marcin_5 22.08.2017 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 (edytowane) W łazience na piętrze wychodzi mi puszka rozprężna anemostatu 4x75. Czy w ogóle są takie produkowane, czy trzeba na zamówienie robić? Edit: A może zrobić 3x75 + 1x75? Co sądzicie? Edytowane 22 Sierpnia 2017 przez marcin_5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 22.08.2017 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 W łazience na piętrze wychodzi mi puszka rozprężna anemostatu 4x75. Czy w ogóle są takie produkowane, czy trzeba na zamówienie robić? Edit: A może zrobić 3x75 + 1x75? Co sądzicie? Zrób 2 puszki po 2x75. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.08.2017 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 W łazience na piętrze wychodzi mi puszka rozprężna anemostatu 4x75. Czy w ogóle są takie produkowane, czy trzeba na zamówienie robić? Edit: A może zrobić 3x75 + 1x75? Co sądzicie? 4x75 nie jest problemem tyle, że anemostat fi 160 mm. Ale ta jak John podał zrób 2 x75 x 2 i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czaszka 22.08.2017 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 Przemyśl nawiew w kuchni..... No i czy wywiew 1x1/75 udźwignie 70m3/h, gdy masz kuchenkę gazową.... W kuchni będzie wywiew 1x2/75, co do nawiewu to nie wiem czy to dobry pomysł czy nie lepiej do dać dodatkowo do pomieszczenia 1.5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.08.2017 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 W kuchni będzie wywiew 1x2/75, co do nawiewu to nie wiem czy to dobry pomysł czy nie lepiej do dać dodatkowo do pomieszczenia 1.5 z kuchni wywiew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czaszka 22.08.2017 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 z kuchni wywiew. Ok, mam tam dwa otwory w stropie (widać na rzucie parteru) to może zamiast go zaślepiać rozdzielić wywiew na 2x1/75 czy lepiej zostać przy jednym 1x2/75 bliżej okapu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oszczednyGrześ 22.08.2017 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 Ok, mam tam dwa otwory w stropie (widać na rzucie parteru) to może zamiast go zaślepiać rozdzielić wywiew na 2x1/75 czy lepiej zostać przy jednym 1x2/75 bliżej okapu? jeden punkt jest w zupełności wystarczający Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czaszka 22.08.2017 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 czy dobrze kombinuje z garderobami, w jednej tej "technicznej" pojedynczy wywiew w drugiej nawiew. Są to spore pomieszczenia 5.3m2 i 7.4m2 ogrzewane i wyposażone w okna. Wydaje mi się że za duże żeby zostawić bez wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karster 22.08.2017 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2017 Cześć, wyobrażcie sobie że przeczytałem ponad połowe tego tematu (pominąlem najstarsze posty). Mam ogromną prośbę, jako jeden z wielu w tym temacie. Sprawdzi ktoś ze speców moje założenia wm? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?332815-Dom-pod-krzewuszką-DIY&p=7510860&viewfull=1#post7510860 Nie pali sie jakos super, dopiero robie drugi strop - nad domem (jest on nieco wyżej niz nad garażem). Przepusty zrobię a wm i tak dopiero będe robil jakos w zime. PS. Jestem elektronikiem, moge spróbowac ożywic uszkodzoną elektronike ew zbudowac nową ale dla pojedynczego egzemplarza to się niekalkuluje. Pozdrawiam Karol Pochylicie się nad moim przypadkiem? Proszę Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 23.08.2017 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 (edytowane) Rodzaj izolacji zależy od tego gdzie te rury się znajdują. Jeśli chcesz czerpnie ciągnąć przez ogrzewane pomieszczenia, to nie żałuj tam izolacji 40 mm to minimum. Sonodec na podłączenia skrzynek jest OK, ale jeśli będzie biegł poza pomieszczeniami ogrzewanymi to warto go dodatkowo owinąć. Czerpni praktycznie nie trzeba ocieplać, ale wyrzutnię koniecznie. Witam Sam robię wm na pe flex 75, przewidywany rekuperator air pack 400 i mam kilka pytań: Do salonu idzie nawiew 4x75, czy dawac kolejny nawiew do jadalni? (salon otwarty na jadalnie i kuchnię) Na parterze bedzie jeszcze pralnia zaraz za salonem i tam nawiew 1x75, wystarczy czy dac 2x75? Na dole bedzie 6 wywiewów, 2 w kuchni i 4 w łazience Poddasze 4 pokoje, do kazdego 2x75 i łazienka 6x75 wywiewy, czy zmniejszyc nawiewy na poddaszu? Pozdrawiam Na salon i jadalnie 4x75, albo 2x2x75 to raczej wystarczająco. W pralni wyciąg, a nie nawiew. Łazienka 6x75? Lepiej daj tam 3x75 i dorób wyciąg 2x75 w przedpokoju. Proszę o radę (...) Zrób tak: NAWIEW PARTER ///////////// WYWIEW PARTER Salon 3x75 ////////////// kuchnia 3x75 jadalnia 2x75 ///////////// łazienka 2x75 Sypialnia 2x75 ///////////// wc 1x75 /////////////////////// Wiatrołap 1x75 ( ogrzewany) NAWIEW PODDASZE///////////// WYWIEW PODDASZE Pokój mały 2x75 ///////////// łazienka 3x75 Sypialnia 2x75 ////////////// przedpokój 2x75 Pokoj gier 2x75 ok. a czy rura wentylacyjna spiro ALUMINIOWA zda egzamin? jest kilka razy tańsza.. Szlag ją trafi zanim zamontujesz, ale będzie działać. W łazience na piętrze wychodzi mi puszka rozprężna anemostatu 4x75. Czy w ogóle są takie produkowane, czy trzeba na zamówienie robić? Edit: A może zrobić 3x75 + 1x75? Co sądzicie? Ja takie produkuję Pochylicie się nad moim przypadkiem? Proszę Pozdrawiam Karol Na górze zrób wyciąg w przedpokoju, ewentualnie jeszcze w garderobie, a w tej siłowni zrób nawiew i wyciąg. Najlepiej napisz na [email protected]. Edytowane 23 Sierpnia 2017 przez Przemek Kardyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sztolu 23.08.2017 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 Czerpni praktycznie nie trzeba ocieplać, ale wyrzutnię koniecznie. a myślałem, że odwrotnie... nie przejęzyczyłeś się przypadkiem? Szlag ją trafi zanim zamontujesz, ale będzie działać. dlaczego? będzie na nieogrzewanym strychu, ocieplona, uważasz że się rozleci/skoroduje? czy co masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ironsmith 23.08.2017 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2017 myślę że chodzi o możliwość kondensacji na zimnej rurze i wtedy kondensat leci z wyrzutni, co prawda duża ilość pary wodnej skondensuje na wymienniku ale zawsze coś przeleci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 24.08.2017 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Czerpnia czerpie zimne powietrze, ale suche i jeśli reku jest gdzieś w garażu, albo na poddaszu, to nie powinno być problemu, nawet bez ocieplenia. Jak w domu, to może się coś na tym skraplać, więc lepiej jednak docieplić.Co innego wyrzutnia, bo wystarczy kilka metrów i temperatura tam spada, a wilgoć ze środka się wykrapla i leje - na łączeniach, po ścianie, w końcu może całkiem zamarznąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukmat87 24.08.2017 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Cześć, prosiłbym Was o weryfikację projektu wentylacji mechanicznej dla domku parterowego z poddaszem i pełnym podpiwniczeniem. Chcę umieścić rekuperator w piwnicy i z tego co ustaliłem z kolegą z forum, najlepiej będzie zrobić drugą instalacje dla wentylacji samej piwnicy ( tam gdzie nie ma WG). Czy długość kanałów od rekuperatora do czerpni i wyrzutni nie jest za duża? Proszę o pomoc w bilansie strumieni powietrza - nie wiem, gdzie jeszcze mogę umieścić wywiew. Macie pomysł jak zrobić wentylację w piwnicy ( gdzie wywiew a gdzie nawiew ?) Bilans strumieni powietrza. Numer Nazwa pomieszczenia Nawiew [m3/h] Wywiew [m3/h] 1/1 ////////////Wiatrołap /////////////////////////////- ////////////////////////////////- 1/2 /////////////Łazienka ////////////////////////////- //////////////////////////////60 1/3 /////////////Kuchnia /////////////////// - //////////////////////////////90 1/4 ////////////////Salon ///////////////////////100 ////////////////////////////////- 1/5 //////////Klatka schodowa z garażu - //////////////////////- 1/6 ///////////////////Pokój ////////////////////////50 //////////////////////- 2/1 /////////////Komunikacja///////////// - //////////////////////// - 2/2 ////////////////Pokój ////////////////50 //////////////////////- 2/3 ///////////////Pokój ///////////////50 ////////////////////// - 2/4 ///////////////Pokój ///////////////50 //////////////////////- 2/5 ///////////////Łazienka /////////////////- /////////////////////70 2/6 ///////////////Pokój/Strych /////////50 ///////////////////////30 /////////////////Razem //////////////350 /////////////////////250 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 24.08.2017 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Czerpnia czerpie zimne powietrze, ale suche i jeśli reku jest gdzieś w garażu, albo na poddaszu, to nie powinno być problemu, nawet bez ocieplenia. Jak w domu, to może się coś na tym skraplać, więc lepiej jednak docieplić. Co innego wyrzutnia, bo wystarczy kilka metrów i temperatura tam spada, a wilgoć ze środka się wykrapla i leje - na łączeniach, po ścianie, w końcu może całkiem zamarznąć. Rura czerpna ma być docieplona bo w zimie zawsze będzie się z niej lala woda i tez poczatko wydawalo mi się ze się przejezyczyles ale chyba nie wiesz o czym piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michalgosc 24.08.2017 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2017 Przemek Kardyś dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 25.08.2017 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Czerpnia czerpie zimne powietrze, ale suche i jeśli reku jest gdzieś w garażu, albo na poddaszu, to nie powinno być problemu, nawet bez ocieplenia. Jak w domu, to może się coś na tym skraplać, więc lepiej jednak docieplić. Co innego wyrzutnia, bo wystarczy kilka metrów i temperatura tam spada, a wilgoć ze środka się wykrapla i leje - na łączeniach, po ścianie, w końcu może całkiem zamarznąć. rurę czerpni należy solidnie ocieplić tym bardziej jak reku jest na strychu. Po całodziennych upałach na strychu jest ukrop i chłodne wieczorne powietrze niepotrzebnie będzie się nagrzewało... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Brysia8 25.08.2017 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 To jeszcze ja dopytam, bo chyba niekoniecznie zrozumiałam. Dom parterowy, bez piwnicy, bez poddasza, bez struchu. Rekuperator mamy w kotłowni, kanały są prowadzone pomiędzy stropem a sufitem podwieszanym. Ani czerpnia ani wyrzutnia nie jest ocieplona specjalnie, jedynie tyle co okala je styropian z ocieplenia zewnętrznego. Rury prowadzące od rekuperatowa do czerpni/wyrzutni są ocieplone. Czy to o to chodzi? Czy jeszcze coś dodatkowo powinno byc ocieplone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 25.08.2017 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 To jeszcze ja dopytam, bo chyba niekoniecznie zrozumiałam. Dom parterowy, bez piwnicy, bez poddasza, bez struchu. Rekuperator mamy w kotłowni, kanały są prowadzone pomiędzy stropem a sufitem podwieszanym. Ani czerpnia ani wyrzutnia nie jest ocieplona specjalnie, jedynie tyle co okala je styropian z ocieplenia zewnętrznego. Rury prowadzące od rekuperatowa do czerpni/wyrzutni są ocieplone. Czy to o to chodzi? Czy jeszcze coś dodatkowo powinno byc ocieplone? Rury łączące rekuperator z powietrzem zewnętrznym, które dodatkowo biegną wewnątrz domu (np. pod sufitem podwieszanym) trzeba bezwzględnie ocieplić i to solidnie. Czerpnia zimą może mieć -20 st.C i będzie się na niej skraplać dużo wody (na powierzchni rury, nie wewnątrz) Więc izolacja minimum 60 - 80 mm i bardzo szczelnie poklejona by nie przepuścić powietrza. Albo najlepiej izolacja z kauczuku spienionego. Wyrzutnia nie musi być już tak starannie i grubo ocieplana, te 20 mm jest wystarczające. Rury łączące rekuperator ze skrzynkami w domu, nie potrzebują specjalnie ocieplenia. O ile nie są prowadzone poza ociepleniem. Tutaj dobrze sprawdzają się rury elastyczne z fabryczną izolacją 20 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.08.2017 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2017 Wyrzutnia nie musi być już tak starannie i grubo ocieplana, te 20 mm jest wystarczające. Czemu? Przecież przy sprawnym odzysku wyrzucane powietrze jest niewiele cieplejsze od zasysanego - tak samo na powierzchni będzie się skraplała woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts