepsze rozwiązanie. Tak też zrobiłem - w sensie kazałem zrobić murarzom. Niestety jak zasypywali piaskiem nie zwrócili uwagi na to że z rurek porobiły się elipsy (te rury wentylacyjne 125 są bardzo delikatne). W efekcie przynajmniej połowę mam do poprawki:bash: Niestety trzeba być wisieć majstrom nad głową o rana do wieczora, a jeszcze lepiej nad każdym z ekipy:evil: Jak robię cały dom to wrzucam kanały i na nie uważam. Jak ktoś to robić ma to lepiej zamiast plastików dać te z nierdzewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 19.05.2017 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2017 czym się różnią kanały 75 mm Pe-flex od Ventiflex oprócz ceny ? Bo w cenniku pe-flex można antygrzyb. kupić już za 360 zł za 50 mb natomiast Ventsflexa 75mm rolka 50 m kosztuje 514 zł. Który warto wybrać ? Którre skrzynki rozprężne lepsze: ze stali nierdzewnej czy z poliwęglanu? Peflex. Choć można i taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siloj 19.05.2017 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2017 Peflex. Choć można i taniej. a skrzynki rozprężne jakie polecasz, poliwęglan czy nierdzewka ? nie będą zatapiane w wylewkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slyder 19.05.2017 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2017 Czy nie lepiej podczas wylewania stropu wstawić w odpowiednie miejsce między zbrojenie kawałek białej rurki wentylacyjnej fi125 wypełnionej piaskiem? Potem wystarczy podpiąć anemostat i założyć od góry skrzynkę rozprężną. wystarczy styropian wyciąć i przybić go gwoździem do deskowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts